IMF برای اقتصاد ایران درسال آینده خبرداد
پیش بینی عبور از رشد زیر صفر
تورم ۴۲ درصدی به ۲۹ درصد میرسد
دنیای اقتصاد- صندوق بین المللی پول پیشبینی کرد رشد اقتصادی ایران درسال آینده میلادی از زیر صفر خارج شده و مثبت شود. این نهاد معتبر بین المللی در جدیدترین گزارش خود به ارزیابی شاخصهای کلان اقتصاد ایران پرداخت و تصویر نرخ 3/1درصدی را برای رشد اقتصادی ایران پیش روی مدیران و فعالان اقتصادی کشورر گذاشت. این صندوق همچنین کاهش نرخ تورم ایران از 3/42 درصد به 29 درصد را تا پایان سال 2014 پیشبینی کرد.
صندوق بینالمللی پول برای سال ۲۰۱۴ پیشبینی کرد
رونق اقتصاد ایران پس از ۲ سال رکود
تورم ۳/۴۲ درصدی ایران به ۲۹درصد میرسد
انتظار رشد ۳/۱ درصدی
گروه خبر: صندوق بینالمللی پول در جدیدترین گزارش خود از بهبود وضعیت اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۴ خبر داد و پیشبینی کرد رشد اقتصادی در این سال به ۳/۱ درصد افزایش یابد.
بر اساس پیشبینیهای این نهاد معتبر جهانی، اوضاع اقتصاد ایران در سال آینده میلادی، که کمتر از ۲ ماه دیگر آغاز میشود، بهتر از سال ۲۰۱۳ خواهد بود و پس از ۲ سال رکود دوباره وارد رشد و رونق میشود.
این صندوق، رشد اقتصادی ایران برای سال ۲۰۱۳ را منفی ۵/۱ درصد برآورد کرده که با توجه به پیشبینی رشد ۳/۱ درصدی برای سال آینده میلادی میتوان گفت اقتصاد ایران رشدی ۸/۲ درصدی را در طول ۱۴ ماه آینده پشت سر خواهد گذاشت. در این گزارش، رشد اقتصادی خاورمیانه و آسیای مرکزی برای سال ۲۰۱۴ نیز ۶/۳ درصد پیشبینی شده است.
بر اساس پیشبینی این نهاد بینالمللی، بخش نفتی ایران در سال ۲۰۱۴ همچنان در رکود میماند اما بخش غیرنفتی از رکود خارج شده و به رشد میرسد. رشد بخش نفتی ایران در سال ۲۰۱۴ بالغ بر منفی ۲ درصد و رشد بخش غیر نفتی ایران در این سال مثبت ۵/۱ درصد پیشبینی شده است. این ارقام برای کشورهای نفتی منطقه به ترتیب ۸/۱ درصد و ۵/۴ درصد پیشبینی شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، صندوق بینالمللی پول در گزارشی موسوم به «چشمانداز اقتصاد منطقهای: خاورمیانه و آسیای مرکزی» به بررسی وضعیت اقتصادی ۳۰کشور منطقه در سال ۲۰۱۳ میلادی و چشمانداز اقتصادهای این منطقه در سال ۲۰۱۴ پرداخته است.
بر اساس این گزارش، متوسط رشد اقتصادی ۳۰ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی در سال ۲۰۱۳ برابر با ۳/۲ درصد خواهد بود و ایران رشد منفی ۵/۱ درصدی را در این سال تجربه خواهد کرد.
متوسط رشد اقتصادی کشورهای نفتی منطقه نیز ۹/۱ درصد برآورد شده است. اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۲ رشد منفی ۹/۱ درصدی را تجربه کرده بود.
رشد منفی
بخشهای نفتی و غیر نفتی
این گزارش حاکی از آن است که بخش غیرنفتی ایران با رشد منفی ۲/۱درصدی در سال ۲۰۱۳ مواجه خواهد شد. این رقم برای سال قبل منفی ۹/۰ درصد اعلام شده است. انتظار میرود متوسط رشد بخش غیرنفتی کشورهای نفتی منطقه از ۴/۴ درصد در سال ۲۰۱۲ به ۵/۳ درصد در سال جاری میلادی برسد.
بخش نفتی ایران نیز که به علت تحریمها در سال ۲۰۱۲، رشد منفی ۹/۱۱ درصدی را تجربه کرده بود در سال ۲۰۱۳ نیز رشد منفی ۶/۴درصدی خواهد داشت.
رشد بخش نفتی منطقه نیز اگرچه در سال ۲۰۱۲ مثبت بوده و به ۳/۴ درصد رسیده، اما انتظار میرود در سال جاری منفی شود و به منفی ۱/۱ درصد برسد.
