روز بنزین در مجلس

دنیای اقتصاد- به گفته میرتاج‌الدینی، دولت معتقد است که ارائه بنزین آزاد موجب افزایش تورم و فشار بر جامعه می‌شود، اما مجلس معتقد است که با مدیریت و ارائه کارت‌های موقت و دائم به کسانی که به سهمیه بیشتری نیاز دارند، می‌توان این مشکل را مرتفع کرد.همچنین به گفته موسی‌الرضا ثروتی، رییس‌جمهور از نمایندگان تقاضا کرد تا در راستای جلوگیری از ایجاد تورم، بحث بنزین آزاد را فعلا مطرح نکنند. روز بنزین در مجلس

اختلاف نظر نمایندگان درباره عرضه آزاد بنزین ادامه دارد

مجلس شورای اسلامی در نخستین روز فعالیت پس از تعطیلات یک روز بنزینی تمام عیار را پشت سر گذاشت.

بحث پردامنه و گسترده بنزین از نطق‌های پیش از دستور نمایندگان شروع، با تذکرات شفاهی آنها در طول جلسه پیگیری و به تذکرات کتبی آنها در پایان نشست منتهی شد.

ضمن این که بعد از پایان نشست رسمی نمایندگان، مجلس در نشستی غیررسمی میزبان مصطفی پورمحمدی وزیر کشور و علی‌اکبر محرابیان رییس ستاد اجرایی تبصره ۱۳ قانون بودجه سال ۸۶ بودند که برای توضیح درباره وضعیت عرضه بنزین به میدان بهارستان دعوت شده بودند.

در جلسه صبح دیروز مجلس، نماینده مردم ممسنی، در نطق پیش از دستور خود گفت: با آن که بیش از سه هفته از اجرای سهمیه‌بندی بنزین می‌گذرد، این مساله همچنان یکی از مباحث مهم و فراگیر در جامعه است.

به گزارش ایسنا، علی احمدی موافقت اکثریت نمایندگان با سهمیه‌بندی در بودجه ۸۶ را به شکل قانونی دانست و گفت: قانون موصوف سه جزو داشت، اول سهمیه‌بندی دوم اعلام نرخ آزاد بنزین و سوم استفاده ماشین‌های دولتی از بنزین با نرخ آزاد.

تذکرات شفاهی

نمایندگان همچنین به ارائه تذکرهای شفاهی‌ای پرداختند که بیش‌تر درباره سهمیه‌بندی بنزین بود.

ناصر نصیری، نماینده مردم گرمی در مجلس، با اشاره به جمله‌ای از حدادعادل در یکی از مصاحبه‌ها، گفت: شما اشاره کردید که در خصوص بنزین، نمی‌توانیم بالش نرم زیر سر مردم بگذاریم.

وی با بیان این‌که شما به عنوان رییس مجلس مصاحبه کرده‌اید، اما این موضع، برخلاف مصوبه مجلس است، گفت: مصوبه مجلس شفاف و روشن است و طبق بند ۱۱ ماده ۲۳ شما موظف هستید تا از شان و منزلت و جایگاه مجلس دفاع کرده و مصوبه مجلس را که به قانون تبدیل شده است اجرا کنید.

به گفته نصیری، شایسته نیست که ریاست مجلس خلاف قانون اظهارنظر کند و جایی که قانون آشکارا نقض می‌شود، از نقض آن حمایت کند.

رییس مجلس نیز در پاسخ به حضور وزیر کشور در مجلس اشاره و خاطرنشان کرد: هم زمان با حضور پورمحمدی در مجلس، می‌توانید صحبت کنید تا اگر اشکالاتی هست با کمک مجلس و دولت برطرف شود.

وی افزود: در مصاحبه‌ای که شما اشاره می‌کنید، بنده گفتم که هر چه مجلس تصمیم گرفته باشد قانون است و باید اجرا شود.

اسماعیل گرامی‌مقدم نماینده مردم بجنورد در مجلس نیز تقاضای تذکر داده و با بیان این‌که صحبت نخواهم کرد اما توضیح می‌خواهم، گفت: تذکر تمامی نمایندگان بر این اساس است که وقتی بخشی از قانون اجرا نمی‌شود، در واقع بخشی از یک سیستم لغو خواهد شد.

