پیشبینی اجرای توافق ژنو از اوایل بهمن
دنیای اقتصاد- مذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ بالاخره بعد از چندین دور گفتوگویهای فشرده نتیجه داد و توافق شد تا دهه سوم ژانویه ۲۰۱۴ برابر با اوایل بهمن ۱۳۹۲ تاریخ اجرای توافق هستهای ژنو باشد. در همین ارتباط، حمید بعیدینژاد رییس هیات مذاکرهکننده ایران با ۱+۵ درخصوص اجرای همزمان تعهدات نیز گفت: «پس از پایان مذاکرات کارشناسی به روشنی در گزارش و جمعبندی نهایی آمده است که اجرای توافق بهطور کامل برای هر دو طرف در یک روز و بهطور یکسان و متوازن آغاز شود؛ بدون اینکه یک طرف بخواهد طرف دیگر اقدامی را زودتر انجام دهد.
دنیای اقتصاد- مذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ بالاخره بعد از چندین دور گفتوگویهای فشرده نتیجه داد و توافق شد تا دهه سوم ژانویه ۲۰۱۴ برابر با اوایل بهمن ۱۳۹۲ تاریخ اجرای توافق هستهای ژنو باشد. در همین ارتباط، حمید بعیدینژاد رییس هیات مذاکرهکننده ایران با ۱+۵ درخصوص اجرای همزمان تعهدات نیز گفت: «پس از پایان مذاکرات کارشناسی به روشنی در گزارش و جمعبندی نهایی آمده است که اجرای توافق بهطور کامل برای هر دو طرف در یک روز و بهطور یکسان و متوازن آغاز شود؛ بدون اینکه یک طرف بخواهد طرف دیگر اقدامی را زودتر انجام دهد.» مدیرکل سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه اعلام کرد
اجرای توافق هستهای ژنو از اوایل بهمن
گروه دیپلماسی- هیاتهای کارشناسی ایران و ۱+۵ در راستای رسیدن به برداشت مشترک برای تعیین ساز و کار اجرای توافق هستهای ژنو در یک ماه گذشته سه دور در شهرهای وین و ژنو با یکدیگر گفتوگو کردند. سومین دور از مذاکرات کارشناسی و آخرین دور از مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در سال ۲۰۱۳ در شرایطی در ژنو به پایان رسید که برخی گمانهزنیها تاریخ ۲۰ ژانویه را برای اجرای این توافقنامه مطرح میکنند، اما به گفته دیپلماتهای ایرانی، این توافق قرار است در دهه سوم ماه ژانویه ۲۰۱۴ اجرایی شود. تعیین تاریخ اجرایی شدن برنامه اقدام مشترک میتواند شروع دور جدیدی از آزمون اعتمادسازی و راستی آزمایی طرفین در پروسه ۶ماهه باشد. در همین ارتباط، رئیس هیات مذاکرهکننده ایران با ۱+۵ در خصوص تاریخ اجرای برنامه اقدام مشترک گفت: «بر اساس جمعبندی و مذاکرات انجام شده با هیاتهای کارشناسی ۱+۵ زمان اجرایی شدن توافق ژنو دهه سوم ژانویه خواهد بود.»
حمید بعیدینژاد، مدیرکل سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه، با اشاره به مذاکرات کارشناسی با ۱+۵ در ژنو گفت: «این گفتوگوها از صبح روز دوشنبه آغاز و تا ساعت ۷ صبح روز سهشنبه به وقت محلی ادامه یافت.» رئیس هیات مذاکرهکننده کارشناسی ایران هدف از مذاکرات کارشناسی را رسیدن به تفاهم میان دو طرف برای اجرای هر چه سریعتر توافق دانست و اضافه کرد: «با وجود آنکه در آستانه سال نو میلادی قرار داشتیم، اما هیاتهای کارشناسی ۱+۵ به طور جدی در این مذاکرات شرکت کردند که حاکی از تمایل هر دو طرف برای هر چه زودتر به اجرا درآمدن توافق ژنو است.»
بعیدی نژاد در گفتوگو با «ایسنا»، در پاسخ به این پرسش که برخی نگرانیها در رابطه با اجرای همزمان تعهدات در چارچوب «برنامه اقدام مشترک» طی شش ماه وجود دارد به شکلی که گامها حتما به طور همزمان، هموزن و متقابل برداشته شود؟ تاکید کرد: «پس از پایان مذاکرات کارشناسی به روشنی در گزارش و جمعبندی نهایی آمده است که اجرای توافق به طور کامل برای هر دو طرف در یک روز و به طور یکسان و متوازن آغاز شود، بدون اینکه یک طرف بخواهد طرف دیگر اقدامی را زودتر انجام دهد.»
