از دیدار ظریف و کری تا شگفتی از لحن جدید ایران

دنیای‌اقتصاد- بالاخره پس از صبر و خوش‌بینی‌های فراوان، دور جدید مذاکرات هسته‌ای در فضای جدید و قالب جدید برگزار شد. این مذاکرات که اولین دور گفت‌وگوهای هسته‌ای در دولت جدید ایران است، همان‌گونه که از لحن رییس‌جمهور و وزیر امور خارجه در چند هفته اخیر بر می‌آمد، حاوی نشانه‌ها و ظرافت‌های دیپلماتیک برای رسیدن به یک توافق پس از نزدیک به یک دهه مذاکرات طولانی و بدون دستاورد ملموس است. این مذاکرات که پنج‌شنبه ساعت ۴ و ۳۰ دقیقه بعدازظهر به وقت نیویورک، ۱۲ شب به وقت تهران در محل شورای امنیت سازمان ملل برگزار شد، با استقبال فراوان وزرای امور خارجه ۵+۱ روبه‌رو شد. پیش از برگزاری این نشست، حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران تاکید کرده بود که مساله هسته‌ای باید در مدت چند ماه و نه چند سال حل شود. ظریف نیز پس از پایان نشست نیمه شب پنج‌شنبه به خبرنگاران گفت: برای سرعت بخشیدن به مذاکرات به توافق رسیدیم و امیدواریم بتوانیم در فرجه‌ای یکساله به راه‌حل برسیم. به گزارش «ایسنا»، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه پس از دیدارش با وزیران خارجه عضو ۱+۵ و مذاکرات با آنها در نشست مطبوعاتی کوتاهی با بیان اینکه مذاکرات ایران و ۱+۵ سازنده بود، گفت که ملاقات کوتاهی در حاشیه این نشست با جان کری، وزیر خارجه آمریکا داشته است. ظریف گفت: در این نشست بر ضرورت رفع نگرانی‌ها و احقاق حقوق مردم ایران تاکید کردیم. او افزود: امیدواریم با برخورد مثبت همه طرف‌ها شاهد شکل‌گیری راه‌حل مورد قبول دو طرف باشیم تا بتوانیم کار را به پیش ببریم و پرونده هسته‌ای به زودی حل شود، پرونده‌ای که هیچ ضرورتی برای وجودش نبود.

وزیر امور خارجه در مورد دیدارش با وزیر خارجه آمریکا گفت: گفت‌وگوی کوتاهی داشتیم که در دیدارهای بین‌المللی انجام این گفت‌وگوها و دیدارها معمول است و در آن بر ضرورت و اهتمام ویژه برای رسیدن به راه‌حل تاکید کردیم و انتظار می‌رود که بتواند مناقشات را در زمان مناسب حل کند. ظریف با بیان اینکه تاکید کردیم که ما به تعهداتمان پایبند هستیم، افزود: آمریکایی‌ها باید به تعهداتشان عمل کنند و به دنبال راه‌حل باشند و در سیاست خارجی خود از هوشیاری و آینده‌نگری استفاده کرده و حقوق مردم ایران را در نظر بگیرند.

وزیر امور خارجه اضافه کرد: جان کری در این نشست از عزم اوباما برای پایان دادن به مساله هسته‌ای ایران سخن گفت. وی گفت: امیدواریم بتوانیم این حرف‌های مثبت را که در این مذاکرات شنیده شد، با دقت و هوشیاری در آینده به پیش ببریم و زمینه را برای حل مشکلات ایران فراهم کنیم. ظریف تاکید کرد: تحریم‌ها باید به تدریج که جلو می‌رویم رفع شود و در قدم آخر همه تحریم‌ها به طور کامل چه تحریم‌های یک جانبه، چه تحریم‌های چند‌جانبه لغو شوند. هیات ایرانی به ریاست محمدجواد‌ظریف و متشکل از مجید تخت‌روانچی معاون اروپا و آمریکای وزیر خارجه، سیدعباس عراقچی معاون حقوقی و بین‌الملل وزیر خارجه و محمدنیا مشاور حقوقی وزیر خارجه و حمید بعیدی‌نژاد مدیرکل امور اقتصادی بود. امیری یکی از کارشناسان سازمان انرژی اتمی و حسین فریدون از دیگر اعضای تیم ایران بودند. جان‌ کری وزیر خارجه آمریکا، ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس، لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه، گیدو وستروله وزیر خارجه آلمان، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه و وانگ یی وزیر خارجه چین در این نشست به همراه کاترین اشتون حضور داشتند. البته وزیران خارجه گروه ۱+۵ به همراه اشتون نیم ساعت قبل از برگزاری نشست مشترک با ایران، جلسه مقدماتی را در ساعت ۱۶ پنج‌شنبه (به وقت محلی) ساعت ۲۴ به وقت تهران در نیویورک برگزار کردند.

اشتون: ۲۳ مهر دور بعدی مذاکرات هسته‌ای

به گزارش عصر ایران به نقل از شبکه اسکای نیوز عربی، کاترین اشتون نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پایان این مذاکرات گفت: مذاکرات با ظریف، مهم بود. ایران و گروه ۱+۵ درباره برگزاری جلسات بعدی مذاکرات در روزهای ۱۵ و ۱۶ اکتبر آینده (۲۳ و ۲۴ مهر جاری) در شهر ژنو سوئیس به توافق رسیدند. اشتون همچنین گفت که ۱۲ ماه زمان مناسبی برای حل و فصل پرونده هسته‌ای ایران است. همچنین خبرگزاری فرانسه گزارش داد که اشتون ملاقات روز پنج‌شنبه را مثبت دانست و گفت که وزیران امور خارجه گروه ۱+۵ که در این مذاکرات بی‌سابقه در سازمان ملل شرکت داشتند از تهران خواستند که پیش از گفت‌وگوهای ماه آینده، به پیشنهاد‌های آنها پاسخ دهد.

