شب «موتسارت» به مناسبت دویست و پنجاهمین سالگرد تولد وی پنج‌شنبه شب در محل نشر ثالث برگزار شد. نادر مشایخی، رهبر ارکستر سمفونیک تهران، در این مراسم اظهار کرد: «آثار موتسارت قابل قالب‌بندی نیست و در هیچ چارچوبی نمی‌گنجد، به طوری که در کنسرواتورها و دانشگاه‌ها بسیار کم آنالیزپذیر نیست».

به گزارش ایسنا،‌ مشایخی در مراسم شب «ولفانگ آمادئوس موتسارت» که به مناسبت دویست و پنجاهمین سالگرد تولد موتسارت پنج‌شنبه در محل نشر ثالث برگزار شد، با بیان توضیحاتی درباره نبوغ موتسارت از لحاظ کمی و کیفی پرداخت و گفت: مجموعه آثار موتسارت در حدود ۲۴هزار صفحه است و با عمر کوتاهی که موتسارت داشته است باید در روز دو صفحه و نیم قطعه موسیقی نوشته باشد و این اعجاب انگیز است.

رهبر ارکستر سمفونیک تهران با اظهار این که موتسارت گاهی حتی سه قطعه را همزمان می‌نوشت و این بسیار عجیب است، در مورد ویژگی‌های کیفی آثار «موتسارت» گفت: گرچه قالب و ساختمان موسیقی موتسارت آسان است ولی پشت سادگی آن پیچیدگی وجود دارد ولی نمی‌توان آن پیچیدگی را به راحتی پیدا کرد.

وی با بیان این که با شنیدن موسیقی «موتسارت»، گویی خود را در یک تالار آینه می‌بینیم ولی با ابعادی که تا به حال از خویشتن ندیده‌ایم، اظهار کرد: «اهمیت و زیبایی آثار موتسارت در این است که استیل خاصی ندارد و در هر زمان می‌توان آنها را از ابعاد مختلف دید».

در ادامه این مراسم سیما سعیدی چند نامه از موتسارت که مهشید امیر معزی از زبان آلمانی ترجمه کرده بود خواند و توضیح داد: «موتسارت ارزش زیادی برای نامه‌نگاری قائل بود و امروز با خواندن آنها می‌توان تصویر زنده‌ای از افکار، زندگی و شخصیت او به دست آورد. ۳۰۰ نامه از موتسارت باقی مانده است و دست خط او در این نامه‌ها مدام در حال تغییر است و این بیانگر این است که موتسارت تحت تاثیر اتفاقاتی بود که در زندگی‌اش رخ داده است».

این نامه‌ها بیانگر توجه خاص موتسارت به خانواده‌اش و به خصوص پایبندی وی به تعهداشت نسبت به خانواده‌اش بود چنانچه در نامه‌ای به مادرش بر این تعهد خودش تاکید می‌کند.

در پایان این مراسم با معرفی نادر مشایخی، نیما فرهمند، پیانیست، لعیا اعتمادی با ساز ویولا و پدرام فریوسفی با ساز ویولن به اجرای قطعه «سسیفونیا کنچه تانته‌» موتسارت پرداختند که به گفته نادر مشایخی این قطعه یکی از رمانتیک‌ترین آثار موتسارت است که پس از مرگ مادرش نوشته است.

پس از آن، نیما فرهمند، به اجرای سوناتی برای پیانو پرداخت.

در ابتدای این مراسم که با همکاری مجله بخارا و نشر ثالث برگزار شد حاضرین به احترام بابک بیات، یک دقیقه سکوت کردند و در حاشیه این مراسم نیز نمایشگاهی از لوح‌های فشرده آثار موتسارت که توسط آهنگسازان بزرگ جهانی نواخته شده است در کنار کتاب‌هایی درباره موتسارت به زبان‌های فارسی،‌ آلمانی و انگلیسی به نمایش در آمد.

موتسارت در سن شش سالگی نبوغ خود را نشان داد و در ۱۳ سالگی رهبر بزرگترین ارکسترهای سالز بورگ شد و در همین سال اولین اپرای خود را نوشت. از موتسارت که ۳۵ سال بیشتر زندگی نکرد،‌متجاوز از ۶۰۰ اثر باقی مانده است.

جامعه جهانی به پاس این نبوغ هنری و انسانی سال ۲۰۰۶ را سال جهانی موتسارت نامیده است.