بیست و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلمفجر امروز طی مراسمی در تالار وحدت آغاز می شود
بهار ۲۵ سینمای ایران
به گفته منوچهر محمدی، مدیر آیینهای افتتاحیه و اختتامیه بیست و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر امسال به دلیل همزمانی دهه مبارک فجر با ایام عزاداری سالار و سرور شهیدان از طرف ستاد جشنواره شورای سیاستگذاری این رویداد مقرر شد به جهت تکریم و تعظیم حماسه عاشورا، با حضور هنرمندان در مراسم افتتاحیه با زبان و شیوهای شایسته و بایسته، حماسه عظیم عاشورا و یاد شهید کربلا و یاران باوفایش را پاس بدارند. در این مراسم قرار است با نمایش چند کلیپ، سینماگران از تاثیر واقعه عظیم کربلا بر فرهنگ و هنر ایران سخن بگویند. مجری این مراسم مصطفی موسوی از مجریان تلویزیون است و سه قطعه نمایشی درباره حوادث عاشورا، نوشته و کارگردانی محمد رحمانیان اجرا خواهد شد.
کارگردانی مراسم با بیژن میرباقری و تهیهکنندگی آن با منوچهر محمدی است.
این دوره از جشنواره در حالی به روزهای آغازین خود نزدیک میشود که گزارشهای رسیده از ناظران این آثار و اعضای هیات انتخاب این جشنواره متشکل از سینماگران و مدیران فرهنگی کشور، حاکی از امیدواریهای بسیار نسبت به ارتقای سطح کیفی جشنواره بیست و پنجم نسبت به سال گذشته دارد.گرچه هنوز نمیتوان برنامه دقیق آثار راهیافته به جشنواره بیست و پنجم را دریافت ولی باید جای خالی برخی فیلمسازان را در جشنواره بیست و پنجم از همین حالا انتظار داشت.در روز نخست نمایش این آثار که از فردا با یک روز تاخیر نسبت به روز افتتاحیه آغاز میشود، فیلمهای «سینهسرخ» ساخته پرویز شیخطادی، «خونبازی» ساخته رخشان بنیاعتماد، «تکدرختها» ساخته سعید ابراهیمیفر، «مصائب دوشیزه» ساخته مسعود اطیابی، «اتوبوس شب» از کیومرث پوراحمد، «پابرهنه در بهشت» ساخته بهرام توکلی، «مینای شهر خاموش» از امیر شهاب رضویان، «آدم» ساخته عبدالرضا کاهانی، «آفتاب بر همه یکسان میتابد» ساخته عباس رافعی و «مثل یک قصه» ساخته خسرو سینایی به نمایش درمیآیند. این آثار بنا بر اعلام روابط عمومی جشنواره در سینماهای عصر جدید یک، ۲ و ۳، آفریقا، سپیده، آستارا، فرهنگ، سروش، صحرا، جمهوری، پایتخت میزبان مخاطبان جشنواره فجر هستند. هنوز جدول نمایش آثار جشنواره توزیع نشده است. حبیب ایلبیگی، مدیر روابط عمومی جشنواره بینالمللی فجر اعلام کرد که به دلیل تعطیلی سینماها در روزهای اخیر، با هماهنگی به عمل آمده با سینماها از صبح جمعه برنامه سینماهای نمایشدهنده فیلمهای جشنواره منتشر میشود.
این رویداد در قالب ۱۶بخش رقابتی و غیررقابتی شامل ۵۱فیلم بلند ایرانی، ۱۱۵اثر خارجی، ۱۵فیلم کوتاه خارجی، ۱۹اثر کوتاه ایرانی، ۱۱مستند بلند خارجی و دو اثر نیمهبلند، ۱۱مستند بلند ایرانی و ۲۳مستند کوتاه برپا میشود.
در بخش بینالمللی این دوره آثاری از سیوچهار کشور جهان در بخشهای مختلف به روی پرده میروند که در این میان، آمریکا با ۲۲عنوان فیلم، فرانسه با ۱۳فیلم و انگلیس با ۱۰عنوان فیلم در رتبههای اول تا سوم قرار دارند. از دیگر کشورهایی که در این دوره نسبتا حضور قابل توجهی دارند میتوان به کانادا با ۴فیلم، آرژانتین با ۳فیلم، اسپانیا ۴فیلم، تایلند ۳فیلم و روسیه با ۳فیلم اشاره کرد.