کاهش ۳۰۰ هزار بشکهای تولید نفت ایران در سال ۲۰۱۳
صندوق بینالمللی پول کاهش تولید نفت ایران در سال ۲۰۱۳ را ۳۰۰ هزار بشکه در روز برآورد کرده است. ایران که در سال گذشته میلادی ۸/۲ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده بود در سال ۲۰۱۳ متوسط تولید نفت این کشور به ۵/۲ میلیون بشکه در روز کاهش یافت. در سال ۲۰۱۲ نیز به علت تحریمها تولید نفت ایران ۸۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته بود.
تولید گاز ایران در اثر تحریمها نه تنها کاهش نیافته بلکه در سال ۲۰۱۲ افزایش یافته و انتظار میرود در سال جاری میلادی نیز بدون تغییر نسبت به سال قبل باقی بماند. ایران در سال ۲۰۱۱ معادل انرژی ۱/۳میلیون بشکه در روز نفت، گاز تولید کرده بود که این رقم در سال ۲۰۱۲ به۲/۳ میلیون بشکه در روز افزایش یافته و انتظار میرود طی سال جاری نیز در همین رقم باقی بماند.
صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است تولید نفت ایران در سال ۲۰۱۴ نیز ۱۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به امسال کاهش یابد و به ۴/۲ میلیون بشکه در روز برسد. در عین حال تولید گاز ایران تغییری نمیکند و در سطح معادل ۲/۳ میلیون بشکه در روز نفت باقی میماند.
کشورهای منطقه در سال ۲۰۱۲ بالغ بر ۸/۲۵میلیون بشکه در روز نفت تولید کردند و انتظار میرود این رقم در سال جاری به ۳/۲۵ و در سال ۲۰۱۴ به ۲۶ میلیون بشکه در روز برسد. تولید گاز منطقه از معادل ۳/۱۲ میلیون بشکه در روز نفت در سال ۲۰۱۲ به ۴/۱۲ میلیون بشکه در روز طی امسال و ۶/۱۲میلیون بشکه در روز طی سال آینده میرسد.
نرخ تورم سال آینده ۲۹ درصد
بر اساس این گزارش افزایش قابل ملاحظه تورم یکی از ویژگیهای اقتصاد ایران طی سالهای اخیر بوده است. متوسط نرخ تورم ایران در سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ بالغ بر۸/۱۵ درصد بوده است. در سال ۲۰۱۱ تورم ایران ۵/۲۱درصد شده و در سال ۲۰۱۲ به۵ /۳۰ درصد افزایش یافت. انتظار میرود نرخ تورم ایران در سال جاری میلادی به ۳/۴۲ درصد افزایش یابد.
متوسط نرخ تورم در منطقه طی سال ۲۰۱۲ نیز به ۲/۱۱درصد رسید که انتظار میرود این رقم طی سال جاری به ۸/۱۲ درصد افزایش یابد. متوسط نرخ تورم در کشورهای نفتی منطقه نیز از ۱/۱۲ درصد به ۱/۱۵ درصد افزایش خواهد یافت.
صندوق بینالمللی پول نرخ تورم ایران برای سال آینده میلادی را که از دی ماه آغاز میشود ۲۹ درصد پیشبینی کرده است که نسبت به سال جاری افت خواهد داشت. نرخ تورم کشورهای منطقه برای سال ۲۰۱۴ نیز ۴/۱۰ درصد پیشبینی شده است.
کفایت ذخایر ارزی ایران برای ۱۴ ماه
صندوق بینالمللی پول رقمی در مورد ذخایر ارزی کشورهای منطقه منتشر نکرده اما اعلام کرده ذخایر ارز و طلای کشورهای منطقه در سال ۲۰۱۳ برای تامین هزینه ۴/۱۳ ماه واردات این کشورها کفایت میکند. این رقم برای کشورهای نفتی منطقه ۱۶ ماه برآورد شده است. بر اساس این گزارش ذخایر ارزی ایران نیز برای تامین هزینه واردات به مدت ۸/۱۴ ماه کفایت میکند که بالاتر از متوسط منطقه است. پیشبینی شده است مدت تامین هزینه واردات ایران در سال ۲۰۱۴ از محل ذخایر ارزی به ۹/۱۲ ماه کاهش یابد. این رقم برای کل منطقه ۴/۱۳ ماه پیشبینی شده که نسبت به امسال تغییری نخواهد داشت. ایران از نظر توانایی ذخایر ارزی در تامین واردات رتبه چهارم را در میان ۳۰ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی دارد. بالاترین رقم با ۷/۳۷ ماه مربوط به عربستان است و پس از این کشور، الجزایر با ۲/۳۶ ماه در رتبه دوم و لیبی با ۲۶/۲ ماه در رتبه سوم قرار گرفتهاند.
رشد دو برابری نقدینگی در ایران
صندوق بینالمللی پول از بیش از ۲ برابر شدن رشد نقدینگی در ایران طی سال جاری میلادی نسبت به سال قبل خبر داده است.
