ایران می‌تواند گاز اروپا را تامین کند

سفیر ایران در سوئیس می‎گوید با توجه به اینکه نیاز اروپا به گاز هر روز افزایش پیدا می‎کند و منابع گازی در جهان محدود است، ایران به‌عنوان صاحب یکی از بزرگ‌ترین منابع گازی جهان تا حدود زیادی می‎تواند گاز اروپا را تامین کند. غلامعلی خوشرو، معاون اسبق وزارت امورخارجه ایران، مدرک دکترا در رشته جامعه شناسی از آمریکا دارد و در گذشته نیز در پست‎های ریاست دانشکده روابط ‌بین‎الملل وزارت امور خارجه، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نیویورک و معاون امور بین‌الملل وزارت امور خارجه در دوران وزارت سید کمال خرازی مشغول به فعالیت بوده است. خوشرو به تازگی به‌عنوان سفیر ایران در سوئیس معرفی و عازم این کشور شده است.

خبرگزاری مهر مصاحبه‎ای با غلامعلی خوشرو پیش از عزیمت او به سوئیس انجام داده و نظرات کارشناسی این دیپلمات را درخصوص اوضاع منطقه و روابط ایران و اروپا جویا شده است. نظر به این تجربه خوشرو از او راجع به روابط ایران با اروپا و اتحادیه اروپا پرسیده شد. سفیر ایران در سوئیس با تاکید بر اینکه ایران یک کشور با موقعیت استراتژیک و موقعیت مهم طبیعی از لحاظ معادن انرژی است و یک کشور باثبات و امن است، گفت: «ما به اروپا نزدیک هستیم و اروپا باید این اشتباه چند ساله را که در اثر تحریم‏ها ایجاد کرده حل کند.» او معتقد است ایران نه تنها در عرصه اقتصادی؛ بلکه در عرصه فرهنگ عمومی جهانی نقش مهمی دارد و می‏تواند جلوی افراطی‏گری‎ها را بگیرد. ایران کشوری اهل گفت‌وگو و تعامل است؛ بنابراین اروپا باید این خسران گذشته را جبران کند و پا پیش بگذارد.

معاون اسبق وزارت امور خارجه ایران ابراز امیدواری می‏کند که مذاکرات هسته‎ای نیز به نتیجه برسد. به گفته او، ایران نشان داده است که با هرگونه سلاح هسته‎ای، تولید و نگهداری آن مخالف است و این را شرعا و قانونا حرام می‏‎داند.

ریاست سابق دانشکده روابط ‌بین‎الملل وزارت امور خارجه ادامه می‏دهد: «در مقابل چنین کشوری باید بهانه‏ها کنار گذاشته شود و نشان داده شود که روابط به نفع هر دو کشور است. اروپا در این زمینه ضعف داشته است، این ضعف را باید از طریق سرمایه‌گذاری، مشارکت و پروژه‏های مشترک در زمینه‏های مختلف رفع کند.» سفیر ایران در سوئیس تاکید می‏کند ایران تا حدود زیادی می‎تواند گاز اروپا را تامین کند. زیرا نیاز اروپا به گاز افزایش پیدا می‏‎کند و این در شرایطی است که منابع گازی در جهان محدود است و ایران صاحب یکی از بزرگ‌ترین منابع گاز جهانی است؛ بنابراین می‎تواند در این زمینه کمک کند. در مقابل اروپا باید به ایران به‌عنوان یک فرصت بزرگ و حوزه مهم همکاری نگاه کند. در ادامه این کارشناس در رابطه با تحولات اخیر در عراق و حملات تروریستی گروه داعش می‎گوید: «مساله‏ای که در عراق اتفاق افتاده است حمله تروریستی گسترده‎ای است که توسط گروه‎هایی که به تندروی و افراطی گری معروفند و در حوزه گروه‎های تکفیری قرار می‏گیرند صورت گرفته است.»

شاکله این گروه‌ها نیروهای خارجی و باقی‌ماندگان حزب بعث و گروه‌های تکفیری هستند که کارشان از نظر فکری بسیار متحجرانه و از نظر عملی هم بسیار خشونت‌آمیز است.

