مذاکرات ژنو ۳، هدایت کننده اختلافات داخلی آمریکا
امیرعلی ابوالفتح* اختلاف نظری که این روزها میان برخی جمهوریخواهان و دموکراتها بر سر برنامه هستهای ایران و اعمال تحریمها ایجاد شده، از چند منظر قابل بررسی است. در وهله نخست باید توجه داشت که این دو گروه بر سر موارد و مسائل بسیاری تاکنون با هم اختلاف داشتهاند و این مساله تنها به برنامه هستهای ایران خلاصه نمیشود؛ همچنانکه شاهد بودیم بر سر تصویب لایحه بودجه، اختلافها تاجایی بالا گرفت که منجر به تعطیلی ۱۶ روزه دولت شد. جمهوریخواهان معتقدند دولت باراک اوباما در حوزه داخلی و خارجی، روش نامناسبی را پیگیری میکند.
امیرعلی ابوالفتح* اختلاف نظری که این روزها میان برخی جمهوریخواهان و دموکراتها بر سر برنامه هستهای ایران و اعمال تحریمها ایجاد شده، از چند منظر قابل بررسی است. در وهله نخست باید توجه داشت که این دو گروه بر سر موارد و مسائل بسیاری تاکنون با هم اختلاف داشتهاند و این مساله تنها به برنامه هستهای ایران خلاصه نمیشود؛ همچنانکه شاهد بودیم بر سر تصویب لایحه بودجه، اختلافها تاجایی بالا گرفت که منجر به تعطیلی ۱۶ روزه دولت شد. جمهوریخواهان معتقدند دولت باراک اوباما در حوزه داخلی و خارجی، روش نامناسبی را پیگیری میکند. از دید جمهوریخواهان به ویژه نئوکانها، مصالحه با ایران در شرایطی که تهران از حق غنیسازی برخوردار باشد، به ضرر منافع آمریکا و اسرائیل خواهد بود. به همین دلیل به شدت نگران هستند در جریان مذاکرات ژنو هر آنچه را که تضمین کننده غیرنظامی بودن برنامه هستهای ایران باشد به دست نیاورند. به عبارتی اگر اخبار منتشر شده در مورد جزئیات نشست ژنو ۲ صحت داشته باشد، ایران رضایت آمریکا را در مورد میزان محدودی از غنی سازی به دست آورده است. در حالیکه از دید نئوکانها و لابی اسرائیل در کنگره هر میزان غنی سازی حتی زیر ۵/۳ درصد احتمال دستیابی ایران به سلاح اتمی را حفظ میکند. از این رو این دو جریان معتقدند به هیچ عنوان دولت آمریکا نباید با حفظ غنیسازی موافقت کند. به ویژه که از نظر این گروه تحریمها موثر بوده و اندکی فشار بیشتر به همراه استمرار تحریمها، ایران را وادار خواهد کرد که حتی از غنیسازی زیر ۵/۳ درصد نیز صرفنظر کند. این دیدگاه با دیدگاه بخشی از دموکراتها در تعارض است؛ دموکراتهایی که معتقدند اعمال نظارتهای شدید میتواند اطمینانهای لازم را برای صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران ایجاد کند. این گروه خواهان آن هستند که کلیت تحریمها فعلا حفظ شود؛ اما میزان غنیسازی اورانیوم ایران به زیر ۵/۳ درصد برسد و در کنار آن بازرسی از فردو و پارچین نیز امکانپذیر باشد. به همین خاطر میتوان گفت اختلافات پیش آمده میان دولت و کنگره بر سر مساله ایران نیز جدی و واقعی است.
اما اینکه در نهایت کدام طرف دست بالا را خواهند داشت بستگی به روند مذاکرات آتی و میزان آمادگی دو طرف برای رسیدن به مصالحه دارد. در انتها باید توجه داشت که در ایالات متحده آمریکا، انتخابات کنگره و ریاستجمهوری نیز در پیش است و از آنجاییکه دولت در داخل با مشکلاتی مواجه است، تلاش دارد در عرصه بینالملل به موفقیتهای چشمگیری دست یابد؛ در حال حاضر نیز بیشترین توجه دولت دموکرات اوباما به حل و فصل بحران سوریه و مساله هستهای ایران است.
*متخصص امور آمریکا
ارسال نظر