توسعه حمل‌ونقل ریلی ساخت پالایشگاه گسترش بیمه‌های اجتماعی

سید‌هادی حسینی‌چاوشی

رییس‌جمهوری گفت: لایحه نحوه هزینه‌کرد اعتبارات صرفه‌جویی شده از محل مدیریت مصرف سوخت، هفته آینده تقدیم مجلس می‌شود.

محمود احمدی‌نژاد که در پایان جلسه روز گذشته هیات وزیران، در جمع خبرنگاران حاضر شده بود،‌ سه مصرف عمده این اعتبارات را در زمینه توسعه حمل‌ونقل ریلی، ساخت پالایشگاه‌ها و نیز گسترش بیمه‌های اجتماعی دانست و افزود: بر اساس این لایحه تا سه سال، سالی ۷۰۰ ‌کیلومتر راه‌آهن پیشرفته در کشور ایجاد خواهیم کرد و بعد از سه سال این رقم به ۱۲۰۰‌کیلومتر در سال خواهد رسید. توسعه پالایشگاه‌های تولید بنزین و گازسوز کردن خودروها نیز در نظر گرفته شده است. همچنین در این لایحه مبالغی جهت تامین اجتماعی اختصاص داده‌ایم، از جمله بیمه‌ درمانی برای کسانی که تحت پوشش هیچ بیمه‌ای نیستند، و بیمه بیکاری برای کسانی که سرپرست خانوار هستند، و هیچ شغلی ندارند.

وی تصریح کرد: یک رقم جزیی نیز برای توسعه‌ دولت الکترونیک اختصاص داده شده است، چراکه معتقدیم وقتی دولت الکترونیک گسترش پیدا کند، شاهد کاهش رفت‌وآمدها و کاهش مصرف سوخت خواهیم بود.

وی‌ در پاسخ به سوال دیگری در خصوص نشست سه‌شنبه شب دولت و مجلس با اشاره به این که این نشست‌ها در هر فصل برگزار می‌شود، اظهار کرد: در این نشست‌های مشترک، نمایندگان مجلس و اعضای دولت دیدگاه‌ها و نظرات خود را در خصوص مسائل مختلف مطرح می‌کنند و تمرکز این جلسه بر مسائل انرژی و کاهش مصرف سوخت و سازماندهی حمل‌ونقل عمومی بود.

احمدی‌نژاد همچنین در خصوص ارائه بنزین آزاد گفت: مصرف سوخت در کشور بسیار بالا است و باید با کاهش آن، درآمد حاصل از سهمیه‌بندی را در مسائل زیر بنایی استفاده کرد. رییس‌جمهوری خاطرنشان کرد: کارخانجات خودروسازی و صنعت نیز باید خود را بااین وضعیت تطبیق دهند و برنامه‌های خود را برای کاهش مصرف سوخت تنظیم کنند.

احمدی‌نژاد تاکیدکرد: آزاد کردن بنزین و ارائه آن با قیمت تمام شده لیتری ۶۰۰تومان شاید به نفع دولت باشد، اما تبعات آن بیشتر خواهد بود و مردم متضرر می‌شوند.

وی در عین حال در خصوص عرضه بنزین آزاد در کیش گفت: در کیش مصرف عمومی بیشتر است و سهمیه جوابگوی آنها نیست.

احمدی‌نژاد در پاسخ به سوالی در خصوص برگزاری دور دوم گفت‌وگوهای ایران و آمریکا در مورد عراق تاکید کرد: هدف ما از این مذاکرات کمک به دولت و مردم عراق است.

احمدی‌نژاد با تاکید بر این که حضور در مذاکرات به درخواست دولت عراق است، گفت: برای کمک به امنیت و یکپارچگی عراق و حمایت از دولت این کشور هر کمکی از دست ما بیاید، انجام خواهیم داد. رییس‌جمهوری‌ در پاسخ به سوال دیگری در خصوص مطرح شدن موضوع دیپلمات‌های دستگیر شده ایرانی در عراق در این مذاکرات، گفت: هنوز گزارش کامل مذاکرات را ندیده‌ام.

