نگاه
ایران، تنها متفق روسیه در حل مشکلات خزر
خبرگزاری نووستی - روزنامه کامرسانت در تحلیلی نوشت: برای مسکو کاملا غیر قابل پذیرش است که قزاقستان، ترکمنستان و آذربایجان مصرانه خواستار تقسیم دریای خزر بر اساس خطوط مرزی هستند. به ویژه که این سه کشور به طور یک جانبه در «بخشهای خود» اعلام استقلال کردهاند. منابعی نزدیک به مذاکرهکنندگان توضیح دادند که اگر دریای خزر را بر اساس خطوط مرزهای ملی تقسیم شود، به روسیه پیش از هر چیز در بخش ماهیگیری خسارت وارد خواهد داشت، چرا که در بخش روسیه تقریبا ماهی از همه جا کمتر است.
علاوهبر این تقسیم دریای خزر به این شکل، اجرای برنامه ساخت خط لوله از اعماق دریای خزر برای انتقال سوخت از ترکمنستان و قزاقستان به اروپا را بدون گذر از روسیه، تسهیل میکند.
علاوهبر این، پس از تقسیم سواحل خزر، کشورها میتوانند با حضور نظامی کشورهای دیگر (به غیر از کشورهای حاشیه خزر) در این دریاچه موافقت کنند که روسیه با تمامی قوا سعی در جلوگیری از آن دارد.
این روزنامه روسی نوشت: از نظر مسکو «مهرههای ضعیف» در باشگاه کشورهای حاشیه دریای خزر، آذربایجان و قزاقستان هستند که در مسائل مربوط به فعالیتهای نظامی در خزر، در مدت اخیر هرچه بیشتر به سمت غرب میروند. به عنوان مثال باکو به بهانههای مختلف از پذیرش پیشنهاد روسیه برای انعقاد قرارداد تحکیم اصل جلوگیری از حضور ناوهای نظامی کشورهای ثالث در منطقه و ایجاد ناوگان نظامی «کاسفور» در خزر امتناع میکند. به جای آن آذربایجان تمایل بسیاری به پروژه آمریکایی «پاسبان خزر» دارد. اما قزاقستان هرچند که موضع انعطاف پذیرتری درباره پیشنهادات یاد شده دارد، اما آشکارا از لج مسکو ایده برابری سطح نظامی هر یک از کشورهای حاشیه خزر را تشدید میکند. اجرای این ایده، منجر به کاهش محرز حضور نظامی روسیه در منطقه میشود. کامرسانت نتیجه میگیرد: بدین ترتیب، تنها متفق روسیه در امور خزر، همچنان ایران باقی میماند. ایران هم ایده روسیه درباره ایجاد «کاسفور» را میپسندد و هم از طرح احداث خط لوله انتقال سوخت از اعماق خزر بدون گذر از روسیه حمایت نمیکند. و از آنجایی که نشست آتی خزر در تهران برگزار خواهد شد، شانس مسکو در مباحثه با مخالفین افزایش مییابد.
ارسال نظر