وقت زیاد داریم

با‌ البرادعی درباره طرح‌شان‌صحبت‌کردم

تلاش‌روسیه‌برای بازگرداندن پرونده به آژانس. دنیای اقتصاد - دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ایران، در زمینه اقدام بعدی شورای امنیت علیه ایران گفت: در این زمینه برای بحث و بررسی و صحبت وقت زیاد داریم.

علی لاریجانی، در خصوص اظهارات دبیر شورای امنیت ملی روسیه در مسکو مبنی‌بر حمایت مجدد از طرح البرادعی افزود: بنده در گفت‌و‌گوی تلفنی که سه روز پیش (روز تاسوعا) با محمد البرادعی داشتم، در این باره در خصوص آنچه به عنوان طرح منتسب به ایشان مطرح می‌شود صحبت کردم.

وی گفت: مدیرکل آژانس اظهار داشتند که حقیقت طرح مذکور این است که مذاکرات بین ایران و طرفین کشورهای ۱+۵ آغاز شود. ما به آنچه آقای البرادعی از ارائه ایده خود مطرح کردند، اعتقاد داریم. ایران همچنان معتقد است که مسیر حل مساله هسته‌ای از طریق مسالمت‌آمیز و گفت‌و‌گو حل می‌شود.

لاریجانی در مورد اینکه دبیر شورای امنیت ملی روسیه گفته است، ایران در مذاکراتش، پیشنهادی شبیه پیشنهاد کشورهای ۱+۵ را ارائه کرده است گفت: طرحی به این معنا که بسته جدیدی باشد مطرح نشده است، اما علاقه آقای ایوانف این بود که از طریق یک نوع مذاکرات بتوانیم به نتیجه برسیم تا شرایط فعلی با آرامش توام شود. همچنین در این مذاکرات سناریوهایی در این زمینه مطرح شد.

وی در خصوص محتوای پیام مقامات آمریکایی خاطر نشان کرد: قبلا هم گفته‌ام این پیام‌ها چیز جدیدی نیست و بر خلاف آنچه بیان شده است این پیام‌ها کتبی نبوده است.

دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در خصوص اینکه چرا با وجود علاقه روسیه برای ارتقای روابطش با ایران پوتین طی دوره ریاست‌جمهوری‌اش به ایران سفر نکرده است گفت: اتفاقا در سفر آقای ایوانف به تهران موضوع سفر رییس‌جمهوری روسیه به تهران هم مطرح شد، باید زمان مشخصی را تعیین کنیم که ایشان به ایران تشریف بیاورند و فکر نمی‌کنم نسبت به نیامدن ایشان به ایران از طرف دولت روسیه حساسیت خاصی وجود داشته باشد.

وی در خصوص تشدید فشارهای روانی آمریکا به ایران در شرایط فعلی و اینکه آیا دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی اقداماتی را برای هماهنگ سازی بیشتر در داخل طراحی کرده است یا نه گفت: آنچه مشخص است این که ما یک مسیر مشخصی را با همراهی مسوولان مربوطه باید دنبال کنیم. مبنای کار کشور این نیست که افکار مختلف مطرح نشود. به طور طبیعی کشوری که در آن دموکراسی است این شرایط باید وجود داشته باشد و فکر می‌کنم همه رسانه‌های گروهی و جریانات فکری بر این باور هستند که مساله هسته‌ای یک امر ملی است و گرایشهای مختلف در کشور حتی کسانی که واگرایی‌هایی در مسائل داخلی دارند، در مساله هسته‌ای هم نظرند چون بخشی از غرور ملی ایرانیان است که مبنای منطقی برای توسعه آتی کشور است، بنابراین تردیدی در این زمینه وجود ندارد.

لاریجانی در رابطه با اینکه آیا ایران حاضر است در قالب ایده البرادعی غنی سازی را برای مدت محدود تعلیق کند و از سوی دیگر قطعنامه ۱۷۳۷ متوقف شود گفت: من نمی‌دانم چرا شما ایده آقای البرادعی را طرح می‌دانید چون ایشان طرحی را به ما ارائه نکردند. ایشان اصل این طرح را مذاکراتی دانستند که به نحوی طرفین را به یکدیگر نزدیک سازد که ما در این جهت همفکریم، اما اینکه چیزی به عنوان اجزای این طرح به ما ارائه شود وجود ندارد.

لاریجانی در خصوص راه‌اندازی ۳۰۰۰ سانتریفیوژ گفت: این مساله جزو برنامه‌های تحقیق و توسعه ماست و در یک زمان بندی تحقق می‌یابد.

