عراقچی: از وجود شورای ناظر بر مذاکرات هسته‌ای بی‌خبرم

گروه دیپلماسی- سید عباس عراقچی، معاون بین‌الملل وزارت خارجه و عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با گروه ۱+۵ می‌گوید از تشکیل نهاد یا وجود شورایی برای نظارت بر این مذاکرات اطلاعی ندارد و از اضافه شدن دو عضو جدید به تیم مذاکره‌کننده ایرانی هم بی‌خبر است. به گزارش «ایرنا»، سیدعباس عراقچی روز جمعه (۱۳ دی) در حاشیه مراسم بزرگداشت مادر محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران گفت که از وجود این شورا بی‌خبر است.

این در شرایطی است که پیش‌تر اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران گفته بود مذاکرات هسته‌ای با گروه ۱+۵ «به طور کامل به نفع ایران پیش نرفته» و به همین دلیل دو عضو جدید به «شورای ناظر بر مذاکرات هسته‌ای» اضافه شده‌اند.

با این وجود، در روز انتشار سخنان کوثری، منصور حقیقت‌پور، نایب‌رئیس دوم کمیسیون امنیت ملی مجلس گفته بود چنین موضوعی در کمیسیون یا مجلس مطرح نبوده است. اما اسماعیل کوثری در پاسخ تاکید کرده بود ضرورت تشکیل چنین شورایی «در سطوح عالی نظام» تصمیم‌گیری شده است.

در مورد شورای مورد اشاره کوثری که عباس عراقچی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت خارجه ایران از آن اظهار بی‌اطلاعی کرده، هنوز اطلاعات رسمی منتشر نشده است، اما ابراهیم آقامحمدی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران روز جمعه به خبرگزاری فارس گفت: «تیم یاد شده ارتباطی با مجلس شورای اسلامی و کمیسیون امنیت ملی خانه ملت ندارد».

طرح غنی‌سازی ۶۰ درصدی برای کشتی‌های هسته‌ای

پس از انتشار محتوای توافق ژنو، شماری از نمایندگان مجلس ایران طرحی تهیه کرده‌اند که مطابق آن دولت ملزم می‌شود سطح غنی‌سازی اورانیوم را به ۶۰ درصد و در صورت نیاز بالاتر افزایش دهد. وب‌سایت خانه ملت می‌گوید ٢٠٠ نماینده این طرح را امضا کرده‌اند. کلیات این طرح در صورت تصویب نهایی، دولت را به غنی‌سازی اورانیوم حداقل۶۰ درصد و توسعه همه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای در صورت تشدید تحریم‌های گذشته و وضع تحریم‌های جدید ملزم می‌کند.

نمایندگان مجلس می‌گویند با توجه به حجم بالای تجارت دریایی، صادرات نفت ایران از راه‌های آبی و کاربرد سوخت هسته‌ای در کشتی‌ها و زیردریایی‌های قاره‌پیما، ایران به غنی‌سازی ۶۰ درصد اورانیوم نیاز دارد. پیش‌تر هم عباس عراقچی، دیپلمات ارشد و از مذاکره‌کنندگان هسته‌ای ایران، درباره این طرح گفته بود: «هر چه توسط مجلس تصویب شود برای ما لازم‌الاجرا است». نمایندگان ارائه کننده طرح غنی‌سازی ۶۰ درصدی می‌گویند با توجه به تحریم‌هایی که تجارت خارجی و حمل و نقل دریایی را برای ایران دشوار کرده‌اند، ایران ناچار به استفاده از کشتی‌های ساخت داخل است که ظرفیت بالایی داشته و مسافت‌های طولانی را بدون سوخت‌گیری بپیمایند.

طرح الزام دولت به غنی‌سازی ۶۰درصدی در حالی در مجلس ایران مطرح می‌شود که حسین سبحانی‌نیا، عضو هیات رئیسه مجلس، پیش از این گفته بود ایران به غنی‌سازی ۶۰درصدی نیازی ندارد و «تصویب و تهیه این طرح بهانه‌ای به دست طرف مقابل می‌دهد.» بنا است ایران مطابق توافقی شش ماهه فعالیت‌های غنی‌سازی خود را محدود کند. بنا به توافق ژنو ایران و کشورهای ۱+۵ ذخایر اورانیوم ٢٠ درصدی ایران «خنثی» می‌شود و حجم اورانیوم غنی‌شده در سطح پنج درصد نیز حفظ می‌شود.