نتیجه مذاکرات تنشآمیز سفرای ایران و آمریکا:
تشکیل کمیته امنیتی سه جانبه برای بررسی علل ناامنی عراق
سفیر ایران در عراق و رییس هیات ایرانی مذاکره کنننده، تشکیل کمیته امنیتی سهجانبه را به عنوان دستاورد این نشست معرفی کرد. حسن کاظمیقمی درباره مسایل مورد بحث در مذاکرات سهشنبه ایران و آمریکا در بغداد، گفت: در این جلسه، تشکیل کمیته امنیتی مشترک میان سه کشور، به منظور نظارت هرچه بهتر بر مسائل امنیتی، مورد توافق قرار گرفت.
دنیای اقتصاد - گرچه مذاکره هیاتهای ایرانی و آمریکایی برای بار دوم در بغداد نتایج مشخصی را در پی داشت، با این حال به دور از تنش نیز نبود.
سفیر ایران در عراق و رییس هیات ایرانی مذاکره کنننده، تشکیل کمیته امنیتی سهجانبه را به عنوان دستاورد این نشست معرفی کرد. حسن کاظمیقمی درباره مسایل مورد بحث در مذاکرات سهشنبه ایران و آمریکا در بغداد، گفت: در این جلسه، تشکیل کمیته امنیتی مشترک میان سه کشور، به منظور نظارت هرچه بهتر بر مسائل امنیتی، مورد توافق قرار گرفت. وی در گفتوگو با ایرنا افزود: هیات آمریکایی در مذاکرات اصرار داشت که فعالیت کمیته امنیتی به نظارت بر امور شبهنظامیان محدود شود، اما ما ضمن اعلام مخالفت با این امر، تاکید کردیم که محور اصلی فعالیت این کمیته بایستی بررسی علل ناامنی در عراق باشد.
به گفته کاظمی قمی، دامنه فعالیت این کمیته بایستی تحرکات گروههای تروریستی و اقدامات نادرست آمریکا را نیز در برگیرد.
رییس هیات ایرانی مذاکرهکننده در بغداد، افزود: سیاست نادرست آمریکا در نزدیکی به گروههای تروریستی، موجب شد تا مردم برای مصون ماندن از حملات تروریستی، دست به تشکیل گروههای شبه نظامی بزنند. وی افزود: در مورد اتهام واهی آمریکا مبنی بر کمک ایران به شبهنظامیان عراق، به سفیر آمریکا گفته شد که اتخاذ برخی سیاستهای نادرست از جمله برقراری تماس با گروههای تروریستی، مهمترین عامل تشدید ناامنی در عراق است.
به گفته سفیر ایران در عراق، در این نشست همچنین با طرح مساله ربایش دیپلماتهای ایرانی در اربیل عراق، از این کشور خواسته شد تا بیدرنگ نسبت به آزادی این افراد اقدام کند. بنا به اظهارات کاظمی قمی، بدنبال طرح این خواسته از سوی ایران، سفیر آمریکا موضوع دیپلمات بودن این افراد را زیر سوال برد، که این امر با اعتراض وزیر امور خارجه عراق روبهرو شد.
وی افزود: هوشیار زیباری با تایید ماهیت دیپلماتیک افراد ربوده شده، تصریح کرد که این افراد همگی بطور قانونی در عراق حضور داشتهاند.
پس از نشست سفرا مقرر شد مذاکرات ایران و آمریکا در مورد مسائل امنیت عراق روز چهارشنبه در سطح کارشناسی ادامه یابد. یک منبع آگاه خبری که نخواست نامش فاش شود به ایسنا گفت: سفرای ایران و آمریکا در جریان مذاکرات خود که در حدود هفت ساعت طول کشید توافق کردند که طرفین فردا در بغداد بررسی مسائل عراق را در سطح کارشناسان دو کشور ادامه دهند. هشیار زیباری وزیر امور خارجه عراق نیز به خبرنگاران گفت که طی مذاکرات سفرای ایران و آمریکا برای اولین بار توافق بر سر تشکیل هیاتی سه جانبه حاصل شده و دفتر نخستوزیر عراق هم اطلاعیهای صادر کرد که بنابر آن هدف از تشکیل این هیات تلاش برای مهار گروههای مسلح، مبارزه با القاعده و امنیت مرزها خواهد بود.
نتایج گفتوگوهای کاظمی قمی و کروکر با استقبال دولت عراق مواجه شد. سخنگوی دولت عراق از نتایج دور دوم نشست سه جانبه ایران، آمریکا و عراق درباره امنیت این کشور استقبال کرد و آن را یک دستاورد بزرگ در راستای منافع ملت عراق و منطقه برشمرد.
علی الدباغ گفت: نشست دوم موفقیت مورد قبولی کسب کرد.
مشاجره و تکرار اتهامات
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام عراقی حاضر در مذاکرات گزارش داد که رایان کروکر و حسن کاظمی در ابتدای گفتوگوهایشان مشاجره تندی داشتهاند.
این مقام عراقی گفت: رایان کروکر، سفیر آمریکا در عراق اتهاماتی را مبنی بر اینکه تهران از شبه نظامیان شیعه که سربازان آمریکایی را میکشند حمایت میکنند و سلاح و آموزش آنها را فراهم میکند مطرح کرد.
