دنیای اقتصاد - آیت‌الله هاشمی رفسنجانی ضمن بیان اینکه در دیپلماسی عملگرایانه مبتنی بر اعتدال بن بستی وجود ندارد، تاکید کرد: سبکی که الان داریم که با آمریکا نه حرف بزنیم و نه رابطه داشته باشیم، قابل‌تداوم نیست. مگر اروپا با آمریکا، چین با آمریکا و روسیه با آمریکا چه تفاوتی از دید ما دارند؟ اگر با آنها مذاکره داریم، چرا با آمریکا مذاکره نکنیم؟ معنای مذاکره هم این نیست که تسلیم آنها شویم. مذاکره می‌کنیم اگر مواضع ما را پذیرفتند یا ما مواضع آنها را پذیرفتیم، تمام است. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در گفت‌و‌گو با فصلنامه مطالعات بین‌المللی گفت: بحث سر این نیست که نمی‌شود دیگران را تحمل کرد. آن آیه معروف قرآن کذالک جعلناکم اُمَه وسطا لتکونوا شهدا علی الناس. ما، شما را امت وسط قرار دادیم. تفسیرهای مختلفی درباره واژه وسط است. چون خودم اهل تفسیرم، به نظرم بهترین تفسیر همین است که شما معتدل هستید و در وسط ایستاده‌اید جمله معروف حضرت علی(ع) را ببینید که می‌فرمایند: «الیمین و الیسار مَضلّه. یعنی چپ‌روی و راست‌روی افراطی، از جاده حقیقت، به دو طرف منحرف شدن است. البته زمانی است که دیگران می‌خواهند با ما بجنگند، ما را از بین ببرند که این مورد، فضای دیگری است و در همین مورد هم اسلام حکم دارد و بحث دیگری است، ولی وقتی می‌شود با آنها بمانیم و با عمل، عقایدمان را به دنیا معرفی کنیم، راهی را که اسلام خواسته است چرا دنبال نکنیم؟.

وی ادامه داد: من در سال‌های آخر حیات امام(ره) نامه‌ای را خدمتشان نوشتم، تایپ هم نکردم. برای اینکه نمی‌خواستم کسی بخواند و خودم به امام دادم. در آن نامه هفت موضوع را با امام مطرح کردم و نوشتم که شما بهتر است در زمان حیاتتان، اینها را حل کنید، در غیر این صورت ممکن است اینها به صورت معضلی سدّ راه آینده کشور شود. گردنه‌هایی است که اگر شما ما را عبور ندهید، بعد از شما عبور کردن مشکل خواهد بود.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: یکی از این مسائل رابطه با آمریکا بود. نوشتم بالاخره سبکی که الان داریم که با آمریکا نه حرف بزنیم و نه رابطه داشته باشیم، قابل‌تداوم نیست. آمریکا قدرت برتر دنیا است. مگر اروپا با آمریکا، چین با آمریکا و روسیه با آمریکا چه تفاوتی از دید ما دارند؟ اگر با آنها مذاکره داریم، چرا با آمریکا مذاکره نکنیم؟ معنای مذاکره هم این نیست که تسلیم آنها شویم. مذاکره می‌کنیم اگر مواضع ما را پذیرفتند یا ما مواضع آنها را پذیرفتیم، تمام است.اینکه همه را از لحاظ عقیدتی قبول داشته باشیم، نه. ظلم‌هایی که کشورهای استعماری به کشورهای جهان سوم و عقب نگه داشته شده، کرده و می‌کنند که در سابق هم بیشتر بود. هم دوران استعمار رسمی و هم دوران استعمار نو. خیلی ظلم کرده‌اند و واقعا مردم را استعمار می‌کنند. ما با این موارد مخالف هستیم، اما معنای آن، این نیست که با اینها کار نمی‌کنیم یا مذاکره نمی کنیم. می‌توان کار کرد. نظرات را هم گفت. ما می‌توانیم بدون دردسر به کشورهایی که مظلوم هستند، کمک کنیم. طبیعتا اگر از لحاظ عقیدتی بنا بودعمل کنیم، با کشورهای الحادی که اصلا خدا و معنویات را قبول ندارند، طبعا باید با آنها همکاری نمی‌کردیم، اما الان به آنها نزدیک‌تر هستیم. نمی‌گویم که با آنها نمی‌توانیم کار کنیم. با آنها هم می‌توانیم کار کنیم فکر می‌کنم هر کشوری در دنیا، عقاید خودش را دارد و عقاید ما هم پابرجا است. آنجا که در عمل تضاد پیدا می‌کنیم، بحث دیگری است. با تعامل می‌شود بسیاری از مشکلات را حل کرد.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین روز گذشته در دیدار جمیل چیچک رییس مجلس ترکیه با اشاره به اهمیت حسن همکاری سیاسی کشورهای همسایه در توسعه اقتصادی و مسائل فرهنگی و اجتماعی گفت: در همه تحولات سیاسی، آینده کشورها از آن مردم است و دولت‌ها باید زمینه‌ها را برای همکاری ملت‌ها فراهم کنند. وی تاکید کرد: عقلای کشورها نباید بگذارند تندروها، مخصوصا از نوع سلفی با بهانه‌های دینی برای زندگی عادی مردم مشکل ایجاد کنند.

هاشمی رفسنجانی با یادآوری نمونه‌هایی از مذاکرات و همکاری‌های دو کشور در زمان مرحوم دمیرل و تورگوت اوزال فقید گفت: با حاکمیت حزب اسلامی اعتدال و توسعه، ایران و ترکیه می‌توانستند در دنیا و جهان اسلام بهترین روابط را داشته باشند که اگر چه از این ظرفیت به‌طور کامل استفاده نشد، اما حاکمیت تفکر و شرایط فعلی بهترین فرصت برای جبران گذشته و ترسیم همکاری بهتر در آینده است.