وی با اشاره به بند ۱۱ ماده ۲۳ از رییس مجلس پرسید که چه کسی مسوول اجرای قانون است؟

نماینده مردم بجنورد در مجلس خطاب به رییس مجلس گفت: شما تقریبا یک ماه است قول می‌دهید که بخشی از قانون باقی مانده اجرا خواهد شد، اما اجرا نشدن آن ضایعات بسیاری را به بار آورده است که همه نمایندگان شاهد آن هستند.

حدادعادل نیز خطاب به گرامی‌مقدم با بیان این ‌که از جانب همه نمایندگان صحبت نکنید، از نماینده بجنورد پاسخ شنید که «من در گفت‌وگو با تک تک نمایندگانی که از حوزه انتخابیه بازگشته‌اند بحث معضلات کشاورزان و... را شنیده‌ام.»

گرامی‌مقدم با تاکید بر اجرایی شدن قانون، رییس مجلس را مسوول اجرای قانون دانسته و از وی خواست تا بحث را سیاسی نکند.

محمدهادی ربانی، نماینده مردم شیراز در مجلس نیز در بیان تذکری تصریح کرد: نمایندگان از رییس مجلس توقع دارند که روشنگر زوایای مبهم و مشکل‌ساز تصمیمات دولت باشد. چرا که این وظیفه یک نماینده است.

ربانی خطاب به حدادعادل گفت: در مصاحبه‌ها حداقل این معنا را باید می‌فرمودید که سهمیه‌بندی بنزین قانون است، احترام و عمل به آن وظیفه همه است، اما ما از دولت می‌خواهیم که مشکلات مردم را به حداقل برساند. چرا که ما تجربه کوپنی شدن را داشته‌ایم.

او افزود: با وجود این که دوستان تصور می‌کنند که قیمت آزاد اعلام نشده، اما بازار سیاه قیمت آزاد بنزین را اعلام کرده است.

حداد عادل نیز در پاسخ گفت: شما که مصاحبه‌های بنده را پیگیری می‌کنید، توجه دارید که بنده شخصا درصدد آگاهی از مشکلات مردم بوده و برای حل آنها نیز با دولت در تماس مداوم هستم. چرا که ما وظیفه داریم تا مشکلات را بشناسیم و منتقل کنیم.

همچنین تابع، طلایی‌نیک، دلخوش، اعلمی، فلاحت‌پیشه، حق‌شناس، آذر، مهدوی، دهقان، سید جلال حسینی و صنعتی نیز تقاضای تذکر داده بودند که بیان تذکرات توسط حداد عادل به زمان حضور وزیر کشور موکول شد.

تذکرات کتبی

۲۰ تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در تذکرات کتبی خواستار اجرای کامل مصوبه مجلس در مورد سهمیه‌بندی بنزین شدند.

اعلمی نماینده تبریز، فتاحی نماینده ارومیه، علیخانی نماینده قزوین، آوایی نماینده دزفول، قنبری نماینده ایلام، پورفاطمی نماینده دشتی، زنگنه نماینده اهواز، آفریده نماینده شیروان و صدیقی نماینده بناب در تذکری به وزیر نفت بر لزوم تجدید نظر در میزان بنزین سهمیه‌بندی متناسب با نیاز متوسط مردم و عرصه مازاد بر سهمیه تعیین شده به قیمت عادلانه تاکید کردند.

میرتاج‌الدینی نماینده تبریز، حسینی نماینده فریمان، مهدوی نماینده ابهر، سید هاشمی نماینده مراغه، آیین پرست نماینده مهاباد، دلخوش نماینده صومعه سرا، فولادگر نماینده اصفهان، مرادی نماینده اراک، محبی‌نیا نماینده میاندوآب و بزرگیان نماینده سبزوار نیز در تذکری به رییس‌جمهوری بر لزوم اجرای کامل مصوبه مجلس در مورد سهمیه‌بندی بنزین تاکید کردند و خواستار عرضه آزاد آن شدند.

۳ ماه فرصت برای حل مشکلات

اما این پایان بحث بنزین مجلس نبود. وزیرکشور که درجلسه غیررسمی مجلس درباره بنزین سخن می‌گفت، نیز با بیان این که آنچه امروز درباره سهمیه بندی اتفاق افتاده، بیشترین ضریب موفقیت را دارد، خطاب به نمایندگان مجلس گفت: اکنون شما برای حل مشکلات سهمیه‌بندی باید ۲ تا ۳ ماه به ما فرصت بدهید.

به گزارش خبرگزاری مهر، مصطفی پورمحمدی، وزیر کشور پس از شنیدن نظرات نمایندگان ملت در خصوص سهمیه‌بندی بنزین گفت: نمایندگان به ۵۰ ایراد و مشکل در این خصوص اشاره کردند که همگی مهم و اساسی بود.