۱۶فیلمساز امسال با اولین ساخته بلندشان در بخش مسابقه فیلمهای اول حضور دارند. از میان آنها میتوان به عبدالرضا کاهانی که فیلمنامهنویس است با فیلم «آدم»، علی وزیریان که پیش از این به عنوان طراح پوسترها مطرح بود با فیلم «خدا نزدیک است»، و مسعود اطیابی از مدیران تولید سینما با فیلم «مصائب دوشیزه»، مهرداد فرید که سردبیر ماهنامههای «فیلم نگار» و «نقد سینما» بوده است با فیلم «آرامش در میان مردگان» و بایرام فضلی از فیلمبرداران سینمای ایران با فیلم «باز هم سیب نداری» اشاره کرد. در حالی که در مورد حضور فیلمهای «رییس» به کارگردان مسعود کیمیایی و «روز سوم» به کارگردانی لطیفی حرف و حدیثهای بسیاری وجود دارد اما روز گذشته رضا داد، دبیر جشنواره در این باره گفت: این دو فیلم به دلیل اینکه همچنان مراحل آمادهسازی خود را طی میکنند، هنوز به مرحله آمادهسازی کامل نرسیدهاند، بنابراین برنامه نمایشهای آنها برای روزهای ۱۵ و ۱۶بهمن ماه به بعد و در روزهای پایانی جشنواره تنظیم شده است.وی توضیح داد: تاکنون بیش از ۷۰درصد فیلمها رسیده و تعدادی که هنوز نرسیده است، اولین نمایش را برای پس از آمادهسازی آنها گذاشتهایم. تعداد فیلمها در هر دو گروه نمایش بخش مسابقه، ۱۴فیلم است، که در هر شرایطی اگر هر کدام از فیلمها نرسد، فیلم جایگزین وجود دارد.» براساس شنیدهها «رییس» مراحل تدوین خود را به پایان رسانده است و «روز سوم» نیز مراحل پایانی آمادهسازی را سپری میکند و از احتمال پایینی برای حضور در جشنواره برخوردار است. برگزاری بزرگداشت «ماریو مونیچلی» با پخش ۱۳فیلم از این کارگردان ایتالیایی و نکوداشت علی نصیریان و یدا... صمدی از هنرمندان باسابقه سینما از دیگر برنامههایی است که در نظر گرفته شده است. همچنین طبق رسم هر ساله بازار بینالمللی فیلم فجر نیز با حضور ۲۲۰میهمان خارجی از ۴۷کشور جهان شامل ۸۰غرفه (۵غرفه خارجی و ۳۰غرفه متعلق به سینماگران ایرانی) از روز ۱۴ بهمنماه در مرکز آفرینشهای هنری کانون آغاز به کار میکند و به مدت ششروز به کار خود ادامه میدهد. به هر حال باید منتظر نشست تا نتیجه بیست و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر که به نوعی کارنامه فعالیت یکساله سینمای ایران است را دید. در سال گذشته تعدادی از فیلمهای حاضر در جشنواره بیست و چهارم که مورد استقبال قرار گرفتند هرگز در نوبت اکران قرار نگرفتند و جشنواره فیلم فجر و تعدادی از جشنوارههای خارجی برای این فیلمها از معدود جاهایی بود که به نمایش گذاشته شدند و سپس راهی بازار قاچاق فیلم شدند و بدون آنکه تهیهکننده آن فیلم سودی از فروش فیلمش ببرد، در دست مصرفکننده قرار گرفت که این قبیل اتفاقات ضربه سنگینی به اقتصاد سینمای ایران خواهد زد. بهار سینمای ایران در سال ۸۵ با وجود حاضران و غایبان میتواند کارنامه موفقی را در سینمای ایران رقم بزند و نویدبخش سالی خوب در این عرصه باشد.
ارسال نظر