گروه خبر- پس از گذشت ۶ ماه از پایان انتخابات ریاست‌جمهوری که طی آن کامران باقری لنکرانی، نامزد مورد حمایت آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی، رییس موسسه امام خمینی (ره)، شب پیش از اعلام نامزد‌های تایید صلاحیت شده شورای نگهبان از شرکت در انتخابات انصراف داد، نشریه ۹ دی، به گفت‌و‌گویی تفصیلی با آیت‌الله مصباح درباره انتخابات و دیگر مسایل سیاسی کشور پرداخته‌است. مصباح یزدی که پس از انصراف باقری لنکرانی از سعید جلیلی، دبیر پیشین شورای‌عالی امنیت ملی و نامزد انتخابات حمایت کرد، در قسمتی از سخنانش تاکید کرده‌است که حتی اتحاد نامزد‌های اصولگرایان هم نمی‌توانست نتیجه دیگری در انتخابات رقم بزند. بخش‌های مهم این مصاحبه در پی می‌آید. آیت‌الله مصباح در پاسخ به پرسشی درباره ولایت فقیه با اشاره به این نکته که مشکل اصلی این است که موضوع ولایت فقیه برای بخشی از مسوولان ما به عنوان یکی از اصول حل نشده و نگاهشان به ولایت فقیه یک نگاه اداری است، اضافه کرد: این مسوولان یک جایگاهی اداری برای خودشان قائلند و یک جایگاهی هم برای ولایت فقیه قائلند.

او در تشریح این موضوع با بیان اینکه کسانی هم هستند که موضوع ولایت‌فقیه واقعا برایشان ثابت نشده، گفت که «این افراد می‌گویند اسلام هر چه می‌گوید قبول داریم، ولی شبهه‌هایی دارند که حتی برخی فقها هم در آن اختلاف دارند. نباید بگوییم اینها با آن منافقین یک جور هستند. بالاخره درمیان علما هم کسانی بودند که در رابطه با محدوده و اختیارات ولایت‌فقیه نظرات مختلفی داشتند. نباید بگوییم هر کسی مثل ما معتقد نبود این حتما منافق است، چون نفاق ‌هم مانند هر موضوع دیگر مراتب دارد. عمده این است که انسان هر کسی را با ویژگی‌هایش بشناسد و آن طور که ارزش‌های اسلام اقتضا می‌کند با او رفتار کند. آن کسانی که ما یقین داریم تعمد دارند و اشتباهی در کار نبوده باید با آنها با کمال جدیت برخورد کرد.»

مصباح یزدی در پاسخ به سوالی مبنی بر ورود به انتخابات ریاست جمهوری، شکست جریان اصولگرایی و آنکه عده‌ای او را مقصر شکست جریان اصولگرایی معرفی می‌کنند گفت :«ما باید به کار فرهنگی حتی در حوزه مسایل سیاسی بیشتر بها بدهیم.» او انتخابات و رقابت در انتخابات را به «کشتی گرفتن در میدان» تشبیه کرد که «هر کسی وارد می‌شود می‌خواهد برنده شود و در ظاهر بازنده نباشد». او این را «یک منطق دنیاگرایانه یا مادی‌گرایانه» دانست اما در مقابل از منطق دیگری یاد کرد که «اگر یک کسی هدف صحیحی داشت و از راه تلاشش به آن هدفی که می‌خواست رسید یا نزدیک شد، این شکست نخورده چون هدفش احیای یکسری ارزش‌ها بوده نه فقط پیروزی ظاهری.»

مصباح یزدی با بیان اینکه «ما صرفا برای برنده شدن ظاهری در انتخابات وارد کار سیاسی نشدیم» هدف اصلی خود را «پیروزی ارزش‌ها و باورهای اسلامی» معرفی کرد و گفت: «احساس می‌کردیم در چنین شرایطی یک کاندیدایی هم باید باشد که دم از ارزش‌های انقلابی بزند، حالا رای بیاورد یا نیاورد. اگر رای آورد چه بهتر و اگر نیاورد لااقل یک تریبونی داشته باشد تا در عالم مطرح شود.» او همچنین با یادآوری این نکته که «اگر این جریانات عینا تکرار بشود، باز هم رفتار ما تکرار خواهد شد و ‌باز هم ما کاندیدایی معرفی می‌کنیم که از ارزش‌های انقلابی حمایت کند، چه پیروز شود چه نشود، گفت: «این خودش یکی از اهداف است.»

