ادامه رایزنی اعضای ۱+۵ درباره ایران
دنیای اقتصاد- در حالی که مقامهای آمریکایی از نتایج مذاکره معاونان وزرای خارجه کشورهای ۱+۵ ناخرسند هستند، وزرای خارجه این کشورها روز جمعه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، با هدف به توافق رسیدن برای افزایش تحریمها علیه ایران به گفتوگو مینشینند. آنگونه که از آخرین مصاحبه کاندولیزا رایس استنباط میشود، ناتوانی در جلب توافق برخی اعضای ۱+۵ واشنگتن را به سمتی سوق داده است که علاوه بر موضوع هستهای اتهامات بدون مدرک خود درباره دخالت ایران در عراق را به عنوان انگیزه برای تشدید تحریمها مطرح کند. روسیه و چین با تشدید تحریمها تا آشکار شدن نتایج توافق ایران و آژانس مخالف هستند. از آلمان نیز خبر میرسد که برلین از اینکه بیش از دیگر اعضای ۱+۵ از ناحیه تحریمها متضرر شده است، ناخشنود است.
این در حالی است که از دوشنبه گام دوم اجرای توافق ایران و آژانس برداشته شده است.
در این شرایط معاون وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان به مذاکرات خود در هفته جاری در نیویورک، درباره اعمال تحریمهای جدید علیه برنامه هستهای این کشور ادامه خواهند داد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، نیکلاس برنز به خبرنگاران گفت: نمایندگان کشورهای ۱+۵ روزهای چهارشنبه و پنجشنبه با یکدیگر دیدار خواهند کرد. معاونان وزرای امورخارجه این کشورها جمعه شب مذاکراتی داشتند، اما به گفته برنز نتوانستند به توافقی درباره مفاد قطعنامه سوم تحریم ایران دست یابند.
برنز گفت: مذاکرات را روزهای چهارشنبه و پنجشنبه این هفته ادامه میدهیم که به برگزاری نشست وزرای امورخارجه در روز جمعه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد منجر خواهد شد.
برنز ابراز امیدواری کرد که در مدت زمان کوتاهی، پیشرفت در مذاکرات حاصل شود.
برنز گفت: در نشست قبلی که چهار ساعت و نیم به طول انجامید، مدیران سیاسی وزارت امور خارجه شش کشور درباره عناصر قطعنامه سوم حرف زدند اما «به یک توافق نرسیدیم». وی ادامه داد: گفتوگوها را روز چهارشنبه و پنجشنبه ادامه میدهیم و این گفتوگوها در نهایت به نشست وزیران امور خارجه منجر میشود که برای روز جمعه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل برنامهریزی شده است.
توقف مذاکرات بغداد
در عین حال، وزیر امور خارجه آمریکا اذعان کرد که کشورهای عضو گروه موسوم به ۱+۵ با وجود فشارهای واشنگتن، درباره متن قطعنامه جدید بر ضد ایران به سبب برنامه هستهای صلحآمیز آن، به هیچ توافقی نرسیدهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کاندولیزا رایس به خبرنگاران گفت: میتوانیم تعداد بسیار بیشتری نهادهای ایرانی را مشمول تحریم کنیم. برخی افراد در سپاه قدس و نهادها قبلا تحت تحریم قرار گرفتهاند و ما به دنبال تحریم کل این سازمان هستیم.
درصورت اجرای این تصمیم واشنگتن تحریمهایی علیه منابع مالی این نیرو اعمال خواهد کرد. آمریکا بدون ارائه هرگونه دلیل ومدرکی، ایران را به تشدید خشونتها در عراق و آموزش وتجهیز افراد مسلحی که به نیروهای آمریکایی حمله میکنند، متهم کرده است، اما ایران این اتهام را رد کرده است.
واشنگتن قصد دارد با افزودن فشارها بر ایران، تهران را وادار به توقف غنی سازی اورانیوم کند و تحریم سپاه پاسداران بخشی از این راهبرد است. رایس مدعی شد سپاه قدس علاوه بر فعالیتهای تروریستی، در زمینه توسعه سلاح هستهای نیز فعال است. یک ماه قبل خبری منتشر شد مبنی بر این که وزارت امورخارجه آمریکا درنظر دارد سپاه پاسداران را در فهرست گروه های تروریستی قرار دهد، اما مقامهای آمریکایی به تازگی گفتند فعلا تمرکز را بر سپاه قدس گذاشتهاند چون هدف آسانتری است.
به گزارش خبرگزاری مهر، رایس همچنین بار دیگر اعلام کرد که همه گزینهها در دستور کار آمریکا درباره ایران قرار دارد که اشاره وی به گزینه نظامی است، اما در عین حال تصریح کرد: آمریکا در حال حاضر مصمم به پیگیری مسیر دیپلماتیک است. وی خواستار تعجیل تلاشهای بینالمللی برای وادار کردن ایران به توقف فعالیتهای هستهایاش شد.
