هراس صهیونیست‌ها از مذاکره ایران و آمریکا

آشنا: تمام منفعت رژیم صهیونیستی در این بوده که ایران خودش از زبان خودش با مردم و مسوولان کشورهای جهان حرف نزند ظریف: اجازه نخواهیم داد نتانیاهو آینده مذاکرات را تعیین کند دفاع صریح حسام‌الدین آشنا از سفر نیویورک:

برای اتمام حجت با آمریکا مذاکره می‌کنیم

دنیای اقتصاد - «ما می‌توانیم وارد یک رفراندوم شویم و آنها باید به این موضوع فکر کنند و روزی که ملت ایران تصمیم خود را به صورت جدی گرفت، دیگران باید هزینه آن را بپردازند.» این جمله‌ای است که حسام‌الدین آَشنا، مشاور فرهنگی رییس‌جمهور درخصوص دستاوردهای سفر هیات ایرانی به نیویورک در برنامه گفت‌و‌گوی ویژه خبری مطرح کرده است. به دید حسام‌الدین آشنا، مذاکره ایران با آمریکا نه از سر ضعف که برای «اتمام حجت» است. به گفته او، ایرانیان برای اتمام حجت بر سر میز مذاکره نشسته‌اند و فرصت اندکی برای به بار نشستن این سری از مذاکرات وجود دارد. به نظر می‌رسد طرح این‌گونه اظهارنظرها از سوی آَشنا پاسخی به برخی گروه‌های منتقد به مذاکره ایران و آمریکا باشد که این مذاکرات را نشانی از ضعف ایران تلقی کرده‌اند. البته علاوه بر آَشنا، علی‌اکبر ناطق نوری نیز در تایید سیاست خارجی هیات ایرانی در آمریکا در مصاحبه‌ای با سایت خبرآنلاین گفته است که سه اصل راهبردی عزت، حکمت و مصلحت که از سوی رهبری تایید شده، در این سفر محقق شده است. رییس دفتر بازرسی رهبری در این مصاحبه تاکید کرده است که سخنرانی روحانی در نشست عمومی سازمان ملل، سخنرانی بوده که در آن خلاف گذشته جنجال‌سازی یاحاشیه‌سازی علیه منافع ملی صورت نگرفته است. این سخنان پس از آن مطرح می‌شود که برخی نمایندگان در مجلس نسبت به گفت‌و‌گوی تلفنی روحانی و اوباما واکنش منفی نشان دادند و سردار جعفری فرمانده سپاه این اتفاق را اشتباه تاکتیکی دولت توصیف کرد.

می‌توانیم رفراندوم برگزار کنیم

مشاور فرهنگی رییس‌جمهور درخصوص علت و چرایی مذاکره ایران و آمریکا گفت: ایران این‌بار اجازه نمی‌دهد که مذاکرات به‌صورت ناقص، ناتمام و ناگهانی به اتمام برسد. رویکرد اتمام حجت در کاری که ایران انجام می‌دهد، بسیار مهم است. ما ایستاده‌ایم تا تکلیف مشخص شود. این اتمام حجت برای طرف‌های آمریکایی، اروپایی و دیگر کشورها که به صورت نگران صحنه را نگاه می‌کنند و جهان اسلام و از همه مهم‌تر برای مردم کشور خودمان مهم است. مردم باید بدانند که دولت صادقانه پای میز مذاکره رفته و چون فرضا جواب نگرفته ایستادگی می‌کند و به همین دلیل است که آقای روحانی به طرف‌های اروپایی و آمریکایی می‌گوید: وقت زیادی نداریم. آمریکا و اروپا به این دلیل وقت زیادی ندارند؛ چراکه ملت ایران دوباره تصمیم خواهد گرفت. ما می‌توانیم وارد یک رفراندوم شویم و آنها باید به این موضوع فکر کنند و روزی که ملت ایران تصمیم خود را به صورت جدی گرفت، دیگران باید هزینه آن را بپردازند. وی ادامه داد: در حال حاضر توپ در زمین آمریکایی‌ها است؛ چرا که طرف ایرانی می‌گوید ما مساله هسته‌ای را روی میز مذاکره می‌گذاریم تا ببینیم شما چگونه برخورد می‌کنید تا بشود در مورد بقیه مسائل صحبت کرد. وی افزود: آن چیزی که ایرانی‌ها را به پای مذاکره آورده اتمام حجت است، نه ضعف. اتمام حجت؛ یعنی اینکه ما حسن نیت خود را نشان داده‌ایم و اگر بعد از این حسن نیت باز هم از طرف آنها بهانه‌جویی شود، دیگر آنها نباید از ما توقع همکاری داشته باشند.

