تحویل نیروگاه اتمی بوشهر به ایران

دنیای‌اقتصاد- پس از کش و قوس‌های فراوان که در روند تحویل نیروگاه بوشهر از طرف پیمانکار روسی صورت گرفت، بالاخره این نیروگاه اتمی در مراسمی با حضور مقاماتی از ایران و روسیه به طور موقت تحویل طرف ایرانی داده می‌شود. به گزارش «ایسنا»، مراسم امضای پروتکل نیروگاه بوشهر امروز با حضور علی‌اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی، وزیر نیرو، رییس شرکت روسی پیمانکار نیروگاه بوشهر، احمدیان مدیرعامل شرکت تولید و توسعه انرژی اتمی و تعدادی از مدیران و معاونان و کارکنان سازمان انرژی اتمی برگزار می‌شود. رییس سازمان انرژی اتمی پیش از این از تحویل نیروگاه بوشهر به ایران در دوم مهرماه، ۲۴ سپتامبر توسط روسیه خبر داده بود.

در همین زمینه معاون رییس‌جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی روز یکشنبه در گفت وگو با «ایرنا» افزود: نیروگاه اتمی بوشهر در دوره تحویل موقت، دو سال یا هفت هزار ساعت باید کارکرد داشته باشد که تحت گارانتی (ضمانت) طرف روسی خواهد بود. علی‌اکبر صالحی تصریح کرد: پس از طی این دو سال، نیروگاه که البته اکنون نیز در اختیار بهره‌بردار ایرانی است، به‌طور کامل در اختیار ما خواهد بود. صالحی اظهار کرد: از حدود دو هفته پیش، آزمایش‌های نهایی راکتور بوشهر انجام شد که در این دوره نباید قدرت نیروگاه زیر ۹۰ درصد می‌شد که بحمدالله این آزمایش‌ها به خوبی پیش رفت و در روز پنج شنبه (۲۸ شهریور ماه جاری) دوره آزمایش‌های نهایی پایان یافت که ساعت دقیق آن ثبت شده است. به گفته وی، از ساعتی که دوره ۱۴ روزه آزمایش‌های نهایی پایان یافته، دوره تحویل موقت به بهره‌بردار ایرانی آغاز شده است.

علی‌اکبر صالحی در پاسخ به این سوال که در دوره دو ساله ضمانت، روند فعالیت کارشناسان روس در نیروگاه بوشهر چگونه خواهد بود؟ گفت: تعدادی از کارشناسان روس در دوره دوساله گارانتی حضور خواهند داشت تا در برخی زمینه‌ها از مشورت و کمک‌های فنی آنها استفاده کنیم. رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه مذاکرات با روس‌ها درباره واحد دوم نیروگاه اتمی بوشهر در چه مرحله‌ای قرار دارد؟ اظهار کرد: واحد دوم در آینده‌ای نه‌چندان دور، کلنگ‌زنی خواهد شد. وی تصریح کرد: مذاکرات درباره واحد دوم نیروگاه اتمی بوشهر با دقت و بررسی‌های کارشناسی همه جانبه در حال انجام بوده و تاکنون به خوبی پیش رفته است.

نیروگاه هسته‌‌ای بوشهر با قدرت ۱۰۰۰MWe اولین نیروگاه هسته‌‌ای کشور است که طراحی و ساخت آن به قبل از انقلاب برمی‌‌گردد، به‌رغم کارشکنی‌‌های کشور سازنده (آلمان)، این نیروگاه با همکاری کشور روسیه تکمیل و راه‌‌اندازی شد. در اواخر دهه ۶۰ با سفر علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی رییس‌جمهور وقت به روسیه، موافقتنامه همکاری هسته‌ای میان دو کشور تدوین شد و متعاقب آن در ۲۴ اوت سال ۱۹۹۲ (۲ شهریور ۱۳۷۱) موافقتنامه کاملی از همکاری‌های هسته‌ای ایران و روسیه امضا شد. در نوامبر ۱۹۹۴ قرارداد تکمیل واحد اول نیروگاه بوشهر ایران و روسیه به امضا رسید. به موجب این قرارداد مقرر شد ساخت نیروگاه تا پایان ۲۰۰۰ به پایان برسد. این قرارداد در ژانویه ۱۹۹۶ میان سازمان انرژی اتمی ایران و شرکت اتم استوری اکسپورت روسیه اعتبار اجرایی پیدا کرد. طرف روس متعهد شد تا سال ۲۰۰۰ ساخت نیروگاه را به پایان برساند. همچنین ایران متعهد شده است، پسماند سوخت نیروگاه هسته‌ای بوشهر را به روسیه بازگرداند. نیروگاه هسته‌‌ای بوشهر از فناوری پیچیده‌ای برخوردار بوده که در ارتقای صنایع کشور اهمیت فراوانی دارد، قدرت حرارتی این نیروگاه ۳۳۰۰MWth است که ظرفیت‌های تولید برق آن ۱۰۰۰MWe است. این نیروگاه از نوع PWR (رآکتور با آب تحت فشار) و از نوع روسی VVER است.