«جان کری» وزیرخارجه آمریکا اعلام کرد
امکان توافق هستهای با ایران ظرف ۶ ماه
جزئیات جدید از بسته پیشنهادی غرب الجزیره از بسته پیشنهادی غرب به ایران خبر داد
کری: در کمتر از ۶ ماه نیز میتوان با ایران به توافق رسید
دنیایاقتصاد- گفتوگوی تلفنی روسایجمهور ایران و آمریکا و همچنین برگزاری دور جدید مذاکرات هستهای با ۱+۵ در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل به فضای جدید و البته مثبتی دامن زده است که میتواند به تعبیر حسن روحانی و محمد جواد ظریف در چارچوب بازی برد-برد به سرانجام قابل قبول و رضایت بخشی منجر شود. رویکردی که در آن شفافیت هستهای با لغو بخشی از تحریمهای اقتصادی در یک بازده زمانی مبادله میشود.
جزئیات جدید از بسته پیشنهادی غرب الجزیره از بسته پیشنهادی غرب به ایران خبر داد
کری: در کمتر از 6 ماه نیز میتوان با ایران به توافق رسید
دنیایاقتصاد- گفتوگوی تلفنی روسایجمهور ایران و آمریکا و همچنین برگزاری دور جدید مذاکرات هستهای با ۱+۵ در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل به فضای جدید و البته مثبتی دامن زده است که میتواند به تعبیر حسن روحانی و محمد جواد ظریف در چارچوب بازی برد-برد به سرانجام قابل قبول و رضایت بخشی منجر شود. رویکردی که در آن شفافیت هستهای با لغو بخشی از تحریمهای اقتصادی در یک بازده زمانی مبادله میشود. امری که به گفته جان کری میتواند حتی زودتر از یک فرجه ۶ ماهه به انجام برسد و مورد توافق قرار گیرد. در همین راستا شبکه الجزیره به نقل از یک تحلیلگر نظامی رژیم صهیونیستی مدعی شد که کشورهای غربی، چین، روسیه و ژاپن «بسته پیشنهادی» را به ایران پیشنهاد خواهند داد که حاوی لغو تحریمهای اقتصادی و اعطای جایگاه بینالمللی به ایران و ابقای بشار اسد در سوریه در مقابل توقف برنامه هستهای «با اهداف نظامی» ایران است.
اقدامی که نه تنها به ایرانیها در لغو تحریمهای اقتصادی و بهبود اوضاع معیشتی کمک میکند، بلکه اعطای یک جایگاه بینالمللی به ایران را نیز برای آن تضمین خواهد کرد.
به گزارش «ایسنا» پایگاه اطلاعرسانی شبکه الجزیره به نقل از رون بن شای، تحلیلگر نظامی رژیم صهیونیستی نوشت که او در گزارشی در سایت خبری وای نت آورده است، غرب از اهمیت و حساسیت ماندن اسد در قدرت، برای ایران مطلع است و میداند که این مساله به لحاظ استراتژیکی و دینی چه اهمیتی برای ایران دارد از این رو سعی میکند تا از این موضوع برای «وسوسه» حسن روحانی، رییسجمهور ایران برای رسیدن به توافق استفاده کند. وی گفت که قطعنامه اخیر شورای امنیت سازمانملل درباره خلع سلاح شیمیایی سوریه به منظور کمک به تحقق این قرارداد با ایران است چرا که در آن مساله تهدید مستقیم با استفاده از قدرت نظامی در صورت عمل نکردن بشار به توافق موجود، وجود ندارد.
تنها ۸ مورد از تحریمها توسط کاخ سفید قابل لغو است
الجزیره در ادامه گزارش خود درباره لغو تحریمها و امکان توافق میان تهران و واشنگتن نوشت: دست باراک اوباما برای توافق بسته است چرا که فقط یکچهارم تحریمها مستقیما به دست کاخ سفید میتواند لغو شود. به گزارش خبرگزاری فارس، الجزیره در تحلیلی نوشت: برای باراک اوباما برآورده کردن انتظارات ایران که مهمترین آن برداشتن یا کاهش تحریمها است ممکن است سختتر باشد. طبق تحقیقات گروه بحران بینالمللی فقط ۸ مورد (از ۳۱ مورد) از تحریمهای آمریکا علیه ایران به دستور کاخ سفید میتواند لغو شود و لغو بقیه آنها باید با موافقت کنگره، سازمان ملل و اتحادیه اروپا صورت بگیرد. به عقیده کارشناسان، با توجه به فضای حاکم بر کنگره آمریکا، باراک اوباما با موانع زیادی در این بخش مواجه است که پیشبرد راهبرد وی را ممکن است با مشکل مواجه کند.
در همین ارتباط، وزیر امورخارجه آمریکا گفت که میتوان با سرعت نسبتا زیادی به توافق درباره برنامه هستهای ایران دست یافت و این امر پتانسیل این را دارد که روابط بین دو کشور را بهبود چشمگیری دهد.
به گزارش «ایسنا»، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در گفتوگو با برنامه «۶۰دقیقه» شبکه خبری سی بی اس نیوز گفت که افزایش تلاشهای دیپلماتیک برای حل موضوع هستهای ایران میتواند در چارچوب زمانی سه تا شش ماههای که حسن روحانی رییسجمهور ایران خواستار آن شده است به رسیدن به توافق منجر شود. به گزارش خبرگزاری رویترز، کری گفت: بسته به اینکه ایران چه قدر صادق باشد و شفافسازی کند، میتوان حتی زودتر از این مدت به یک توافق دست یافت. کری گفت که ایران میتواند با باز کردن تاسیسات هستهایاش به روی بازرسان و نگهداشتن سطح غنیسازی در سطوح پایین که به درد کاربردهای نظامی نمیخورد، صداقتش را اثبات کند. کری گفت که پس از آنکه توافقنامهای حاصل شد که صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران را ثابت میکند، تحریمها میتوانند لغو شوند.
