نیویورک ایستگاه آخر نیست
عراقچی: تا آخرین لحظه مذاکره میکنیم
گروه خبر: تنها چندروز تا مذاکراتایران با اعضای گروه ۱+۵ در نیویورک باقی است و از این رو گمانهزنیها در مورد احتمال پایان مذاکرات هستهای در نیویورک آغاز شده است. گمانهای که سیدعباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران در گفتوگو با شبکه دوم سیما آن را رد کرده است. او با بیاناینکه خیلی از دوستان فکر میکنند که شاید مذاکرات در نیویورک به سرانجام نهایی برسد که حتی از نظر فیزیکی و عملیاتی نیز امکاناین موضوع نیست، گفت: ما اگر بتوانیم در نیویورک مشکلات را حل کنیم تازه زمان معتنابهی را نیاز داریم برایاینکه درخصوص جزئیات و ضمائم مربوط به سند توافق تصمیم بگیریم.
گروه خبر: تنها چندروز تا مذاکراتایران با اعضای گروه ۱+۵ در نیویورک باقی است و از این رو گمانهزنیها در مورد احتمال پایان مذاکرات هستهای در نیویورک آغاز شده است. گمانهای که سیدعباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران در گفتوگو با شبکه دوم سیما آن را رد کرده است. او با بیاناینکه خیلی از دوستان فکر میکنند که شاید مذاکرات در نیویورک به سرانجام نهایی برسد که حتی از نظر فیزیکی و عملیاتی نیز امکاناین موضوع نیست، گفت: ما اگر بتوانیم در نیویورک مشکلات را حل کنیم تازه زمان معتنابهی را نیاز داریم برایاینکه درخصوص جزئیات و ضمائم مربوط به سند توافق تصمیم بگیریم. ناامید نیستیم و امیدواریم تا ۲۴ نوامبر بتوانیم این مسیر را طی کنیم و به توافق برسیم البته این موضوع منوط بهاین است که نظرات ما تامین شده باشد. به گزارش «ایرنا»، معاون وزیر خارجه ایران در عین حال گفت: با ۱+۵ در ۷۰ درصد مفاد موردنظر توافق داشتیم و با هوشیاری لازم مذاکرات را دنبال میکنیم. عباس عراقچی افزود: نگارش متن توافقنامه با ۱+۵ بیشتر شکلی است و پس از توافقات نهایی این امر صورت میگیرد.
وی یادآور شد: حدود ۷۰ درصد متن توافق آماده و ۳۰ درصد از متن بهصورت نقطه چین تدوین شده است.
معاون وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: ۳۰ درصد باقیمانده از توافقنامه از منظر کیفی و محتوایی هنوز تایید نشده اما در این زمینه پیشرفت خوبی داشتیم و این پیشرفتها دلیل تمدید مذاکرات بوده است.
عراقچی ادامه داد: طرفین مذاکرات هستهای اذعان داشتند که پیشرفتها خوب بوده و میزان درک از مواضع از سوی طرفین قابل توجه است اما در این میان اختلافاتی وجود دارد که برخی از آنها عمیق است.
وی اظهار کرد: امیدواریم در دور بعدی مذاکرات که ۱۸ سپتامبر در نیویورک برگزار میشود بتوانیم توافقات خوبی داشته باشیم. عراقچی اظهار کرد: قابل انکار نیست که بخش مهمی از مذاکرات باید با آمریکاییها انجام شود زیرا بخش بزرگی از تحریمها از طریق آمریکا اعمال شده و برداشته شدناین تحریمها منوط به مذاکره با آنان است.
عراقچی تاکید کرد: اگر در نیویورک مشکلات را رفع کنیم تبیین جزئیات، ضمائم، مسائل فنی، اجرایی و نحوه برداشته شدن تحریمها و اجرای تعهدات زمان خواهد برد اما امیدواریم تا ۲۴ نوامبر به توافق برسیم کهاین امر منوط به تایید نظرات ما است.
وی ادامه داد: ۱۷ سپتامبر با ناهار کاری اشتون و ظریف، روند مذاکراتی نیویورک را آغاز میکنیم و در روز بعد، مذاکره با ۱+۵ را در سطح وزرا خواهیم داشت.
