قیمت‌گذاری مانع پیشرفت صنایع داروسازی است

گروه تشکل‌ها- عضو سندیکای صاحبان صنایع دارویی گفت: به دلیل اینکه دولت و سازمان‌های بیمه‌گر، بزرگ‌ترین مصرف‌کننده دارو در کشورند، مایل به افزایش قیمت دارو نیستند و از آن استقبال نمی‌کنند که همین مساله مانع پیشرفت صنایع داروسازی کشور شده است. به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، دکتر عباس کبریایی‌زاده، در بازدید خبرنگاران از شرکت داروسازی اسوه‌ با بیان این مطلب افزود: متاسفانه در نظام قیمت‌گذاری دارویی کشور اشکالاتی وجود دارد که نیازمند بازنگری است، به نحوی که منجر به رونق گردش اقتصادی در بخش تولید دارو شود.

وی با اشاره به اینکه پیش‌بینی می‌شود گردش مالی بازار دارو طی سال ۲۰۰۶ به ۶۵۰میلیارد دلار برسد، گفت: برآورد بازار سالانه داروی ایران نیز حدود ۵/۱میلیارد دلار است، یعنی اینکه ۲۵صدم درصد از بازار دارویی جهان در اختیار ایران است، این در حالی است که یک‌درصد جمعیت کره زمین در ایران ساکن هستند.

مدیرعامل داروسازی اسوه، ۴۰درصد بازار صنعت داروی جهان (۲۷۰میلیارددلار) را متعلق به ۱۰ شرکت دارویی بزرگ دانست و گفت: بیش از ۷۰درصد تحقیقات عمده دارویی که منجر به کشف مولکول‌ها و داروهای جدید می‌شود نیز در دست این شرکت‌ها است.

وی افزود: این شرکت‌های بزرگ داروسازی ۱۸درصد از درآمد فروش خود را صرف تحقیق و توسعه می‌کنند اما صنعت داروسازی در کشور ما کمتر از یک درصد از GDP را به تحقیق و توسعه اختصاص داده است.

کبریایی زاده تصریح کرد: براساس برنامه چهارم توسعه قرار است بین ۵/۰ تا یک‌درصد از درآمد صنعت داروسازی صرف تحقیق و توسعه شود که باید بگویم که این رقم قابل قبول و منطقی نیست.

عضو سندیکای صاحبان صنایع دارویی، با بیان اینکه طی سال ۱۳۸۴،‌ ۲۶میلیارد عدد دارو در کشور به مصرف رسیده است، ارزش این میزان دارو را حدود یک‌هزار و ۲۰۰میلیارد تومان دانست و سهم صنعت داروسازی کشور در تامین داروی مورد نیاز را ۹۵درصد اعلام کرد.

وی همچنین شاخص نیروی انسانی در صنعت داروسازی را بسیار پایین ارزیابی کرد و گفت: به‌رغم وجود نیروهای تحصیل کرده در کشور اما تعداد نیروی انسانی تحصیل کرده در صنعت داروسازی فقط حدود شش درصد است.

کبریایی ناکارآمدی صنعت بسته‌بندی در کشور را یکی دیگر از مشکلات شرکت‌های داروساز دانست و گفت: حدود یک سال و نیم در کشور تلاش کردیم شرکتی بیابیم که لوله‌های پلاستیکی مخصوص بسته‌بندی قرص‌های جوشان و دارای برچسب را تولید کند، اما تلاش‌های ما برای یافتن چنین شرکتی تا به حال ثمربخش نبوده و به ناچار اقدام به واردات لوله دارای برچسب و در مناسب قرص جوشان از ترکیه کردیم.

وی افزود: همچنین تولید‌کنندگان ورق‌های آلومینیومی کشور قادر به تولید کاغذ‌های آلومینیومی مناسب برای بسته‌بندی دارو نیستند، این در حالی است که این کاغذ‌ها در کشور‌هایی مانند ترکیه و عربستان تولید شده و ما ناچار به واردات این گونه ورق‌ها هستیم.

کبریایی زاده در ادامه از تولید سرنگ‌های آماده تزریق در شرکت داروسازی اسوه خبر داد و گفت: با مشارکت یک شرکت ایتالیایی و تا پایان امسال عملیات نصب تجهیزات و ماشین‌آلات تولید سرنگ‌های آماده مصرف در کشور به پایان می‌رسد و شاهد عرضه محصولات و فرآورده‌های آماده مصرف در کشور هستیم.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون حدود سه درصد از فروش را به تحقیق و توسعه اختصاص داده‌ایم، افزود: این رقم برای سال‌ آینده به پنج درصد خواهد رسید.

عضو سندیکای صاحبان صنایع دارویی، با اشاره به اینکه طی یک سال گذشته حدود ۱۴ داروی جدید در داروسازی اسوه تولید شده است، از مهم‌ترین محصولات تولیدی را قرص و سرنگ میگرستاپ (درمان و کنترل میگرن)، داروی اسویکس (Osvix) برای ممانعت از تشکیل لخته، ازتیکول (جدیدترین دارو برای کنترل جذب کلسترول در دستگاه گوارش)، گلوتازون (نسل جدید داروی ضد دیابت) و قرص کلسیم و ویتامین (Cal-D-Kal) عنوان کرد.