خوشرو معتقد است، آنها به‌دنبال قبضه قدرت و گرفتن زمین و ایجاد - به اصطلاح خود - حکومت اسلامی در عراق هستند و این حرکتی که با تبانی بعضی فرماندهان محلی و حمایت برخی از کشورهای خارجی شکل گرفته نمونه بارز تهدید کردن یک دولت مستقر مرکزی است، به خصوص وقتی که انتخابات در عراق برگزار شده و همه اقشار مردم سنی، شیعه و ترکمن در انتخابات شرکت کرده‎اند. سفیر ایران در سوئیس ادامه داد: «انتخابات شفاف و رقابتی برگزار شده و هیچ کسی انتخابات را چالشی نکرده است و همه نتیجه را پذیرفتند، زمانی‎که باید یک مصالحه سیاسی و ائتلاف‎ها برای تشکیل دولت شکل بگیرد، این گروه‏ها حمله و استان‎های شمالی عراق را غارت می‎کنند. این اقدام چه مفهومی می‎تواند داشته باشد؟!» معاون اسبق وزارت امور خارجه ایران راجع به احتمال همکاری تهران-واشنگتن در این موقعیت می‎گوید: «در این چنین موقعیتی نه تنها ایران و آمریکا؛ بلکه وظیفه همه کشورهای عضو سازمان ملل است که مقابل تروریسم اقدام کنند و این وظیفه‌ای است که مطابق قطعنامه‌های شورای امنیت برعهده همه کشورها است. تروریست‎ها می‏خواهند همان فرمول سوریه را اجرا کنند. یک جایی را بگیرند و آنقدر درگیری ادامه پیدا کند که شهرهای بزرگ عراق برای بار دیگر با خاک یکسان شوند. این توطئه بسیار بزرگی است که همه باید در برابر آن مقاومت کنند.» او در رابطه با ماهیت داعش توضیح می‎دهد: «از سه سال پیش و در جریان بحران سوریه معلوم نبود که چه کسانی در سوریه می‌جنگند و ماهیت آنها چیست، اما اکنون ماهیت این گروه و اطلاعیه‎های آن کاملا آشکار است. این گروه با شمشیر وارد روستا و شهر می‎شوند. یا مردم با آنها بیعت می‎کنند و سرباز و جان نثار آنها می‎شوند یا اینکه آنها را از دم شمشیر می‎گذرانند و باید خانه و کاشانه خود را رها کنند و بروند. یک چنین گروهی که اسم اسلام را هم یدک می‎کشند، بزرگ‌ترین ضربه را به اسلام می‎زنند. اینها گروه‌های تکفیری و تروریستی هستند و ماهیت آنها الان کاملا روشن است و دیگر ظاهر فریبنده را ندارند که بگویند به‌دنبال انقلاب مردمی هستند.»

به گفته خوشرو، یک تهاجم تروریستی سازمان‌یافته با کمک نیروهای خارجی و نیروهای باقی‌مانده از حزب بعث شکل گرفته و هیچ‌وجهی از این عملیات مردمی نیست. این اقدام توطئه بزرگی علیه مردم و دولت عراق است. البته عنصر فرقه‌گرایی هم در این جریان خیلی بارز است و یک هدف مهم هم شیعیان هستند. دولت و جامعه جهانی باید از قتل عام شیعیان توسط این افراد جلوگیری کند.

سفیر ایران در برن با تاکید بر اینکه ارتش عراق در حال بازسازی است و دولت عراق یک دولت قوی است، می‎گوید عراق می‎تواند در مقابل این گروه ایستادگی کند و کسی هم نمی‎تواند دولت عراق را متزلزل کند. اما اگر همه جهان دیدگاه خود را نسبت به تروریسم به روشنی بیان کند و همکاری و هماهنگی وجود داشته باشد، جلوی این اقدامات گرفته می‏شود. در غیر این صورت اگر تعدادی از کشورها پشت صحنه با این گروه‎ها همکاری کنند و حرف‏های دو پهلو و نامربوط بزنند، این گروه‎ها مانند ویروس کشنده‎ای تکثیر می‎شوند و به همه‌جا سرایت می‌کنند. خوشرو در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به نزدیکی داعش به مرزهای ایران این گروه، خطری برای ایران به شمار می‌آید یا خیر، گفت: «داعش در چنین قدرتی نیست که بخواهد ایران را تهدید کند. البته امکان یک عملیات ایذایی در هر جایی و هر وقتی منتفی نیست، اما داعش می‎داند که ایران یک نظام یکپارچه قوی سیاسی، امنیتی و دفاعی دارد و درصورت نزدیک شدن به چنین جایگاهی حتما یک پاسخ کوبنده دریافت خواهد کرد؛ بنابراین من خیلی از این نظر نگران نیستم، در عین حال که باید همه نیروهای مرزی، امنیتی و دفاعی آمادگی و هوشیاری لازم را برای هرگونه تعرضی به خاک ایران داشته باشند.»

