وال استریت ژورنال سناریوهای جایگزین «توافق جامع هستهای» را بررسی کرد
گزینه میانه در مذاکرات
دنیای اقتصاد: در شرایطی که عباس عراقچی، عضو بلندپایه تیم مذاکرهکننده هستهای چند روز پیش، از احتمال تمدید توافق موقت ژنو خبر داده بود، روز یکشنبه، روزنامه والاستریت ژورنال، پرتیراژترین روزنامه آمریکایی، از دو گزینه محتمل که ممکن است جایگزین توافق جامع شوند خبر داد. این مذاکرات قرار است امروز آغاز شود و فردا با دیدار سهجانبه محمدجواد ظریف، جانکری و کاترین اشتون ادامه یابد. این روزنامه در تحلیلی که روز یکشنبه منتشر شد، نوشت که برخی از دیپلماتهای اروپایی و عرب اعتقاد دارند بعید است که تیم دیپلماسی اوباما مایل باشد مذاکرات را رها کند؛ چون کاخ سفید تاکنون زمان و هزینه گزافی را در این روند دیپلماتیک صرف کرده است و شکست گفتوگوها تبعات منفی بالقوه زیادی دارد.
دنیای اقتصاد: در شرایطی که عباس عراقچی، عضو بلندپایه تیم مذاکرهکننده هستهای چند روز پیش، از احتمال تمدید توافق موقت ژنو خبر داده بود، روز یکشنبه، روزنامه والاستریت ژورنال، پرتیراژترین روزنامه آمریکایی، از دو گزینه محتمل که ممکن است جایگزین توافق جامع شوند خبر داد. این مذاکرات قرار است امروز آغاز شود و فردا با دیدار سهجانبه محمدجواد ظریف، جانکری و کاترین اشتون ادامه یابد. این روزنامه در تحلیلی که روز یکشنبه منتشر شد، نوشت که برخی از دیپلماتهای اروپایی و عرب اعتقاد دارند بعید است که تیم دیپلماسی اوباما مایل باشد مذاکرات را رها کند؛ چون کاخ سفید تاکنون زمان و هزینه گزافی را در این روند دیپلماتیک صرف کرده است و شکست گفتوگوها تبعات منفی بالقوه زیادی دارد. به باور نویسنده این روزنامه، دو گزینه جایگزین «توافق جامع» برای مذاکرات هستهای وجود دارد که تا حدود زیادی به یکدیگر شبیه هستند. نخستین گزینه این است که آمریکا ممکن است تداوم دیپلماسی با ایران را برای حمایت از اقداماتی که برای برقراری ثبات در خاورمیانه انجام میگیرد، ضروری تشخیص دهد و دوباره درصدد تمدید مهلت مذاکرات برآید. دومین گزینه هم این است که شاید ایران، آمریکا را متقاعد کند که توافق موقت سال گذشته ژنو را برای مدت نامحدودی تمدید کند.
گروه دیپلماسی: با آغاز دور جدید مذاکرات هستهای ایران و گروه۱+۵ در وین اتریش که امروز با مذاکرات دوجانبه هیاتهای دیپلماتیک آغاز میشود و با گفت وگوهای سهجانبه ظریف، کری و اشتون در روز چهارشنبه در هتل کوبورگ ادامه پیدا خواهد کرد، روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال» در دو تحلیل جداگانه مدعی شد دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بخشی از تلاشهای کاخ سفید برای «نجات» مذاکرات هستهای قبل از پایان مهلت تعیین شده و برگزاری انتخابات آتی کنگره آمریکا است و به نتیجه رساندن مذاکرات تا ۲۴ نوامبر، بهترین گزینه برای آمریکا خواهد بود. همزمان وزیر خارجه سابق فرانسه نیز گفت در مذاکرات هستهای به جز موضوع تعداد سانتریفیوژها، باقی مسائل تا حد زیادی حل و فصل شده است.
به گزارش «ایرنا»، روزنامه وال استریتژورنال در مقالهای با عنوان «تلاش آمریکا برای نجات گفتوگوهای هستهای با ایران» به قلم «جیسولومون»، به گمانه زنی درباره آینده مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ و امکان دستیابی به توافق جامع هستهای پرداخت.
