روایت عراقچی از چالش ظریف با قدرتهای جهانی:
نمیتوانید فردو را بزنید؛ میخواهید تعطیلش کنید
گروه دیپلماسی: مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران پس از مذاکرات اخیر ایران و گروه ۱+۵ در اتریش معروف به «وین ۴» گفت: «ظریف در مذاکرات محکم در مقابل اروپاییان ایستاد و گفت، فردو ۷۰ متر زیر سنگ است و چون غربیها نمیتوانند آن را بزنند، به دنبال تعطیل کردن آن بودهاند و بعد میخواهید نطنز را که ۲۰ متر زیر خاک است بزنید. من اینجا نیامدهام که کشورم را در آستانه حمله قرار دهم. » به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی سپاه، سیدعباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای ایران در همایش سراسریهادیان سیاسی سپاه طی سخنانی گفت: «موضع اصلی انقلاب اسلامی در مذاکرات این بود که نباید زیر بار حرف زور رفت و از همین منظر ایران غنیسازی را تعلیق نکرد و نخواهد کرد و اتفاقا رمز قدرت ایران این است که جلوی ۶ قدرت دنیا «نه» بگوید.
گروه دیپلماسی: مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران پس از مذاکرات اخیر ایران و گروه ۱+۵ در اتریش معروف به «وین ۴» گفت: «ظریف در مذاکرات محکم در مقابل اروپاییان ایستاد و گفت، فردو ۷۰ متر زیر سنگ است و چون غربیها نمیتوانند آن را بزنند، به دنبال تعطیل کردن آن بودهاند و بعد میخواهید نطنز را که ۲۰ متر زیر خاک است بزنید. من اینجا نیامدهام که کشورم را در آستانه حمله قرار دهم.» به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی سپاه، سیدعباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای ایران در همایش سراسریهادیان سیاسی سپاه طی سخنانی گفت: «موضع اصلی انقلاب اسلامی در مذاکرات این بود که نباید زیر بار حرف زور رفت و از همین منظر ایران غنیسازی را تعلیق نکرد و نخواهد کرد و اتفاقا رمز قدرت ایران این است که جلوی ۶ قدرت دنیا «نه» بگوید.»
او افزود: «در اینجا جنگ ارادهها بود و جمهوری اسلامی با اراده کار خود را در چارچوب قوانین بینالمللی دنبال کرد. این جنگ ارادهها ادامه یافت تا جایی که ایران با رسیدن به سطح مطلوبی از فناوری دلیلی نداشت که هزینه بپردازد و مذاکره با این هدف شروع شد که با دست پُر هزینهها را کاهش دهیم.»
عراقچی تاکید کرد: «در مذاکره، رویکرد ایران برد-برد بود؛ یعنی در موضوعات و نه در اصول، میتوان بازی را به شکل تاکتیکی دنبال کرد. در این بازی، جمهوری اسلامی هیچ امتیازی نمیدهد. مطلوب جمهوری اسلامی این بود که غنیسازی برنامه هستهای خود را داشته باشد و هیچ تحریمی را نداشته باشد.»
او گفت: «طرف مقابل میگفت نگرانی ما این است که شما به سمت سلاح هستهای بروید و ایران اعلام کرد اگر ما نگرانی شما را برطرف کنیم، شما حاضر هستید ایران برنامه هستهای صلحآمیز خود را همراه با غنیسازی و بدون تحریمها ادامه دهد؟ طرف مقابل قبول کرد.»
مذاکرهکننده ارشد هستهای افزود: «ایران قبول کرد که بر اساس نیاز خود غنیسازی کند، اما این نیاز را غرب به تنهایی مشخص نمیکند، بلکه به صورت توافق طرفین معین میشود. الان در حالی که غنیسازی ادامه دارد، مذاکره انجام میشود، در شرایطی که قبل میگفتند اول تعلیق کنید و بعد مذاکره کنید؛ بنابراین اگر منافع ایران در غنیسازی تامین نشود، ضرر نمیکند، چون غنیسازی ادامه دارد.»
او در ادامه گفت: «نکته دیگر اینکه حق غنیسازی در توافق ژنو پذیرفته شده است و اینکه آمریکا این حق را بخواهد به ما بدهد یک مغالطه است، حق غنیسازی را قرار نیست آمریکا به ما بدهد چون قوانین بینالملل همچون انپیتی آن را به ما داده است و نیاز نیست دیگران آن را به رسمیت بشناسند. ما فقط از غرب میخواستیم حق خود را اجرا کنیم و آنها سنگاندازی و تحریم نکنند و بعد از توافق ژنو اجرای این حق صورت گرفت و غرب قبول کرد که غنیسازی ما اجرا شود و ادامه یابد.»
او افزود: «در توافق ژنو ایران مقاومت کرد که فردو ادامه یابد و غرب نتوانست مخالفت کند و غربیها در توافق ژنو پذیرفتهاند که غنیسازی ادامه یابد، رآکتور اراک با فرمول ترکیبی کار کند و تاسیسات فردو پابرجا بماند.» عراقچی در پایان گفت: «باید آماده بود و به گونهای رفتار کنیم که اگر مذاکرات شکست خورد کسی نتواند ایران را متهم کند. در این زمینه راه اصلی این است که باید وفاق ملی داشته باشیم.»
ایراد ایران به گزارش آژانس
همزمان سخنگوی سازمان انرژی اتمی گزارش جدید آژانس را بیانگر اقدامات اعتمادساز ایران و حرکتی رو به جلو در چارچوب همکاریهای ایران و این سازمان برشمرد و گفت: «ملاحظات خود را ظرف روزهای آینده به آژانس منتقل میکنیم.» بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفتوگو با خبرگزاری فارس در ارزیابی از گزارش اخیر یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفت: «گزارش اخیر مدیرکل آژانس نشان میدهد که ایران تعهدات خود در چارچوب برنامه اقدام مشترک (توافقنامه ژنو) و همینطور بیانیه مشترکی که بین صالحی و آمانو در تهران صورت گرفته را به خوبی انجام داده است.»
از سوی دیگر و در پی انتشار گزارش جدید آژانس، روزنامه نیویورکتایمز نوشت که ایران اطلاعات بیشتری در مورد چاشنیهای انفجاری مورد درخواست آژانس را ارائه کرده است، اطلاعاتی که بازرسان بینالمللی چندین سال بود خواهان دستیابی به آن بودند.»
ارسال نظر