مصباح یزدی اما در پاسخ به این سوال که اگر وحدت میان اصولگرایان به وجود می‌آمد نتیجه بهتری حاصل نمی‌شد؟، مطرح شدن این تفکر را از «بالاترین اهداف» خود خواند و گفت که «ده‌ها دلیل که در همان ایام بعد از انتخابات مورد بحث قرار گرفت‌ مشخص بود که این نتیجه با وحدت کاندیداها هم تغییر نمی‌کرد.»

او در ادامه با تاکید بر اینکه «ابدا احساس پشیمانی نمی‌کنم»، گفت: «خدا را شکر می‌کنیم که فهمیدیم و عمل کردیم و تحت تاثیر جوسازی‌ها و فشارها و تهمت‌ها واقع نشدیم.»

این در شرایطی است که آیت‌الله محمد یزدی، عضو فقهای شورای نگهبان در اردیبهشت‌ماه امسال در تشریح جلسه مشترک با آیت‌الله مصباح از تقاضای خود برای رسیدن به وحدت در مسایل انتخابات سخن گفت، اما با این پاسخ مصباح یزدی روبه‌رو شد که «در آن زمان هر تکلیف شرعی که داشته باشم عمل خواهم کرد.»

خبرگزاری مهر در ایام پس از انتخابات گزارش داد که آیت‌الله محمد یزدی با بیان اینکه «آیت‌الله مصباح یزدی در یکی از حسینیه‌های تهران جلسه گرفتند و آقای لنکرانی را به عنوان منتخب خود معرفی کرد»، گفت: «در حالی که هنوز شورای نگهبان نظر نداده بود که چه کسی صلاحیت دارد یا صلاحیت ندارد. این کار درستی به نظر نمی‌رسید. ما دنبال این بودیم که شکافی وجود نداشته باشد. بنده واقعا متاسفم که یک سرمایه گرانقدر حوزه بخواهد به این شکل آسیب ببیند. متاسفانه این آسیب به آیت‌الله مصباح رسید. در جریان انتخابات هم همین آسیب به جامعه مدرسین رسید. آسیب سختی به جامعه مدرسین وارد کردند که بنده متن جریان را بازگو می‌کنم.»

در بخش دیگری از گفت‌وگوی هفته‌نامه ۹ دی با مصباح یزدی، او درباره هشدارهای خود در بزنگاه‌ها و التقاط‌های فکری در دولت اصلاحات و در دولت احمدی‌نژاد، با یادآوری این نکته که «تخصص ما مسایل فرهنگی است» به دوره اصلاحات اشاره کرد و گفت: «در دوران اصلاحات بنده احساس کردم که اصل فرهنگ انقلاب و اسلام به خطر می‌افتد و کم و بیش دیگران هم حس کردند و بعدها بیشتر روشن شد که تفکرات سکولاریستی بر آن تیم حاکم بود.» مصباح یزدی که در ادامه به دولت تدبیر و امید به ریاست حسن روحانی هم اشاره کرد و از «وجود ابهاماتی در شعارهای دولت یازدهم» سخن گفت و بر این نکته تاکید کرد که «حالا هم اگر احساس کنیم مسایل فرهنگی اسلام در معرض خطر هست، این را وظیفه خود می‌دانیم که با کمال جدیت وارد شویم». او همچنین در این باره تاکید کرد: «‌ما در سخنرانی‌هایمان به طور نرم کم و بیش به آنها پرداخته ایم و ‌بعضی دوستان دیگر هم مشغول نوشتن مقالاتی درباره مفهوم اعتدال و ارتباطش با ارزش‌های اسلامی هستند.»

رییس موسسه امام خمینی(ره) درباره ارتباط منتسبان به این موسسه با اتفاقی که سال گذشته در ۲۲ بهمن در قم افتاد، از علل این اتفاق اظهار بی اطلاعی کرد و گفت: «بنده به واسطه یکی از دوستان به آن کسی که مورد اهانت قرار داده بودند پیغام دادم که والله‌العلی‌العظیم من از این موضوع هیچ اطلاعی نداشتم؛ همین اندازه می‌دانستم که آن روز مثل هر سال بنا است راهپیمایی و سخنرانی باشد. حتی نمی‌دانستم قرار است چه کسی سخنران باشد و از داخل موسسه هم به‌عنوان کار موسسه و از منسوبین بنده هم هیچ کس دخالتی نداشته است، اما بالاخره این موسسه یک دانشگاه است،‌ ما بیش از هزار دانشجو داریم، حالا یک دانشجو هم رفته شعار داده یا نداده، به ما چه ارتباطی دارد؟ من که نمی‌توانم همه دانشجوها را کنترل کنم.»

او در ادامه با تاکید بر اینکه «منسوبین به بنده نه سازماندهی داشتند و نه اصلا اطلاعی از این جریان داشتند» اعلام کرد که «فقط باید بگویم متاسفم.»