نویسنده با اشاره به دیدار سه جانبه محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران، جان کری وزیر خارجه آمریکا و کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که چهارشنبه در وین برگزار خواهد شد، افزود: «به گفته مقامات آمریکایی، این دیدار بخشی از تلاشهای شتابزده واشنگتن برای نجات مذاکراتی است که با هدف محدود کردن برنامه هستهای ایران در جریان است. احتمال شکست دیپلماسی با ایران، مقامات آمریکایی و اروپایی را که میترسند این امر به بروز درگیری در خاورمیانه منجر شود، وحشت زده کرده است.»
جی سولومون با اشاره به اینکه فقط پنج هفته تا زمان تعیین شده برای دستیابی به توافق جامع هستهای باقی مانده است، مدعی شد مقامات ایرانی و آمریکایی تایید کردهاند مذاکرات طی چند ماه اخیر به بن بست رسیده است. پیشتر هم برخی منابع خبری گفته بودند در مذاکرات نیویورک آنچنان که مدنظر بود، پیشرفت ملموسی حاصل نشد.
سولومون در این خصوص نوشت: «خواسته اصلی آمریکا و قدرتهای اروپایی این است که ایران ظرفیت تولید سوخت هستهای خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهد، اما تهران تاکنون از پذیرش این خواسته خودداری کرده است. هدف کری از دیدار آینده این است که اختلافات موجود را به حداقل برساند.»
این روزنامه نگار آمریکایی ادعا کرد: «به باور برخی مقامات آمریکا و اروپا، تیم اوباما امیدوار است دستیابی به توافق هستهای زمینه هماهنگی بیشتر اقدامات واشنگتن و تهران را برای برقراری ثبات در عراق و سوریه و عقب راندن داعش فراهم کند.»
به زعم او، برخی از دیپلماتهای اروپایی و عرب نیز اعتقاد دارند بعید است که تیم اوباما مایل باشد مذاکرات را رها کند، چرا که کاخ سفید تاکنون زمان و هزینه گزافی را در این روند دیپلماتیک صرف کرده است و شکست گفت و گوها تبعات منفی بالقوه زیادی دارد.
این نویسنده دو حالت برای سرنوشت آینده گفت و گوهای هستهای ایران متصور شده است:
۱-«ممکن است آمریکا تداوم دیپلماسی با ایران را برای حمایت از اقداماتی که برای برقراری ثبات در خاورمیانه صورت میگیرد، ضروری تشخیص دهد و دوباره درصدد تمدید مذاکرات برآید.»
۲-«شاید ایران آمریکا را متقاعد کند که توافق موقت سال گذشته ژنو را برای مدت نامحدودی تمدید کند.»
سولومون همچنین از قول یک مقام اروپایی که به تکرار تهدیدات تو خالی تندروهای آمریکا و رژیمصهیونیستی علیه ایران پرداخته است، نوشت: «کاخ سفید اعلام کرده بود که یکی از تبعات احتمالی شکست مذاکرات، جنگ است اما این گزینه در حال حاضر مد نظر نیست.»
نویسنده با این یادآوری که مقامات تیم اوباما اعلام کردهاند درصدد تمدید مذاکرات یا بازگشت به توافق موقت ژنو نیستند، در انتها نوشت: «انتخابات ماه نوامبر کنگره آمریکا نیز میتواند اقدامات دیپلماتیک کاخ سفید را محدود کند، زیرا جمهوری خواهان تهدید کرده اند اگر اکثریت سنا را به دست آورند، تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع خواهند کرد؛ اقدامی که به گفته دولت روحانی پرونده مذاکرات را میبندد.»
در ادامه روزنامه وال استریت ژورنال در تحلیل دیگری به قلم معاون سردبیر، با تحلیل گزینههای پیش روی کاخ سفید در گفت و گوهای هستهای با ایران، تاکید کرد که به نتیجه رساندن مذاکرات تا ۲۴ نوامبر، بهترین گزینه برای آمریکا خواهد بود. جری سیب با اشاره به سفر جان کری وزیر خارجه ایالات متحده به وین میگوید: «با توجه به اینکه فضای خوشبینانهای برای رسیدن به توافق جامع تا پنج هفته آینده وجود ندارد، باید گفت اگر این توافق جامع به دست نیاید، کاخ سفید تنها سه گزینه عملی پیش رو خواهد داشت.»