وی با بیان اینکه حق و انتظار این است که مشکلات بیان شود، گفت: باید مشکلات یک مقوله را در کنار نتایج مثبت آن قرار دهیم و سپس ارزیابی نهایی را انجام دهیم.

وزیر کشور خاطرنشان کرد: به هیچ‌وجه نمی‌خواهیم این موضوع را به گردن مجلس بیندازیم، چرا که مردم ما را بیشتر مسوول می‌دانند؛ این تصمیم، تصمیمی راهبردی، بزرگ و تاریخی است و اشکالات آن را قبول داریم و در این خصوص هیچ مناقشه‌ای با شما نداریم و همگی باید برای حل این مشکل بسیج شویم.

وزیر کشور تاکید کرد: دولت مصمم است قانون را رعایت کند و به دنبال عزت مجلس نیز هست و ما معتقدیم عزت، منافع و مصلحت مردم در اجرای این مصوبه است و شما مردم را به آرامش دعوت کنید؛ البته برخی مطبوعات هم می‌خواهند فضا را ملتهب نشان دهند که در این زمینه باید به ما کمک کنید.

حداد عادل رییس مجلس پس از پایان سخنان وزیر کشور تاکید کرد: مجلس در این کار خود را از دولت جدا نمی‌داند و دولت قانون را اجرا می‌کند و ما نیز با دولت همکاری می‌کنیم و تلاش می‌کنیم اشکالات شناخته و برطرف شوند.

۹تصمیم جدید

همچنین رییس ستاد اجرایی تبصره ۱۳ دولت از اتخاذ ۹ تصمیم جدید این ستاد برای اجرای قانون سهمیه‌بندی بنزین خبر داد.

علی‌اکبر محرابیان، با حضور در جلسه علنی غیر رسمی یکشنبه ضمن ارائه گزارشی از روند سهمیه‌بندی بنزین گفت: تصمیم گرفته شده است به خودروهای امداد و نجات و نیروهای مسلح بدون محدودیت سهمیه که ستاد فرماندهی آنها درخواست کرده بنزین ارائه دهیم.

وی افزود: قرار است برای خودروهای عملیاتی، دستگاه‌های اجرایی، مسافربر‌های شخصی (پس از اظهار و پرکردن تعهدنامه) خودروهای استیجاری در اختیار دستگاه‌های دولتی، جهانگردان و افراد در جاده مانده و پیک‌های موتوری و پیک‌هایی که کار حمل‌ونقل انجام می‌دهند، سهمیه‌بندی جداگانه‌ای در نظر بگیریم ولی هنوز درباره ساز و کار این تصمیم به نتیجه نرسیده‌ایم.

محرابیان گفت: امیدواریم ظرف دو هفته آینده در این خصوص به نتیجه برسیم.

مخالفان نظر دولت

اگرچه در نخستین روزی کاری مجلس پس از تعطیلات، طرحی درباره الزام دولت به عرضه آزاد بنزین ارائه نشد، اما به نظر می‌رسد این موضوع همچنان دغدغه نمایندگان مردم است و بسیاری از نمایندگان با عرضه بنزین صرفا سهمیه‌ای مخالفند.از جمله ایرج ندیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌و‌گو با ایسنا، تصریح کرد: اگر طرح سهمیه‌بندی بنزین اصلاح نشود، با وضعیت فعلی تداوم نمی‌یابد و کل طرح زیر سوال می‌رود.

وی در بیان این اصلاحات تصریح کرد: ‌دولت حتما باید مصوبه مجلس در مورد عرضه بنزین سهمیه‌بندی و غیر سهمیه‌بندی را با هم ادامه دهد، چراکه نمی‌توان به مردم گفت ‌شما حق خرج کردن پول خود را ندارید.

وی با بیان اینکه محدود کردن یارانه‌ها امری منطقی است، عنوان کرد: نمی‌توان مردم را از مصرف بنزین آزاد به قیمت واقعی ممنوع ساخت و به هیچ وجه نباید بنزین غیرسهمیه‌ای و آزاد را فقط برای خودروهای دولتی در نظر گرفت.

همچنین غلامرضا مصباحی‌مقدم، عضو فراکسیون اکثریت مجلس پیشنهاد کرد با اجازه دولت، بخش خصوصی بنزین آزاد عرضه کند.