مدیرکل سیاسی و بینالملل وزارت خارجه درباره زمان آغاز اجرای توافق گفت: «زمانی مشخص برای آغاز اجرای توافق که نزدیک به دهه سوم ژانویه است، پیشنهاد شده، اما این مساله نیز به تصمیم مدیران سیاسی دو طرف بستگی دارد. تاریخ پیشنهاد شده بعد از نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در ماه ژانویه یا نزدیک به آن جلسه خواهد بود.»
او در پاسخ به اینکه آیا اختلافنظرها و برداشتهای متفاوت میان دو طرف درباره ساز و کار اجرای توافق به طور کامل رفع شد؟ گفت: «دو طرف توانستند به یک تفاهم واحد در رابطه با اجرای توافق برسند و دیدگاهها و برداشتها اکنون یکسان است.» به گفته بعیدینژاد، گزارش و جمع بندی این مذاکرات به مدیران سیاسی کشورهای عضو گروه ۱+۵ و ایران ارائه میشود تا تصمیم نهایی درباره آن اتخاذ شود.
این عضو تیم مذاکرهکننده ایران با ۱+۵ در پاسخ به این پرسش که ممکن است پس از ارائه گزارش به مدیران سیاسی تغییری در آن صورت گیرد؟ گفت: «با توجه به سطح سیاسی و تصمیمگیری ممکن است مدیران نظراتی داشته باشند، اما چارچوب، گزارشی است که از مذاکرات کارشناسی به این کشورها ارائه میشود که در آن تمامی مباحث به طور روشن بیان شده است.»
بعیدینژاد با اشاره به اینکه مذاکرات کارشناسی جزئی، طولانی و پیچیده بود، درباره ساز و کار کمیسیون نظارت بر اجرای توافق ژنو نیز گفت: «هنوز ساز و کاری برای این کمیسیون با توجه به اینکه اجرای توافق آغاز نشده است، تعیین نشده، اما این تفاهم وجود دارد که بعد از وارد شدن به اجرای توافق، کمیسیون مشترک تشکیل شده و نقش مهم نظارتی خود را درباره اینکه برنامه اقدام مشترک به طور کامل عملیاتی شود ایفا خواهد کرد.»
حمید بعیدینژاد سرپرست هیات ایرانی و استفان کلمنت، معاون کاتریناشتون از سوی اتحادیه اروپا در این مذاکرات حضور داشتند. مذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ در ۱۸ آذر ماه آغاز و به مدت چهار روز در شهر وین برگزار شد، اما به علت اقدام آمریکا در افزایش تحریمهای یکجانبه علیه ایران این مذاکرات متوقف شد. پس از آن مذاکرات در ۲۸ آذر در ژنو دنبال شد که آن هم برای چهار روز به طول انجامید و به بعد از تعطیلات کریسمس موکول شد. این گفتوگوها برای سومین بار ۹ دی ماه نیز در ژنو دنبال شد که در نهایت دو طرف توانستند به درک واحدی از چگونگی اجرای توافق دست یابند.
در همین زمینه روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی با اشاره به اینکه شش ماه آینده نقش تعیینکنندهای در پرونده هستهای ایران خواهد داشت مینویسد: در حالی که مذاکرات در جریان است، مشخص میشود آیا این مجادله راهحل مسالمتآمیز دارد یا خیر. به گزارش این روزنامه آمریکایی، دیپلماتهای اروپایی و آمریکایی پس از توافق مقدماتی ۲۴ نوامبر که بین ایران و گروه ۱+۵ در ژنو منعقد شد، دریافتهاند که موضوعات متعددی به مذاکرات بیشتر نیاز دارند.
عراقچی: هنوز در مورد چند مساله درک مشترک وجود ندارد
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای ایران درباره اعلام زمان اجرای توافق ژنو که دیپلماتهای غربی ۲۰ ژانویه اعلام کردهاند، گفت: کارشناسان پیشرفتهای خوبی در برنامه اجرای توافق ژنو داشتهاند، اما هنوز چند مساله باقی مانده است که نسبت به آنها درک مشترک وجود ندارد.
سید عباس عراقچی در گفتوگو با خبرگزاری مهر در خصوص تماسهای بعدی کارشناسان ایران و ۱+۵ گفت: تماسها بین دو طرف ظرف هفته آینده در سطح سیاسی ادامه پیدا میکند و امیدواریم با نهایی شدن آنها گام اول به زودی اجرا شود. بر اساس این گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتهای غربی اعلام کرده است: ۲۰ ژانویه زمان مناسبی برای اجرای این توافق است؛ زیرا در این زمان دور بعدی نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل برگزار میشود که زمان خوبی برای گفتوگو درباره لغو تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران خواهد بود.
ارسال نظر