قالیباف درباره مونوریل سخن گفته بود!

هفته گذشته محمد باقر قالیباف، شهرداری تهران در جمع خبرنگاران از توافقی کلان در مورد ساخت مونوریل میان شهرداری و وزارت کشور سخن گفته بود، اما تنها دو روز بعد معاون ترافیک شهرداری تهران، برداشت خبرنگاران از سخنان قالیباف را نادرست خواند و گفت که قالیباف درباره مونوریل سخن نگفته است. جعفر تشکری هاشمی، افزود: قالیباف تنها در مورد قطار هوایی صحبت کرده بود و تعبیر مونوریل که در رسانه‌ها منتشر شد، ناشی از اشتباه خبرنگاران بوده است. اما روز گذشته خبرگزاری فارس، فایل صوتی اظهارات قالیباف در جمع خبرنگاران را روی پایگاه اینترنتی خود قرارداد که در آن شهردار تهران از مونوریل سخن گفته و درباره آن توضیح داده بود.

علی‌اکبر آقایی مغانجویی ساخت مترو و مونوریل را از طرح‌های هزینه‌بر زیر ساخت حمل‌ونقلی دانست و اظهار کرد: هر چند مونوریل را به عنوان تکمیل‌کننده شبکه حمل‌ونقل ریلی نفی نمی‌کنیم اما نباید اساس توسعه زیرساخت‌های قطار شهری تهران تحت‌الشعاع مونوریل قرار گیرد.

نماینده مردم سلماس در مجلس در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که ابتدا باید به گسترش ساختار شبکه و ایستگاه‌های متروی شهری اقدام کنیم گفت: می‌توان با توسعه قطار شهری بخش‌هایی از آن را با مونوریل و حتی تراموا تکمیل کرد، زیرا در برخی جاها برای تکمیل شبکه حمل‌ونقل ریلی به ناچار باید از مونوریل استفاده کنیم اما اساس کار، توسعه زیرساخت‌های قطار شهری است.

آقایی خاطرنشان کرد: اگر توان سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های مترو را که به صورت حمل‌ونقل انبوه و به عنوان یک وسیله پرظرفیت استفاده می‌شود داشته باشیم، می‌توانیم با افزایش شبکه‌های حمل‌ونقل ریلی در نقاط اتصالی به ابعاد کمتر، از مونوریل استفاده کرده و شبکه حمل‌ونقل درون شهری را تکمیل کرد. رییس کمیسیون عمران مجلس با بیان این‌که نباید توقعی را که از مترو داریم از مونوریل داشته باشیم، تصریح کرد: این دیدگاه سبب توقف سرمایه‌گذاری در اساس حمل‌ونقل انبوه و جامع مترو در تهران خواهد بود، به همین دلیل با تثبیت و جلب حمایت از خطوط هشت گانه متروی تهران می‌توان با اجرای کامل این خطوط به فاصله زمانی حرکت کمتر از دو دقیقه با ظرفیت جابه‌جایی بیش از ۶‌میلیون مسافر در روز دست یافت. او همچنین به نسبت هزینه‌های ساخت مترو، متروی سبک، و قطار سبک شهری با مونوریل اشاره کرد و گفت: بنا بر گزارش‌های ارائه شده درباره ساخت خطوط ریلی از ۲ هزار کیلومتر خطوط ریلی در ۱۵۷ شهر دنیا فقط ۲۶ کیلومتر در چند شهر اختصاص به مونوریل پیدا کرده است. نماینده مردم سلماس در مجلس یادآور شد: به جز مونوریل شهر چانگ چینگ چین که به عنوان خط اصلی با نصف ظرفیت متروی تهران مورد استفاده قرار می‌گیرد، سایر خط‌ها جنبه حمل‌ونقل انبوه نداشته و به صورت تغذیه‌کننده لوکس کم ظرفیت عمل می‌کنند. وی با بیان این‌که با توجه به هزینه‌های طرح و طول خط، برای ساخت هر کیلومتر مونوریل بیش از ۳۰‌میلیون‌دلار هزینه می‌شود، اظهار کرد: در این صورت شاخص قیمت تمام شده برای یک کیلومتر به ظرفیت جابه‌جایی مسافر در حالت فشرده برای منوریل ۱۵۰۰۲‌دلار می‌شود که این مبلغ برای ظرفیت عادی و پر به ترتیب ۲۳۴۱ و ۲۱۱۲ خواهد بود. آقایی معتقد است شاخص قیمت تمام شده یک کیلومتر به ظرفیت جابه‌جایی مسافر در خط ۴ مترو تهران با ظرفیت نهایی۴۴۲۵۰ سفر در ساعت با فاصله زمانی حرکت ۲ دقیقه، برابر ۹۰۰‌دلار خواهد بود. او همچنین با اشاره به این‌که هزینه ساخت یک کیلومتر متروی شهری تهران ۵/۲۷ تا ۳۰‌میلیون‌دلار بوده است افزود: اگر سرمایه‌گذاری را در جهت تکمیل خطوط ریلی و متروی شهری تهران و حتی گسترش آن به شهرهای اقماری مثل شهرک پرند، فرودگاه، هشتگرد، مهرشهر و حتی شهریار و ورامین داشته باشیم، با این حال ضرورت توسعه زیر ساخت‌های ریلی و قطار شهری تهران بیش از این احساس می‌شود. آقایی متذکر شد: اگر توانستیم خطوط زیر ساخت ریلی شهری تهران را با شهرک‌های اقماری آن تکمیل کنیم، قطعا طراحی و محاسبه مونوریل به عنوان اتصال دهنده وکامل‌کننده شبکه ریلی و قطار شهری کمک خواهد کرد و شاید با سه خط متروی موجود، در درجه اول ضرورت توسعه و افزایش این خطوط در اولویت اهمیت قرار خواهد گرفت.