دبیر شورای‌عالی ترافیک در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: شاید دولت بخواهد به تنهایی منوریل تهران را اجرا کند و اگر شهرداری تهران بخواهد همکاری داشته باشد و از اعتبارات خود استفاده کند، باید مصوبه شورای شهر تهران را داشته باشد. وی با بیان این که نظارت بر بودجه و سایر عملکردهای شهرداری تهران، جزو وظایف شورای شهر است، گفت: در عین حال شورای عالی ترافیک بالاترین مرجع تصمیم‌گیر در حوزه ترافیک و حمل‌و‌نقل است و شورای شهر تهران نمی‌تواند از شورای عالی ترافیک بخواهد، مطالعات منوریل را در اختیار شورای شهر تهران بگذارد.

وی ادامه داد: چنین مصوبه‌ای در شورای عالی ترافیک مطرح نشده است، اما هر شهری که مطالعه و مصوبه شورای عالی ترافیک را برای منوریل داشته باشد، این طرح در آن اجرا خواهد شد.

وی ادامه داد: در حال حاضر تنها مصوبه منوریل در استان کرمانشاه در حال اجراست که طبق اطلاع، مشاور برای مطالعات طرح انتخاب شده و طرح به صورت مستقل در حال انجام است. همچنین یک کنسرسیوم آلمانی پیشنهاد انجام طرح را با فاینانسی که خودش می‌آورد، داده است.

حاج نصرالهی با اشاره به مراحل تصمیم‌گیری در مورد منوریل شهر تهران خاطر نشان کرد: پس از تشکیل کمیته‌ای متشکل از وزارت کشور، شورای شهر تهران و شرکت قطار شهری تهران و حومه و تصویب مطالعات در آن، ‌این کمیته در مورد چهار خط قابل اجرای منوریل به تفاهم رسیدند و در عین حال برای اجرای سریع‌تر یکی از مسیرها توافق نهایی حاصل شد و به امضای هر سه طرف رسید.

دبیر شورای عالی ترافیک بیان کرد: چند سال پیش نیز در زمان اجرای طرح منوریل صادقیه مباحثی در مورد ضرورت اخذ مصوبه شورای شهر تهران توسط شهرداری تهران مطرح بود، اما شهردار وقت تهران تاکید داشت که در این طرح ریالی از اعتبارات دولت اخذ نمی‌شود و قرار است سازمان سرمایه‌گذاری شهرداری تهران آن را بدون کمک دولت به سرانجام برساند.

وی تصریح کرد: در آن زمان هم شورای عالی ترافیک به عنوان بالاترین مرجع در زمینه ترافیک، برای اجرای منوریل مصوبه می‌خواست و شهرداری تهران به ضرورت نداشتن ارائه مجوز تاکید داشت، تا این که نتیجه حاصل نشد و این اختلاف نظرها موجب شد که این طرح در گوشه‌ای از شهر تا امروز بلاتکلیف باقی بماند.