خبرنگاری از عملکرد رسانه ملی انتقاد کرد و از زبان مردم گفت که مردم از عملکرد رسانه ملی راضی نیستند، نظر شما در این خصوص چیست؟ رییس‌جمهوری در پاسخ به سوال وی فقط به‌گفتن این جمله بسنده کرد که مطالب به دست رییس‌جمهوری می‌رسد و رییس‌جمهوری‌ در جریان همه امور قرار می‌گیرد.

اصلاح قانون کار در رفت و برگشت

وزیر کار و امور اجتماعی گفت که لایحه اصلاح قانون کار هنوز به هیات دولت ارائه نشده و تنها برای نظرخواهی از وزارتخانه‌های مرتبط در اختیار آنها قرار گرفته است.

محمد جهرمی که در حاشیه جلسه روز گذشته هیات دولت به پرسش خبرنگار دنیای اقتصاد پاسخ می‌داد، در خصوص اظهارات ابراهیم نظری جلالی، معاون خود که دو هفته قبل از تحویل لایحه اصلاح قانون کار، به دولت خبر داده بود، تصریح کرد: این برداشت که لایحه قانون کار ۶ماه قبل به دولت ارائه شده است، برداشت نادرستی بوده است. این لایحه هنوز در رفت و برگشت است تا پخته شود. چرا که بعد از قانون اساسی، چند قانون بسیار اثرگذار و مادر داریم که یکی از آنها قانون کار است. بنابراین برای آنکه لایحه قانون کار به شکلی جامع در اختیار دولت و مجلس قرار بگیرد، مشغول بررسی کارشناسی بیشتر آن هستیم.

جهرمی افزود: لایحه قانون کار به دولت ارائه نشده، بلکه تنها برای نظرخواهی از وزارتخانه‌های مرتبط، در اختیار آنها قرار گرفته است، تا نظرات کارشناسی آنها هم جمع شود. ضمن اینکه باید دیدگاه تشکل‌های کارگری و کارفرمایی و صاحبنظران حوزه حقوق کار را نیز در این لایحه مورد توجه قرار دهیم.

درباره‌ تبعات تعدد شوراها در نظام تصمیم‌گیری افزود: تعدد وزارتخانه‌ها و موسسات و شوراها اگر بر وظایف آنها و فلسفه‌ وجودی آنها تاکید نشود، به بروکراسی بیشتر می‌انجامد.

محمد جهرمی که عضو شورای بررسی‌کننده ادغام ۳۸ شورای زیرمجموعه رییس‌جمهوری است، تصریح کرد: این شوراها برای ایجاد هماهنگی در نهادها بوده است و اکنون هم شوراها باید اصلاح شود و هم تشکیلات دولت و وزارتخانه باید درست شوند.

دقت بیشتر در تزریق نقدینگی

وزیر امور اقتصادی و دارایی، دقت بیشتر در تزریق نقدینگی به بازار را لازمه کنترل نرخ تورم در کشور دانست.

داوود دانش‌جعفری در پاسخ به خبرنگار دنیای اقتصاد، درباره افزایش فشار تورمی بر مردم که از سوی رییس کل بانک مرکزی مطرح شده بود، گفت: برای جلوگیری از فشار تورمی، مهم‌ترین برنامه دولت، کنترل حجم نقدینگی است که در قالب سیاست‌های مالی متفاوت صورت می‌گیرد. وی افزود: در سال گذشته، رشد نقدینگی به ۴/۳۹درصد رسید که امسال تلاش می‌کنیم رشد نقدینگی به این مقدار نرسد. اما چگونگی تحقق این امر بستگی به ریشه‌یابی رشد نقدینگی دارد.

