حذف سه صفر از پول ملی جدی شد

مصباحی‌مقدم، عضو ناظر شورای سابق پول و اعتبار، خبر داده است که پیشنهاد وی برای حذف سه صفر از پول ملی در مجمع عمومی بانک مرکزی، با استقبال رییس‌جمهور مواجه شده و آقای احمدی‌نژاد تاکید کرده‌است که اصلاح پولی و حذف صفرها مورد بررسی قرار گیرد. مصباحی‌مقدم:‌رییس‌جمهوری دستور بررسی حذف ۳ صفر از پول ملی را صادر کرد

عضو ناظر شورای سابق پول و اعتبار گفت: رییس‌جمهوری دستور بررسی حذف ۳ صفر از پول ملی را در بخش‌های تخصصی بانک مرکزی صادر کرد.

غلامرضا مصباحی مقدم در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس اظهار کرد: هم‌اکنون درشت ترین اسکناس در کشور ۵‌هزار تومانی است و تا چندی قبل درشت‌ترین پول ۲هزار تومانی بود. وی گفت: اسکناس هزار تومانی سال ۱۳۵۱ منتشر شده است و قدرت خرید این پول معادل ۱۲۸‌هزار تومان امروز است. یعنی آن زمان هزار تومان واقعا پول درشت تلقی می‌شد و اگر کسی حقوق خود را به مبلغ هزار یا دو هزار تومان می‌گرفت، پرداخت تنها دو برگ اسکناس برای دادن حقوق او کافی بود.

مصباحی افزود: اما امروز پول‌های درشت معادل پول خرد بسیاری از کشورهای جهان است؛ یک پوند انگلیس حدود دو ‌هزار تومان ایران و یک دلار آمریکا معادل هزار تومان ما است. نماینده تهران یادآور شد: هزار تومان ما معادل ۴ ریال عربستان سعودی است که تقریبا پول خرد تلقی می‌شود. مصباحی این وضعیت را ناشی از کاهش ارزش پول طی دهه‌های اخیر ذکر کرد و توضیح داد: این افت مشکلاتی را به لحاظ عینی وذهنی پدید آورده است. به گفته وی هزینه چاپ اسکناس در کشور الان به ۶۰‌میلیارد تومان رسیده است و سرانه اسکناس در کشور ۱۱۰‌برگ است. حال آنکه این سرانه در اروپا ۱۰ تا ۱۲‌برگ است. وی تصریح کرد: این حجم عظیم اسکناس به زودی فرسوده می‌شود و علاوه بر این وقت مردم را در معاملات می گیرد و در بانک‌ها باعث ایجاد صف شده است. وی یادآور شد: این روند سبب شده است برای شمارش پول در بانک‌ها اسکناس شمار به کار گرفته شود و هزینه‌ پول‌شمار بر دوش بانک‌ها افزوده شده است.

مصباحی تاکید کرد: صف، هزینه‌ و معطلی مشکلات عینی و ذهنی را پدید آورده و درشت ترین اسکناس کشورما، در مقابل واحد پول دیگر کشورها بسیار کم ارزش شده است. وی یادآور شد: این وضعیت به لحاظ روانی برای مردم ما احساس بدی بوجود آورده است یعنی وقتی مردم صد هزار تومان می‌دهند و یک اسکناس صددلاری می‌گیرند، برایشان مطلوب نیست حتی حجاجی که به مکه مشرف می‌شدند و زمانی در برابر ۱۰۰۰ تومان ۵۰۰ ریال عربستان می‌گرفتند و الان ۴ ریال عربستان را دریافت می‌کنند.

نماینده تهران تصریح کرد: معتقدم لازم است یک اصلاح پولی صورت پذیرد. وی افزود: نکته دیگر انتشار چک پول‌ها است. چک پول‌های ۵۰ تا ۵۰۰‌هزار تومانی دست به دست در جامعه می‌گردد و وجود این چک پول‌ها نیاز به پول درشت را نشان می‌دهد در حالی که اعتبار پول را ندارد. وی گفت: ‌دست به دست گشتن چک‌پول‌ها نقدینگی جامعه را افزایش داده است و آثار تورمی دارد. وی تصریح کرد: معتقدم اگر چک‌پول‌ها را جمع کنیم درصدی از نرخ تورم را کاهش خواهد داد.

مصباحی گفت: مجموعه این مسائل سبب شد پیشنهاد طرح اصلاح پولی را در مجمع عمومی بانک مرکزی مطرح کنم به این معنا که نوع پول یا عدد پول کشور تغییر کند. وی اضافه کرد: اگر بنابه تغییر عدد باشد پیشنهادم این است که اسکناس صدهزار تومانی منتشر کنیم که نیاز آن نیز وجود دارد.

نماینده تهران یادآور شد: ممکن است افرادی بحث توسعه و رواج کارت‌های اعتباری را مطرح کنند و بگویند نیازی به اسکناس نیست در حالی که در کشورهای صنعتی جهان هم که کارت اعتباری بیشترین کاربرد را دارد، باز هم اسکناس در دست مردم وجود دارد منتها تعدادش نسبت به وضعیت ما کمتر است.

نماینده تهران گفت: بنابراین اگر اسکناس صد هزار تومانی منتشر کنیم بخشی از نیاز مردم به پول درشت را تامین کردیم و حمل پول برای مسافرت‌ها راحت‌تر انجام خواهد گرفت. وی گفت: اگر بخواهم به لحاظ ذهنی نیز اثر مثبتی داشته باشد، پیشنهاد حذف ۳ صفر از پول ملی را داریم به طوری که هزار تومان فعلی به لحاظ عدد معادل ۱۰ریال تلقی شود.

مصباحی‌مقدم افزود: اگر چنین کاری انجام شود اسکناس در دیدگاه مردم اعتبار بیشتری پیدا خواهد کرد، ارزش قائل نبودن برای اسکناس در حال حاضر سبب شده آن را مچاله کنند، روی آن بنویسند و سبب استهلاک زود هنگام آن شوند. وی اضافه کرد: معتقدم باید ۳ صفر را از جلوی اسکناس‌ها بردارند، البته یک راه حل تدریجی هم وجود دارد به این ترتیب که سه صفر دیگر ابتدا به شکل کوچکتر و کمرنگ‌تر در اسکناس‌ها چاپ شود و پس از گذشت یکی دو سال آن صفرها محو شود. در این صورت آمادگی روانی لازم برای یک مرحله انتقالی به وجود می‌آورند.

مصباحی گفت: این بحث در مجمع عمومی بانک مرکزی با حضور رییس‌جمهوری مطرح شد و من این پیشنهاد را مطرح کردم. وی اضافه کرد: وی از این مساله استقبال کرد و تصمیم‌گیری در این باره را به سطوح تخصصی موکول کردند. مصباحی‌مقدم گفت: رییس‌جمهوری بر دو نکته تاکید کرد و خواستار اقدام در خصوص آن شد: نخست اینکه اصلاح پولی و کاهش صفر‌ها مورد بررسی قرار گیرد. دیگر اینکه آثار تورمی چک پول‌ها بررسی شود. وی گفت: اگر این دو مقوله بررسی شود اثر مثبتی خواهد داشت. مصباحی‌مقدم در پاسخ به اینکه، آیا بانک مرکزی این بررسی‌ها را انجام می‌دهد، گفت: علی القاعده باید اینگونه باشد، چون از نتایج آن جلسه بود.