او راجع به دلایل حمایت برخی کشورها از گروه‎های تروریستی چون داعش می‏گوید: در واقع کشورهایی که از رأی مردم وحشت دارند از گروه‎های تروریستی حمایت کردند. در این کشورها هیچ وقت انتخاباتی برگزار نشده و به رأی مردم متکی نیستند و به همین دلیل این گروه‎ها را مورد حمایت قرار دادند.البته در بعضی از کشورها نیز انتخابات برگزار می‎شود؛ ولی مداخله آنها در منطقه ایجاب می‏کند که این گروه‎ها را مورد سوءاستفاده قرار دهند یا از آنها حمایت کنند.

خوشرو تنها راه عبور از بحران‏های تروریستی و افراطی‌گری را انتخابات، صندوق رأی و مشارکت‌دادن آحاد مردم عنوان می‏کند و می‌گوید: «اکنون در افغانستان، عراق و سوریه انتخابات برگزار شده است و مردم پای صندوق‌‎های رای رفته‎اند؛ اما گروه‎‌های تروریستی به زور اسلحه متکی هستند، بنابراین سعی می‎کنند که وضعیت را عوض کرده و تغییر دهند. در صحبت‎های آقای روحانی نیز مطرح شد که بعضی‏ها حاضر نیستند به صندوق رای تمکین کنند و به صندوق مهمات تکیه می‏کنند.» این استاد دانشگاه ادامه داد: «من امیدوارم که رای و انتخابات بتواند این تندروی، تحجر و تروریسم را مهار کند. هیچ راه دیگری جز این وجود ندارد. در افغانستان تلاش کردند دکتر عبدالله را ترور کنند تا فاتحه انتخابات خوانده شود. دکتر عبدالله از این عملیات تروریستی جان سالم به در برد و انتخابات برگزار شد؛ ولی طبیعتا این آخرین اقدام گروه‎های تروریستی در افغانستان علیه انتخابات نیست.» به گفته او، انتخابات و صندوق رای کم‌زیان بارزترین سازوکار برای اداره امور جامعه است.

سفیر جدید ایران در سوئیس دلیل و هدف راهی شدن داعش از سوریه به عراق را این گونه بیان می‏کند: «گروه‌‎های تروریستی از سوریه به عراق آمده‏اند و هدف آنها ویران کردن عراق، سوریه و منطقه است و تروریسم را به صورت سیال در بین نقاط مرزی سوریه و عراق و با حالت جنگ و گریز ادامه می‎دهند. همچنان‌که اکنون مرزهای افغانستان و پاکستان نیز این‌گونه است و یکسری از مناطق وجود دارد که معلوم نیست به دست چه کسی اداره می‎شود. آنها مناطق تروریستی هستند که کانون تکثیر ویروس تروریست محسوب می‎شوند؛ بنابراین حتما باید با دولت عراق همکاری شود و مرزها کنترل و گروه‎های تروریستی بیرون رانده یا محاکمه شوند یا اینکه مانع از آدم‌کشی‌ها و تخریب این کشور شوند.»

این کارشناس در ارزیابی‏اش از برگزاری انتخابات سوریه و آینده این کشور توضیح می‎دهد: «انتخابات یک قدم از مصالحه سیاسی است. توافقات محلی مانند نمونه‎ای که در حمص اتفاق افتاد، بسیار مهم است. باید در مناطقی که در دست مخالفان است، این‌گونه مصالحه‎ها صورت بگیرد و قبل از هر چیزی جلوی آدم‌کشی گرفته شود.کمک‎های انسانی به این مناطق ارسال شود، نیروهای محلی کنترل شهر را به عهده بگیرند، گروه‎های خارجی و تروریستی این مناطق را ترک کنند و یک مصالحه ملی شکل بگیرد. همچنین عفو عمومی برای کسانی که آدم‌کشی نکرده‎اند اجرا شود که تا‎‌کنون بخشی از این کار اتفاق افتاده است.» خوشرو تاکید کرد که به‌طور‌کلی باید مصلحت عمومی کشور در نظر گرفته شود و هرچه نظام مشارکتی‎تر باشد و از تفرقه‎های مذهبی طایفه‌ای و قومی دوری کند، یک ملت و دولت یکپارچه و یک دولت-ملت شکل می‏گیرد.