ظریف: توافق امکان‌پذیر است

گروه دیپلماسی: مذاکرات ۳ روزه وین ۴ که به‌منظور نگارش متن توافق جامع برگزار شد، تقریبا بدون هیچ دستاورد ملموسی پایان یافت، البته به گفته عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه از ابتدا مشخص بود که مذاکرات سختی در پیش است. همچنین مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران با اشاره به اینکه اختلافات به قوت خود باقی است، تاکید کرد: «اما هر دو طرف تصمیم دارند تا مذاکرات را به‌طور جدی ادامه دهند.»

ظریف : توافق هسته‎ای ممکن است

نباید این بار فرصت همانند سال 2005 دوباره از دست برود

از دیگر سو در شرایطی که پس از مذاکرات اخیر بسیاری از ناکامی مذاکرات و حاصل نشدن نتیجه صحبت می‎کنند و حتی بعضا از شکست مذاکرات نیز ابراز خشنودی کرده‎اند، اما محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران پس از پایان دور چهارم مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ از «ممکن بودن توافق هسته‌ای» سخن می‏‎گوید. رئیس تیم هسته‌ای ایران که پس از سه روز مذاکرات سخت و فشرده به کشور بازگشته، معتقد است: «نباید این بار فرصت همانند سال ۲۰۰۵ دوباره از دست برود.» ظریف این مطالب را در صفحه توییتر خود نوشت. همچنین وزیر خارجه ایران تاکید کرد توافق جامع هسته‌ای ممکن است، اما تصاویر غلط باید از بین بروند. این بار پس از مذاکرات وین ۴، تمام نگاه‏ها به سمت عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و مذاکره‌کننده ارشد هسته‎ای ایران است؛ زیرا هم پس از پایان مذاکرات، او به جای وزیر خارجه در کنفرانس خبری شرکت کرد و هم یکشنبه شب در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری، به بررسی نتایج مذاکرات اخیر و سوالاتی که در این خصوص وجود دارد، پرداخت. عراقچی در این برنامه تاکید کرد که اگر به توافق نرسیدیم، دنیا به آخر نرسیده است و به تلاش‌هایمان ادامه خواهیم داد؛ زیرا شش ماه دیگر هم فرصت وجود دارد. به گزارش باشگاه خبرنگاران، مذاکره‌کننده ارشد ایران در پاسخ به این پرسش که چرا در این دوره از مذاکرات به نتایجی دست نیافتیم توضیح داد: از ابتدا مشخص بود که مذاکرات سختی پیش‌رو است؛ زیرا فاصله بین دیدگاه‌های طرفین به اندازه‎ای بود که نزدیک شدن آنها نیازمند زمان بیشتر و ابتکارات جدید است. او افزود: «در این دور از مذاکرات تلاش کردیم تا با بحث‌های کلی دیدگاه‌هایمان را به یکدیگر نزدیک کنیم.» عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده با بیان اینکه در این دور از مذاکرات مشخص شد که تفاوت‌ها و اختلافات در موضوعات همچنان وجود دارد، گفت: «در نهایت به این نتیجه رسیدیم که هنوز برای ورود به مرحله نگارش متن توافق جامع زود است.» عراقچی با تاکید بر اینکه در این دور از مذاکرات پیشرفتی حاصل نشد، گفت متاسفانه اختلافات به قوت خود باقی است «اما هر دو طرف تصمیم دارند تا مذاکرات را به‌طور جدی ادامه دهند.» همچنین پس از مذاکرات اخیر، انتقاداتی به تیم هسته‏ای وارد شده و همچنین برخی فضاسازی‌های داخلی صورت گرفته است، این در شرایطی است که عراقچی تاکید دارد نمی‌توان انتظار داشت که حتما ظرف چند جلسه به نتیجه و تفاهم رسید. عراقچی با اشاره به اینکه در مورد همه موضوعات اختلاف وجود دارد، افزود: «در مورد هیچ‌یک از اختلافات به تفاهم نرسیده‌ایم و توافق حاصل نمی‌شود مگر اینکه در همه موضوعات تفاهم حاصل شود.» او افزود: «مذاکرات بسیار سخت و کُند پیش می‌رود، ولی مسیر درستی را ادامه می‌دهد.»

