مخالفت گسترده با افزایش فشار آمریکا به ایران
سناتورهای آمریکایی، اتحادیه اروپا و روسیه، بوش را از جنگ برحذر داشتند علی طجوزی - رییسجمهوری آمریکا برای افزایش فشار بر ایران با مخالفتهای شدید از سوی اروپا، روسیه و تعدادی از سناتورهای جمهوریخواه و دموکرات روبهرو شد.
بوش در گفتوگو با شبکه ای بی سی نیوز اعلام کرد که آمریکا قصد حمله به ایران را ندارد، اما فشارهای دیپلماتیک را برای متقاعد کردن تهران برای توقف برنامه هستهایاش افزایش خواهد داد.
وی در این گفتوگو اعلام کرد که بهترین راه برای انجام این کار ادامه جلب حمایت کشورهای دیگر از آمریکا و نشان دادن بسیار روشن مواضع به ایران است.
این سخنان بوش در حالی مطرح میشود که رویتر به نقل از دیپلماتها گزارش داد که درخواست آمریکا از همپیمانانش برای اعمال تحریمهایی فراتر از تحریمهای شورای امنیت علیه ایران با مخالفت شدید روسیه و اتحادیه اروپا روبهرو شده است.
بنابر گزارش رویتر تعدادی از کشورها به ویژه روسیه احساس میکنند که آمریکا در حال اعمال فشار بر آنهاست تا حتی به تجارت قانونی خود با ایران به علت مشاجرات هستهای پایان دهند.
«تام کیسی» معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در جمع خبرنگاران در واشنگتن گفت: مطمئنا ما علاقهمند به کار کردن نه تنها با اروپاییها بلکه با همه اعضای شورای امنیت برای ایجاد این اطمینان هستیم که قطعنامه به طور کامل به اجرا درآمده است.
یک دیپلمات اروپایی گفت: هدف آمریکا این است که سرمایهگذاری در ایران را به طور بالقوه غیر ممکن کند؛ این مساله فقط درباره متوقف کردن فروش فناوری دو منظوره (به ایران) نیست. آنها در تلاش هستند تا سرمایهگذاران را خارج از ایران نگاه دارند و در تلاش سختی هستند تا بهای نفت در حد پایینی حفظ شود.
وی افزود: آنها (آمریکاییها) فکر میکنند این چیزی است که به ایران تا بیشترین حد آسیب وارد خواهد کرد و فکر میکنند که حق با آنهاست.
برخی دیپلماتها هم گفتند که سعودیها در حال همکاری با آمریکا برای ایجاد این اطمینان هستند که نفت کافی در بازار وجود دارد؛ به گونهای که بهای آن بتواند در حدود ۵۰ دلار در هر بشکه باشد، یعنی سطحی که سعودیها گفتهاند میتوانند با آن زندگی کنند.به گفته این دیپلماتها، یکی از مشکلات برای کند بودن اجرای کامل تحریمها از سوی اروپاییها این است که برخی کشورها مکانیسمهای قانونی برای اجرای آنها را ندارند. واشنگتن در حال اعمال فشار بر آنها است تا به این مکانیسمها با سرعت هر چه تمامتر دست یابند.
یک مقام دیگر آمریکایی هم در گفتگو با رویتر تصریح کرد که واشنگتن این حقیقت را پذیرفته که دستیابی به قطعنامه دیگر شورای امنیت با تحریمهای سختتر علیه ایران، همچنانکه مذاکرهکنندگان در ابتدا نسبت به آن امیدوار بودند، تقریبا غیرممکن است. این مقام آمریکایی خاطر نشان کرد: ما از این قطعنامه استفاده و آن را به شکل فشار بیشتر بر ایرانیها تا جایی که ممکن باشد، تفسیر خواهیم کرد.
یک دیپلمات اروپایی گفت که تحریمهای ایران در نشست هفته گذشته مقامهای جی هشت ( هشت کشور بزرگ صنعتی جهان) در برلین مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مقامهای روسی در این نشست شکایت کردهاند که تحریمها به علت روابط تجاری نزدیک آنها با ایران بیش از هر کشور دیگری در حال آسیب زدن به آنهاست.
آسوشیتدپرس نیز در گزارشی از موج مخالفت با طرح جدید بوش در داخل آمریکا خبر داد.
«باراک اوباما» سناتور دموکرات به «جان نگروپونته» مدیر سابق سازمان اطلاعات ملی که قرار است به فرد شماره دوم در دستگاه امور خارجه آمریکا و معاونت «کاندولیزا رایس» منصوب شود، گفت: فکر میکنم نکتهای که ما را نگران کرده این است که وارد خصومت فعال با ایران شدهایم؛ بدون این که تلاشی فعال برای پیگرفتن رویکرد دیپلماتیک انجام دهیم. بدون این که مردم آمریکا دقیقا درک کنند چه اتفاقی افتاده است.
وی هشدار داد که سناتورها از هر دو حزب خواستار شفافیت و ارایه توضیحات بیشتر در رابطه با سیاست واشنگتن خواهند شد. وی با اشاره به خطای اطلاعاتی نهادهای جاسوسی آمریکا در عراق، افزود: این درخواست برای این امر صورت میگیرد تا اشتباهاتی را تکرار نکنیم که در گذشته مرتکب شدیم.
چاک هگل سناتور جمهوریخواه که خود را برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا آماده میکند نیز در این جلسه از جان نگروپونته پرسید که آیا آمریکا به سوی تقابل نظامی با تهران پیش میرود یا خیر.
نگروپونته در پاسخ به این سوال به جواب جرج بوش اکتفا کرد که دیپلماسی به دیگر گزینهها ترجیح دارد و ادامه داد: ما هیچ احتمالی را منتفی نمیدانیم.
از سوی دیگر ژنرال ویلیام فالون، که قرار است نظامیان آمریکا مستقر در خاورمیانه را هدایت کند، در اظهاراتی اعلام کرد که ایران خواستار کاهش نفوذ آمریکا در منطقه است.
ژنرال فالون نیز در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا خاطر نشان کرد: به نظر من میرسد که ایران در منطقه در حال گسترش تواناییهای نظامی خود است و ما نیز مجبوریم که توجه دقیقی به آنچه آنها انجام میدهند و یا ممکن است به کارگیرند داشته باشیم. جان نگروپونته که از شخصیتهای برجسته دستگاه بوش است، گفتوگوی مستقیم با ایران را به پیشرفت در حل مساله هستهای این کشور مشروط کرد.
وی در این جلسه گفت: نظر غالب در حال حاضر این است که ما تا زمانی که پیشرفتهایی درباره مساله هستهای ایران حاصل نشود، تمایلی به گفتوگوی دیپلماتیک سطح بالا با این کشور نداریم.
وی به این مساله اشاره کرد که واشنگتن در جریان مذاکرات با کشورهای اروپایی درباره مساله هستهای ایران به طور غیرمستقیم با ایران گفتوگو کرده است.
ارسال نظر