عقب‌نشینی از تحریم ایران
هری رید: برنامه فوری برای تحریم ایران نداریم صف‌آرایی ۶۲ نهاد و سازمان آمریکایی در برابر کنگره
عقب‌نشینی سنا از تحریم ایران

گروه دیپلماسی- تنها سه روز بعد از اعلام اجرای توافق‌نامه هسته‌ای ژنو از تاریخ ۲۰ ژانویه (۳۰ دی)، ۶۲ سازمان در آمریکا با ارسال نام‌های مشترک به سنا، از اعضای آن خواستند تا از تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران خودداری کند. موضوعی که سناتور «هری رید»، رهبر اکثریت این نهاد قانون‌گذاری ایالات متحده نیز به آن اشاره و اعلام کرد که برنامه فوری برای رای‌گیری در خصوص تحریم‌ها وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری مهر، 62 سازمان آمریکایی در شرایطی از سنای آمریکا خواسته‌اند تا از اعمال تحریم جدیدی علیه ایران جلوگیری کند که باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا نیز ۲۲ دی ماه با استقبال از توافق ایران و گروه 1+5 بر سر نحوه اجرایی کردن توافق‌نامه هسته‌ای گفت که هرگونه تحریم جدیدی را که کنگره در جریان اجرای این توافق‌نامه علیه ایران تصویب کند، وتو خواهد کرد. این نامه از سوی سازمان شورای ملی ایرانیان آمریکا (نایاک)، کمیته قانون‌گذاری ملی و سازمان پیروزی بدون جنگ تهیه شده و از سوی ۶۲ گروه و سازمان آمریکایی از جمله چند سازمان طرفدار صلح و شماری سازمان یهودی، مسیحی و مسلمان امضا شده است. این نامه با توجه به هیاهوی برخی از رسانه‌های غربی مبنی بر افزایش شمار سناتورهای حامی اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران منتشر شده است.
در همین خصوص سناتور هری رید، رهبر اکثریت در سنای آمریکا گفت که برنامه‌ای فوری برای آنکه طرح جدید تحریم‌ها علیه ایران را مطرح کرده و به رای نمایندگان بگذارد، ندارد. سناتور رید با بیان اینکه تا زمانی که گفت‌وگوها با ایران پیش می‌رود و روند کاری قانون‌گذاران در آمریکا جریان دارد، تلاش خواهم کرد تا داوری عادل باشم، افزود: «فکر می‌کنم در این مرحله، جایی هستیم که باید باشیم.» رهبر اکثریت سنا با صراحت اعلام کرد که ۱۰ سناتور که رهبری کمیته‌های مختلف این نهاد را بر عهده دارند مخالف اعمال تحریم هستند از همین رو، آنها منتظر می‌مانند تا نتیجه اجرای توافق‌نامه ژنو را ببینند.
در همین رابطه خبرگزاری رویترز گزارش خود را به درخواست اوباما از کنگره اختصاص داده و می‌نویسد که رئیس‌جمهور آمریکا از کنگره خواسته تا به دیپلماسی فرصت دهند، تا موضوع هسته‌ای ایران را حل کند. از سوی دیگر روزنامه نیویورک تایمز درباره این نامه می‌نویسد: «در این نامه آمده است درحالی‌که طرفین درخصوص مذاکرات هسته‌ای به توافقی شش ماهه دست یافته‌اند و مذاکرات در جریان است، تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران، امکان حل مساله هسته‌ای ایران از طریق دیپلماتیک را به‌شدت تضعیف می‌کند و احتمال دستیابی ایران به سلاح اتمی را شدت می‌بخشد.»