بر اساس این گزارش، در حالی که رشد نقدینگی در ایران طی سال گذشته میلادی بالغ بر ۶/۲۱ درصد بود، امسال این رقم به ۲/۴۶ درصد افزایش مییابد. متوسط رشد نقدینگی در ایران طی سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ بالغ بر ۶/۲۶ درصد بوده است. در سال ۲۰۱۱ نیز رشد نقدینگی ایران ۴/۱۹ درصد است.
متوسط رشد نقدینگی در منطقه در سال ۲۰۱۲ بالغ بر ۹/۱۲ درصد بوده و انتظار میرود این رقم در سال جاری به ۲/۱۷ درصد افزایش یابد. متوسط رشد نقدینگی برای کشورهای نفتی منطقه نیز از ۲/۱۳ درصد در سال گذشته به ۱۸ درصد طی امسال میرسد. پیشبینی شده است رشد نقدینگی در ایران طی سال ۲۰۱۴ کاهش یابد و به ۶/۲۵درصد برسد. این رقم برای منطقه ۳/۱۳درصد و برای کشورهای نفتی ۸/۱۲درصد پیشبینی شده است.
بر اساس برآورد صندوق بینالمللی پول، بالاترین رشد نقدینگی در منطقه طی سال جاری میلادی به ایران اختصاص دارد. ترکمنستان با رشد نقدینگی ۵/۲۹ درصدی و آذربایجان با ۶/۲۶ درصدی به ترتیب در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
تراز حسابهای جاری نیز یکی از شاخصهای دیگری است که صندوق بینالمللی پول در گزارش منطقهای خود به آن پرداخته است.
بر اساس این گزارش، تراز حسابهای جاری ایران در سال ۲۰۱۳ نسبت به سال قبل به کمتر از نصف میرسد. تراز حسابهای جاری ایران در سال ۲۰۱۲ بالغ بر ۲/۲۷ میلیارد دلار بوده که انتظار میرود این رقم در پایان سال ۲۰۱۳ به ۹/۱۱ میلیارد دلار برسد. تراز حسابهای جاری ایران در سال ۲۰۱۱ به رکورد ۴/۵۹ میلیارد دلار رسیده بود. تراز حسابهای جاری منطقه نیز از ۲/۴۱۷میلیارد دلار در سال ۲۰۱۲ به ۹/۳۱۵میلیارد دلار در سال جاری کاهش مییابد. تراز حسابهای جاری کشورهای نفتی منطقه نیز از ۶/۴۶۲ میلیارد دلار به ۶/۳۵۴میلیارد دلار کاهش پیدا میکند. پیشبینی شده است تراز حسابهای جاری ایران در سال آینده میلادی تنها به یک میلیارد دلار برسد. این رقم برای کشورهای منطقه ۶/۲۹۹ میلیارد دلار و برای کشورهای نفتی ۲/۳۲۹ میلیارد دلار پیشبینی شده است.
مدیر منطقهای صندوق بینالمللی پول:
ایران برای جلوگیری از کاهش ارزش پول ملی برنامه دارد
مدیر منطقهای صندوق بینالمللی پول در گزارشی از اقتصاد ایران از عزم جدی دولت جدید برای مقابله با مشکلات اقتصادی کشور خبر داده است. وی به برنامهریزی جدید ایران برای اصلاح نظام یارانه و مقابله با کاهش ارزش پول ملی خود اشاره کرده و نوشته است: تیم صندوق بینالمللی پول در سه ماهه اول سال آینده به ایران سفر میکند، این تیم هفته دوم آبان نیز به ایران سفر کرده بود و با مقامهای اقتصادی کشور نشستهایی داشته است. مسعود احمد، مدیر صندوق بینالمللی پول در خاورمیانه و آسیای میانه پیشبینی کرده است که رسیدن به یک توافق بین قدرتهای جهانی و ایران نزدیک باشد. او کاهش تحریمهای اقتصادی را یکی از پیامدهای این توافق دانسته است که با روی کار آمدن دولت جدید و تغییر دیدگاهها در تعامل با جامعه جهانی بیش از پیش محتمل به نظر میرسد.
مدیر صندوق بینالمللی پول در خاورمیانه و آسیای میانه در ارتباط با تعامل با دولت جدید ایران گفت: در روزهای اولیه دولت ایران و در حالی که مدت زیادی از شروع به کار دولت جدید نگذشته است، به نظر میرسد که تعامل ایران با ما بسیار روشن بوده است، آنها درباره مجموعه مسائلی که با آن روبهرو هستند در حال برنامهریزی و تعامل با صندوق بینالمللی پول هستند. وی افزود: ما امیدواریم که با توجه به فرصت به وجود آمده در سال آینده دو طرف بتوانند درباره طرحها و پیشنهادهای همکاری بیشتری داشته باشند.
ارسال نظر