تقدیر ۲۳۰ نماینده مجلس از مواضع رییسجمهور در نیویورک
دنیای اقتصاد- زینب موسوی: درحالی که یک هفته از سفر رییسجمهور به نیویورک میگذرد، فضای بهارستان همچنان رنگ و بوی این سفر دیپلماتیک و تاریخی را دارد. مجلسیها که به طرق مختلف رضایت خود را از این سفر و مواضع روحانی نشان دادهاند، طی اقدامی، دیروز ۲۳۰ نفر از نمایندگان بیانیهای را برای تقدیر از مواضع هوشمندانه حسن روحانی رییس جمهور در سازمان ملل متحد منتشر کرده وضمن قرائت متن کامل آن درصحن علنی، اعلام کردند که مواضع روحانی در عین پایبندی به ارزشها و آرمانهای انقلاب اسلامی مورد تاکید حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری، تصویری مقتدر، صلح دوست و طالب گفتوگو و اهل تعامل در حل مسائل منطقه و بینالمللی از ایران ارائه داد. داریوش اسماعیلی، نماینده سروستان در مجلس هم درنطق میان دستور جلسه علنی دیروز سهشنبه با اشاره به سخنان رییسجمهور در سازمان ملل اظهار کرد که سخنان روحانی در نیویورک پیام روشنگری بود که جهان معاصر را مخاطب قرار داد تا صلح طلبی و اقتدار جمهوری اسلامی در حافظه افکار عمومی ثبت شود. همچنین بهروز نعمتی نماینده اسدآباد در آخرین نطق میاندستور جلسه دیروز مجلس، مواضع روحانی خصوصا در تبیین مواضع جمهوری اسلامی در سیاست خارجی را بر اساس عزت، حکمت و مصلحت خواند.
مجلسیها که غالبا نسبت به دستاوردهای سفر روحانی و هیات دیپلماتیک ایران به نیویورک، نظر مثبتی از خود نشان دادهاند، به رایزنیهای اوباما و نتانیاهو درباره گزینه نظامی علیه ایران واکنش نشان دادند.
سید احمدرضا دستغیب، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس که از همراهان هیات دیپلماتیک ایران به نیویورک بود، در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» درباره صحبت اوباما درباره اینکه گزینه نظامی برای ایران همچنان روی میز است، آن هم درست پس از گفتوگوهای ایران با ۱+۵ که با حضور جان کری صورت پذیرفت، گفت: آنچه از مذاکرات نتانیاهو با اوباما برمیآید نشاندهنده آن است که حضور تیم ایرانی در ایالات متحده موفق بوده است؛ در غیراین صورت نتانیاهو با این حساسیتی که از خود بروز داده است، موضوع را دنبال نمیکرد. دغدغهای که از دیپلماسی موفق ایران در این سفر برای آمریکا و اسرائیل پیش آمده این است که به جای انزوای ایران، آمریکا و اسرائیل به واسطه سیاستهای خصمانهای که با کشورهای مختلف دارند، در شرایط انزوا قرار گرفتهاند.
وی همچنین گفت که در حال حاضر اوباما از منظر اقتصادی با دو موضوع درگیر است. از سویی در داخل کشورش با مساله اجرای سیاستهای رفاهی (بیمه) روبهرو است و باید رای کنگره را برای خود داشته باشد؛ بنابراین مجبور است تا حدودی با آنها که با سیاست خارجی و نرمش با جمهوری اسلامی ایران مخالفند، همسو شود. ایالات متحده از سوی دیگر، دیپلماسی موفقی در منطقه ما نداشته است و در نهایت این پارادوکس بهوجود آمده بهنظر میرسد وی را با مشکلات اساسی مواجهسازد.
حجت الله خدایی سوری، عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در تشریح گفتوگوی نتانیاهو و اوباما پیرامون ایران به خبرنگار «دنیایاقتصاد» توضیح داد که به دلیل آنکه لابی صهیونیسم بزرگترین حامی و اسپانسر ایالات متحده است و نیز به دلیل نیاز دولت اوباما به این لابی،وی مجبور است وعدههایی به اسرائیل بدهد. وی درباره اینکه آیا این گفتوگو بر روند گفتوگوی ایران و برقراری روابط بیشتر با آمریکا اثرگذار است، گفت: ما در چارچوب منافع ملی خود با آمریکا مذاکره میکنیم. ما از اصول خود به هیچ عنوان دست نمیکشیم.
احمدرضا دستغیب همچنین درباره اینکه زمزمههایی از به راه افتادن خط مستقیم پروازی میان ایران و آمریکا شنیده میشود، گفت: احتمال دارد این اتفاق بیفتد. وی در پاسخ به این سوال که بدون داشتن سفارتخانه این امر چگونه امکانپذیر است، توضیح داد: ما دفتر حافظ منافع داریم. جمعیت زیاد ایرانیان مقیم آمریکا و دانشجویان حاضر در این کشور نیاز وجود این خط مستقیم پروازی را افزایش میدهد. این خط میتواند برای آمریکاییهایی که خواهان بازدید از آثار تاریخی و زیباییهای طبیعی و گردشگری ایران هستند نیز امکان مناسبی را ایجاد کند. البته توجه به این نکته ضروری است که عدم منع رفت و آمد و تسهیل شدن آن به منزله تسهیل روابط میان دو کشور نیست و برای تسهیل روابط راه طولانی است.
بر خلاف آنکه مجلسیها این روزها با اظهارنظراتشان پیرامون سفر روحانی و رابطه ایران با آمریکا، علاقه خود را به سیاست خارجی نشان دادهاند، اما دیروز عضویت نمایندگان مجلس در شورای عالی امنیت ملی را مجاز ندانستند. با تصویب نمایندگان، تعداد اعضای شورای عالی امنیت ملی هیچ تغییری نمیکند و به جز رییس مجلس شورای اسلامی نماینده دیگری حق عضویت در این شورا را ندارد.
ارسال نظر