نیازی به تضمین آمریکا نداریم

دبیر شورای عالی امنیت ملی در گفت‌وگو با خبرنگاران گروه رسانه‌ای اروپا و آمریکا سیاست‌های ایران درباره مسائل مهم داخلی، منطقه‌ای و جهانی را تشریح کرد.

در این مصاحبه خبرنگار ایندیپندنت پرسید: اگر آمریکایی‌ها به جمهوری اسلامی تضمین‌های امنیتی بدهند آمادگی خواهید داشت به نوعی غنی‌سازی را متوقف کنید یا این که به ادامه این فعالیت مصمم هستید؟ لاریجانی گفت: احتیاج به تضمین امنیتی آنها نداریم. آنها مشکلات خودشان را در منطقه حل کنند نیازی نیست به ما تضمین بدهند.

دبیر شورای عالی امنیت ملی این دو موضوع را با هم بی‌ارتباط دانست و گفت: مثل این که شما به ما بگویید اگر آمریکایی‌ها تضمین امنیتی بدهند شما حاضرید نفس نکشید؟ اصلا فناوری هسته‌ای ما برای ساخت بمب نیست که چنین ارتباطی وجود داشته باشد.

لاریجانی تصریح کرد: می‌دانیم بمب اتمی قابل استفاده نیست و بیشتر جنبه بازدارنده دارد. می‌فهمیم ایران تا این حد ظرفیت دارد که جنبه بازدارنده را داشته باشد؛ ولی نیاز به بمب اتم نداریم. پیشنهادها باید معقول باشد.

در ادامه خبرنگار گاردین گفت: روس‌ها گفته‌اند آماده‌اند ضمانت‌های لازم را تحت نظارت جامعه بین‌المللی بدهند و آمریکایی‌ها هم پذیرفته‌اند تامین سوخت را تضمین کنند.

لاریجانی پاسخ داد: چرا این تضمین‌ها را بپذیریم؟ کشورها تغییر می‌کنند سیاست‌هایشان عوض می‌شود. مانند اینکه من در خودرو خودم مشغول رانندگی هستم. یک نفر می‌آید مرا از ماشین پیاده می‌کند، پشت فرمان می‌نشیند و بعد روی یک کاغذ از سیگاری که در جیبش است می‌نویسد در فلان تاریخ بیا فلان جا من این ماشین را تحویلت می‌دهم. من الان پشت فرمانم نشسته‌ام برای تضمین چرا باید پیاده شوم.

خبرنگار ایندیپندنت از لاریجانی پرسید، چه پیشنهادی را باید بدهند که قابل پذیرش باشد؟

دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: پیشنهادهای زیادی در مذاکرات و در جلسات با آقای سولانا مطرح کردیم و روی آن بحث شد. تردید نکنید رویکرد ما برای حل مساله درون مذاکرات، مثبت است اما مشکل این است که از مذاکره فرار می‌کنند. برگردند به میز مذاکره، هر پیشنهادی دارند بحث کنند تا به یک راه حل برسیم. در برلین پس از چندین جلسه، به توافقی رسیدیم که نکات خوبی داشت، ما همراهی کردیم؛ اما آنها به هم زدند، الان هم می‌توانند بیایند همان را به‌روز کنند. بنابر این راه‌حل وجود دارد. بحث کنسرسیوم را هم گفتم. اگر واقعا نگران آینده مساله هستند، خود ما هم کل فعالیت اتمی را در کنسرسیوم بین‌المللی می‌گذاریم، به نظر شما این راه حل بدی است؟

این خبرنگار در ادامه پرسید: اشکال این است که شما این امکان را دارید در آینده با لگد این آقایان آژانس و دیگر اعضا را از کنسرسیومی که تشکیل می‌شود بیرون بیندازید.

لاریجانی گفت: خوب می‌توانند تضمین‌های بین‌المللی ایجاد کنند که این کار نشود. ظاهرا زمانی که چنین حادثه‌ای رخ دهد شورای امنیت کرکره‌اش پایین نیامده است، همین کاری که الان می‌خواهند بکنند همان روز انجام دهند. وقتی برای ایران این توافق صرف کند که از طریق کنسرسیوم کار کند چرا باید لگد بزند؟ این منطقی نیست.

خبرنگار روزنامه گاردین با ادعای نگرانی جامعه بین‌المللی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران گفت: اذهان جامعه بین‌المللی از این نگران است که تهران به سرعت به تولید سوخت هسته‌ای علاقه‌مند است در حالی که هنوز راکتورها یا نیروگاه‌هایش را نساخته است. آیا فکر می‌کنید زمانی خواهد بود که شما با داشتن سوخت کافی به طور مثال فعالیت‌ها را تا ساخت راکتورها متوقف کنید و بعد از اینکه مصرف شد، کار را ادامه دهید.

لاریجانی گفت: تولید سوخت یک شبه رخ نمی‌دهد آن گونه نیست که امشب شما تصمیم بگیرید و فردا کارخانه سوخت داشته باشید. تولید سوخت به زمان نیاز دارد. شما مطمئن باشید دنبال ساخت بمب نیستیم چون می‌دانیم که اگر به سمت بمب برویم، همین آمریکایی‌ها می‌روند کشورهای همسایه ما را صاحب بمب اتم می‌کنند و یک مسابقه بمب اتم در منطقه خواهیم داشت که آن را برای امنیت منطقه مضر می‌دانم.

خبرنگار ایندیپندنت نیز از لاریجانی پرسید: ایران برای حل مسائل به جای مانده با آژانس ابراز علاقه‌مندی کرده است. آیا به تمام مسائل باقیمانده و پرسش‌های آژانس پاسخ داده می‌شود و به تاریخ برنامه‌های هسته‌ای ایران و به سند خاصی درباره تولید اورانیوم فلزی که منجر به‌ساخت نیم کره فلزی شده و به‌نوعی نگرانی غربی‌ها درباره برنامه هسته‌ای نظامی ایران را برمی‌انگیزد، پاسخ داده خواهد شد؟

لاریجانی در پاسخ گفت: بله. به تمامی موارد پاسخ داده خواهد شد و مشکلی در این زمینه نداریم. مصرف صنعتی که می‌گویید، دچار پدیده هوچی‌گری شده است. در دنیا فردی نیست که بتواند با دو تا ورق کاغذ بمب بسازد. این اطلاعاتی که اینقدر می‌گویند اورانیوم فلزی و روی سایت اینترنت هم موجود است را ما خودمان دادیم.

خبرنگار روزنامه گاردین از لاریجانی پرسید، چرا پیش از این به این پرسش‌ها پاسخ ندادید که لاریجانی در پاسخ گفت: داشتیم جواب می‌دادیم اما آنها ماجراجویانه برخورد کردند و پرونده را به شورای امنیت بردند، مجلس شورای اسلامی هم گفت چون این کار را کردند، خودشان دست آژانس را قطع کردند.