دور بعدی مذاکرات ۲۶ تا ۳۰خرداد

از دیگر سو عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‏ای شنبه‌شب در گفت‌وگو با «ایرنا» اعلام کرد دور بعدی مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ از ۱۶ تا۲۰ ژوئن (۲۶ تا ۳۰ خردادماه) در وین اتریش برگزار می‏شود. عراقچی در گفت‌وگوی ویژه خبری نیز با اشاره به اینکه همه اعضای تقویم کاری شلوغی دارند، گفت: «تلاش می‌کنیم تا در گام بعدی به پیشرفت برسیم تاکنون اختلافات همچنان وجود دارد.» یک مقام دیگر وزارت امورخارجه نیز که خواست نامش بیان نشود در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد: «تا قبل از مذاکرات ۲۶ خردادماه نشست‏های دیگری در سطوح مختلف میان ایران و ۱+۵ برگزار می‏شود.»

نماینده آژانس فردا به تهران می‌آید

همچنین به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری رویترز، یکی از نمایندگان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) امروز دوشنبه برای گفت‌وگو درباره اقدامات ایران در زمینه برنامه هسته‏ای به تهران می‎آید. جزئیات بیشتری از این گفت‌وگو منتشر نشده است.

در عنوان توافق به نگاه مشترک رسیده‌ایم

در ادامه این برنامه معاون وزیر خارجه در مورد پیش‌نویس توافق جامع گفت: «در این دور از مذاکرات بحث‌های خوبی داشتیم، اما پیشرفت خاصی در نگارش متن به وجود نیامد که به نظر من طبیعی است. این دور از مذاکرات، اولین دور رسمی از مذاکرات بود. در سه دور قبلی پیرامون مسائل بحث و تبادل ایده می‏کردیم، اما از این جلسه وارد مذاکره رسمی شدیم.» او افزود: «البته متن را می‌توان به دو قسمت شکلی و محتوایی تقسیم کرد؛ البته در قسمت شکلی به نگاه مشترکی دست یافته‌ایم که چگونه باید متن تفاهم‌نامه مورد تنظیم قرار گیرد. اما در محتوای متن توافق پیشرفتی نکردیم و اختلافات به قوت خود باقی است.» همچنین عراقچی با تاکید بر اینکه مقدمه توافق نهایی الهام گرفته از توافق‌نامه ژنو است، گفت: خوشبختانه دیدگاه‌ها در مورد مقدمه به یکدیگر نزدیک شده است.

ماهیت آب سنگین اراک حفظ می‏شود

عراقچی به نگرانی‎هایی که در مورد رآکتور آب سنگین و رسیدن به مقاصد نظامی و بمب هسته‎ای از طریق آن(البته اگر کسی قصد آن را داشته باشد) وجود دارد، اشاره کرد و گفت: «معتقد هستیم که از طریق تکنولوژی و استفاده از فناوری می‌توان نگرانی‌ها را از بین برد؛ به گونه‌ای که می‌توان میزان تولید پلوتونیوم را در سوخت مصرف شده به حداقل برسانیم تا دیگر نگرانی از بابت بمب وجود نداشته باشد.» عراقچی بر حفظ ماهیت آب سنگین اراک به‌عنوان یکی از خطوط قرمز ایران اشاره کرد و در این باره گفت: «امیدواریم به مدلی برسیم که پاسخگوی خواسته‌های دو طرف باشد.» عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای با اشاره به اینکه اطمینان می‌دهیم که هیچ‌یک از طرح‌ها و مدل‌های ارائه شده قدرت کاهش رآکتور اراک را نخواهند داشت، اضافه کرد: «بنده در تمام اجزای مذاکرات حضور داشته‌ام؛ به گونه‌ای که شنیدن این مطالب که قدرت نیروگاه اراک از ۴۰ به ۱۰ مگاوات خواهد رسید مضحک است؛ زیرا در هیچ کجا چنین مباحثی مطرح نشده و قرار هم نیست که مطرح شود.» عراقچی با اشاره به اینکه رآکتور اراک قدرت ۴۰ مگاواتی دارد گفت: «اگر قرار باشد تغییراتی داده شود در میزان کاهش پلوتونیوم خواهد بود یا اینکه میزان خطرات اشاعه‌ای آن کاهش پیدا خواهد کرد.»