تمایل دموکرات‌ها برای تعویق تحریم‌ها علیه ایران
از سوی دیگر آسوشیتدپرس نیز گزارش داد که دموکرات‌های سنا که خواستار اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران بودند، تحت فشار دولت آمریکا تمایل خود را برای به تعویق انداختن طرح تحریم‌ها و دادن بخت موفقیت به مذاکرات نشان دادند. بسیاری از دموکرات‌های هم‌حزب رئیس‌جمهور آمریکا در حمایت از طرح تحریم‌ها به جمهوری‌خواهان آمریکایی پیوسته‌اند و از آن طرف ۱۰ نفر از روسای مهم کنگره در نامه‌ای به اوباما مخالفت خود را با این اقدام اعلام کرده‌اند.
سناتور کارل لوین، سناتور دموکرات آمریکایی و رئیس کمیته خدمات مسلح کنگره روز سه‌شنبه در جمع خبرنگاران گفت که تحریم‌های تازه یک اشتباه است که می‌تواند احتمال موفقیت مذاکرات را کاهش دهد. او تاکید کرد که اگر مذاکرات با شکست مواجه شود، کنگره به سرعت برای اعمال اقدامات تنبیهی جدید دست به‌کار خواهد شد.
بیل نلسون، دیگر سناتور دموکرات آمریکایی هم گفت که جان کری، وزیر امور خارجه این کشور به کنگره گفته است که تحریم‌های جدید در مذاکرات اختلال ایجاد می‌کند و افزود: «من حرف وزیر امور خارجه را باور می‌کنم.»
همچنین رهبر اقلیت دموکرات‌های مجلس نمایندگان آمریکا ضمن انتقاد از کاخ سفید که نمایندگان حامی تحریم‌های بیشتر علیه ایران را حامی جنگ دانسته بود، تاکید کرد هیچ‌یک از نمایندگان کنگره به دنبال جنگ با ایران نیستند.
به گزارش خبرگزاری فارس، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی کنگره، «ویپ استنی هویر» رهبر اقلیت دموکرات‌های مجلس نمایندگان آمریکا روز سه‌شنبه از اظهارات مقامات کاخ سفید مبنی بر آنکه قانون‌گذارانی که به دنبال تشدید تحریم‌ها علیه ایران هستند از جنگ حمایت می‌کنند، انتقاد کرد.
او تاکید کرد که به نگرانی‌های دولت آمریکا در خصوص اینکه تحریم‌های بیشتر کنگره، گفت‌وگوها با ایران درخصوص برنامه هسته‌ای این کشور را تضعیف می‌کند، واقف است، اما اظهارات اخیر مقامات دولت «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا دلالت بر این دارد که حامیان تحریم‌ها علیه ایران خواستار راه‌اندازی جنگ هستند و این اظهارات «غیرمسوولانه» است و باید از آن عقب‌نشینی کند.
«جی کارنی» سخنگوی کاخ سفید پیش‌تر تاکید کرده بود که تحریم‌های بیشتر، خطر به راه افتادن جنگ را به همراه دارد و اوباما روز یکشنبه بیانیه‌ای صادر کرد و گفت که توافق موقت با ایران زمان و فضا را برای توافق طولانی‌مدت‌تری ایجاد می‌کند که تحریم‌های بیشتر می‌تواند آن را تخریب کند.

تحریم‌های جدید علیه ایران یک اشتباه وحشتناک است
وزیر دفاع پیشین آمریکا در یک گفت‌وگوی تلویزیونی تاکید کرد که اعمال هرگونه تحریم جدید علیه ایران «یک اشتباه وحشتناک» خواهد بود. رابرت گیتس روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با شبکه خبری پی.بی.اس گفت که پس از موافقت ایران با مذاکره درباره برنامه هسته‌ای‌اش، آمریکا «چاره‌ای» نداشت جز اینکه پشت میز مذاکرات با ایران بنشیند.
به گزارش «ایسنا»، گیتس در این گفت‌وگو‌ تحریم‌هایی که کنگره در حال بررسی آن است «یک اشتباه وحشتناک» و «خطای استراتژیک» دانست. او گفت که سوال اصلی این است که در توافق هسته‌ای نهایی چه اتفاقی می‌افتد و افزود که ۶ ماه یک ضرب‌الاجل قاطعانه برای توافق هسته‌ای خواهد بود. وزیر دفاع پیشین آمریکا با ادعای اینکه مقامات ایران در کاهش سرعت دشمنان‌ خود مهارت بالایی دارند، مدعی شد که این خطر وجود دارد که مذاکرات بیشتر از ۶ ماه طول بکشد.
در همین زمینه «سوزان مالونی» تحلیلگر اندیشکده آمریکایی بروکینگز در مقاله‌ای که با عنوان «6 دیدگاه درباره تحریم‌های ایران» منتشر شده، نوشت: «طرح این مساله که حمایت از تحریم‌های جدید علیه ایران برابر با حمایت از جنگ است، بزرگنمایی مساله از سوی برخی مقامات آمریکایی است و مصرف داخلی دارد، اما برون‌داد تشدید تحریم‌ها به نفع ایران و آمریکا نخواهد بود.» مالونی در بخش دیگری از مقاله خود درباره تحریم‌ها نیز نوشت: «در دیدگاه اول توافق‌نامه موقت هسته‌ای ایران اعتبار شاکله تحریم‌ها را از بین برد و به دادوستد با ایران مشروعیت بخشید.»

کاخ سفید: معامله پنهانی با ایران نداریم
همزمان با این تحولات، کاخ سفید برخی از گزارش‌ها مبنی بر وجود «یک معامله پنهانی» بین تهران و واشنگتن را رد کرد و گفت: چنین گزارش‌هایی بی‌اساس است. پیش‌تر جان مک‌کین و لیندسی گراهام دو سناتور ارشد آمریکایی روز سه‌شنبه در بیانیه مشترکی ادعا کردند که از برخی گزارش‌ها مبنی بر اینکه دولت آمریکا در زمینه آینده برنامه‌ هسته‌ای ایران یک معامله پنهانی با ایران کرده است شدیدا نگران هستند.
به گزارش خبرگزاری هند، این قانون‌گذاران آمریکایی مدعی شدند: «مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران ادعا کرده است تحت این توافق احتمالی، ایران اجازه خواهد داشت همه تاسیسات هسته‌ای‌اش را باز نگه دارد، ‌به غنی‌سازی اورانیوم ادامه دهد و تحقیقات هسته‌ای از جمله تحقیقات درباره نسل بعدی سانتریفیوژها را ادامه دهد و حتی دامنه آن را گسترش دهد. ما از دولت آمریکا می‌خواهیم بلافاصله درباره این وضعیت شفاف‌سازی کند و اطمینان حاصل کند، اعضای کنگره به‌طور کامل در جریان دیپلماسی هسته‌ای‌اش با ایران قرار خواهند داشت.
جی کارنی، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید بلافاصله به این موضوع واکنش نشان داد و روز سه‌شنبه در جمع خبرنگاران گفت: «هیچ توافق پنهانی وجود ندارد. اسناد مربوط به اجرای توافق‌نامه‌ها با آنچه ما توضیح داده‌ایم یعنی طرح‌های فنی ارائه‌شده به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطابقت دارد.»
کارنی گفت: «درک‌های فنی به وضوح نشان می‌دهند ضوابط طرح اقدام مشترک که به‌طور علنی منتشر شد چگونه اجرا می‌شود، شفاف‌سازی می‌شود و علاوه‌بر آن زمان اجرای این ضوابط بیان شده است. این پروسه‌ای نیست که به آمریکا محدود باشد. این توافقی نیست که منحصرا بین ایران و‌ آمریکا صورت گرفته باشد. این کار با حضور کشورهای عضو گروه 1+5، اتحادیه اروپا، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران صورت گرفت.»

