مشاور اقتصادی رئیسجمهور تشریح کرد
چرا رشد بهار، اشتغالزا نبود؟
گروه خبر: مشاور اقتصادی رئیسجمهوری با حضور در یک برنامه زنده تلویزیونی دلایل اشتغالزا نبودن رشد اقتصادی در فصل بهار امسال را تشریح کرد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیسجمهوری، یکشنبه شب، در برنامه زنده تلویزیونی پایش گفت: «بین نرخ رشد اقتصادی و نرخ بیکاری در بلندمدت رابطه وجود دارد، ولی در دوره رکود این رابطه لزوما وجود ندارد؛ یعنی بنگاههای اقتصادی در شرایط رکود به دلیل وجود قانون کار، نیروی کار خود را تعدیل نمیکنند؛ بنابراین بعد از ایجاد رونق اقتصادی نیز تا مدتی شاهد کاهش نرخ بیکاری نخواهیم بود.
گروه خبر: مشاور اقتصادی رئیسجمهوری با حضور در یک برنامه زنده تلویزیونی دلایل اشتغالزا نبودن رشد اقتصادی در فصل بهار امسال را تشریح کرد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیسجمهوری، یکشنبه شب، در برنامه زنده تلویزیونی پایش گفت: «بین نرخ رشد اقتصادی و نرخ بیکاری در بلندمدت رابطه وجود دارد، ولی در دوره رکود این رابطه لزوما وجود ندارد؛ یعنی بنگاههای اقتصادی در شرایط رکود به دلیل وجود قانون کار، نیروی کار خود را تعدیل نمیکنند؛ بنابراین بعد از ایجاد رونق اقتصادی نیز تا مدتی شاهد کاهش نرخ بیکاری نخواهیم بود.» نیلی افزود: «در دوره رکود تولید کاهش پیدا میکند، اما تعداد نیروهای کار کاهش پیدا نمیکنند. بهعنوان مثال، کارخانهای که میزان تولید آن افت پیدا کرده، امکان تعدیل نیرو را ندارد، در نتیجه هنگامی که اقتصاد از رکود خارج میشود، به میزان لازم اشتغالزایی نمیشود. برای تعریف ارتباط نرخ بیکاری با میزان اشتغالزایی مفهوم دیگری به نام مشارکت نیز سهیم است.»
او اضافه کرد: «برای بررسی دقیقتر این موضوع، میتوان گفت چه تعداد کسانی بودند که در سال ۹۲ وارد بازار کار نمیشدند و چه تعداد کسانی در سال جاری با وجود وضعیت خوب اقتصادی و در شرایط رو به رشد وارد کار شدند. روشن است هنگامی که اقتصاد کشور با رکود مواجه است، امید به اشتغال و مشارکت افراد بسیار کم است، ولی هنگام رشد اقتصادی و خروج از رکود، همه امید به اشتغال دارند و انگیزه افراد چند برابر میشود. به همین علت که وقتی نرخ مشارکت افزایش پیدا میکند، نرخ بیکاری نیز بالا میرود.»
بر اساس تعریف مرکز آمار ایران، نرخ مشارکت اقتصادی (نرخ فعالیت)، عبارت است از نسبت جمعیت فعال (شاغل و بیکار) ۱۰ ساله و بیشتر (یا ۱۵ ساله و بیشتر) بـه جمعیـت در سـن کـار، ۱۰سـاله و بیشتر (یا ۱۵ ساله و بیشتر) ضربدر ۱۰۰.
بر اساس تعریف همین مرکز، نرخ بیکاری نیز عبارت است از نسبت جمعیت بیکار به جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، ضربدر ۱۰۰.