وی افزود: کاظمی قمی این اتهام را رد کرد و گفت که آمریکاییها هیچ مدرکی برای اثبات این ادعا ندارند.
سفیر آمریکا در عراق نیز پس از پایان مذاکرهاش با همتای ایرانیاش گفت: چندینبار در طول گفتوگوهای سهشنبه با حسن کاظمی قمی، همتای ایرانیش آن دو به تندی با یکدیگر صحبت کردهاند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، کروکر با تلفن به خبرنگاران در واشنگتن گفت: در طول روز چندین بار با یکدیگر به تندی صحبت کردیم.
وی گفت: هنگامی که ایران را به حمایت مستقیم از تندروهای عراقی از نظر آموزش و فراهم کردن تسلیحات متهم کردم، در گفتوگوها وقفه افتاد.
کروکر افزود: قمی «به این مساله معترض شد» و اینکه آمریکا «چکیدهای کوتاه» از شواهدی که آمریکا در این خصوص در اختیار داشت، ارائه داد. سفیر آمریکا گفت: من گفتم ما به اینجا نیامدهایم که چیزی را در دادگاه قانونی ثابت کنیم. ما در اینجا هستیم تا به آنها بگوییم ما میدانیم آنها چه میکنند و باید این کار را متوقف کنند. بنا بر این گزارش، تنشها هنگامی که ایران خواستار «گستردگی بحثها» که قرار بود تنها درباره عراق باشد، افزایش یافت.
کروکر تصریح کرد: من گفتم بحثهای گسترده قطعا نیاز به بررسی مسائلی مانند حمایت آنها از تروریسم در منطقه از جمله حزبا... و حماس دارد که آنها بار دیگر معترض شدند.
سفیر آمریکا گفت: من در حالی پا به درون اتاق مذاکره گذاشتم که میدانستم بحثها قطعا دشوار خواهد بود. ما مشکلات بسیاری با ایرانیها داریم و شما میدانید در گفتوگوهای رو در رو قصد دعوا نداریم. کروکر همچنین سخنان تنشآفرین خود را در مواجهه با خبرنگاران نیز تکرار کرد.سفیر آمریکا در عراق در پایان نشست خود با سفیر ایران با تکرار ادعاهای همیشگی خود، در کنفرانس خبری به خبرنگاران گفت: فعالیتهای ایران در عراق ضد منافع این کشور و نیروهای ائتلاف است و این امر کاملا واضح و مشخص است. کروکر مدعی شد: آمریکا مدارک و اسناد لازم در زمینه ارائه اسلحه از سوی ایران به شبهنظامیان در عراق و حمایت ایران از این شبهنظامیان را در اختیار دارد و این مدارک را به نیروهای ایرانی نیز ارائه داده است.
وی افزود: اگر ما از این اسناد و مدارک سخن میگوییم و به ایرانیان این موضوع را انتقال میدهیم به خاطر آن نیست که ما تمایل به آن داریم که ایران را به دلیل این مدارک به محاکمه در یک دادگاه قانونی بکشیم، بلکه برای روشن کردن بیشتر این موضوع است که ما از این مدارک و اسناد سخن میگوییم.
سفیر آمریکا همچنین ادعا کرد: مرحله اول گفتوگوهای ایران و آمریکا که در سابق انجام گرفت بسیار ناامیدکننده بود و نمیتوان از آن به عنوان گفتوگوهای موفق یاد کرد، اما این بدان معنی نیست که ما از ادامه این گفتوگوها با ایران چشمپوشی کنیم و به ایران فرصت دیگری برای انجام تلاشهای بهتر را در این زمینه ندهیم. این در حالی است که کروکر پس از دور اول گفتوگوها در هفتم خردادماه آن را مفید ارزیابی کرده بود.
بعثیها منبع اطلاعات غلط
در مقابل رییس هیات مذاکرهکننده و سفیر ایران در بغداد اعلام کرد: منبع اتهامات ضد ایرانی و اخبار غلط آمریکاییها در عراق فتنهانگیزانی چون بعثیهای جنایتکار هستند.
کاظمیقمی پس از برگزاری نشست سهجانبه بغداد، در گفتوگو با خبرنگار شبکه خبری انگلیسی بیبیسی با تاکید بر اینکه اشتباهات اشغالگران، عامل اصلی تشدید ناامنیها در عراق است، گفت: مهمترین بحثی که در گفتوگوها مطرح شد بررسی ریشههای مشکلات امنیتی عراق از جمله اشتباهات اشغالگران و تروریسم بود. وی افزود: هیات ایرانی در این مذاکرات به طرف آمریکایی یادآور شد که مرتکب چه اشتباهاتی در عراق شدهاند که همچنان نیز مرتکب میشوند.
کاظمیقمی با اشاره به اینکه هیات آمریکایی، این ملاحظات را پذیرفت، درباره اتهامات مطرحشده از سوی آمریکا مبنیبر حمایت ایران از شبهنظامیان برای بیثباتی در عراق، تصریح کرد: هیات ایرانی، همه این اتهامات را تکذیب کرد و به حاضران در نشست فهماند که فرماندهان نظامی آمریکا در عراق از طریق اطلاعات غلطی که دریافت کردهاند به این اتهامات رسیدهاند.
وی خاطرنشان کرد: این افراد میخواهند به فتنه در عراق دامن بزنند و کاری کنند که مسوولان عراقی به سرزنش ایران روی آورند.
ارسال نظر