رایس افزود: نمیتوانیم اجازه دهیم جامعه بینالمللی و دنیا اعتقادش را به مسیر دیپلماتیک از دست دهد و من فکر میکنم ما در حال تجربه از دست دادن این باور و حتی اعتبار مسیر دیپلماتیک هستیم.
رایس که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در نیویورک به سر میبرد روز جمعه با همتایان خود از کشورهای عضو دائم شورای امنیت و آلمان دیدار خواهد کرد تا درباره اقدامات بعدی درباره ایران تبادلنظر کنند. رایس تایید کرد که آنها به توافق درباره متن قطعنامه جدید علیه ایران نزدیک نشدهاند، اما راهبردی را در این باره تنظیم خواهند کرد.به گفته رایس، واشنگتن در آینده نزدیک برنامهای برای گفتوگو با ایران درباره چگونگی برقرای ثبات در عراق ندارد، اما احتمال چنین گفتوگویی را منتفی نمیداند.
وزیر خارجه آمریکا با اشاره به گفتوگو با مقامهای ایران درباره برقرای ثبات بیشتر در عراق گفت: منظور من این است که ما این کانال را باز میگذاریم، اما در آینده نزدیک آن را دنبال نخواهیم کرد.
چنی به دنبال اسرائیل
نیوزویک نوشت: دیک چنی به دنبال ترغیب رژیم صهیونیستی به اقدام علیه ایران بوده است تا با واکنش تهران به آن، بهانهای به دست واشنگتن برای تعرض به ایران بدهد.
به گزارش ایسنا، خبرگزاری فرانسه با اشاره به این مطلب به نقل از نیوزویک افزود: در عین حال خروج محافظهکاران از دولت آمریکا در دو سال اخیر به کمرنگ شدن فشارها برای آغاز جنگ کمک کرده است. این گزارش افزود: یکی از مقاماتی که برای رویکرد جنگطلبانه علیه ایران اعمال فشار میکند دیوید ورمسر است که از سال ۲۰۰۳ به عنوان مشاور امور خاورمیانه در دفتر دیک چنی، معاون رییسجمهوری آمریکا خدمت کرده است.
یک سخنگوی دفتر چنی در گفتوگو با نیوزویک تایید کرد که ورمسر پستش را در ماه گذشته ترک کرده است تا «زمان بیشتری را با خانوادهاش سپری کند».
آلمان، مخالف تحریم
روزنامه فرانسوی «فیگارو» نوشت: آلمان مخالف وضع تحریمهای جدید علیه ایران است و فرانسه و آمریکا باید در انتظار مواضع ناخوشایندی برای همراهی کردن آلمان با خود در افزایش تحریمها علیه ایران باشند.
به گزارش ایرنا از پاریس، این روزنامه اضافه کرد: کارشناسان وزارت امور خارجه فرانسه در حال آماده کردن گزارشی در خصوص تحریمهای فرانسه و آمریکا علیه ایران هستند که این تحریمها از نظر عملی هیچ اثر منفی تجاری در رابطه بین این دو کشور با ایران بر جای نگذاشته است.
در این گزارش کارشناسان وزارت امور خارجه آلمان به وزیر امور خارجه این کشور متذکر شدهاند که آنچه که مربوط به مراودات شرکتهای فرانسوی توتال، خودروسازی پژو و رنو و نیز بانکهای «ب.ان.پ پاری با» و «سوسیته جنرال» با ایران میشود، تقریبا تغییری نکرده است.
ادامه همکاری با آژانس
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران از مذاکرات هیاتهای فنی ایران و آژانس درباره مساله سانتیریفیوژهای «پی ۱» و «پی ۲» در تهران خبر داد.
محمدعلی حسینی به ایرنا خبر داد: این مذاکرات براساس توافقات ایران و آژانس انجام میشود.
براساس توافقنامه ایران و آژانس هیاتهای فنی ایران و آژانس در روزهای ۲۴و ۲۵سپتامبر (دوم و سوم مهر ماه) درباره مساله سانتیریفیوژهای پی ۱ و پی ۲ به منظور شفافسازی سوالات در این زمینه، با یکدیگر مذاکره میکنند.
براساس توافقنامه، آژانس سوالات مربوطه در این زمینه را تا پایان ۳۱ اوت (۹شهریور) به ایران ارایه کرده و قرار است نتیجه مذاکرات جاری را در نشستی که در ماه آینده میلادی برگزار میشود بررسی کند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در توافقنامه امضا شده میان خود و تهران زمان بستن پرونده سانتیریفیوژهای پی۱ و پی ۲ را ماه نوامبر (اوایل آبان تا اواسط آذرماه) سالجاری میلادی اعلام کرده است.
ارسال نظر