مدارا کنیم تا به نتیجه برسیم

گروه تشکل‌ها- یوسف بهمن‌آبادی: با وجود اینکه موسسه استاندارد ایران اعلام کرده است ۸۰درصد از شیرآلات بهداشتی وارداتی کیفیت لازم را ندارند، اما توزیع این محصولات همچنان در بازار ادامه دارد. محمد فرزاد، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان شیرآلات بهداشتی در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد گفت: در سال ۱۳۸۰، ۱۰تن از پیشگامان صنعت شیرآلات بهداشتی و ساختمانی با هدف تغییر ساختار این صنعت برای حرکت در مسیر توسعه و تولید بر پایه دانش محوری در صنعت شیرآلات بهداشتی و ساختمانی، انجمن صنفی کارفرمایان صنعت شیرآلات بهداشتی را تاسیس کردند. وی با بیان اینکه، این انجمن پس از سال‌ها فعالیت در صنعت شیرآلات، توانست نیازهای این صنعت را شناسایی و با تغییر ساختار آن، فعالیت‌های حجره‌ای و زیرپله‌ای را به تولید با فناوری روز تبدیل کند، تاکید کرد: تدوین کتاب استاندارد این صنعت از جمله فعالیت‌های انجمن است. این نهاد اکنون مسوولیت کنترل کیفیت تولید داخل را با همکاری موسسه استاندارد بر دوش می‌کشد.در تدوین استاندارد چهار نوع کالا، با سازمان آب و فاضلاب، وزارت مسکن و شهرسازی و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی با عنوان درفشان‌ها، شیرهای مخلوط اهرمی و مکانیکی، سردوشی حمام و شیلنگ دوش حمام که مطابق با فناوری روز دنیا بوده در تعامل هستیم.

همچنین ارائه محصولات جدید ساخت داخل در نمایشگاه‌ها، از دیگر فعالیت‌هایی است که توسط انجمن انجام گرفته است. در این نمایشگاه‌ها، نمایندگانی حضور دارند که واسط میان تولیدکننده و مصرف‌کننده بوده و مشکلات مطرح در صنعت شیرآلات را منعکس می‌کنند.این انجمن همچنین، به عنوان یکی از همکاران سازمان آب و فاضلاب و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی انجام فعالیت‌هایی در زمینه صرفه‌جویی آب و بهداشت عمومی را در دستور کار خود قرار داده است.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت شیرآلات بهداشتی مشکل اصلی صنعت شیرآلات بهداشتی را واردات کالاهای قاچاق دانست و گفت: متاسفانه واردات بی‌رویه شیرآلات نامرغوب و غیراستاندارد موجب شده این صنعت با چالش‌های عمده‌ای در زمینه تولید، عرضه و مصرف مواجه شود.

وی افزود: انجمن پس از برگزاری نشست‌های متعددی با مسوولان وزارتخانه‌های صنایع و معادن و بازرگانی در سال گذشته با تصویب مقرراتی، برای افزایش تعرفه کالاهای وارداتی به این صنعت کمک کرد. با این حال، هنوز برخی شیرآلات بهداشتی از مسیرهای غیررسمی وارد کشور شده و زیر نظارت موسسه استاندارد قرار ندارند.وی افزود: مطابق با قوانین موجود، شیرآلات وارداتی از استاندارد اجباری برخوردار بوده و نیازمند تاییدیه استاندارد هستند.

به این معنی که تنها با نمونه‌برداری توسط موسسه استاندارد و در صورت تایید کیفیت، اجازه ترخیص داده می‌شود. اما آمارهای دریافتی از موسسه استاندارد، اجرایی شدن این قانون را در سال‌های گذشته تایید نمی‌کند. متاسفانه به‌رغم مردود اعلام شدن بیش از ۸۰درصد شیرآلات وارداتی در سال‌های گذشته از سوی موسسه استاندارد، توزیع آنها در بازار همچنان ادامه دارد. فرزاد گفت: پایین بودن عوارض قطعات و بی‌نیازی آنها از تایید موسسه استاندارد، موجب شده واردکنندگان اقدام به واردات قطعات شیرآلات کرده و در داخل به مونتاژ آنها بپردازند.

وی با بیان اینکه اعضای انجمن با واردات کالا به کشور مخالف نیستند، تصریح کرد: واردات کالا در صورتی مفید است که از نظر کیفی مطابق، استانداردهای ملی بوده و توانایی ارائه خدمات چند ساله به مردم را داشته باشد. فرزاد، کمبود مواد اولیه را یکی از مشکلات اصلی صنعت شیرآلات بهداشتی دانست و گفت: به‌رغم وجود بزرگ‌ترین معادن مس در کشور اما، مواد اولیه این صنعت از قراضه فلزات رنگی تشکیل می‌شود. متاسفانه، از چند سال پیش که صدور قراضه فلزات آزاد شد، با مشکلات بیشتری در تامین مواد اولیه مورد نیاز مواجه شدیم. وی از نوسانات شدید قیمت مواد اولیه به عنوان یکی دیگر از مشکلات این صنعت یاد کرد و گفت: این مساله موجب شده، قدرت صادرات تولیدات این صنعت با چالش مواجه شده و رقابت این محصولات در بازار جهانی دچار اختلال شود. قیمت «آند» به عنوان یکی از مواد اولیه برای آبکاری شیرآلات، از اول امسال تا امروز بیش از ۲ برابر شده است. متاسفانه برخی افراد با احتکار این محصول به کمبود آن دامن زده و در زمان مناسب به چند برابر به فروش می‌رسانند.