روز تعیین‌تکلیف کابینه روحانی

دنیای اقتصاد- تکلیف ۱۸ وزیر کابینه روحانی امروز در مجلس مشخص می‌شود. نمایندگان مجلس پس از چهار روز بررسی فشرده صلاحیت وزرای پیشنهادی کابینه یازدهم، امشب رای نهایی خود را برای تک تک وزرا به گلدان‌ها می‌اندازند تا معلوم شود که مجلس به چه کسانی اعتماد کرده و به چه کسانی اجازه سوار شدن به قطار کابینه روحانی را نخواهد داد. از ۱۸ وزیر معرفی شده، تا پایان کار دیروز مجلس شورای اسلامی پرونده ۱۱ وزیر مورد بررسی قرار گرفت و بررسی پرونده ۷ وزیر دیگر نیز به نوبت صبح و عصر امروز مجلس موکول شد. تلاش‌های هر دو طرف برای رایزنی به جلسات غیر‌رسمی شبانه خارج از مجلس نیز کشیده شده است و گمانه‌زنی خبر از بهبود وضعیت رای اعتماد برخی وزرای لب مرزی می‌دهد. البته برخی نمایندگان مخالف نیز در راهروهای مجلس شروع به انتشار مطالبی علیه برخی وزرای پیشنهادی کردند. همه این موافقت‌ها و مخالفت‌ها در حالی است که هنوز فراکسیون رهروان ولایت با ۲۰۰ عضو به تصمیم نهایی برای چگونگی رای اعتماد به وزرا نرسیده است و به نظر می‌رسد جمع‌بندی نهایی این فراکسیون بر رای اعتماد به وزرا تاثیرگذار باشد. نمایندگان در بهارستان تصمیم می‌گیرند

تکلیف کابینه روحانی امروز مشخص می‌شود

فضا‌سازی علیه برخی وزرا با پخش‌نامه در راهروهای پارلمان

دنیای اقتصاد- ملیحه ابراهیمی: امروز تکلیف رای اعتماد به ۱۸ وزیر پیشنهادی کابینه روحانی در مجلس روشن می‌شود. نمایندگان مجلس پس از چهار روز بررسی فشرده صلاحیت وزرای پیشنهادی کابینه یازدهم، حدود ساعت ۸ امشب رای نهایی خود را برای تک تک وزرا به گلدان‌ها می‌اندازند و دقایقی بعد اعلام می‌شود که مجلس به چه کسانی «اعتماد» کرده و به چه کسانی اجازه سوار شدن به قطار کابینه را نخواهند داد.

تکاپوی دولت جدید و مجلس برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی تا آخرین لحظه‌ها ادامه یافت و به همین ۸ ساعت روزانه نوبت صبح و عصر صحن علنی مجلس محدود نشد. تلاش‌های هر دو طرف برای رایزنی به جلسات غیررسمی شبانه خارج از مجلس نیز کشیده شد. دیروز در راهروهای پارلمان گمانه‌زنی‌ها خبر از بهبود وضعیت رای اعتماد برخی وزرای لب مرزی می‌داد، به طوری که برخی نمایندگان معتقد بودند دفاعیات وزرایی همچون محمدعلی نجفی و علی ربیعی موجب افزایش رای اعتماد به آنها شده است. این در حالی است از آن سو شرایط برای برخی وزرا که اصلا حاشیه‌ای نداشتند به نظر می‌رسد که سخت‌تر شده است. برخی نمایندگان مخالف در راهروهای مجلس شروع به انتشار مطالبی علیه برخی وزرای پیشنهادی کردند. مخالفت‌ها اما روز گذشته در صحن علنی مجلس، برخلاف روز اول که محور صحبت‌های مخالفان از طیف خاصِ؛ وقایع انتخابات سال ۸۸ و حوادث پس از آن و ارتباطش با برخی وزرای پیشنهادی و مواضع آنها نسبت به این موضوع بود، سمت و سوی دیگری داشت و برخی مخالفان از نظر کارشناسی موضوع را بررسی کردند. یکی دو مخالف اما باز هم به بازگشایی پرونده فتنه ۸۸ درباره برخی وزرا پرداختند و حتی مدعی شدند که پرونده تخلفات وزرای پیشنهادی را در دست دارند و در چند مورد نیز به تخلفات آنان اشاره کردند که این موضوع با واکنش وزرای پیشنهادی نیز مواجه شد. همه این مخالفت‌ها و موافقت‌ها در حالی است که هنوز فراکسیون رهروان ولایت به عنوان اصلی‌ترین فراکسیون مجلس با حدود ۲۰۰ عضو به تصمیم نهایی برای چگونگی رای اعتماد به وزرا نرسیده است و به نظر می‌رسد جمع‌بندی نهایی این فراکسیون تاثیرگذار برای رای اعتماد به وزرا امروز انجام شود و براساس آن یا یک تصمیم تشکیلاتی برای همه وزرا گرفته می‌شود یا تصمیم‌گیری برای همه وزرا یا چند تن از وزرا به عهده اعضا گذاشته می‌شود.