با ابتکار دیپلماتیک سطح مذاکره به وزرا رسید

آشنا در خصوص تشریح سفر روحانی به نیویورک گفت: روشن است که سفر رییس‌جمهور به نیویورک برای شرکت در شصت و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل به مجموعه‌ای از هماهنگی‌ها و اطمینان‌ها برای موفقیت در سفر نیاز داشت و آقای روحانی زمانی این سفر را انجام دادند که مطمئن شدند حداقلی از موفقیت تضمین شده است.

وی در مورد تعداد کم اعضای هیات اعزامی ایران به نیویورک گفت: تیم محتوایی که همراه رییس‌جمهور به نیویورک رفته بودند در مجموع هشت نفر بودند و در بین این تیم کوچک در چهار حوزه دیپلماسی عمومی، سنتی، پنهان و رسانه‌ای تقسیم کار صورت گرفته بود.در برخی از سفرها که در گذشته صورت می‌گرفت مثلا ۲۱۲ نفر هیات همراه بودند که ۱۹‌نفر آنها اعضای خانواده بودند و این‌گونه هیات‌ها نمی‌توانند، کمکی به پیشبرد دیپلماسی کنند. آشنا در پاسخ به سوالی در ارتباط با پیام اصلی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و اینکه آیا این پیام مورد توجه قرار گرفت یا نه؟ یادآورشد: دو واقعه در جریان این سفر رخ داد که هر دو قابل‌توجه است؛ یکی این بود که از سوی کشوری که دیگران آن را متهم به حمایت از افراطی‌گری و تروریسم می‌کنند، این موضوع مطرح شد که همه باید علیه خشونت، تندروی و افراطی‌گری متحد شوند و نکته دیگر این است که آیا جامعه جهانی این موضوع را می‌پذیرد، یا نمی‌پذیرد؟ حتی اگر آنها این موضوع را نپذیرند و آنچه مطرح شد به عنوان یک حرکت در جهان جا نیفتد، اینکه کشوری این مباحث را مطرح می‌کند که دیگران آن را متهم به این مساله کردند، بسیار در بهبود وجهه‌اش در عرصه جهانی کمک خواهد کرد.مشاور فرهنگی رییس‌جمهور در پاسخ به این سوال که پیام ایران در این سفر در ارتباط با مذاکرات هسته‌ای چه بود، تصریح کرد: در این زمینه دو هدف مشخص دنبال می‌شد؛ هدف اول ارتقای سطح مذاکرات بود و این بحث بسیار جدی است. تلاشی که در این سفر انجام شد، این بود که با ابتکار دیپلماتیک ایران سطح مذاکره به وزرای خارجه رسید و آقای روحانی نیز از چند وقت قبل با انتخاب وزیر خارجه به عنوان مسوول مذاکره‌کننده ارشد و انتقال پرونده هسته‌ای از شورای عالی امنیت ملی به وزارت خارجه در این زمینه پیام خیلی روشنی را به طرف مقابل منعکس کرد که سطح مذاکرات در سطح وزیر خارجه خواهد بود. همچنین رییس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری در خصوص دستاوردهای سفر روحانی نیز گفت: یکی از دستاوردهای این سفر پیاده‌شدن سه اصل راهبردی حاکم بر سیاست خارجی کشورمان بود که توسط مقام معظم رهبری تعیین شده و ایشان همواره برآن تاکید دارند. نظام جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده است که با در نظر گرفتن سه اصل راهبردی عزت؛ حکمت و مصلحت با همه کشورهای دنیا تعامل می‌کند. از این منظر‌ رییس‌جمهور چه در نطق خود در سازمان ملل و چه در دیدارهایی که با مقامات بلندپایه مختلف دنیا داشت و چه در اتخاذ مواضع خود به این سه راهبرد اساسی در سیاست خارجی کشور عنایت داشت. ناطق با تاکید بر اینکه سخنرانی روحانی فاقد حاشیه بوده است، گفت: این اولین باری است که پس از سال‌ها با ترافیکی از مقامات بلند پایه کشورهای مختلف دنیا از جمله کشورهای غربی برای دیدار با رییس‌جمهوری کشورمان مواجه بودیم که همگی تاییدی بر قدرت و عزت ایران اسلامی است. سخنرانی ایشان در سازمان ملل هم حاوی نکات بسیار حائز اهمیتی بود. این سخنرانی فاقد مسائل حاشیه‌ای و جنجال‌برانگیزی که به ضرر منافع ملی ما است بود و بالعکس در برگیرنده مواضع اصولی نظام و منطق تعامل و دیپلماسی پویایی بود که می‌تواند برای منافع ملی ما بسیار مفید باشد. مشاور فرهنگی رییس‌جمهور درخصوص انتقادات از مذاکره ایران و آمریکا گفت: یک وقتی ما می‌گوییم اساسا رییس‌جمهور ایران حق ندارد که با رییس‌جمهور آمریکا مذاکره کند، چه کسی می‌گوید این حق را دارد یا ندارد، ملت ایران که این موضوع را نگفته، مجلس می‌گوید که این را نگفته، رهبری می‌گوید که این را نگفته است.

