دنیای اقتصاد- با نزدیک شدن به نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل و دیدار احتمالی روحانی با اوباما، خوش‌بینی‌ها به چشم‌انداز مذاکرات آتی ایران با ۱+۵ مضاعف شده است. در این ارتباط رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: در صورتی که دو طرف ایران و ۱+۵ با حسن نیت و با عزم به حل مساله هسته‌ای بر اساس رویکرد برد - برد در مذاکرات شرکت کنند، می‌توان به آینده خوش‌بین بود.در چنین شرایطی رسانه‌ها در روزهای اخیر به گمانه‌زنی در خصوص شرایط توافق برد- برد بر سر پرونده هسته‌ای ایران رو آورده‌اند و پیشنهادهایی را به عرصه نقد گذاشته‌اند. اظهارات علی‌اکبر صالحی در پنجاه و هفتمین کنفرانس عمومی آژانس واعلام آمادگی ایران برای تشریک مساعی با سایر کشورهای جهان در چارچوب همکاری‌های فنی آژانس نیز به این فضای مثبت کمک کرده است. به گزارش «ایسنا» صالحی در حاشیه کنفرانس سالانه آژانس و در دیدار با مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با سازنده خواندن ملاقاتش با مدیرکل آژانس گفت: دو طرف با حسن نیت و با عزم به حل مساله یاد شده بر اساس رویکرد برد - برد در مذاکرات شرکت کنند. وی افزود: مقرر شد با توجه به عزمی که برای حل موضوعات موجود در دو طرف وجود دارد، تلاش شود با انعطاف لازم مسائل باقی‌مانده هم حل شود. صالحی در سخنرانی خود با تبیین سیاست‌های بین‌المللی دولت جدید ایران مبنی بر اعتماد سازی متقابل و تعامل سازنده گفت: اینجانب با پیام رییس‌جمهور جدید کشورم برای تقویت و توسعه همکاری‌های جاری خود با آژانس و به منظور پایان دادن به پرونده هسته‌ای ایران به اینجا آمده‌ام. رییس سازمان انرژی اتمی در همین ارتباط ابراز امیدواری کرد که این چشم‌انداز و رویکرد جدید از سوی طرف‌های دیگر به‌ویژه کشورهای عضو گروه ۱+۵ نیز رعایت شود و افزود: در صورتی که دو طرف با حسن نیت و با عزم به حل مساله یاد شده براساس رویکرد برد - برد در مذاکرات شرکت کنند، می‌توان به آینده خوش‌بین بود. همچنین مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواستار راه‌حل دیپلماتیک برای حل موضوع هسته‌ای ایران شد و از تهران خواست همکاری بیشتری با آژانس داشته باشد. یوکیا آمانو از تهران خواست جزئیات بیشتری درباره برنامه هسته‌ای‌اش ارائه کند. در ادامه گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای روزنامه اشپیگل مدعی شد که رییس‌جمهور جدید ایران حاضر به تعطیل کردن یک سایت هسته‌ای کلیدی برای غنی‌سازی اورانیوم در ایران در ازای رفع تحریم‌های اقتصادی علیه تهران است. به گزارش «ایسنا»، روز‌نامه اشپیگل به نقل از منابع اطلاعاتی مدعی شد که حسن روحانی رییس‌جمهور ایران حاضر است اجازه دهد بازرسان غربی بر خارج کردن سانتریفیوژها از کارخانه فردو نظارت داشته باشند. روزنامه اورشلیم پست، علاوه‌بر آن مدعی شد که روحانی حتی ممکن است هنگام شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل در پایان ماه میلادی جاری این پیشنهاد را رسما اعلام کند و به جزئیات بیشتری اشاره کند. اما روزنامه اشپیگل در ادامه مدعی شد که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه قرار است در نیویورک با کاترین اشتون، ‌رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار کند و «طرح کلی» این توافق را به او ارائه کند. گرچه «ایسنا» در واکنش به این خبر به نقل از یک مقام آگاه نوشت که «ایران هیچ پیشنهاد جدیدی برای ۱+۵ در نیویورک نخواهد داشت و ما در انتظار پیشنهاد‌های طرف مقابل هستیم.» این مقام آگاه همچنین اخبار برخی رسانه‌های خارجی مربوط به آمادگی ایران برای تعطیلی سایت فردو را تکذیب کرد.