مشاور اقتصادی رئیسجمهور با اشاره به اینکه قبلا حساسیت راجع به نرخ رشد اقتصادی وجود نداشت، گفت: «یکی از مسائل مهم اعتماد به دولت است. وقتی دولت اعلام میکند بعد از هشت فصل، نرخ رشد اقتصادی کشور مثبت شده، اگر اعتماد وجود داشته باشد بهطور قطع این نرخ اعلامی قابلقبول میشود. اگر دولت مقبولیت و اعتباری داشته باشد که اعلام کند میتوانم رشد اقتصادی را به صورت مثبت همچنان استمرار دهم آن وقت سرمایهگذاران اقدام به سرمایهگذاری میکنند، چون رشد را با افزایش تقاضا همراه میدانند. در دولت قبل بعضا آمارهایی ارائه میشد که ما آن آمارها را در اطلاعات بانک مرکزی و مرکز آمار ایران مشاهده نمیکردیم.»
این اقتصاددان ادامه داد: «وقتی بانکها به مردم سکه میفروختند چند تن طلا از پسانداز ملی به پسانداز خانگی تبدیل شد. در حقیقت وقتی سرمایهگذاری در ارز، طلا و بورس مناسب نیست، شرایط نیز فراهم میشود که منابع مالی به سمت تولید برود؛ بنابراین انتظار ما این است که وقتی ثبات اقتصاد کلان فراهم شود، سوداگری در بازارهای تولید نیز کاهش پیدا کند و منابع مالی به سمت فعالیتهای مولد حرکت کند و امکان تولید ایجاد میشود.»
او از پرداخت بودجه عمرانی دولت به میزان ۱۰ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان در نیمه نخست امسال خبر داد و گفت: «قرار است در نیمه دوم سال نیز ۲۰ هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی پرداخت شود. بودجه عمرانی دولت اکنون رشد بالایی در نیمه اول سال جاری داشته و پرداختی دولت بیش از سه برابر مدت مشابه در سال گذشته بودهاست. نیمه اول امسال بودجه پرداختی عمرانی ۱۰ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان، ولی در مدت مشابه سال گذشته مبلغ این بودجه سه هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بود. پرداختی بودجه عمرانی در سال گذشته نسبت به سال ۹۱ نیز ۴۶ درصد رشد داشته است.»
نیلی افزود: «اقتصاد کشور با فعال شدن بخش نفت، امکان واردات بیشتری پیدا کرده و واردات واسطهای که افزایش پیدا کرده نیز میتواند به رشد اقتصادی بیشتر، کمک کند. در مجموع اقتصاد کشور تا حدودی از شرایط دشوار خارج شده، البته در حد ایدهآل نیست.»
این اقتصاددان در بخش دیگری از سخنانش گفت: «برای اینکه مردم خروج از رکود را احساس کنند، زمان لازم است؛ بهعنوان مثال میتوان گفت در حال حاضر بخش نفت و خودرو رشد داشته، ولی زمان میبرد تا این رشد به سایر بخشها نیز ورود پیدا کند.»
نیلی افزود: «رئیسجمهور، مثبت بودن نرخ رشد اقتصادی را اعلام کرده و منظور از اعلام نرخ رشد این بود که دولت براساس کار علمی و کارشناسی، وضعیت اقتصاد را بررسی میکند. در حال حاضر پنج روز اول هر ماه، بانک مرکزی و مرکز آمار نرخ تورم ماه قبل را اعلام میکنند؛ همچنین امیدواریم که پیش از هر فصل، نرخ رشد اقتصادی فصل قبل نیز اعلام شود.»
مشاور اقتصادی رئیسجمهور در ادامه با بیان اینکه بعد از انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۲ آرامش در فضای اقتصادی کشور ایجاد شد و نرخهای ارز و تورم تا حدود زیادی مهار شدند، توضیح داد: «در دورهای، بانکهای کشور به مردم سکه میفروختند و در آن دوره مردم از شب تا صبح در صفها میخوابیدند تا سکه بخرند و در همان دوره چند تن طلا از پسانداز ملی به پسانداز خانگی تبدیل شد، این در حالی است که در ماههای اخیر شاهد کاهش سوداگری در بازارهای غیرمولد و سرمایهگذاری در بخش مولد بوده ایم.»
ارسال نظر