برداشتن تحریمها پیچیده است
او گفت: نحوه برداشتن تحریمها بحث کلیدی است و براساس توافق ژنو، یکی از مولفههای توافق نهایی برداشته شدن تحریمها است؛ این تحریمها از سوی مراجع مختلف از جمله آمریکا، اروپا و شورای امنیت و دیگر بخشها صادر شده و برداشتن آن دارای پیچیدگی است. وی با بیاناینکه درخصوص تحریمهای اخیر آمریکا، اختلافنظر وجود دارد، اظهار کرد: براساس توافق ژنو تحریم جدیدی نباید اعمال شود اما آمریکاییها معتقدند که تحریم برخی شرکتها جدید نیست و دلیل این امر دور زدن تحریمها است. معاون وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: اجازه نمیدهیم کسانی که در آمریکا، منطقه و سمت غرب تمایل ندارند مذاکرات به سرانجام برسد در مسیر مذاکراتی خللی ایجاد کنند و در عین حال نمیگذاریم با بهانههای اینچنینی مسیر مذاکره قطع شود.
عراقچی با بیان اینکه همکاریهای ایران با آژانس ادامه مییابد، اظهار کرد: مسوولان آژانس باید اطمینان بدهند که دیگر به فایلهای بسته شده باز نمیگردند و در این زمینه توافق کردیم.
وی تاکید کرد: ایران برای مذاکرات آخر شهریور در نیویورک به صورت دوجانبه با کشورهای عضو و با ۱+۵ و ملاقات دوجانبه با وزرای خارجه کشورها آمادگی دارد. به گفته عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای، ایران تا آخرین لحظه پای میز مذاکره است واین مسیر را با جدیت دنبال میکند.
نگرانی در مورد اراک
همچنین به گزارش «ایسنا»، عراقچی گفت: رآکتور اراک با آب سنگین کار میکند و بهطور طبیعی نگرانیهایی در مورد آن وجود دارد و برای کسانی که تمایل به رسیدن به بمب اتمی دارند رآکتورهای آب سنگین وسیله مناسبی است البته جمهوری اسلامیایران چنین تصمیمی ندارد و نخواهد داشت. با توجه به اعتقادات دینی و مذهبی خود و فتوای مقام معظم رهبری و هم با توجه به دکترین امنیتی و دفاعی خود، سلاح هستهای هیچ جایگاهی برای ما ندارد. به هر حال اینکه رآکتور آب سنگین نگرانی ایجاد میکند میپذیریم بنابراین؛ با طراحی فناوریای که صورت گرفته است دراین خصوص از دانشمندان اتمی در حوزه آب سنگین تشکر میکنم که توانستند نیروگاه آب سنگین را بهگونهای طراحی کنند که نگرانیهای مربوط به پلوتونیوم آن از بین برود.
اشتون: به توافق خوب با ایران مصممیم
همزمان با این سخنان کاترین اشتون نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ گفت: ایران و شش قدرت جهانی در مذاکرات هستهای فاصله زیادی با یکدیگر دارند اما این فاصله قابل برطرف کردن است. به گزارش «ایسنا»، به نقل از خبرگزاری رویترز کاترین اشتون در گفتوگو با خبرنگاران در اوتاوا پایتخت کانادا افزود: من امیدوارم در دور بعدی مذاکرات پیشرفت داشته باشیم اگرچه معتقدم که فاصله زیادی از یکدیگر داریم ولی این احتمال وجود دارد که بتوانیم این فاصله را کمتر کنیم.
دیدار اشتون با کری و برنز دربارهایران
در همین حال با نزدیک شدن به مذاکراتایران و ۱+۵، رایزنی مقامات کشورها با یکدیگر نیز ادامه دارد. در همین راستا، روز گذشته «کاترین اشتون» رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و «ویلیام برنز» معاون وزیر خارجه آمریکا و «جان کری»، در واشنگتن درباره برنامه هستهای ایران گفت وگو کردند. همچنین سوزان رایس، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز دیروز در سفرش به چین با مقامات این کشور در مورد مساله هستهای ایران گفتوگو کرد.
ارسال نظر