وی، مدیریت منابع بانک‌ها را مهم‌ترین راهکار دولت برای کنترل نقدینگی دانست و گفت: یک بسته راهبردی برای کنترل نقدینگی در نظر گرفته شده است که شامل تامین منابع مورد نیاز بنگاه‌های بزرگ از راه‌های غیربانکی مثل بازار سرمایه و جلوگیری از افزایش معوقات بانکی و بدهی‌های افراد به بانک‌ها می‌شود. به گفته دانش‌جعفری، برای کنترل تورم، لازم است نقدینگی با دقت بیشتری به بازار مالی کشور تزریق شود.

وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره‌ سود شرکت‌های لیزینگ اظهار کرد: تسهیلاتی که بانک‌ها و موسسات اعتباری یا لیزینگ‌ها می‌دهند همه از یک نوع است، بنابراین نرخ مصوبه شورای پول و اعتبار درباره‌ تسهیلات بانکی به لیزینگ‌ها هم تسری می‌یابد.

دانش‌جعفری افزود: برداشتی که در مورد لیزینگ‌ها در بعضی مقاطع زمانی ایجاد شد مبتنی بر ماهیت واقعی این شرکت‌ها نبود یعنی تلقی این بود که شرکت‌های لیزینگ باید خود از بانک‌ها تسهیلات بگیرند و با آن جنس بخرند و کمی روی آن بکشند و بفروشند. در حالی که شورای پول و اعتبار نظرش این است که خود شرکت‌های لیزینگ منابع را تامین و نقدینگی را جذب کنند و با استفاده از آن فعالیت کنند تا با همکاری با شرکت تولید کننده بتوانند تولیدات را خریداری کنند و با قیمت مناسبی به صورت قسطی به متقاضیان بفروشند.

دانش جعفری تصریح کرد: منابع سود شرکت‌های لیزینگ از نوع رابطه با تولید کننده تامین می‌شود و ممکن است آن تولید کننده به آنها تخفیف بدهد، بنابراین لیزینگ‌ها نرخ جدیدی ندارند.

دانش‌جعفری درباره‌ سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و ادغام آن در نهاد ریاست‌جمهوری گفت: در ارتباط با بحث سازمان مدیریت آن قدر که تا به الان اخبار مربوط به آن منتشر شده اقدام شده است و در عین حال بحث‌های کارشناسی برای ادامه کار در حال انجام است. سازمان مدیریت دو قسمت دارد که در یک قسمت کار مشابه دستگاه‌های اجرایی می‌کند. ایده‌ کلی این است که کار برنامه‌ریزی در ارتباط با مدیریت بخش در دستگاه متمرکز شود. بنابراین زیرمجموعه‌ سازمان مدیریت به این ترتیب متصل به وزارتخانه‌ها می‌شوند و آن قسمت هماهنگی ستادی و برنامه‌ریزی کلان در واقع یک مدیریت کوچک تر را تشکیل می‌دهند و این مدیریت کوچک تر به معاونت رییس‌جمهوری تبدیل می‌شود.

دانش‌جعفری با اعلام اینکه بودجه‌ سال آینده عملیاتی‌تر خواهد بود، گفت: همان طور که رییس‌جمهوری در جلسه سه‌شنبه شب اشاره کرد سعی می‌کنیم در چارچوب‌های جدید نشات گرفته از تحولات نظام بودجه، لایحه را در موعد مورد نظر مجلس تقدیم کنیم اما شکل بودجه در سال جدید قاعدتا متفاوت خواهد بود. در گذشته بیشترین حجم بودجه به تبصره‌ها برمی‌گشت و تبصره‌ها بیشترین وقت مجلس را می گرفت.

وی افزود: برنامه‌ای که قرار است داده شود این است که بودجه بر اساس بخش‌ها باشد. به جای اینکه تبصره را بگوییم که بودجه‌ وزارت نیرو مشتمل بر این موارد خواهد بود، کاری را که وزارت نیرو در قبال گرفتن این بودجه خواهد کرد تعیین ‌می‌کنیم. یعنی شکل بودجه عملیاتی می‌شود و از آن حالت سابق ممکن است بیرون بیاید. در این چارچوب فکر می‌کنم مجلس بتواند خیلی زود بودجه را بررسی کند.