سیب در فایل ویدئویی خود روی تارنمای وال استریت ژورنال میگوید: «نخستین گزینه این است که دولت آمریکا پس از پایان توافق موقت، همچنان با ایران و اعضای ۱+۵ به چانهزنی سیاسی ادامه دهد که کنگره آمریکا با این گزینه، به شدت مخالفت خواهد کرد؛ کنگره پیش از این، حتی برای وضع تحریمهای تازه نیز کوشیده بود که اگر در این راه موفق میشد، مذاکرات آمریکا با ایران پایان یافته بود.»
«به اعتقاد معاون سردبیر والاستریت ژورنال گزینه دوم این است که همین توافق موقت ادامه یابد که در این صورت، رژیمصهیونیستی به عنوان متحد آمریکا رو در روی کاخ سفید قرار خواهد گرفت؛ به علاوه کنگره آمریکا با این گزینه هم مخالف است.»
«سومین و آخرین گزینه عملی، به عقیده جری سیب، این است که مذاکرات هستهای میان ایران و آمریکا به کلی لغو شود که در این صورت، آینده همکاریهای منطقهای تهران و واشنگتن در مسایلی مانند سوریه و مبارزه با داعش نیز به کلی زیر سوال خواهد رفت.»
جری سیب پس از برشمردن این گزینهها میگوید هر سه گزینه «بد» هستند و طبیعی است که کاخ سفید هنوز امیدوار باشد که بتواند با ایران و گروه ۱+۵ تا پنج هفته آینده به توافق جامع دست یابد.
تعداد سانتریفیوژها
همزمان وزیر خارجه سابق فرانسه دیروز در شبکه تلویزیونی تله ۵ فرانسه گفت که در مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ به جز موضوع تعداد سانتریفیوژها باقی مسائل تا حد زیادی حل و فصل شده است. به گزارش «خبرگزاری تسنیم»، او که هفته گذشته در سفری به تهران با تعدادی از مقامات ایران از جمله وزیر امور خارجه دیدار کرده بود، افزود: «از حدود ۲۰ هزار سانتریفیوژ نصب شده، ۹هزار دستگاه فعال است و ایران خواستار حفظ آنها است و در این باره با آمریکا اختلاف نظر وجود دارد که به نظرم راهحل میانه مناسب است.» او ادامه داد امیدوارم فرانسه موضع سختش در مذاکرات را تعدیل کند و با اوباما که خواستار این توافق است، همراهی کند.
ظریف امروز راهی وین شد
از سوی دیگر محمدجواد ظریف، رئیس هیات مذاکرهکننده هستهای ایران بامداد امروز به همراه معاونان و برخی از اعضای تیم مذاکرهکننده راهی وین شد. به گزارش «ایسنا»، در ادامه مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ قرار است وزیران خارجه ایران و آمریکا با حضور کاترین اشتون، نماینده ۱+۵ در مذاکرات با ایران دیدار کنند. مذاکرات وزیران خارجه ایران و آمریکا روز چهارشنبه ۲۳ مهرماه در هتل کوبورگ برگزار خواهد شد. همچنین قرار است صبح امروز در دیداری جداگانه سیدعباس عراقچی و مجید تخت روانچی، معاونان ظریف با وندی شرمن و ویلیام برنز معاونان وزیر خارجه آمریکا پیش از ملاقات سه جانبه وزیران خارجه دیدار کنند.
در حالی که حدود یک ماه تا پایان مذاکرات جامع زمان باقی است برخی از اعضای ۱+۵ از جمله روسیه از پیشرفت ۹۵ درصدی مذاکرات خبر دادهاند، اما ایران و آمریکا که دو طرف اصلی در مذاکرات هستند همچنان بر این موضع که طرف مقابل باید تصمیمات سخت بگیرد تاکید دارند و به نظر میآید دو طرف به شکلی محتاطانه در مسیر منتهی به خط پایان گام برمیدارند.
پیشتر سید عباس عراقچی، در اظهاراتی در شهر مشهد گفته بود که در صورتی که تغییر مواضع در طرف مقابل صورت نگیرد، احتمالا تا تاریخ سوم آذرماه به توافق نمیرسیم. عراقچی گفت فرصتی که برای مذاکرات داشتیم تا ۳آذرماه بود که در حال اتمام است و احتمال تمدید مذاکرات وجود دارد.
ارسال نظر