لاریجانی: از رهبری مایه نگذارید

حاشیه‌های جلسه رای اعتماد وزرای پیشنهادی کابینه یازدهم در دو روز گذشته اما آنقدر زیاد و جنجال‌آفرین بود که رییس مجلس روز گذشته در جلسه غیرعلنی و پیش از آغاز جلسه علنی به نمایندگان توصیه کرد که شئون را رعایت کنید و برای هر موردی از رهبری مایه نگذارید.

به گزارش خبرگزاری فارس، علی لاریجانی در این جلسه، درباره اتفاقات و مسائل پیش آمده روز سه‌شنبه در صحن علنی مجلس، نکاتی را به نمایندگان مجلس در سخنان کوتاهی متذکر شده است.

رییس مجلس در این جلسه غیرعلنی و غیررسمی به نمایندگان متذکر شده که با توجه به پخش زنده نشست‌های علنی مجلس، شئون را رعایت کنند و از کسی نام نبرند، همچنین برای دفاع از هر موردی از مقام معظم رهبری مایه نگذارند. همچنین رییس مجلس گفته است که حرف ما در هیات رییسه این بود که چون خسته بودید، اتفاقات روز گذشته رخ داده است، به همین دلیل امروز تا ساعت ۱۸ جلسه علنی خواهیم داشت. عصر روز گذشته پس از آنکه نادر قاضی‌پور، نماینده ارومیه، در سخنانی به عنوان مخالفت وزیر پیشنهادی بهداشت خطاب به نمایندگان گفت که شما به خاطر پول آقای هاشمی از او دفاع می‌کنید و گرنه اگر او وزیری از مستضعفین جامعه بود، از او دفاع نمی‌کردید، این جملات خشم نمایندگان مجلس را برانگیخت و موجب اعتراض و انتقادات شدید تعدادی از وکلای ملت نسب به سخنان قاضی‌پور شد.

همچنین تاج‌گردون نماینده گچساران و پیرموذن نماینده اردبیل هنگام نطق قاضی‌پور مدام به وی می‌گفتند که از پشت تریبون پایین بیا و این مساله هم اعتراض شدید جواد جهانگیرزاده دیگر نماینده ارومیه را برانگیخت و خواستار بیان تذکر و انتقاد نسبت به این رفتار برخی نمایندگان مجلس شد.

پیش‌بینی رای اعتماد مجلس به ۱۶ وزیر

عضو شورای مرکزی فراکسیون رهروان ولایت با بیان اینکه نمایندگان مجلس تصمیم نهایی خود را در مورد اکثریت کابینه گرفته‌اند و در مورد چند وزیر باقیمانده در یکی دو روزه آینده تصمیم‌گیری می‌کنند، گفت: پیش‌بینی می‌کنم ۱۶ وزیر از مجلس رای اعتماد بگیرند. احمدرضا دستغیب، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، اظهارکرد: همکاران من در فراکسیون رهروان نسبت به برخی نقد دارند و حرف و حدیث‌هایی وجود دارد، اما اینکه امروز چه تصمیمی در این فراکسیون اتخاذ شود فعلا مشخص نیست. دستغیب با بیان اینکه پیش‌بینی می‌کنند ۱۶ وزیر بتوانند از مجلس رای اعتماد بگیرند، گفت: ظاهرا برخی همکاران در مجلس از توضیحات نجفی قانع شدند که البته این موضوع قابل پیش‌بینی نیست.