وی افزود: بخش خصوصی با دادن مالیات و عوارض می‌تواند در جایگاه‌های اختصاصی به متقاضیانی که بیش از سهمیه، بنزین نیاز دارند، بنزین عرضه کند.

وی با بیان اینکه متاسفانه آثار تورمی قیمت دوم در حال حاضر در جامعه مشاهده می‌شود، تصریح کرد: نباید به حساب اینکه قیمت دوم بنزین آثار تورمی ایجاد می‌کند، از تقاضای مردم برای رفع مشکلاتشان غفلت کرد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی در خصوص رد و بدل کردن سهمیه بنزین بین مردم با تاکید بر اینکه اصل این موضوع نباید مورد انتقاد قرار گیرد، اظهار کرد: دولت باید بر خودروهایی نظیر تاکسی و وانت بارها نظارت کند تا سهمیه بنزین خود را در اختیار دیگران قرار ندهند و اگر تخلفی رخ داد کارت سوخت متخلفان را باطل کند.

مصباحی مقدم با اشاره به تقاضای رییس‌جمهوری از نمایندگان مجلس مبنی بر ارائه نشدن طرحی در مجلس در خصوص عرضه آزاد بنزین گفت: برخی نمایندگان مجلس نظر رییس‌جمهوری را دنبال می‌کنند، اما در کنار این دیدگاه، دیدگاه دیگری در مجلس وجود دارد که معتقد است نباید مردم را در ماه‌های آینده تحت فشار گذاشت.

به گفته وی در فضای فعلی مجلس عده زیادی از نمایندگان به دنبال عرضه آزاد بنزین هستند.

رییس کمیسیون انرژی مجلس نیز در این باره گفت: صحبت‌های وزیر کشور برای ما قانع‌کننده نبود و دولت حتما باید نرخ بنزین آزاد را اعلام کند. کمال دانشیار گفت: دولت کارهای زیادی برای سهمیه‌بندی بنزین انجام داده، اما باید نرخ آزاد بنزین را نیز هر چه سریع‌تر تعیین کند.

وی گفت: دولت به شدت با اعلام نرخ آزاد بنزین مخالف است که به نظر ما اشتباه می‌کند.

همچنین حمیدرضا کاتوزیان نماینده مردم تهران گفت: وزنه اصلی تبصره ۱۳ استفاده از خودروهای دوگانه سوز یا گازسوز است، ولی گازسوز کردن موتورها علاج نهایی نیست.

وی به اجرا نشدن بخشی از قانون مصوب مجلس اشاره کرد و گفت: در بند «واو» تصویب کردیم که سهمیه آزاد با قیمت مناسب در حالی که سهمیه‌بندی اجرا شد اما در مورد بحث آزاد آن که قیمت مناسب را باید دولت تشخیص و با آن قیمت عرضه کند آقایان موضوع تورم را عنوان می‌کنند.

وی افزود: همین الان هم تورم تا حدی آثار خودش را در نرخ تاکسی و بقیه کالاهای مصرفی گذاشته است.

کاتوزیان اظهار کرد: اگر قرار باشد قیمت آزاد ارائه نشود، ما نباید قانون را مسکوت بگذاریم، بلکه باید دولت با ارائه لایحه به مجلس با تهیه طرحی آن بخش از قانون را تا سال آینده متوقف کند.

وی گفت: خود من به سهمیه‌بندی به‌علاوه بنزین آزاد رای دادم، اگر قیمت آزاد نبود فقط به سهمیه‌بندی رای نمی‌دادم.

طرح واردات بنزین توسط شهرداری

محمد خوش‌چهره، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس از تهیه طرحی در مجلس خبر داد که براساس آن به شهرداری تهران اجازه داده می‌شود تا بنزین وارد کند.

نماینده مردم تهران در مجلس در حاشیه جلسه علنی دیروز مجلس در جمع خبرنگاران با اعلام این خبر گفت: قرار است تا نمایندگان مجلس از شهرداری تهران بخواهند که مسوولیت خود را نسبت به حمل و نقل عمومی اعلام کند و اگر ظرفیت حمل‌و‌نقل عمومی اعم از مترو و اتوبوس و سایر وسائل نقلیه عمومی پاسخ نیازهای منطقی تهران را ندهد، این طرح در مجلس مطرح خواهد شد. عضو فراکسیون اکثریت مجلس افزود: اگر این تجربه در تهران موفق بود به سایر کلانشهرها نیز تسری خواهد یافت. وی گفت: اجرای این طرح می‌تواند از طریق کارت‌های اعتباری بنزین صورت گیرد.