امروز برگزار میشود
دور دوم گفتوگوهای تهران و واشنگتن در بغداد
این دو سفیر پیشتر در هفتم خرداد ماه با یکدیگر دیدار و این مذاکرات را مثبت ارزیابی کرده بودند؛ گو این که این گفتوگوها با ایراد اتهامات متقابل از سوی طرفین آغاز شد.
انتظار میرفت دور بعدی گفتوگوها زودتر از این برگزار شود که علت این تاخیر به گفته مقامات ایرانی موضع خصمانه واشنگتن طی هفتههای اخیر بوده است.
این دو سفیر پیشتر در هفتم خرداد ماه با یکدیگر دیدار و این مذاکرات را مثبت ارزیابی کرده بودند؛ گو این که این گفتوگوها با ایراد اتهامات متقابل از سوی طرفین آغاز شد.
انتظار میرفت دور بعدی گفتوگوها زودتر از این برگزار شود که علت این تاخیر به گفته مقامات ایرانی موضع خصمانه واشنگتن طی هفتههای اخیر بوده است.
اولین مذاکره کروکر و کاظمی - ۷ خرداد
خبرگزاری فرانسه شامگاه یکشنبه از بغداد به نقل از هوشیار زیباری وزیر خارجه عراق اعلام کرد، نمایندگان سیاسی ایران و آمریکا دومین دور گفتوگوهایشان را درباره اوضاع امنیتی عراق، روز سهشنبه در بغداد برگزار میکنند.
زیباری گفت: این گفتوگو در پی اولین دور ملاقات دوطرف که در ماه مه برگزار شد، روز سهشنبه در بغداد صورت میگیرد. زیباری ضمن حمایت از گفتوگوی مجدد سفرای ایران و آمریکا درباره عراق ابراز امیدواری کرد این دیدار «نتایج ملموسی» داشته باشد. به گفته وی مقامهای دولت عراق هم در جلسه دیدار هیات ایرانی و آمریکایی حضور خواهند داشت.
گزارش شده که در دور پیش سفیر آمریکا اتهام حمایت مالی و نظامی ایران از شورشیان و شبهنظامیان مخالف آمریکا در عراق را مطرح کرده بود. سفیر ایران هم نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در عراق را «اشغالگر» توصیف و از کوتاهی آنان در تجهیز مناسب نیروهای نظامی عراق به شدت انتقاد کرده بود.
بیشتر سیاستمداران عراق از برگزاری مذاکرات رو در رو بین ایران و آمریکا درباره عراق حمایت کرده و آن را در ایجاد ثبات و امنیت در عراق موثر میدانند.
گزارشها حاکی است که دور دوم مذاکرات، همانند دور نخست در منطقه امنیتی «الخضرا» در مرکز بغداد که دربرگیرنده ساختمانهای هیات دولت و شورای ریاست جمهوری و مجلس نمایندگان عراق است، برگزار میشود.
پیشتر دولت عراق ابراز امیدواری کرده بود که دور دوم مذاکرات بین تهران و واشنگتن در سطوح بالاتر از سفیران دو کشور برگزار شود. سفارت آمریکا در عراق روز دوشنبه تایید کرد که سفیر آمریکا در عراق، این هفته در بغداد با همتای ایرانیاش در عراق درباره اوضاع امنیتی این کشور گفتوگو میکند.
فلیپ ریکر، سخنگوی سفارت آمریکا به خبرگزاری فرانسه در بغداد گفت: رایان کروکر در این مذاکرات سه جانبه با حضور همتای ایرانیاش و نیز میزبانی نماینده وزارت خارجه عراق شرکت میکند.
حسین امیر عبداللهیان، رییس ستاد ویژه عراق در وزارت خارجه و امیری مدیرکل شورایعالی امنیت ملی نیز در این دور از گفتوگوها سفیر ایران در عراق را همراهی میکنند.
مذاکره به شکلی دیگر
جیمز دابینز، نماینده پیشین دولت جورج بوش در امور افغانستان، از روند فعلی مذاکرات ایران و آمریکا انتقاد کرده است.
وی که پیشتر با مقامهای ایرانی در امور افغانستان مذاکره کرده است میگوید: مذاکراتی که به شدت توجه مطبوعات جهان را به خود جلب کند و طرفین در آن تنها از سیاستهای طرف مقابل گله و شکایت کنند احتمالا بیثمر خواهد بود. این دیپلمات آمریکایی معتقد است سفیر فعلی آمریکا در عراق اختیارات گستردهای که او درباره افغانستان داشت را ندارد.