وی افزود: نمایندگان تصمیم نهایی خود را در مورد اکثریت کابینه گرفته‌اند و در مورد چند وزیر باقیمانده در یکی دو روز آینده تصمیم‌گیری خواهند کرد.

دستغیب گفت: فضای مجلس متفاوت از فضای حاکم بر رسانه‌های کشور است.

نظر فراکسیون رهروان نسبت به زنگنه مثبت است

عبدالرضا ثروتی، نماینده مردم بجنورد نیز در خصوص ابهاماتی که در مورد زنگنه وزیر پیشنهادی نفت وجود دارد، گفت: با توضیحات زنگنه موضوع قرارداد کرسنت و ابهامات منتفی شد، بحث و گفت‌وگوهایی در کمیسیون بودجه و فراکسیون رهروان در این خصوص انجام شد که با توضیحات زنگنه نمایندگان قانع شدند. در حال حاضر نظر اعضای فراکسیون رهروان نسبت به وزیر پیشنهادی نفت مثبت است. فراکسیون اصولگرایان نیز بخشی از اعضا نظر مثبتی درند و برخی از اعضا هنوز باید ابهامات‌شان رفع شود.

وی ادامه داد: زنگنه همچنین در خصوص فعالیت سیاسی اش در فتنه ۸۸ نیز در فراکسیون‌ها توضیح داده که پس از سخنرانی مقام معظم رهبری هیچ‌گونه صحبت و گفت‌وگویی خلاف نظر ایشان نداشته است.

نجفی با اعلام التزام به ولایت فقیه آرای خود در مجلس را افزایش داد

عباس قائد رحمت نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، در خصوص ارزیابی‌اش از آرای نجفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در جلسه رای اعتماد گفت: مخالفین وزارت وی در مجلس کمتر شده‌اند چون در دفاعیاتش علنا التزام خود به ولایت مطلقه فقیه را اعلام کرد و خود را از نیروهای نظام معرفی کرد. نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس، افزود: فراکسیون‌ها نقش تاثیرگذاری در رای نمایندگان به وزرای پیشنهادی دارند، اما هر نماینده‌ای نیز مستقلا شاخص‌هایی دارد که بر اساس آن به وزیر مورد نظر رای می‌دهد. وی اظهارکرد: فراکسیون رهروان هنوز تصمیم قطعی برای رای اعتماد یا عدم اعتماد به وزرای پیشنهادی اعلام نکرده، اما وزیر خاصی مد نظر این کمیسیون برای رای عدم اعتماد نیست.

ربیعی: وزارت کار را به حیاط خلوت تبدیل کردند

علی ربیعی، وزیرپیشنهادی تعاون، کار و امور اجتماعی نخستین وزیری بود که در جلسه علنی روز گذشته صلاحیتش از سوی نمایندگان مجلس بررسی شد و هفتمین وزیری که در روزهای اخیر صلاحیتش در مجلس بررسی می‌شود. او در دفاع از خود ضمن توضیحاتی درباره سخنان برخی مخالفان مبنی بر امنیتی بودن کابینه یازدهم، به دفاع از برنامه‌های خود در وزارت پیشنهادی خود پرداخت و گفت که سند سه‌جانبه‌گرایی را ارائه می‌کند. او همچنین گفت که مسوول پیگیری سیاست‌های فعال و دستگاهی که ایجاد شغل می‌کند، وزارت کار است و بنابراین ارتقا و بهبود فضای کسب‌و‌کار در این وزارتخانه باید ایجاد شود.

ربیعی در دفاع از خود گفت: متاسفانه این بار برای تصدی پست وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرعه به نام من افتاد. از زمان دولت رجایی تاکنون سه بار برای تصدی این پست به من پیشنهاد شده بود، اما امروز قبول کردم به این دلیل که وضعیت را به گونه‌ای دیدم که هر کس در هر جایگاهی با توجه به شرایط پیچیده امروز اگر بتواند باید به میدان بیاید.

