رابطه ایران و آمریکا با حفظ جهانبینی
«ایران میتواند با حفظ استقلال و جهانبینی خود با آمریکا روابطی معمولی برقرار کند. » این مطلب را علی واعظ، کارشناس و تحلیلگر ارشد موسسه «گروه بحران بینالملل» میگوید. اما او معتقد است برای این کار لازم است که از قبل بر سر مسائل مورد اختلاف توافقاتی صورت بگیرد. واعظ تاکید کرد:« البته این کار به معنی رفع اختلاف نیست، اما به معنی قبول اختلاف و گذاردن آن در یکروند ساختارمند است. » علی واعظ در گفتوگو با اقتصاد نیوز در رابطه با امکان همکاریایران با عراق در مقابله با گروه داعش گفت: «اگر به شرایطی که دو کشور برای همکاری تعیین کردهاند، نگاه کنید میبینید که هر دو این همکاری را مشروط به شرایط ویژهای کردهاند و مکررا از واژه «در صورتی که» سود جستهاند که این خود نشانه این است که موضوع فوق اهمیت راهبردی ندارد و فقط به چشم تاکتیکی به آن نگریسته میشود.
«ایران میتواند با حفظ استقلال و جهانبینی خود با آمریکا روابطی معمولی برقرار کند.» این مطلب را علی واعظ، کارشناس و تحلیلگر ارشد موسسه «گروه بحران بینالملل» میگوید. اما او معتقد است برای این کار لازم است که از قبل بر سر مسائل مورد اختلاف توافقاتی صورت بگیرد. واعظ تاکید کرد:« البته این کار به معنی رفع اختلاف نیست، اما به معنی قبول اختلاف و گذاردن آن در یکروند ساختارمند است. » علی واعظ در گفتوگو با اقتصاد نیوز در رابطه با امکان همکاریایران با عراق در مقابله با گروه داعش گفت: «اگر به شرایطی که دو کشور برای همکاری تعیین کردهاند، نگاه کنید میبینید که هر دو این همکاری را مشروط به شرایط ویژهای کردهاند و مکررا از واژه «در صورتی که» سود جستهاند که این خود نشانه این است که موضوع فوق اهمیت راهبردی ندارد و فقط به چشم تاکتیکی به آن نگریسته میشود.»
او در مورد ممکن نبودن اتفاقنظر تهران و واشنگتن در بحث مبارزه با تروریسم در عراق یا کشورهای دیگر توضیح میدهد:
« میدانید دلیل آن چیست؟ دلیل آن، این است که هنوز ایران و آمریکا در موضوعاتی چون مناقشات سوریه یا وضعیت صلح خاورمیانه و مساله اسرائیل و فلسطین به جمعبندی مشترکی نرسیدهاند.» واعظ افزود: «همین اختلافنظرها میتواند اثر همکاری در موضوع عراق را از بین ببرد. بر همین اساس نیز دو کشور باید پس از اتفاقنظر در زمینه پرونده هستهای ایران و دستیابی به دیدگاهی مشترک، نشستهای دوجانبهای را برای اجماع در زمینه موضوعات و مسائل فیمابین برگزار کنند تا به یک تعریف مشترک از یک افق درازمدت برای روابطشان برسند.»
کارشناس و تحلیلگر ارشد موسسه «گروه بحران بینالملل» ادامه داد: «تنها در این صورت است که سایه مسائل دیگر بر روابط سنگینی نخواهد کرد و ماحصل تلاشهای دوجانبه را به شکست نخواهد کشاند.»
او با ذکر مثالی از مناسبات آمریکا با دیگر همپیمانانش به تاثیرگذاری مولفههای استراتژیک در روابط دوجانبه اشاره کرد و افزود:«در روابط ریاض و واشنگتن، آمریکاییها از وضعیت حقوق بشر عربستان راضی نیستند اما به دلیل روابط استراتژیکی که میان دو کشور وجود دارد توانستهاند با طراحی سیاستی مدبرانه اتفاقنظرها را بر اختلافنظرها چیره کنند.»
واعظ تاکید کرد: «نمونه دیگر قطر است که از حماس حمایت مالی میکند و اسرائیل را هم به رسمیت نمیشناسد، ولی با آمریکا روابط خصمانه ندارد.» او همچنین با اشاره به انتقادهای سناتورهای کنگره از رئیسجمهور آمریکا نسبت به حمایت نکردن از تندروهای مخالف اسد در سوریه گفت: «یکی از بزرگترین انتقادهایی که حزب جمهوریخواه به اوباما وارد میکند این است که از مخالفان اسد حمایت لازم را به عمل نیاورده است.» این کارشناس با اشاره به پاسخ کاخ سفید به کنگره در جانبداری نکردن از مخالفان دولت سوریه بیان کرد: «پاسخ کاخ سفید هم همیشه این بوده که از کجا معلوم حمایتی که ما از مخالفان معتدل میکنیم به دست تندروها نیفتد؛ بنابراین بهتر است اصلا حمایت نکنیم.» او متذکر شد: «البته نباید فراموش کرد که خود مالکی ادامه حضور تعداد محدودی از سربازان آمریکایی در عراق را رد و ادعا کرد که بهتنهایی از عهده مبازره با تروریسم برمیآید.»
ارسال نظر