پیشنهاد جدید ایران در نیویورک چه بود؟

گزارش‌های دریافتی «ایران هسته‌ای» از نیویورک نشان‌دهنده آن است که محمد جواد ظریف در دیدار با وزرای خارجه گروه ۱+۵ یک پیشنهاد جدید مطرح کرده است. بر اساس این گزارش‌ها پیشنهاد ظریف بر این پایه قرار داشته است که در یک فرآیند یکساله مذاکراتی میان ایران و ۱+۵ ایران متعهد می‌شود دو موضوع «شفافیت کامل در برنامه هسته‌ای» و «عمل کامل به تعهدات بین‌المللی» را به‌طور کامل اجرا کند و گروه ۱+۵ هم متعهد به لغو کامل همه تحریم‌ها می‌شود. ایران همچنین خواهان آن شده است که در این مدت تحریم جدیدی علیه ایران اعمال نشود. علاوه بر این، ظریف خواستار آن شده است که پیشنهاد آلماتی به‌طور کامل کنار گذاشته شود و مذاکرات در فضایی کاملا جدید آغاز شود. ظریف این نکات را در دیدار با جان کری هم مطرح کرده است. گزارش‌ها نشان می‌دهد گروه ۱+۵ از این پیشنهاد استقبال کرده و خواستار «بحث درباره جزئیات» در نشست ۲۴ مهر در ژنو شده است.

پیشنهادهای جان کری: بازرسی از فردو/ پذیرش پروتکل الحاقی/ توقف غنی‌سازی

وزیر امور خارجه آمریکا پس از مذاکرات هسته‌ای در نیویورک گفت که از لحن مثبت جدید ایران در مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای‌اش خشنود است. شبکه خبری سی‌بی‌اس نیوز گزارش داد که جان کری چند ساعت پیش از دیدار با وزیر امور خارجه ایران و سایر وزیران امور خارجه کشورهای عضو گروه ۱+۵ گفت که اگر ایران دست به گام‌های ملموسی بزند و برای مثال در تاسیسات فردو را بلافاصله به روی بازرسان باز کند، آمریکا ممکن است خیلی زود و مثلا در عرض سه ماه یا کمتر تحریم‌هایش علیه ایران را لغو کند.

به گزارش عصر ایران به نقل از «ایسنا»، جان کری در گفت‌وگو با شبکه خبری سی‌.بی‌.اس نیوز که قرار است روز یکشنبه، ۲۹ سپتامبر پخش شود و بخش‌هایی از آن در وب‌سایت این شبکه خبری قرار گرفت، گفت: آنها می‌توانند بلافاصله امکان بازرسی از فردو را فراهم کنند. آنها می‌توانند بلافاصله پروتکل‌ها را امضا کنند، پروتکل‌های الحاقی جامعه بین‌المللی درباره بازرسی‌ها را آنها می‌توانند پیشنهاد دهند که داوطلبانه غنی‌سازی اورانیوم بیشتر از یک میزان خاص را متوقف کنند و آن را در سطح پایین نگاه دارند؛ زیرا نیازی نیست برای یک برنامه صلح‌آمیز در سطح بالاتری باشد. کارهای زیادی وجود دارد که می‌توانند انجام دهند. کری در پاسخ به اینکه آیا آمریکا به لغو تحریم‌ها علیه ایران تمایل خواهد داشت، گفت: تا زمانی که یک روند قابل راستی‌آزمایی و شفاف که بر اساس آن بفهمیم ایران دقیقا با برنامه هسته‌ای‌اش چکار می‌کند برقرار نشود، آمریکا تحریم‌ها را لغو نخواهد کرد. وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به اینکه «حسن روحانی گفته است دوست دارد در سه تا شش ماه شاهد توافقی باشد. آیا این امکان‌پذیر است؟» گفت: بله، امکان‌پذیر است. می‌توان حتی زودتر از این به توافق دست یافت. به این بستگی دارد که ایران چقدر صادقانه و شفاف عمل کند

انگلیس: خیلی خوب بود

ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس بعد از برگزاری مذاکرات وزیران خارجه ایران و ۱+۵ گفت: شیوه و روح این جلسه بسیار خوب بود. هیگ افزود: لحن مقامات ایرانی تغییر زیادی کرده است و این جلسه شروع خوبی بود؛ اما هنوز خیلی زود است که آن را یک پیشرفت بزرگ بخوانیم. همچنین آسوشیتدپرس گزارش داد: ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس نیز پس از این دیدار گفت که «یک بهبودی بزرگ در لحن و روح» سخنان محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران مشاهده شد.

آلمان: پنجره فرصت‌ها برای حل صلح‌آمیز موضوع هسته‌ای ایران باز شده است

گیدو وستروله روز پنج‌شنبه گفت که دیدار وزیران امور خارجه ۱+۵ با همتای ایرانی‌شان (لحن، فضا و روح) بسیار متفاوت نسبت به آنچه این گروه به آن عادت داشت صورت گرفت و پنجره فرصت برای حل صلح‌آمیز این وضعیت باز شده است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وستروله در عین حال هشدار داد که اعمال و کردار ایران باید با گفتارش مطابقت داشته باشد. وزیر امور خارجه آلمان گفت: کلمات به تنهایی کافی نیستند، آنچه مهم است اعمال و نتایج ملموس است. جزئیات بسیار مهم هستند، به همین دلیل لازم است که ما خیلی زود مذاکرات اساسی و جدی داشته باشیم.