وی با بیان اینکه معتقدم بخشی از مشکلات در بخش کار و وزارتخانه مدیریتی است، تصریح کرد: این مجموعه بیشترین تغییرات مدیریتی را داشته و تبدیل به حیاط خلوت و سیاست زده شده است، در اولین اقدام مجموعه اقتصادی این وزارتخانه را از سیاست زدگی دور می‌کنم. برنامه پاک دستی را دنبال کرده و افرادی فارغ از جناح‌های سیاسی و قوی وارد وزارتخانه خواهم کرد. این بخش باید سود بالای ۳۰ درصد بدهد. این در حالی است که کار ما فقط بنگاه‌داری نیست.

وی با اشاره به ابهاماتی از سوی برخی نمایندگان در برنامه‌های وی که در بخش روابط کار و اشتغال وجود دارد، گفت: اساس اعتدال‌گرایی در این وزارتخانه در حوزه روابط کار و اشتغال در دستور کار قرار خواهد گرفت، ضمن اینکه بحث سه‌جانبه‌گرایی

به طور جدی دنبال خواهد شد به نحوی که سند سه‌جانبه‌گرایی در نخستین روزهای فعالیتم در این وزارتخانه به مجلس ارائه خواهم کرد.

ربیعی، تقویت تشکل‌های کارگری و کارفرمایی و حمایت این وزارتخانه از آنها را از دیگر برنامه‌های خود ذکر کرد و گفت: بحث از صیانت نیروهای کار مختص شاغلان نیست و تمام اقشار را دربرمی‌گیرد. اشتغال تنها محصول پاشیدن بذر پول در زمین اقتصاد نیست؛ اما شرط لازم است. وی گفت: اگر وضعیت و شرایط به همین منوال ادامه داشته باشد و دچار تغییر نگردد، می‌توانیم سیاست‌های پیشرفت گرایانه را به پیش ببریم و نسبت به ایجاد شغل اقدام کنیم. به گفته وی، مسوول پیگیری سیاست‌های فعال و دستگاهی که ایجاد شغل می‌کند، وزارت کار است؛ بنابراین ارتقا و بهبود فضای کسب‌و‌کار در این وزارتخانه باید ایجاد شود. اسناد توسعه استانی و ایجاد توازن در استان‌ها از جمله وظایف این وزارتخانه خواهد بود.

ربیعی بر تقویت کسب‌و‌کار خرد و مشاغل خانگی در عین حال آسیب‌شناسی وام‌های اشتغال و بنگاه‌های زودبازده به عنوان طرحی که پیش از این اجرا شده است، تاکید کرد: برخی از نمایندگان در مورد اینکه بخش تعاون در برنامه‌های من مورد توجه قرار نگرفته است، سوال کردند اما در این زمینه نیز برنامه‌هایی دارم.

نظر ربیعی درباره امنیتی بودن کابینه

ربیعی همچنین به یکی دیگر از سوالات مبنی بر امنیتی بودن کابینه و خود وی اشاره کرد و گفت: تصور از امنیتی بودن چیست؟ تصویر از امنیت چه تصویری است؟ در دنیا هوشمندترین افراد سیاست‌مداران و استراتژیست‌ها همواره در بخش امنیت فعالیت می‌کنند. من پاسدار بودم و از گذشته خود هیچ‌گاه دور نشده‌ام. وی خاطرنشان کرد: با تحقیقات دانشگاهی به این نتیجه رسیدم که مشارکت و ثبات اگر در کنار هم نباشند، دموکراسی عقب خواهد نشست. شخص من چیزی جز انقلاب ندارد و حیاتم با انقلاب گره خورده است. ربیعی خطاب به افرادی که در این دستگاه فعالیت می‌کنند، گفت: آمده‌ام که از رنج مردم و بازنشستگان بکاهم و از خداوند می‌خواهم که به من قوت دهد در کنار تهیدستان باقی بمانم و حمایت از کارگران و زیردستان را در سرلوحه کارم قرار دهم.

مخالفان وزیر پیشنهادی تعاون، کار ورفاه اجتماعی اما معتقد بودند که با تصدی ربیعی بر وزارت کار تضمینی وجود ندارد که فضای وزارت کار، به تصمیمات سیاسی آغشته نشود. رضا صابری، نماینده رامیان در مخالفت با وزیر پیشنهادی کار، با اشاره به ممارست سی ساله ربیعی در حوزه‌های اطلاعاتی گفت: او کفایت و تجربه کافی برای این مسوولیت را ندارد و چه تضمینی وجود دارد که فضای این وزارتخانه به تصمیمات سیاسی آغشته نشود. وی ادامه داد: به بیان آقای ربیعی تقریبا همه آحاد جامعه تحت تاثیر سیاست‌ها و اقدامات این وزارتخانه هستند که دو سال پیش از ترکیب سه وزارتخانه تشکیل شد، ربیعی این اقدام هوشمندانه را ناقص می‌داند.