تایید عرضه بنزین ۶۰۰ تومانی در کیش

تنها سه روز پس از آنکه سخنگوی دولت عرضه بنزین ۶۰۰تومانی در کیش و قشم را تکذیب کرد، وزیر کشور بر فروش بنزین مازاد بر سهمیه به نرخ یاد شده در این مناطق صحه گذاشت و گفت: در مناطق آزاد چون اتباع خارجی تردد دارند و مدیریت مستقلی وجود دارد، همچنین باید کولر ماشین به طور مرتب روشن باشد، با موافقت کمیته ویژه نمایندگان رییس‌جمهوری، عرضه بنزین مازاد برسهمیه انجام می‌شود.

مصطفی پورمحمدی که از جلسه روز چهارشنبه هیات‌دولت بیرون آمده بود، با سوالات بنزینی خبرنگاران روبه‌رو شد. خبرنگاری خطاب به وزیر کشور گفت که با باز شدن مدارس با بحران کمبود بنزین مواجه خواهیم بود که پورمحمدی سخنان وی را رد کرد و گفت:‌ هیچ بحرانی در مهرماه نخواهیم داشت و دانش‌آموزان برای رفتن به مدرسه با مشکلی مواجه نخواهند شد. بنزین سرویس‌های مدارس نیز تامین می‌شود.

وزیر کشور در پاسخ به سوال خبرنگاری که موضوع قاچاق بنزین را مطرح کرد، گفت: به کار بردن واژه قاچاق درست نیست، تعدادی از افراد سهمیه خود را مصرف نمی‌کنند و بنزین خود را می‌فروشند که این کار نه قاچاق بنزین، بلکه یک تخلف و سوءاستفاده از کارت است.

احمدی‌نژاد، نمایندگان را قانع کرد

معاون اجرایی رییس‌جمهوری از قانع شدن نمایندگان مجلس در جلسه سه‌شنبه شب دولت و مجلس در مورد عرضه نشدن بنزین آزاد تا پایان سال خبر داد.

علی سعید‌لو به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: رییس جمهوری در این جلسه توضیحات مبسوطی را به نمایندگان مجلس ارائه کرد. وی بررسی طرح استفساریه بند «و» تبصره ۱۳ در مجلس را حق طبیعی نمایندگان دانست، ولی تصریح کرد: جو عمومی مجلس به گونه‌ای است که به نظر می‌رسد نمایندگان قانع شده‌اند و دیگر موضوع عرضه آزاد بنزین را فعلا مطرح نمی‌کنند.

سعید‌لو درباره زمان تحویل لایحه بودجه سال ۸۷ به مجلس نیز گفت: از آنجا که بودجه سال آینده با نگرش کلان‌تری تدوین خواهد شد، زمان تهیه آن کمتر خواهد بود و حتما قبل از بهمن‌ماه به مجلس ارائه خواهد شد.

پیشنهاد ادغام خودروسازان و بررسی بیشتر

احمدی نژاد در پاسخ به خبرنگار دنیای اقتصاد درباره پیشنهاد ادغام خودروسازان کشور که چند روز قبل از سوی مهرداد بذرپاش، مدیرعامل پارس خودرو مطرح شده بود، گفت: آقای بذرپاش یک اظهارنظری کرده‌اند. اجازه بدهیم فضای کشور آزاد باشد و دیدگاه‌های مختلف مطرح شوند. موافقان و مخالفان اظهارنظر کنند و طرح پخته شود، آن وقت اگر دولت احساس کرد طرح قوی و پخته است آن را بررسی می‌کند.

وی در پاسخ به این که آیا این پیشنهاد جدی است یا خیر، افزود: آقای بذرپاش موضوع ادغام کارخانه‌های خودروسازی را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده که این ادغام به نفع کشور است و آن را مطرح کرده تا دیگران هم درباره‌اش صحبت کنند و موضوع به اندازه کافی پخته شود. نمی‌شود گفت که موضوع جدی نیست، اما نیاز به بحث و بررسی دارد.