الجزیره در ادامه گزارش خود با بیان اینکه حل دیپلماتیک موضوع هستهای مستلزم یک فرمول سیاسی است که هر دو طرف را نگران میکند، افزود: با این حال، راه حل دیپلماتیک نیازمند امتیازاتی از هر دو طرف تهران و واشنگتن است اما امتیاز دادن برای باراک اوباما بسیار سختتر است. بهرغم اختلافات موجود هر دو طرف انگیزههای زیادی برای توافق دارند، اقتصاد ایران تحت تحریمهای غرب دچار آسیب زیادی شده و نیاز دارد که به انزوای خود در جامعه بینالمللی پایان دهد. برای آمریکا هم شکست ۷ ساله تحریمها برای تسلیم ایران چشمانداز تقابل با یک فاجعه را افزایش داده است. به گفته برخی تحلیلگران طرحی که تهران ممکن است با آن موافقت کند شامل موارد زیر است:
۱- نظارت بیشتر و سرزده از تاسیسات هستهای و پذیرش داوطلبانه پروتکل الحاقی منع گسترش سلاحهای هستهای
۲-کاهش سطح غنیسازی اورانیوم و همچنین کاهش ذخایر اورانیوم
۳- پایان دادن به کار روی پروژه آب سنگین که میتواند به تولید پلوتونیوم برای ساخت بمب اتمی منتهی شود
۴- پاسخ به نگرانیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ابعاد نظامی برنامه هستهای ایران
مسیر طولانی
برای عادیسازی روابط
مشاور امنیت ملی آمریکا در گفتوگو با شبکه خبری سیانان به تحولات اخیر در روابط ایران و آمریکا پرداخت و تاکید کرد که اگر توافق هستهای با ایران حاصل شود میتوان گامهایی را برای بهبود روابط بین دو کشور برداشت، گرچه برای عادیسازی روابط مسیری طولانی در پیش است. به گزارش «ایسنا»، سوزان رایس مشاور امنیت ملی آمریکا در گفتوگو با شبکه خبری سیانان در پاسخ به اینکه اگر اوباما بگوید که ایران با حسن نیت مذاکره کرده است، کنگره تحریمهایش علیه تهران را لغو میکند گفت: ما در سالهای گذشته در زمینه ایران همکاری خوبی با کنگره داشتهایم. همانطور که میدانید لایههای زیادی از تحریمها وجود دارد؛ تحریمهای چندجانبهای که برای تحقق آنها بسیار تلاش کردیم و فشار زیادی را از جانب شورای امنیت سازمان ملل به همراه داشت؛ تحریمهای اتحادیه اروپا و تحریمهایی که ما بر مبنای ملی و با تصویب کنگره اعمال کردیم و همینطور تحریمهایی که بر مبنای اقدامات اجرایی اعمال شدهاند. بنابراین در جریان مذاکرات نیز با کنگره همکاری نزدیک خواهیم داشت و اگر مذاکرات نتیجهبخش باشد تلاش خواهیم کرد تا کنگره را با خود همراه کنیم. اهدافمان همیشه یکسان بوده است. هدف تحریمهای ملی ما و نیز تحریمهای چندجانبه این نیست که خود یک هدف باشند، بلکه اعمال فشار کافی به ایران است تا تهران احساس کند باید برنامه هستهایاش و هرگونه هدفی برای تولید سلاح هستهای را در میز مذاکرات کنار بگذارد.
رایس در پاسخ به اینکه دورنمای عادیسازی روابط بین آمریکا و ایران چگونه پیش خواهد رفت، گفت: واقعا نمیتوانم به آینده اشارهای کنم. همانطور که میدانید روز جمعه اولین گفتوگو بین رییسجمهور اوباما و رییسجمهور جدید ایران اتفاق افتاد، اولین ارتباط پس از حدود ۳۵ سال. بنابراین خیلی زود است که درباره توافق در زمینه برنامه هستهای ایران که ما امیدواریم بتوانیم آن را به دست آوریم، گمانهزنی کنیم. قبل از اینکه بتوانیم درباره سایر جنبههای روابط ایران و آمریکا که راه خیلی زیادی را بیندیشم، در پیش دارد تا بتواند به مرحله عادیسازی برسد، رسیدن به توافق بدون شک باید گام اول باشد.
عراقچی: پس از مذاکرات ژنو نحوه ادامه کار با ۱+۵ مشخص میشود
سیدعباس عراقچی عضو تیم مذاکرهکننده هستهای در گفتوگو با «ایرنا» در خصوص سطح مذاکرات ایران و ۱+۵ گفت: گروه ۱+۵ گاهی جلسات خود را در سطح وزیران برگزار میکنند ولی جلسه اخیر در نیویورک رسما اولین نشست ایران و ۱+۵ در دور جدید مذاکرات بود که در سطح وزرا برگزار شد. معاون حقوقی و بینالمللی وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که برخی از رسانههای خارجی اعلام کردهاند که مذاکرات ژنو بین خانم اشتون و آقای ظریف خواهد بود و معاونان سیاسی وزرای خارجه کشورهای ۱+۵ نیز حضور خواهند داشت، گفت: این موضوع در حال ارزیابی است ولی حضور آقای ظریف و خانم اشتون تاکنون قطعی شده است.
ارسال نظر