رییس‌جمهور ایران غیر از رژیم صهیونیستی مرزی برای دفاع عزتمندانه از منافع مردم، منافع دینی و مصلحت ملت ایران نمی‌شناسد. او حاضر است برای رفع تحریم‌ها، ناکارآمد کردن آنها و از سوی دیگر حفظ موقعیت هسته‌ای ایران با رییس‌‌جمهور آمریکا مذاکره کند. از چه چیزی در این میان می‌ترسیم و نگرانیم، آیا از کسی که مذاکره می‌کند نگرانی داریم یا از اصل مذاکره و محتوای مذاکره نگرانیم؟

وی افزود: رژیم صهیونیستی از هر سه این مباحث به شدت می‌ترسد. تمام منفعت رژیم صهیونیستی در این بوده که ایران خودش از زبان خودش با مردم و مسوولان کشورهای جهان حرف نزند. اسرائیل همواره تلاش کرده که از طرف ایران حرف بزند و نیت ایرانی‌ها را بگوید بدون اینکه ایرانی‌ها حق داشته باشند، حرفی بزنند که در دنیا شنیده شود. رییس‌جمهور ایران در بالاترین سطح از زبان ملت ایران حرفی را مطرح کرد که زبان گویای ملت ایران است و در اینجا نتانیاهو از هر سه این موارد که اشاره شد ناراحت است یعنی از اصل، محتوا و نتایج مذاکرات ناراحت است. در چنین شرایطی که اسرائیل بسیار نگران مذاکرات صورت گرفته است حرف من این است که ما در داخل به کجا می‌رویم؟

آشنا در ادامه تاکید کرد:‌ اگر پشت سیاست خارجی ایران اجماع،‌ دست‌ها و دل‌های توانمند ملت ایران نباشد هیچ چیزی برای عرضه کردن نخواهیم داشت. آن مردی که در نیویورک در مقابل شش دیپلمات بسیار کارکشته قرار دارد دلش به دعای مردم، حمایت نمایندگان، سپاه پاسداران و بسیجی‌ها و از همه بالاتر دلش به پشتیبانی مقام معظم رهبری باید گرم باشد.

ناطق نوری نیز در خصوص لزوم حفظ اتحاد گروه‌های مختلف در ایران برای انعکاس صدای واحد خاطر نشان کرد: این را در نظر داشته باشیم که چه در داخل و چه در خارج از کشور عده‌ای به دنبال ارائه تصویر خشن و بی‌منطق وافراطی از جریانات انقلابی و حزب‌اللهی هستند، ما باید مراقب باشیم آب به آسیاب آنها نریزیم. ضمن آنکه طرف‌های مذاکره هم باید شرایط داخل کشور را در نظر بگیرند و با شناخت از این شرایط وارد مذاکره شوند. در موضوع مکالمه تلفنی دو رییس‌جمهور هم این‌گونه نیست که مبانی و اصول انقلاب و ارزش‌ها نقض شده یا زیر پا گذاشته شده باشد. به هرحال درخواست این مکالمه تلفنی از سوی آنها بوده است.