به گفته آقای دابینز، وی در سال ۲۰۰۲ اجازه داشت با مقامهای ایرانی درباره افغانستان هر زمان و هرجا که خواست گفتوگو کند.
به گفته وی، رایان کروکر پس از دیدار اول با هیات ایرانی باید مستقیما به واشنگتن گزارش میداد و برای برگزاری دور دوم مذاکرات اجازه میگرفت و این حدود دو ماه طول کشید.
این دیپلمات آمریکایی تاکید کرده است جلوگیری از فروپاشی عراق و تقویت دولت مرکزی عراق به نفع ایران و آمریکا است.
وی به کاخ سفید پیشنهاد کرده است با تغییر روند فعلی مذاکراتش با ایران، آن را به صورت مرتب، غیررسمی و خصوصی انجام دهد.
واکنشها به نشست اول
نانسی پلوسی، رییس دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا جزو اولین مقامهای آمریکایی بود که به مذاکرات بغداد واکنش نشان داده و از آن بسیار استقبال کرد. پلوسی که برای یک دیدار رسمی در برلین پایتخت آلمان به سر میبرد در یک مصاحبه مطبوعاتی تغییر موضع کاخ سفید و پذیرش گفتوگو با ایران را ستود. وی هشتم خردادماه گذشته گفت: آمریکا باید از همه ابزارهای دیپلماتیک نهایت استفاده را برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی بکند. اظهارات پلوسی حاکی از این است که دموکراتها معتقدند این گفتوگوها نباید به مساله عراق محدود شود. اما یکی از نگرانیهایی که بعضی گروههای سیاسی در آمریکا دارند این است که به گفته آنها واشنگتن در مورد عراق در موضع ضعف قرار دارد و اهرم فشار چندان قوی علیه تهران در اختیار ندارد. توصیهای که چهرههایی نظیر ویلیام کوهن، وزیر دفاع اسبق آمریکا بدنبال نشست اول بغداد کردهاند این است که واشنگتن همزمان سایر اهرمها به خصوص شورای امنیت را برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه برنامههای اتمی ایران به کار گیرد تا به گفته آنها جبران موضع ضعیفش در عراق بشود.
پس از دور اول گفتوگوها برخی روزنامههای آمریکا با انتشار گزارشهای مربوط به نشست بغداد خبر از احتمال ادامه مذاکرات ایران و آمریکا دادند.
یکی از تیترهای اصلی روز بعد از مذاکره واشنگتن پست این بود: گفتوگوهای ایران و آمریکا سرآغاز احتمالی ملاقاتهای بیشتر.
به نوشته این روزنامه، در صورت تشکیل نشستهای بیشتر، احتمالا طرحها و پیشنهادهای بیشتری برای همکاریهای ایران و آمریکا مطرح خواهد شد. اما روزنامه نیویورک تایمز تیتر بدبینانه تری برای خبر مربوط به نشست بغداد انتخاب کرد و نوشت: گفتوگوهای مقامهای آمریکا و ایران به گشایشی نیانجامید.این روزنامه افزود: ملاقات مقامهای آمریکا و ایران در شرایطی صورت میگیرد که اوضاع نابسامان عراق وخیمتر و خصومت بین تهران و واشنگتن عمیقتر شده است.
نیویورک تایمز نوشت: سفرای ایران و آمریکا اظهار داشتند که هیچ تبادل نظری بین آنها صورت نگرفت و بحث جامعی درباره انتقادهای دو طرف از یکدیگر نیز انجام نشد.
به نوشته این روزنامه با این وجود موافقت آمریکا با گفتوگوی رودررو با ایران حاکی از تغییر موضع کاخ سفید و نرم شدن لحن دولت بوش در برخورد با تهران است.
واکنش مطبوعات عراقی
در این سو، روزنامههای الحیات و الشرق الاوسط، دو روزنامه مهم بینالمللی عربی که در عراق هم چاپ و توزیع میشوند بیش از روزنامههای محلی به مذاکرات ایران و آمریکا بها داده و هردوی آنها عنوان درشت صفحه نخست خود را به خبر این مذاکره اختصاص دادند. در میان روزنامههای عراقی هم الصباح که روزنامهای نزدیک به دولت و مهمترین روزنامه عراق به شمار میرود، بیش از همه به مذاکرات سفیران ایران و آمریکا در بغداد اهمیت داده و عنوان درشت صفحه نخست خود را به این موضوع اختصاص داد و نوشت: سه طرف، یک پرونده و گفتوگوهای مبهم.
