دنیای اقتصاد- سخنگوی وزارت امورخارجه روند مذاکرات ایران با آژانس انرژی اتمی و سولانا به نمایندگی از کشورهای ۱+۵ را مثبت ارزیابی کرد.

محمدعلی حسینی که در نشست هفتگی خود با خبرنگاران سخن می‌گفت، درباره تاخیر بررسی تحریم‌های تازه علیه ایران در شورای امنیت، با تاکید بر اینکه تهران همواره بر ادامه رویکرد منطقی و گفت‌وگوها پافشاری کرده‌ است، تصریح کرد: احساس ما این است و شواهد نیز حاکی از تقویت این رویکرد در میان گروه ۱+۵ است. وی درباره پیشنهاد البرادعی که ایران و آمریکا را به مذاکره مستقیم در موضوع هسته‌ای فرا خوانده بود، گفت: یکی از رسانه‌ها ده روز پیش این پیشنهاد را به نقل از البرادعی مطرح کرد، اما ما هیچ پیشنهادی از سوی ایشان دریافت نکرده‌ایم و بعد از اعلام آن روزنامه اظهاراتی از سوی البرادعی نشنیدیم.

خبرنگاری با اشاره به رویکرد آمریکا علیه ایران از سخنگوی وزارت امور خارجه پرسید که چرا دوباره می‌خواهید با آمریکا گفت‌وگو کنید. حسینی در پاسخ گفت:‌ ایران اساس پذیرش درخواست گفت‌وگو با آمریکا را مطالبات دولت و ملت عراق و حل مشکلات آنها قرار داده است و در همان چارچوبی که توافق شد، این گفت‌وگوها آغاز شده و قرار است ادامه یابد. سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اینکه آیا در دور نخست گفت‌وگوهای آمریکا و ایران در مورد اخراج منافقین از این کشور صحبت شده است یا خیر، گفت: درباره این موضوع گفت‌وگویی صورت نگرفته است.

حسینی درباره اینکه آیا موضوع آزادی پنج دیپلمات ایرانی نیز در دور دوم گفت‌وگوهای ایران و آمریکا مطرح خواهد شد، گفت: برای آزادی دیپلمات‌ها از تمامی ظرفیت‌ها و فرصت‌ها استفاده می‌کنیم.

سخنگوی‌وزارت امورخارجه در مورد پیشنهاد زلمای خلیل‌زاد، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در مورد گفت‌وگوی آمریکا با ایران در مورد افغانستان و عراق گفت: آنچه خلیل زاد اشاره کرده، این است که آمریکا در دو محور افغانستان و عراق، خواستار گفت‌وگو با ایران است.

وی افزود: درباره موضوع عراق، گفت‌وگوها در جریان است، ولی در خصوص افغانستان درخواستی دریافت نکرده‌ایم.

حسینی همچنین ادعای یک روزنامه صهیونیستی را مبنی‌ بر اینکه «ایران از سوریه تعهد گرفته‌است در مقابل چشم پوشی دمشق از صلح با اسرائیل، یک میلیارد دلار تسلیحات نظامی به سوریه بفروشد» تکذیب کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه این ادعا را یک بازی‌ و تبلیغات رسانه‌ای توصیف کرد که روابط خوب ایران و سوریه را هدف قرار داده است.

موضع ما تغییر نکرده

سخنگوی دولت نیز در ابتدای نشست خبری خود درباره مذاکرات ایران و آمریکا گفت: موضوع مذاکره‌ ایران و آمریکا درباره عراق با مسائلی که ایران با آمریکا دارد، متفاوت است و این دو موضوع جداگانه هستند.