لاوروف:۱+۵ آماده واکنش مناسب به توقف غنی‌سازی از سوی ایران باشد

همچنین وزیر امور خارجه روسیه از آنچه آمادگی ایران برای گفت‌وگو درباره احتمال توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم در کشور در چارچوب روند مذاکرات با گروه ۱+۵ خواند، استقبال کرد. سرگئی لاوروف، گفت: همکاران ایرانی ما درباره توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم گفت‌وگو کرده‌اند، این گام بسیار مهمی است. به گزارش خبرگزاری نووستی، لاوروف گفت: لازم است ۱+۵ برای واکنش مناسب به این مساله آماده باشد. خبرگزاری شینهوا گزارش داد که این دیپلمات عالی رتبه روس لغو تحریم‌ها علیه تهران را یک واکنش مناسب در برابر این اقدام ایران دانست. وزیر امور خارجه روسیه علاوه بر آن از آمادگی دولت جدید ایران برای تضمین شفافیت بیشتر برنامه هسته‌ای‌اش تقدیر کرد. در همین ارتباط رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس تاکید کرد، هر گونه تغییر در روند غنی‌سازی براساس منافع ملی کشور باید شکل بگیرد که لازمه اعتماد به طرف مذاکره در این رابطه رفع تحریم‌ها است. علاءالدین بروجردی با اشاره به اظهارات وزیر امور خارجه‌ روسیه در مورد آمادگی ایران برای گفت‌وگو درباره توقف غنی‌سازی ۲۰ درصد اورانیوم در چارچوب مذاکرات با گروه ۱+۵ گفت: حق غنی‌سازی، حقی تصریح شده در عهدنامه ان.پی.تی است که ما عضو آن هستیم. لازمه اعتمادسازی رفع تحریم‌ها است. در حالی که محمدجواد ظریف از احتمال دیدار با کاترین اشتون در حاشیه جلسه سازمان ملل سخن گفته، سخنگوی رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا گفت که پیشنهاد‌های گروه ۱+۵ در مذاکرات آینده با ایران در نیویورک همان پیشنهادی خواهد بود که در آلماتی مطرح شد. مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا در گفت‌وگو با «ایسنا» در پاسخ به اینکه آیا ملاقاتی بین ظریف و گروه ۱+۵ در حاشیه نشست مجمع عمومی برگزار خواهد شد، گفت: اینکه چه اتفاقی در ادامه می‌افتد باید در ملاقات بین اشتون و ظریف مورد بررسی قرار گیرد. سخنگوی اشتون در ادامه در پاسخ به اینکه «آیا گروه ۱+۵ در گفت‌وگو با تیم مذاکراتی جدید ایران پیشنهاد جدیدی برای تهران خواهد داشت یا خیر؟» گفت: ما در آلماتی پیشنهاد خوبی روی میز مذاکرات گذاشتیم و امیدواریم ایران به شکل سازنده‌ای به آن واکنش نشان دهد. ما خواستار شرکت در مذاکرات جدی هستیم که به راه حلی از طریق مذاکرات بینجامد. ما امیدواریم تیم جدید ایران در این روند تعامل مثبتی داشته باشد.

کاخ سفید: برای تعامل با ایران آماده‌ایم

کاخ سفید با ابراز امیدواری نسبت به اینکه دولت جدید ایران نگرانی‌های جامعه بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای‌اش را رفع خواهد کرد، گفت که برای تعامل با تهران آماده است. به گزارش «ایسنا»، جی کارنی، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید روز دوشنبه در یک کنفرانس خبری گفت: ما امیدواریم که دولت جدید ایران تعامل واقعی داشته باشد تا به یک راه‌حل دیپلماتیک که به طور کامل نگرانی‌های جامعه بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای‌اش را رفع کند، ‌دست یابیم.