دنیای‌اقتصاد- با نزدیک شدن به روز تصمیم‌گیری در کنگره آمریکا مبنی بر حمله احتمالی به سوریه، معادلات جدیدی در حال شکل‌گیری است که می‌تواند تردیدهای بیشتری را در خصوص شروع جنگ در سوریه به وجود آورد. در این ارتباط علاءالدین بروجردی پیش‌بینی کرد که با پیشنهاد روسیه در مورد نظارت جامعه جهانی بر تسلیحات شیمیایی، گزینه نظامی برای حل بحران سوریه حداقل به میزان قابل توجهی سست شود. رییس کمیسیون سیاست خارجی مجلس در گفت‌وگو با «ایسنا» در ارزیابی پیشنهاد روسیه در مورد نظارت جامعه جهانی بر تسلیحات و زرادخانه‌های شیمیایی سوریه گفت: هر گامی که منجر به عدم حمله به سوریه شود و مورد تایید سوری‌ها نیز باشد مفید به شمار می‌آید. وی ادامه داد: در شرایطی که فعلا سوری‌ها نظارت بر تسلیحات شیمیایی خود را پذیرفته‌اند و آمریکا نیز پذیرفته که نظارت وجود داشته باشد دیگر باید دست از حمله بردارد، آمریکایی‌ها به دنبال بهانه بودند تا به سوریه حمله نکنند.

بروجردی پیش‌بینی کرد که با این پیشنهاد روسیه گزینه نظامی برای حل بحران سوریه حداقل به میزان قابل توجهی سست شود. وی همچنین گفت که وقتی سوریه پیشنهاد نظارت بر تسلیحات شیمیایی را قبول دارد طبیعتا ایران نیز با این پیشنهاد موافق است.

پیش‌تر روزنامه صهیونیستی هاآرتص با انتشار گزارشی مدعی شده بود که ایران و روسیه برای جلوگیری از حمله آمریکا به سوریه، طرحی سیاسی را برای گذار سوریه از بحران در دستور اجرا دارند که این اظهارات دیروز از سوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران رد شد.

اما در سوی دیگری از ماجرا، مشاور امنیت ملی باراک اوباما مدعی شد که آمریکا باید به سوریه حمله کند تا پیامی را درباره‌ برنامه‌ هسته‌ای تهران برای ایران بفرستد.

سوزان رایس روز دوشنبه مدعی شد که آمریکا از نظر اخلاقی وظیفه دارد به استفاده‌ از سلاح‌های هسته‌ای در سوریه که آمریکا آن را به دولت بشار اسد، رییس‌جمهور این کشور نسبت داده است، واکنش نشان دهد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، رایس با ادعای اینکه اتخاذ اقدام آمریکا علیه سوریه برای نفوذ گسترده‌تر واشنگتن الزامی است با تکرار اتهامات غرب مبنی بر نظامی بودن برنامه هسته‌ای ایران مدعی شد: ما به ایران اجازه نمی‌دهیم به سلاح هسته‌ای دست یابد. رایس تنها مقام آمریکایی نیست که در هفته‌های اخیر ارسال هشدار برای ایران را به عنوان بهانه‌ای برای اقدام نظامی آمریکا علیه ایران مطرح کرده است.

دن کتس، یک سناتور جمهوری خواه آمریکایی نیز اخیرا مدعی شد که مناظرات درباره‌ حمله کردن یا نکردن به سوریه مناظره درباره‌ ایران را نیز دربر دارد و مدعی شد که برنامه‌ هسته‌‌ای ایران تهدید مستقیمی برای آمریکا است، در حالی که چنین چیزی درباره‌ استفاده از سلاح‌های شیمیایی در سوریه صدق نمی‌کند.

در همین حال سفیر ایران در لبنان با میشل عون رهبر جریان مسیحی ملی آزاد دیدار و گفت‌وگو کرد. میشل عون با تقدیر از اقدامات و مواضع جمهوری اسلامی ایران در صحنه لبنان اظهار کرد: ایران همواره برای تقویت وحدت ملی، صلح و ثبات میان تمامی طرف‌ها و جریان‌های سیاسی لبنانی، اقدام کرده است. غضنفر رکن آبادی نیز در این دیدار ضمن تشریح تحولات منطقه و لبنان، تجاوز اخیر به منطقه مسیحی نشین معلولا در سوریه و مورد حمله قرار گرفتن مقدسات مسیحیان را محکوم کرد.

در ادامه تلاش‌های دیپلماتیک ایران برای جلوگیری از بحرانی شدن اوضاع در سوریه معاون وزیر خارجه در دیدار با همتای روسی خود در مسکو بر لزوم حل و فصل دیپلماتیک و سیاسی بحران سوریه تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از ریا‌نووستی، میخاییل بوگدانوف معاون وزیر خارجه و نماینده ویژه ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه در مسائل خاورمیانه، در دیدار با حسین امیر عبداللهیان معاون عربی آفریقای وزارت امور خارجه ایران در مسکو اعلام کرد: دو کشور باید تمام تلاش خود را برای حل صلح‌آمیز بحران به کار گیرند.

این دیپلمات روسی با اشاره به اینکه تنها راه ایجاد و حفظ امنیت در منطقه از طریق سیاسی امکان‌پذیر است، خاطر نشان کرد: «ما باید تمام تلاش خود را برای حل مسالمت‌آمیز این مساله به کار گیریم.» حسین امیر عبداللهیان نیز با تاکید بر مواضع مشترک مسکو و تهران درباره بحران سوریه، ابراز امیدواری کرد که در نتیجه تلاش‌های روسیه در سطح عالی از اقدام نظامی غرب علیه دمشق جلوگیری شود.

بر اساس این گزارش، احتمالا عبداللهیان با ولید معلم وزیر خارجه سوریه که وی نیز در مسکو به سر می‌برد، دیدار کند. حسین امیرعبداللهیان معاون عربی آفریقای وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که هم اکنون در مسکو به سر می‌برد احتمالا با ولید معلم وزیر خارجه سوریه دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد، اما این ملاقات هنوز به صورت کامل قطعی نشده است.