عراقچی برای ۶ماه آینده خبرداد:
پیش‌بینی تجارت 10میلیارد دلاری
سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بین‌الملل وزیر امور خارجه در گفت‌و‌گو با «ایرنا» درباره جدول زمانی آزادسازی اموال مسدود شده ایران گفت: «در گام نخست توافق ژنو قرار است، دو اتفاق رخ دهد. اتفاق نخست اینکه دو طرف از جایگاهی که دارند جلوتر نمی‌روند؛ یعنی طرف آمریکایی تحریم‌ها را تشدید نمی‌کند و ما هم برنامه هسته‌ای خود را از آنچه هست به لحاظ کمی گسترش نمی‌دهیم. اتفاق دوم این است که هر کدام از دو طرف مذاکره گام‌هایی باید بردارند. دراین بخش ایران دو گام و طرف مقابل باید نزدیک به ۷ تا ۸ مورد را اجرایی کند.»
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای افزود: «یکی از اقدامات ایران تعلیق غنی سازی 20 درصد است و دیگری تبدیل مواد 20 درصد به اکسید و رقیق کردن آنها به 5/3 درصد است که به مواد اولیه بازمی‌گردد یا اکسید می‌شود که برای سوخت راکتور تهران استفاده می‌شود؛ بنابراین از بین نخواهد رفت.»
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه نگرانی غرب از این است که وقتی غنی‌سازی ۲۰ درصد داشته باشیم، احتمال افزایش داشتن آن تا ۹۰ درصد هم خواهد بود، گفت: «در سایر این موارد آنچه در متن توافق آمده جلوگیری از پیشرفت است و هیچ عقب گردی رخ نمی‌دهد.» عراقچی گفت: «درمقابل آنها تحریم‌های نفتی، پتروشیمی، خودرو، تجارت طلا و فلزات و بخشی از تحریم‌های هوایی را متوقف می‌کنند. تجارت قانونی با اروپا هم به میزان مجاز آزاد می‌شود و درنهایت ۲/۴ میلیارد دلار از درآمدهای بلوکه شده ایران آزاد می‌شود.» عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران تاکید کرد: «البته به باور من مهم‌ترین اقدامی که انجام می‌شود، این است که کانالی بانکی برای خرید کالاهای غیرتحریمی مثل غذا، دارو و وسایل پزشکی باز می‌شود که از آن طریق می‌توان در حدود ۱۰ میلیارد دلار تجارت در ۶ ماه داشته باشیم و این رقمی است که آمریکایی‌ها در محاسبات خود نمی‌آورند و حق آنها در مقابل کنگره است.»
معاون وزیر امور خارجه اضافه کرد: «اگر چه زمان پرداخت مبالغ بلوکه شده ایران در هشت قسط تعیین شد، اما تاریخ پرداخت‌ها نزدیک‌تر شد و دو قسط از این تعهدات به سه ماه نخست اضافه شد.» عراقچی درباره زمان دقیق هشت قسط تعیین شده اموال بلوکه شده ایران که آزاد خواهد شد، گفت: «نخستین قسط در اول فوریه (12 بهمن) به مبلغ 550 میلیون دلار، قسط دوم در اول مارس (10 اسفند) به مبلغ 450 میلیون دلار، قسط سوم در 7 مارس (16 اسفند) به مبلغ 550 میلیون دلار، قسط چهارم در 10 آوریل (21 فروردین 93) به مبلغ 550 میلیون دلار، قسط پنجم 15 آوریل (26 فروردین)450 میلیون دلار و قسط‌های ششم، هفتم و هشتم به ترتیب در تاریخ‌های 14 مه ‌(24 اردیبهشت)، 17 ژوئن (27 خرداد) و 20 جولای - ژوئیه (20 تیر 93) هر یک به مبلغ 550 میلیون دلار پرداخت خواهد شد که در مجموع 2/4 میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران آزاد می‌شود.»

عقب‌نشینی از تحریم ایران