دنیای اقتصاد- وزارت مسکن و شهرسازی جزئیات کامل آیین‌نامه ایجاد تسهیلات جهت شاغلین دولتی متقاضی انتقال از تهران و کلانشهرها به سایر شهرهای کشور را منتشر کرد.

بنابراین گزارش، هیات‌وزیران بنا به پیشنهاد مشترک وزارت مسکن و شهرسازی و معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهوری، آیین‌نامه ایجاد تسهیلات برای شاغلان دولتی متقاضی انتقال از تهران و کلانشهرها به سایر شهرهای کشور را تصویب کرد. براساس ماده «یک» این آیین‌نامه، حمایت‌ها و تسهیلات موضوع این آیین نامه شامل تمامی کارکنان رسمی و پیمانی شاغل در وزارتخانه‌ها‌، موسسات و شرکت‌های دولتی، بانک‌ها، موسسات بیمه و سایر دستگاه‌های مشمول ماده ۱۶۰ قانون برنامه چهارم و کارکنان شاغل در نیروهای مسلح با اذن فرمانده معظم کل قوا و برابر آیین نامه مصوب که تمایل به تغییر محل اشتغال خود از شهر تهران و سایر کلانشهرها (‌مشهد- تبریز- اصفهان- کرج- شیراز- قم- اهواز) به دیگر نقاط کشور را داشته باشند، است. به علاوه مشمولان مصوبه باید قبل از پایان سال ۸۵ در تهران و سایر کلانشهرها مشغول به خدمت باشند.

در ماده ۲ این آیین‌نامه آمده است، هر یک از متقاضیان موضوع ماده «۱» در صورت انتقال از تهران به نقاط مختلف از مزایای واگذاری زمین در نقاطی که دولت زمین داشته باشد به قیمت تمام شده به همراه تسهیلات بانکی جهت ساخت واحد مسکونی به همراه یارانه سود تسهیلات مطابق موارد زیر برخوردار خواهند شد.

- استفاده فرد از مزایای واگذاری زمین در قالب این مصوبه مشمول مقررات ممنوعیت واگذاری کسانی که قبلا از زمین و مسکن دولتی استفاده کرده باشند، نخواهد بود.

- مقصد انتقال کارمند در شهرهای واقع در فاصله بیش از ۱۵۰ کیلومتری تهران که خارج از حریم استان تهران باشد، قدر السهم زمین واگذاری به هر کارمند ۱۲۰متر مربع، میزان تسهیلات پرداختی برای ساخت مسکن ۱۲۰میلیون‌ریال و میزان یارانه قابل پرداخت به هر کارمند ۴۰‌میلیون ریال است.

- مقصد انتقال کارمند شهرهای با جمعیت بالای ۲۰۰‌هزار نفر، قدر السهم زمین واگذاری به هر کارمند ۱۳۰متر مربع، میزان تسهیلات پرداختی برای ساخت مسکن ۱۳۰‌میلیون‌ریال و میزان یارانه قابل پرداخت به هر کارمند ۵۰میلیون ریال است.

- در سایر شهرستان‌ها نیز قدر‌السهم زمین واگذاری به هر کارمند ۱۵۰متر مربع، میزان تسهیلات پرداختی برای ساخت مسکن ۱۴۰‌میلیون‌ریال و میزان یارانه قابل پرداخت به هر کارمند ۵۵میلیون ریال است.

در تبصره این آیین‌نامه‌ آمده است: چنانچه همسر کارمند نیز شرایط ماده ‌«یک» را داشته باشد امتیازات یاد شده ۲۰‌درصد افزایش می‌یابد.

براساس ماده «۳» این آیین‌نامه هزینه انشعابات آب، برق، گاز، فاضلاب و تلفن واحد مسکونی احداثی در مقصد کارمند منتقل شده از ابتدا به صورت اقساط پنج ساله و بدون سود و کارمزد محاسبه و دریافت خواهد شد.

ماده ۴ این آیین‌نامه تصریح می کند: چنانچه فرزندان کارکنان مشمول این مصوبه در هر یک از دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی مشغول به تحصیل باشند، در صورت تمایل، به دانشگاه مورد تمایل کارمندان (‌به جز تهران‌) که رشته یادشده را دارا باشند، منتقل خواهند شد. که در تبصره آن آمده است: در صورت انتقال کارمندان و تقاضای ابقای فرزند دانشجوی مشغول به تحصیل در تهران به وی خوابگاه تعلق خواهد گرفت.

در ماده «۵» این آیین‌نامه آورده است: علاوه بر امتیازات فوق به هر یک از کارکنانی که در چهار چوب این آیین‌نامه از تهران منتقل شوند یک گروه تشویقی نیز تعلق خواهد گرفت.

براساس ماده «۶» این آیین‌نامه، اولویت واگذاری امتیازات این آیین‌نامه در مرحله اول با ایثارگران و فرهنگیان است. ماده ۷ آن مشخص می‌کند که یکی از اعضای خانواده درجه اول کارمند مشمول این مصوبه برای ایجاد اشتغال پایدار در مکان جدید از تسهیلات مربوط به کارگاه‌های زود‌بازده با اولویت بهره‌مند خواهند شد.

ماده «۸» این آیین‌نامه می‌افزاید: امتیازات و تسهیلات این آیین نامه مشمول کلیه واجدین شرایطی که تاریخ انتقالی آنان از تهران از ابتدای سال ۸۶ به بعد باشد، خواهد شد.در ماده «۹» این آیین‌نامه آمده است که کلیه دستگاه‌های مشمول موظفند به محض دریافت درخواست انتقال کارمند از تهران و سایر کلانشهرها به سایر نقاط کشور درخواست یاد شده را اجابت کنند و حق ممانعت از انتقال متقاضی را نخواهند داشت.

براساس ماده «۱۰» آیین‌نامه یاد‌شده کسانی مشمول این آیین نامه هستند که حداقل پنج‌سال از عمر خدمتی آنان باقی‌مانده باشد. ماده «۱۱» این آیین‌نامه تصریح می‌کند: جایگزین کردن افرادی که به موجب مفاد این مصوبه از تهران و کلانشهرها به سایر نقاط کشور منتقل می‌شوند، توسط دستگاه ذی‌ربط از خارج واحد ممنوع است.

در ماده «۱۲» این آیین‌نامه آمده است: اعتبار حقوق، دستمزد و مزایای فرد منتقل شده از تهران و کلانشهرها و پست سازمانی مربوط از واحد انتقال‌دهنده و به واحد انتقال گیرنده اضافه می‌شود و آیین‌نامه به مدت یک‌سال اعتبار دارد.