وی افزود: اگر امروز در استان‌ها برای سایر وزارتخانه‌ها تنها با یک اداره کل سر و کار داریم در این وزارتخانه برای هر استان با ۴ اداره سر و کار داریم. تامین اجتماعی، شستا، بزرگترین ذخیره اقتصادی کشور، نیروی کار و فنی و حرفه ای، مسائل بیمه‌ای تنها بخش کوچکی از موضوعات این وزارتخانه است.محمد پورابراهیمی، نماینده مردم کرمان نیز در مخالفت با وزیر پیشنهادی کار، با تاکید بر اینکه برنامه ایشان برای وزارت کار پاسخگو نیست، گفت: رتبه ایران در فضای کسب‌وکار در میان کشورها رتبه بالای ۱۰۰ است. برای اصلاح این قضیه هم باید در وزارتخانه های اقتصادی کار به کسی سپرده شود که سوابق فعالیت مدیریت اقتصادی داشته باشد. وی گفت: این وزارتخانه از ادغام سه وزارتخانه به وجود آمده و ماموریت‌های متفاوتی دارد، اما ربیعی با ادبیات و سیاست‌های اجتماعی وارد این عرصه شده است؛ نکته اصلی این است که ما امروز تصدی مهم‌ترین وزارتخانه اقتصادی کشور را به کسی می‌دهیم که دارای ادبیات اجتماعی و تجربه وزارت کار است. وی با بیان اینکه برای وزیر پیشنهادی احترام قائل هستم، گفت: مدارک تحصیلی ایشان مدیریت دولتی و فرهنگی است. ای کاش با توجه به سوابق اطلاعاتی ایشان و فعالیتشان در زمره سربازان گمنام امام زمان ربیعی برای وزارتخانه دیگری معرفی می‌شد.

موافقان: نباید چهره امنیتی به ربیعی بدهیم

موافقان وزیر پیشنهادی کار اما معتقد بودند ربیعی به درخواست تشکل‌های کارگری و کارفرمایی آمده است و او یک چهره دانشگاهی است و کارهای بزرگی انجام داده و نباید فرصت‌ها را از دست بدهیم.

موید حسینی صدر، نماینده مردم خوی در مجلس در موافقت با وزیر پیشنهادی کار با تاکید بر اینکه نباید چهره امنیتی به ربیعی بدهیم، گفت: او یک چهره دانشگاهی است و کارهای بزرگی انجام داده است. نباید فرصت‌ها را از دست بدهیم. وی افزود: وزیر که نمی‌تواند ذوالفنون باشد و همه کارها را بلد باشد، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یک فرد مدیر، پاکدست و کارآزموده نیاز دارد که مورد اعتماد رییس‌جمهور باشد و در گذشته ولایت‌پذیری خود را نشان داده باشد. غلامرضا تاجگردون، نماینده مردم گچساران نیز در دفاع از وزیر پیشنهادی با بیان اینکه هر گاه در مورد این وزارتخانه صحبت می‌شود شرکت شستا در ذهنمان پدید می‌آید، افزود: ربیعی گلوگاه‌های فساد را شناسایی کرده و می‌تواند از فساد در این وزارتخانه جلوگیری کند.

وی گفت: تحقق اهداف اصول ۲۳، ۴۳ و ۴۴ قانون اساسی در این وزارتخانه با یک نگاه استراتژیک ممکن است و ربیعی می‌تواند با این نگاه و همچنین مطالعه و پژوهش‌های خود در این وزارتخانه موفق باشد. وی تصریح کرد: در جلسه کمیسیون، آقای ربیعی حرف جالبی را در خصوص وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی زد؛ ربیعی گفت: این مجموعه مانند یک کشتی است و کسی نمی‌تواند از آن خارج شود. صندوق‌ها در این وزارتخانه صندوق بین نسلی است و نمی‌توان یک نگاه غیراستراتژیک به آن داشت.