وی در خصوص اینکه موضع ایران نسبت به عدم تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای‌اش تغییر نکرده است؟ گفت: ما مسیر اشتباهی نرفته بودیم که الان بخواهیم آن را اصلاح کنیم. در صحبت‌هایی که با شرکای خود در این زمینه‌ها داشتیم که در موضوع هسته‌ای با ما رایزنی می‌کنند آنها هم تاکید می‌کنند که ما قبول داریم رفتار اتمی ایران در حال حاضر هیچ مخاطره‌ای در بر ندارد. دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در پاسخ به این پرسش که شایعه شده است که به مسوولان کشور گفته‌اند در خصوص مساله هسته‌ای به غیر از شما کس دیگری صحبت نکند گفت: ما چنین توصیه‌ای را نداشته‌ایم، من نمی‌دانم چه کسی این توصیه را کرده است. رییس‌جمهور مسوولیت اجرایی این کشور را دارند و قاعدتا ایشان اظهارنظر خواهند کرد و چنین چیزی را من تایید نمی‌کنم.

وی در مورد اینکه به نظر می‌آید مساله هسته‌ای با توجه به برنامه‌هایی که برای جشن هسته‌ای تدارک دیده شده است منحصرا به نام دولت فعلی رقم می‌خورد گفت: من فکر می‌کنم نباید قضاوت‌های از پیش تعیین شده داشته باشیم و حتما آقای احمدی‌نژاد شان دولت‌های گذشته را که در این زمینه نقش داشته‌اند، محترم می‌دانند و من خواهشم این است که در بخش هسته‌ای وارد چنین موضوعاتی نشویم، چرا که این موضوع مساله‌ای ملی است و بارها گفته‌ام که همه دولت‌های گذشته در این مساله نقش داشته‌اند و کمک کرده‌اند و اصل این فکر که همیشه دولت‌ها را در این قضیه ترغیب کنند از طرف مقام معظم رهبری بوده است و هیچ کسی در این شرایط به دنبال آن نیست که زحمات دولت‌های گذشته را نفی کند و من به رسانه‌های گروهی مختلف این توصیه را دارم که در نوع سوالات و پیگیری‌هایی که می‌کنید نگاه ملی

را در این مساله تشدید کنید و وارد این موضوعات نشوید که خدای‌ناکرده کسی در پاسخ به شما لغزشی داشته باشد و این تبدیل به یک ماجرای داخلی شود.

تلاش روسیه برای بازگرداندن پرونده ایران به آژانس

دبیر شورای امنیت ملی روسیه از تلاش این کشور برای بازگرداندن پرونده هسته‌ای ایران به آژانس خبر داد و گفت: روسیه ابتکار عمل محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را در قبال ایران تائید می‌کند.

به گزارش خبرگزاری فارس، ایگور ایوانف در نشستی خبری ضمن ابراز خرسندی از نتایج مذاکراتش با مسوولان ایرانی در تهران، درباره برنامه‌های صلح آمیز هسته‌ای ایران گفت روسیه از ابتکار عمل محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حمایت می‌کند.

در ابتکار عمل البرادعی از ایران درخواست شده است غنی سازی اورانیوم را در مقابل لغو تحریم های اعمال شده از سوی شورای امنیت علیه تهران، معلق کند.

دبیر شورای امنیت ملی روسیه همچنین خواستار حل مسالمت‌آمیز پرونده هسته‌ای ایران شد و گفت: حل این پرونده، زمینه حل دیگر مسائل پیچیده منطقه را فراهم خواهد کرد.

وی افزود: با توجه به تنش در عراق، لبنان و سراسر خاورمیانه، از سرگیری مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای ایران، زمینه یافتن راه‌حل‌های سیاسی را برای این پرونده‌ها، فراهم می‌کند.

دبیر شورای امنیت ملی روسیه افزود: روسیه برای خدمت به منافع خود و شریک ایرانی‌اش، برای بازگرداندن پرونده هسته‌‌ای ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تلاش می‌کند. ایوانف گفت: معتقدیم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تنها نهادی است که اجازه دارد پرونده هسته‌ای ایران را بررسی کند و این با خواسته ایران و روح قطعنامه‌های بین‌المللی همسو و هماهنگ است.

وی با بیان اینکه روسیه و ایران درباره حل و فصل پرونده‌های عراق، لبنان و فلسطین اتفاق نظر دارند، تاکید کرد: تنش‌زدایی در منطقه یا تشدید تنش، به ساز و کار حل و فصل پرونده هسته‌ای ایران مرتبط است.

ایوانف همچنین بر تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای اشغالگر آمریکایی از عراق تاکید کرد و گفت: باید مذاکراتی بین دولت عراق و نمایندگان جامعه بین‌المللی و کشورهای همسایه صورت گیرد و طرحی برای تعیین جدول زمانی خروج اشغالگران و واگذاری اختیارات کامل به عراقی‌ها تدوین شود.