دکتر پدرام سلطانی:

اتاق بازرگانی بین‌المللی در سال ۱۹۱۹ با هدف خدمت به تجارت جهانی از طریق ترویج مبادلات و سرمایه‌گذاری، گشایش بازارهای جهان به روی کالاها و خدمات و جریان آزاد سرمایه ایجاد شد. اتین کلمانته (Etienne Clémentel) اولین رییس این سازمان که سابق بر آن وزیر بازرگانی کشور فرانسه بود نقش موثری در ایجاد و استقرار این سازمان جهانی داشت و تحت نظارت وی دبیرخانه بین‌المللی سازمان در شهر پاریس تاسیس گردید. وی همچنین در ایجاد دیوان بین‌المللی داوری در سال ۱۹۲۳ نقش موثری داشت.هسته اولیه اتاق بازرگانی بین‌المللی پس از جنگ جهانی اول و در شهر آتلانتیک توسط بخش خصوصی کشورهای بلژیک، انگلستان، فرانسه، ایتالیا و ایالات متحده آمریکا بنا نهاده شد و امروزه بسیاری از اتاق‌های بازرگانی و شرکت‌های بزرگ از ۱۳۰ کشور جهان عضو این اتاق هستند. اتاق بازرگانی بین‌المللی دارای ۱۶ کمیسیون است که اهم مباحث و مسائل تاثیرگذار بر تجارت بین‌الملل را پوشش می‌دهند. این ۱۶ کمیسیون عبارتند از: مبارزه با رشوه و فساد اداری، داوری، روش‌ها و عرف‌های بانکی، تجارت و جامعه، قانون و عرف‌های تجارت، رقابت، مقررات گمرکی و تجارت، تجارت الکترونیک و فناوری اطلاع‌رسانی، سیاست اقتصادی، محیط زیست و انرژی، بیمه و خدمات مالی، حقوق مالکیت معنوی، بازاریابی و تبلیغات، مالیات، سیاست تجارت و سرمایه‌گذاری، حمل و نقل و امور لجستیک.

ساختار اتاق بازرگانی بین‌المللی به شرح زیر است:

۱. مجمع: عالی‌ترین رکن اتاق است و ترکیبی است از نمایندگان اتاق‌های بازرگانی عضو از سراسر جهان. همچنین ۱۰ عضو مستقیم از کشورهایی که کمیته ملی اتاق بازرگانی بین‌المللی در آنها تشکیل نشده است نیز امکان دعوت شدن و حضور در مجمع را دارند. مجمع دو بار در سال تشکیل جلسه می‌دهد.

۲. کمیته‌های ملی: هر یک از کشورهای عضو در کشور خود دارای یک کمیته ملی اتاق بازرگانی بین‌المللی است که به عنوان اعضای مجمع تلقی می‌شود. (در ایران نیز کمیته ملی اتاق بازرگانی بین‌المللی وجود دارد.)

۳. هیات رییسه و هیات اجرایی: رییس و نایب رییس هیات رییسه توسط مجمع به مدت ۲ سال برگزیده می‌شوند. این دو به همراه رییس قبلی هیات رییسه (مجموعا سه نفر) هیأت رئیسه اتاق بازرگانی بین‌المللی را تشکیل می‌دهند. مجمع همچنین هیأت اجرائی ۳۰-۱۵ نفره‌ای را نیز انتخاب می‌نماید. این هیات مسوول اجرای سیاست‌های اتاق بازرگانی بین‌المللی بر اساس توصیه‌های رییس هیات رییسه است. اعضای هیات اجرایی برای مدت ۳ سال انتخاب می‌شوند و هر سال ماموریت یک سوم از اعضا خاتمه یافته و افراد دیگری به جای آنها انتخاب می‌شوند.

۴. دبیرکل: دبیرکل سرپرست دبیرخانه بوده و با کمیته‌های ملی جهت اجرای برنامه‌های اتاق بازرگانی بین‌المللی ارتباط کاری نزدیک دارد. دبیرکل با معرفی هیات اجرایی و توسط مجمع انتخاب می‌شود.

(در سال ۱۹۷۹ میلادی ( ۱۳۵۷ هجری شمسی) رییس هیات رییسه اتاق بازرگانی بین‌المللی محسن لک از ایران بوده است و با توجه به اینکه در تاریخ ۸۰ ساله اتاق بازرگانی بین‌المللی تنها سه کشور آسیایی یعنی هند - ایران و پاکستان موفق به کسب این مقام شده‌اند این افتخاری برای کشور ما محسوب می‌شود.)

اتاق بازرگانی بین‌المللی با اکثر سازمان‌های بین‌المللی از جمله سازمان ملل و سازمان تجارت جهانی ارتباط نزدیک و موثر برقرار کرده است همچنین در کلیه مجامع معتبر اقتصادی مانند اجلاس داووس، اتحادیه اروپا، گروه G-۸ و بسیاری دیگر حضور دارد.

منبع: سایت رسمی اتاق بازرگانی بین‌المللی www.iccwbo.org