تکنولوژی دیجیتال سینما را تغییر میدهد
در فیلم ترانسفورمرها، فیلمی جنجالی هفته گذشته روی پرده رفت، صحنهای هست که در آن یک گوشی تلفنهمراه به یک رباط آدمکش تبدیل میشود.
مترجم: رفیعه هراتی
در فیلم ترانسفورمرها، فیلمی جنجالی هفته گذشته روی پرده رفت، صحنهای هست که در آن یک گوشی تلفنهمراه به یک رباط آدمکش تبدیل میشود. این فیلم با شیوه حیرتانگیز و پر سروصدایش تفکری است درباره خطر به وجود آمده توسط تکنولوژی پیشرفته. بنابراین به نظر میرسید که یک سیستم جدید برای نمایش اولیه فیلم در لسآنجلس قابل اطمینان نباشد. در اتاقک پروژکتور دو دستگاه قرار داده شده بود. یک دستگاه دیجیتال که در عمل عالی کار کرد و یک دستگاه پلاستیکی قدیمی که در دسترس قرار داده شده بود تا اگر تکنولوژی پیشرفتهتر سرکش شد، از آن استفاده شود.
با وجود چنین ترسی، به سرعت تعداد فزایندهای از سینماها دیجیتالی میشوند. بیش از ۳۰۰۰ سینمای آمریکای شمالی دیجیتال شدهاند، تقریبا دوسوم از آنها در سال گذشته دیجیتال شدند. برخی فیلمها و آگهیها را از طریق ماهواره دانلود کردند و برخی فیلمها را روی هارد درایو ضبط کردهاند (که بسیار کوچکتر، سبکتر و ارزانتر از حلقههای بزرگ فیلم هستند). بزرگترین زنجیره سینمایی آمریکا که از این جریان عقب مانده است تبدیل سینماهایش را به سینمای دیجیتال سال آینده آغاز خواهد کرد و اروپا که حتی عقبتر هم هست باید در نتیجه معامله اعلام شده این ماه با دو استودیوی هالیوود این عقبماندگی را جبران کند.
یک دلیل رشد این است که دو سال پیش استودیوها با استانداردهای تکنیکی پروژکتورهای دیجیتالی موافقت کردند. دلیل دیگر اینکه مدل تجاری اطمینانبخشی ایجاد شد.
به وسیله هزینه کم چاپ تصاویر مجازی استودیوها به دلیل آنکه مجبور نیستند حلقههای سنگین فیلم را جابهجا و یا چاپ کنند میتوانند پول بیشتری صرفهجویی کنند این پول پسانداز شده میتواند مانند یارانهای در پرداخت هزینه نصب پروژکتورهای دیجیتال عمل کند. ولی علت اصلی اینکه سینماها به طور فزاینده دیجیتال میشوند این است که حاشیه سودی برای آنها باقی نمیمانده است.
در نتیجه رونق ساختمانسازی در چند سال گذشته تعداد زیادی سینما ساخته شد. اکنون آمریکا حدود ۴۰۰۰۰ سالن سینما دارد که یک سوم بیشتر از میزان یک دهه قبل است. سال گذشته به طور میانگین روزانه ۵۰ نفر سینما رفتند و اکثر آنها نیز جمعهشبها و شنبهشبها سینما رفتند. بقیه مواقع برخی از صندلیهای باارزشترین دارایی جهان تقریبا خالی بودند.
مشکل سینما برعکس مشکلی است که گالریهای هنری، تئاترها و سالنهای اپرا با آن روبهرو هستند. این تشکیلات هنری تمایل دارند مشتریان خاص و کم داشته باشند و همواره تلاش میکنند مراجعه آنها را اغلب با پیشنهاد تخفیف و جمعهشبها و شنبهشبها تا دیروقت باز بودن، افزایش دهند. اما سینماها هماکنون هم مراجعه بسیار و شلوغی آخر هفته را دارند. بنابراین برای دست یافتن به مشتری بیشتر باید افراد با سلیقههای خاصتر را برای آمدن به سینما ترغیب کنند.
تکنولوژی دیجیتال این کار را آسانتر میکند زیرا امکان پخش و نمایش تصاویر زنده و با وضوح بالا را فراهم میکند. فصل گذشته مترو پولیتن اپرا هاوس نیویورک شش اجرای زنده را برای تماشاگران سینما پخش کرد. این برنامه موفقیت غیرمنتظرهای به دست آورد. ۳۲۴۰۰۰مشتری را جذب کرد که هر کدام از آنها بیش از دو برابر قیمت بلیت معمولی فیلم را پرداخت کردند. مجله تجاری و رایتی پیشبینی کرد فیلم «آرایشگر سویل» ممکن است جزو ۲۰ فیلم پرفروش هفته باشد که برای این فیلم که در کمتر از ۳۰۰سینما به نمایش درآمده است آمار بدی نیست.
موفقیتی بیش از این انتظار میرود و آقای بادمایو از اکس آیتی بزرگترین شرکت سینمای دیجیتال آمریکا عقیده دارد موسیقی فقط یک شروع است. او تصور میکند مردم سخنرانیها را نیز در سینما تماشا خواهند کرد. به گفته آقای مایو تلویزیون کابلی کار بسیار متفاوتی را انجام میدهد. کلید موفقیت آن این است که مردم میدانند برای ارضای سلیقه خاص خود کجا باید بروند آنها اگر بدانند سینمای چند ساله معلم آنها چیزی فراتر از پرواز سوپرقهرمانها و خانوادههای مشکلدار نشان میدهد، آن صندلیهای خالی هم پر خواهند شد.
تکنولوژی دیجیتال مشتریهایی را جلب کرده است که رگ حیاتی برای فیلمسازان مستقل محسوب میشود. فیلمسازان مستقل در تلاش برای جلب توجه در تابستانهایی هستند که مثل تابستان امسال تعداد فیلمها بسیار زیاد است. از آنجایی که هزینه پخش دیجیتال تقریبا صفر است این تصور به وجود میآید که سینماها باید در مورد محصولات ناشناختهتر خطر کنند. اما امیر مالین از شرکت توآلیا کپیتال، شرکت سرمایهگذاری تخصصی فیلم، در این مورد تردید دارد. او تصور میکند تکنولوژی دیجیتال به احتمال زیاد تعداد فیلمهای جنجالی را افزایش میدهد.
ممکن است حق با او باشد اگر یک دسته بزرگ از نوجوانان برای تماشای فیلم سیمپسونها در شب تعطیلی آخر هفته به یک سینمای قدیمی بروند آن سینما برای نمایش از حلقه این فیلم استفاده خواهد کرد و نیاز به دو پروژکتور در کنار هم خواهد داشت اما از سوی دیگر یک سینمای دیجیتال امکان نمایش فیلم را براساس زمان دلخواه خواهد داشت. شاید بزرگترین برتری تکنولوژی دیجیتال این است که یک فیلم پرطرفدار هرگز نیازی به فروش همه بلیتهایش در گیشه ندارد.
منبع: اکونومیست
ارسال نظر