گمانه‎زنی‎ها کمکی به مذاکرات نمی‏کند

در عین حال معاون وزیر خارجه در پاسخ به سوال دیگری پیرامون گمانه‌زنی‌های خبرنگاران و اصحاب رسانه تاکید کرد که مردم تحت‌تاثیر گمانه‌زنی‌ها قرار نگیرند. او در رابطه با گمانه‌زنی‌های داخلی نیز گفت: «هیچ کدام از گمانه‌زنی‌هایی که در داخل کشور صورت می‌گیرد کمکی به مذاکرات نخواهد کرد.»

اصول بنیادین ایران تغییر نکرده است

مذاکره‌کننده هسته‏ای ایران با بیان اینکه در مورد همه موضوعات به نتیجه رسیدن مشکل است گفت اصول بنیادین ایران در مذاکرات تغییر نکرده است و جمهوری اسلامی ایران خطوط قرمزش را جابه‌جا، کم و زیاد نخواهد کرد. او با تاکید بر اینکه خطوط قرمز طرفین هنوز در برخی مواقع با یکدیگر تلاقی دارد، ادامه داد: «باید این موضوع را برطرف کنیم؛ زیرا طرف مقابل تاکنون تصمیمات سختی گرفته تا به این مرحله رسیده‌ایم.» به گفته عراقچی، تصمیم سخت سبب شد تا سیاست غنی‌سازی صفر از سوی آنها کنار گذاشته شود و به غنی‌سازی ایران رضایت دهند.

ابزار تهدید و تحریم کنار گذاشته شود

عراقچی با اشاره به اینکه باید تصمیمات سخت گرفته شود و طرف مقابل در نحوه رفتار و تعاملش با جهان و به‌خصوص با ایران تجدیدنظر کند، گفت: «باید ابزارهای تهدید و تحریم کنار گذاشته شود و این مساله تصمیم سختی است.»

در ۶ ماه اول به توافق نرسیم مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد

عراقچی با مطرح کردن این موضوع که اگر به توافق نرسیم، دنیا به آخر نمی‎رسد، گفت: «در توافق‌نامه ژنو فرصت یکساله برای رسیدن به توافق تعیین شده است و باید از این فرصت یکساله استفاده کنیم. در واقع ترجیح بر این است که در ۶ ماه اول به نتیجه برسیم؛ اما اگر در این مدت به توافق نرسیم مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد.» او باز هم تاکید کرد که تنها به توافقی رضایت خواهند داد که در آن حقوق و اصول ملت ایران مورد لحاظ قرار بگیرد. او همچنین گفت اگر به توافق نرسند، صادقانه به ملت ایران گزارش می‏دهند.

زیاده‌خواهی‌ها را به مردم اعلام می‌کنیم

از دیگر سو او به زیاده‌خواهی‌های طرف مقابل اشاره کرد و گفت: «اگر به توافق نرسیدیم زیاده‌خواهی را به مردم خواهیم گفت.» به گفته عراقچی، زیاده‌خواهی خصلت قدرت‌های بزرگ است و مقاومت در مقابل زیاده‌خواهی خصلت مردم دلاور ایران است. او همچنین تاکید کرد که اجازه نخواهند داد با ایران به‌عنوان یک استثنا برخورد شود. عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‎ای توضیح داد: «اگر محدودیتی را می‌پذیریم به صورت موقتی است؛ زیرا این امر را به‌منظور اعتمادسازی انجام می‌دهیم.» عراقچی با بیان اینکه به تفاهم و توافقی که از حقوق ما کم کند و به زیاده‌خواهی طرف مقابل بیفزاید تن نخواهیم داد، گفت: «جمهوری اسلامی ایران همواره مقتدرانه عمل می‌کند.»

برنامه دفاعی ایران قابل‌مذاکره نیست

در این گفت‌وگوی خبری، عباس عراقچی به مسائلی اشاره کرد که طرف مقابل حق مذاکره و مصالحه راجع به آنها را ندارد؛ ازجمله تحقیق و توسعه در حوزه هسته‌‌ای و برنامه دفاعی کشور. به گفته عراقچی، کسی نمی‌تواند جلوی پیشرفت علم و تکنولوژی ایران را بگیرد و برنامه دفاعی کشور نیز به هیچ وجه قابل مذاکره نیست. او ادامه داد: «برخی از سوالات وجود دارد که ادعا می‌شود که مثلا در گذشته برنامه هسته‌ای ایران ابعاد نظامی داشته است که باید گفت این ادعا غلط و اشتباه است. این ادعاها با اهدافی خاص طراحی شده است.»