وی گفت: باید توجه داشت که در طول این مذاکرات در مورد عراق صحبت می‌کنیم. به دنبال این هستیم که عراق امن باشد و اشغالگران از منطقه خارج شوند، چرا که معتقدیم بسیاری از مشکلات با خروج اشغال‌گران از منطقه حل می‌شود. غلامحسین الهام ادامه داد: مساله‌ ما با آمریکا و موضع ما نسبت به این دولت تغییری نکرده است. سخنگوی دولت با بیان این که ما از تمام ظرفیت‌های سیاسی خود برای پیشبرد اهداف و راهبردهای سیاست خارجی‌ خود استفاده می‌کنیم، گفت: شما نباید بین این دو مساله پیوند برقرار کنید. همان‌طور که گفتم مساله‌ ما با آمریکا باقی است و این مذاکرات در مورد عراق است.

الهام هم‌چنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا درست است که گفته می‌شود ایران و آمریکا روز دوشنبه با هم گفت‌وگو می‌کنند، اظهار کرد: نمی‌توانم به زمان انجام این مذاکرات اشاره کنم. در این ارتباط توافق‌ها و برنامه‌ریزی‌هایی انجام

شده است.

سخنگوی دولت هم‌چنین گفت: این مذاکرات پنهان نیست و به صورت آشکار و علنی خواهد بود و شما (خبرنگاران) نیز در جریان آن قرار می‌گیرید و زمان آن مهم نیست. وی هم‌چنین در پاسخ به اینکه در زمانی که بوش اعلام کرده باید جنگ روانی را درباره ایران تشدید کرد، آیا انجام مذاکره بین ایران و آمریکا منطقی است، گفت: همان طور که گفتم مساله‌ ما با آمریکا همچنان باقی است و آمریکا تا از خوی استکباری خود دست برندارد، مشکلات جهان نیز باقی است.

الهام با بیان این که ما سیاست خارجی خود را با دقت پی‌گیری می‌کنیم، گفت: رهبری چندی پیش در فرمایشات خود، حد و حدود مذاکرات ایران با آمریکا در مورد عراق و هدف این مذاکرات را توضیح دادند.

هدف از این مذاکرات این است که آمریکا را متوجه مسوولیت‌هایش در منطقه کنیم و به آنها این مسوولیت‌ها را تفهیم کنیم.

هدیه ایران به عراق

آسوشیتدپرس به نقل از سخنگوی دولت عراق گزارش داد: چهار ماه پس از آنکه دولت ایران به عراق وعده داد هواپیمایی را به عنوان هدیه به این کشور بدهد، این هواپیما شنبه در فرودگاه بغداد به زمین نشست. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، علی الدباغ، سخنگوی دولت عراق دلیل این تاخیر چهار ماهه را دلایل فنی نامشخص اعلام کرد. وی گفت: دولت عراق مایل است از دولت ایران به خاطر این هدیه تشکر کند، امیدواریم این هدیه به توسعه روابط و منافع مشترک بین دو کشور کمک کند.

به گفته یک مقام دولتی، این هواپیما که در تلویزیون عراق آن را ایرباس ۳۰۰ اعلام کرد، مورد استفاده نوری المالکی، نخست وزیر عراق و سایر مقام‌های ارشد دولتی قرار خواهد گرفت.

سخنگوی وزارت خارجه اما در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در این باره گفت: این خبر، خبر موثقی نیست.

مذاکره بعد از سفر مالکی

یک مقام مسوول عراقی با رد این خبر که دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا امروز در بغداد برگزار می‌شود، تصریح کرد: هنوز زمان قطعی این مذاکرات معلوم نیست و حتی ممکن است این مذاکرات بعد از سفر نخست وزیر عراق به تهران برگزار شود. شبکه خبری العربیه روز گذشته به نقل از یک مقام مسوول ایرانی اعلام کرد: «این مذاکرات فردا در بغداد با حضور سفرای دو کشور ایران و آمریکا برگزار می‌شود». این مقام مسوول عراقی در گفت‌وگو با ایسنا، در پاسخ به سوالی در مورد برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در بغداد گفت: تاکنون هیچ خبری در مورد زمان برگزاری این مذاکرات اعلام نشده است و حتی ممکن است این مذاکرات بعد از سفر نوری المالکی نخست‌وزیر عراق به تهران و هماهنگی‌های بیشتر برگزار شود.