وی گفت: ما برای موضوع هسته‌ای با آمریکایی‌ها مذاکره می‌کنیم، نه رابطه ایران و آمریکا. ما یک موضوع کلیدی به نام مساله هسته‌ای داریم و در رابطه با آن با آمریکایی‌ها مذاکره می‌کنیم.

اما مشاور فرهنگی رییس‌جمهور در مورد بخش دیگری از اظهارات اوباما مبنی بر اینکه گزینه نظامی در ارتباط با ایران همچنان روی میز آمریکایی‌ها است، گفت: برای آمریکایی‌ها گزینه نظامی برای همه موضوعات روابط خارجی به صورت بالقوه روی میز است؛ چرا که خیلی به زور عادت کرده‌اند. برخی در آمریکا تصورشان این است که می‌توان با نظامی‌گری مشکلات دنیا را حل کرد. آقای روحانی تاکنون چندین بار تذکر داده‌اند و باید باز هم این را بگوییم که وجود گزینه نظامی بر روی میز به معنای تعارض در عمل و زبان است و تا وقتی گزینه نظامی از نظر آقای اوباما روی میز است، مذاکرات پیش نمی‌رود و این چیز روشنی است. برای ما مهم است که چه گزینه‌هایی از روی میز برداشته می‌شود. ممکن است راه کوتاهی داشته باشیم تا آقای اوباما متوجه شود که وجود گزینه نظامی روی میز در تعارض با مذاکره است و از سوی دیگر ممکن است این راه خیلی ساده و سریع نباشد و ما برای هر دوی این موضوعات آماده هستیم.

مشاور فرهنگی رییس‌جمهور درباره گفت‌وگوی تلفنی روحانی و اوباما و اینکه مقامات آمریکایی مطرح کردند که این گفت‌وگو به درخواست ایرانی‌ها انجام شده است، گفت: البته در این زمینه لازم است که در ابتدا تذکری را به صداوسیما دهم؛ چرا که در اخبار آن شب ابتدا سخنان خانم سوزان رایس و سپس صحبت‌های آقای روحانی در این ارتباط را پخش کرد و به نظر من صداوسیما باید از این حرکت زشت خود عذرخواهی کند.آشنا افزود: در این ارتباط باید چند نکته را در نظر گرفت. کسی که درخواست می‌کند تماس می‌گیرد؛ در واقع کسی که تماس می‌گیرد همانی است که درخواست دارد. مثلا بنده از شما درخواست نمی‌کنم که با من تماس بگیرید؛ بنابراین موضوع خیلی صریح و ساده است و از طرف دیگر تقاضای ملاقات و گفت‌وگوی تلفنی جنبه شکلی دارد و متاسفانه دوستان ما به دام تله‌ای افتادند که فردی طراحی کرده بود و متاسفانه جواب گرفت. آشنا با بیان اینکه تجربه گذشته به ما نشان می‌دهد که گروه ۱+۵ منهای آمریکا چیز جدی برای ما نیست و ما باید تکلیف خود را در مساله هسته‌ای با آمریکا روشن کنیم، گفت: ما در مورد این مساله خاص با آمریکا وارد مذاکره شدیم در قالب ۱+۵.

ما با پنج کشور دیگر جداگانه حرف زده‌ایم و با بعضی از آنها به توافقات خیلی جدی رسیدیم و با بقیه نیز وارد مذاکرات اعتمادساز دو طرفه شدیم که یکی از آنها آمریکا است. بحث این است که در موضوع هسته‌ای باید فرار کنیم یا رو به جلو برویم، ما به سمت جلو می‌رویم و فکر می‌کنیم می‌توانیم در جاهایی که نگرانی طرف مقابل منطقی است، اعتماد او را جلب کنیم، ولی در جایی که به بهانه هسته‌ای می‌خواهند مثلا برنامه موشکی ما را زیر سوال ببرند، نمی‌توان این اعتماد را جلب کرد.