در سرمقاله الصباح آمده بود که مذاکرات ایران و آمریکا بر سر عراق، از دید ناظران، در صورتی میتواند به موفقیت منجر شود که آمریکا عوامل تهدید امنیت و موجودیت نظام سیاسی ایران را کنار بگذارد که از جمله آنها، حضور سازمان مجاهدین خلق در عراق است.
الصباح در پایگاه اینترنتی خود، تاثیر مذاکره ایران و آمریکا بر وضعیت امنیتی عراق را به نظرسنجی گذاشت که بیش از ۵۸درصد رایدهندگان اعلام کردند که این دیدار هیچ تاثیری در بهبود وضع امنیتی عراق نخواهد داشت، ۲۳درصد برای آن تاثیر نسبی قائل بود و بقیه میگویند که تاثیر زیادی دارد.
روزنامه المدی که یکی دیگر از روزنامههای پرخواننده چاپ بغداد به شمار میرود نیز نظرسنجی مشابهی در سایت اینترنتی خود دارد که بیش از 45درصد رایدهندگان تاثیری برای مذاکره ایران و آمریکا در بهبود وضع عراق قائل نیستند، 29درصدشان تاثیر آن را زیاد و 23درصد بقیه این تاثیر را جزئی میدانند.
اما در صفحه نخست دیگر روزنامههای مهم عراق هیچ اشاره ای به مذاکرات ایران و آمریکا بر سر عراق دیده نشد، برخی از آنها مثل الزمان که روزنامهای پرخواننده و مشهور به مواضع ضدایرانی به شمار میرود اصلا به این خبر نپرداخته و بقیه تنها به ذکر خبر دیدار سفیران ایران و آمریکا اشاره کرده بودند؛ بیآنکه به تحلیل یا موضعگیری بپردازند.
دیدارهای پیش از مذاکره
حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در بغداد ، صبح دیروز با جلال طالبانی، رییسجمهوری و نوری مالکی، نخست وزیر عراق دیدار و گفتوگو کرد. رییسجمهوری عراق در دیدار با سفیر ایران درعراق از اهتمام ایران در کمک به دولت و ملت کشورشان قدردانی و نسبت به سازنده بودن گفتوگوهای ایران و آمریکا ابراز امیدواری کرد. جلال طالبانی ابراز امیدواری کرد که با توجه به جایگاه و اهمیت ایران در تحولات عراق این گفتوگوها گامی به جلو و در حمایت از مردم ودولت منتخب عراق باشد. سفیر ایران در بغداد نیز رایزنیهای جاری را در چارچوب کمک به ملت و دولت عراق و برقراری امنیت حائز اهمیت قلمداد کرد. بهگزارش ایرنا، نوری مالکی نیز از اینکه ایران دعوت نخست وزیر عراق برای ادامه مذاکرات با آمریکا در مورد امنیت عراق را پذیرفته است، قدردانی کرد. وی ابراز امیدواری کرد که دور دوم مذاکرات در چارچوب حمایت از دولت و ملت عراق بتواند به نتایج مطلوبی نائل شود. حسن کاظمی قمی نیز با اعلام آمادگی طرف ایرانی برای مذاکرات، تصریح کرد که راهبرد ایران در شروع دور دوم مذاکرات کمک به ملت و دولت عراق است. وی اظهار امیدواری کرد که از این طریق بتوان خواست و منافع ملت عراق را به
منظور کاهش دردها و آلام آنها و برقراری ثبات و امنیت از طریق ایجاد ساز و کارهای مناسبت محقق ساخت. کاظمی قمی سفیر ایران و هیات همراه همچنین با طارق الهاشمی، معاون ریاست جمهوری عراق دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار طارق الهاشمی ابراز امیدواری کرد که مذاکرات طرف ایرانی با آمریکایی سازنده بوده و ایران بتواند با حمایت از مردم وحکومت عراق بر روند حمایتهای همیشگی خود از مردم عراق تداوم بخشد. کاظمی قمی نیز ضمن تاکید بر اهمیت رایزنی با مقامات عراقی مشورتهای جاری را در راستای ملحوظ داشتن خواستهای مردم و تمامی گروههای عراقی در روند مذاکرات توصیف کرد.
ارسال نظر