به طرف مقابل خوش‌بین نیستیم

عراقچی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه طرف مقابل در گفت‌وگوهای خود تا چه حد صادق است، گفت: «ما هیچ وقت به طرف مقابل خود و به نیت آنها خوش‌بین نبوده‌ایم.» او با اشاره به اینکه ورود و حضور ایران در روند مذاکرات همواره با نگاه بدبینی بوده است، افزود: «ما به نتیجه امیدوار هستیم.» مذاکره‌کننده هسته‎ای توضیح داد: «ما تاکنون نشانه‌ای که حاکی از این باشد که آنها را در روند مذاکرات جدی نیستند ندیده‌ایم؛ به گونه‌ای که ما نمی‌توانیم روی رفتاری از آنها انگشت بگذاریم و بگوییم این امر حاکی از جدی بودن یا عدم اراده قطعی آنها برای عدم رسیدن به نتیجه است.» معاون وزیر خارجه ادامه داد: «اگر حرکتی را از سوی آنها شاهد باشیم که حاکی از عدم صداقت، عدم جدیت و عدم وجود اراده سیاسی لازم برای رسیدن به تفاهم نهایی باشد در این صورت رفتار آنها روی رفتار ما هم اثرگذار خواهد بود.»

۱+۵ با صدای واحد سخن بگوید

معاون وزیر خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی‌بر اینکه آیا در گفت‌وگوهای آینده وزرا هم در تصمیم‌گیری‌های سخت شرکت خواهند کرد، تاکید کرد: از این ۶ کشور انتظار می‌رود که با صدای واحد صحبت و با یکدیگر هماهنگ عمل کنند. عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای با بیان اینکه وظیفه هماهنگی میان ۶ کشور بر عهده اشتون است، گفت: «قرار است با اشتون مذاکرات توافق نهایی را داشته باشیم، ولی هرگز حاضر نخواهیم بود که یک مذاکره را دو بار انجام دهیم.» عراقچی با بیان اینکه توافقی را انجام نخواهیم داد که بعدا یکی از طرف‌ها مخالف آن شود، افزود: «در گذشته یکی از اعضای گروه مقابل این بازی را شروع کرده بود؛ به طوری که توافق ژنو ۱ را در ژنو ۲ متوقف کرد.»

عراقچی: مذاکرات هسته‌ای شکست نخورده است

حجت‌الله خدایی سوری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از حضور عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران در کمیته روابط خارجی این کمیسیون خبرداد و گفت: عراقچی در این جلسه تاکید کرد که مذاکرات ایران با ۱+۵ شکست نخورده است و این گفت‌وگوها همچنان ادامه خواهد داشت. به گزارش «ایرنا»، خدایی سوری با بیان اینکه عراقچی در این نشست جزئیات مذاکرات وین را تشریح کرد، اظهار کرد: عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با ۱+۵ در این جلسه اعلام کرد که در برخی از مسائل با ۱+۵ به نتیجه نرسیدیم، ولی پیگیر هستیم که در فازهای بعدی گام‌های خوبی در توافق هسته‌ای داشته باشیم. عضو کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه این عضو تیم مذاکرات هسته‌ای ایران همچنین اظهار کرد که اختلافات ما با ۱+۵ در برخی موارد زیاد است، تصریح کرد: طبق گفته عراقچی تفاهم در هر موضوعی فعلا مقدور نیست و دور بعدی مذاکرات ۲۶ تا ۳۰ خردادماه برگزار می‌شود؛ ولی در این فاصله امکان مذاکرات غیر‌رسمی نیز وجود دارد. خدایی سوری افزود: عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران همچنین اعلام کرد که مذاکرات مراحل خود را ادامه می‌دهد، ولی هرچه جلوتر می‌رویم مذاکرات سخت‌تر خواهد شد و ما امیدواریم که تا ۳۰ تیرماه به توافق برسیم، ولی اگر این توافق حاصل نشود کار سخت‌تر خواهد شد.

ظریف: توافق امکان‌پذیر است