دکتر پدرام سلطانی- اتاق بازرگانی و صنایع فرانسه که اصطلاحا «مجمع اتاق‌های بازرگانی و صنایع فرانسه» نامیده می‌شود، کنفدراسیونی است متشکل از ۱۵۵ اتاق بازرگانی و صنایع محلی و ۲۰ اتاق بازرگانی و صنایع استانی (در ایران اتاق بازرگانی و صنایع استانی وجود ندارد و مجموعا ۳۰ اتاق بازرگانی، صنایع و معادن در مراکز استان ها و برخی شهرستان ها شکل گرفته است). بودجه مجموع اتاق‌های بازرگانی و صنایع فرانسه در سال ۲۰۰۴ بالغ بر ۴میلیارد یورو (حدود ۴۸۰۰میلیارد تومان) بوده است که منابع اصلی تامین آن عبارتند از بخشی از مالیات حرفه‌ای و صنفی، عواید حاصله از مدیریت اماکن عمومی‌ و درآمدهای آموزشی (بودجه مجموع اتاق‌های بازرگانی و صنایع و معادن ایران رقمی ‌در حدود ۱۵-۱۰میلیارد تومان تخمین زده می‌شود که کمتر از ۴/۰درصد بودجه اتاق‌ها در فرانسه است). تعداد کل اعضای اتاق‌های بازرگانی و صنایع فرانسه در حدود ۸/۱میلیون شرکت است (این تعداد در ایران کمتر از ۴۰هزار شرکت است). اتاق بازرگانی و صنایع فرانسه نقش واسط بین اتاق‌های سراسر کشور و مراجع دولتی و عمومی‌فرانسه و اروپا و سازمآنهای بین‌المللی را ایفا می‌کند. وظیفه اتاق بازرگانی و صنایع فرانسه، راهنمایی و حمایت از اتاق‌های بازرگانی و صنایع سراسر کشور و ارائه مشاوره به آنها است و جهت تسهیل این امر کلیه اتاق‌های بازرگانی و صنایع این کشور توسط یک شبکه اینترانت به هم متصل‌اند.

ارکان اتاق بازرگانی و صنایع فرانسه به شرح زیر است:

۱ - مجمع عمومی: متشکل از ۱۸۶ نفر است و از اهم وظایف آن می‌توان به انتخاب رییس اتاق، تعیین خط مشی اتاق، تصویب بودجه و حسابرسی اشاره کرد.

۲ - هیات مدیره: متشکل از ۳۹ نفر است که اتخاذ تصمیمات و مواضع در فاصله بین برگزاری مجامع عمومی‌ به عهده آن بوده و ضمنا مسوول نظارت بر حسن اجرای مصوبات مجامع عمومی ‌است.

۳ - هیت اجرایی: متشکل از ۱۲ نفر است که به رییس اتاق در انجام وظایف وی کمک نموده و بررسی و تجزیه و تحلیل کلیه طرح‌های عمده اتاق و مسوول ارائه گزارش به هیات مدیره و مجمع عمومی‌است.

۴ - رییس اتاق: توسط اعضای مجمع عمومی‌برای مدت ۵ سال انتخاب می‌شود. مدیریت اجرائی اتاق بازرگانی و صنایع فرانسه به عهده دبیرکل است که توسط رییس اتاق انتخاب می‌گردد.

اهم وظایف اتاق‌های بازرگانی و صنایع فرانسه عبارتند از:

- حمایت از بنگاه‌های اقتصادی در کلیه امور کاری آنها

- ارائه رای و نظر و مشورت به مراجع دولتی و عمومی‌به عنوان نماینده بخش خصوصی

- تدقیق و بررسی کارشناسانه تحولات اقتصادی با تمرکز بر مسائل مبتلا به شرکت‌ها و بخش خصوصی

- ارائه آموزش مداوم و مبتنی بر نیازهای روز به شرکت‌های عضو

و اما یکی از وظایف جالب توجه اتاق‌های بازرگانی و صنایع فرانسه مدیریت خدمات و زیرساخت‌های عمومی ‌کشور اعم از ۱۲۰ فرودگاه و ۱۸۰ بندر است که این امر ضمن تامین بخش قابل توجهی از بودجه کلان اتاق‌های بازرگانی و صنایع در فرانسه، جایگاه مدیریتی و استراتژیک ویژه‌ای به اتاق‌ها بخشیده است.

همچنین اتاق‌های بازرگانی و صنایع فرانسه سالانه ۵۰۰هزار دانشجو و کارآموز را در ۵۴۰ موسسه آموزش علمی ‌بازرگانی و مهندسی تعلیم می‌دهد و تربیت می‌کند. ضمنا انجام تشریفات ثبت و تغییرات شرکت‌ها در فرانسه به عهده اتاق‌های بازرگانی است و سالانه بیش از ۸۰۰هزار مورد ثبت و تغییرات در این اتاق‌ها صورت می‌پذیرد.

اتاق‌های بازرگانی و صنایع در فرانسه عموما در حوزه‌های زیر به گردآوری آرا و ارائه پیشنهادها و راهکار می‌پردازند:

- توسعه فعالیت‌های اقتصادی

- رشد و توسعه و آمایش سرزمین

- محیط زیست

- حمل و نقل

- گردشگری

- آموزش و اشتغال

- شهرسازی

- بازرگانی و تجارت بین‌الملل

- امنیت اقتصادی

- امور بین‌الملل

علاوه بر اتاق‌های بازرگانی و صنایع شهرها و استان‌های فرانسه تعداد ۱۱۲ اتاق بازرگانی و صنایع مشترک با ۷۰ کشور در دایره فعالیت اتاق‌های بازرگانی و صنایع فرانسه قرار دارند.

اتاق‌های بازرگانی مشترک فرانسه با دیگر کشورها نیز مناسبات گسترده‌ای دارند. کارکرد و فعالیت‌های این اتاق‌ها عمدتا شامل روابط عمومی، ارتباطات، اطلاع‌رسانی، بررسی بازار، امور تجاری و خدمات حقوقی و مالی است.

منبع: سایت رسمی‌اتاق بازرگانی و صنایع فرانسه

www.acfci.cci.fr