گزارش خبرگزاری ها درباره
بازتاب تصویب قطعنامه ۱۷۳۷ شورای امنیت
دنیای اقتصاد- در پی تصویب قطعنامه ۱۷۳۷ شورای امنیت سازمان ملل درخصوص فعالیتهای هستهای ایران مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفت که تمام بخشهای این قطعنامه را که به آژانس مربوط شود، به صورت کامل اجرا خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری رویتر، محمد البرادعی با صدور بیانیهای اعلام کرد که معتقد است راهحل بلندمدت مساله هستهای ایران باید بر مذاکره و موافقت دوجانبه مبتنی باشد. وی همچنین افزود: به توافقی جامع و بلندمدت که اجازه توسعه روابط و همکاری با ایران مبتنی بر احترام دوجانبه و ایجاد اعتماد بینالمللی نسبت به ماهیت صلحآمیز هستهایاش را بدهد، امیدوار است.
در همین حال ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد که پس از رایزنیهای طولانی، سرانجام قطعنامه مورد نظر روسیه که مخالف استفاده ابزاری از قطعنامه شورای امنیت بود به تصویب رسید که در آن با پیشنهاد روسیه تغییرات اساسی نیز به وجود آمد.
وی با اشاره به اینکه روسیه تمام تلاش خود را برای حل این مساله به کار برد، افزود: ایران با توجه به اینکه تحریمها فعالیتهای غیرنظامی و صلحآمیز این کشور را برای توسعه انرژی اتمی شامل نمیشود، عکسالعمل درست و سنجیدهای نسبت به درخواستهای جامعه بینالمللی نشان میدهد. چورکین، اضافه کرد: ایران اکنون این امکان را دارد که از طریق گفتوگو به اعتمادسازی در مورد فعالیتهایش بپردازد تا تحریمها لغو شود.
چین نیز از همه طرفها خواست گفتوگو درباره برنامه هستهای ایران را ادامه دهند و افزود که اگرچه از قطعنامه شورای امنیت علیه ایران حمایت میکند اما معتقد نیست که تحریم بتواند به حل این مشکل کمکی کند.
لیو جیانچائو، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در بیانیهای اعلام کرد: امیدواریم که این قطعنامه با جدیت اجرا شود، اما همچنین فکر میکنیم که تحریمها هدف نیست و نمیتواند راهحل دائمی برای این مشکل باشد.
در این بیانیه آمده است: طرف چینی همواره از حفاظت از سیستم بینالمللی منع اشاعه حمایت کرده است و با اشاعه تسلیحات هستهای مخالف است و امید دارد که ناآرامی جدیدی در خاورمیانه وجود نداشته باشد.
وزیر امور خارجه آمریکا نیز در واکنش به صدور قطعنامه شورای امنیت علیه ایران ضمن متهم کردن ایران به دنبال کردن تسلیحات هستهای در بیانیهای اعلام کرد که این قطعنامه علامتی جدی برای ایران است، مبنی بر اینکه باید الزامات بینالمللی را بپذیرد.
کاندولیزا رایس، در بیانیهای با متهم کردن ایران به دنبال کردن برنامه هستهای نظامی آورده است که شورای امنیت به طور یکپارچه به تهدیدی که دنبال کردن قابلیت تسلیحات هستهای در ایران را مطرح میسازد، پاسخ داد.
وزیر امور خارجه آمریکا، ادامه داد: «قطعنامه ۱۷۳۷ که محصول ماهها تلاش سخت آمریکا و دیگر اعضای شورا است ایران را در میان کشورهای اندکی که با محکومیت بینالمللی از طریق فصل هفت منشور سازمان ملل روبهرو هستند، قرار داد.»
وی افزود: «از همه کشورها میخواهیم برای اجرای الزاماتشان تحت این قطعنامه اقدامی فوری اتخاذ کنند.»
رایس، ادامه داد: «این قطعنامه علامتی جدی برای ایران است مبنی بر اینکه باید الزامات بینالمللی را بپذیرد، فعالیتهای حساس هستهای را تعلیق کند و مسیر مذاکراتی را که آمریکا و همپیمانانش در شورای امنیت شش ماه قبل پیشنهاد کردند، بپذیرد.»
معاون امور سیاسی وزیر امور خارجه آمریکا نیز گفت که آمریکا خواهان آن است که جامعه بینالمللی اقدام بیشتری علیه ایران اتخاذ کند و تحریمهایی بیشتر از آنچه در قطعنامه ۱۷۳۷ مصوبه شورای امنیت لحاظ شده علیه این کشور اعمال شود.
نیکلاس برنز، گفت: ما فکر نمیکنیم این قطعنامه به خودی خود کافی باشد. از جامعه بینالمللی میخواهم اقدام بیشتری اتخاذ کند.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا، همچنین گفت: امیدواریم دولت روسیه قصد داشته باشد با ما به صورت بسیار فعال همکاری کند تا این پیام متحد را به ایران بفرستیم.
الخاندرو ولف، سفیر موقت آمریکا، در سازمان ملل نیز پیش از رایگیری درباره قطعنامه در برابر اعضای شورا گفت: امروز ما ایران را در دسته کشورهایی که تحت تحریم شورای امنیت هستند، قرار میدهیم.
از سوی دیگر سفیر انگلیس، در سازمان ملل نیز اعلام کرد که ایران همچنان میتواند رابطه جدیدی با اتحادیه اروپا داشته باشد، به شرط آن که به قطعنامه مصوبه شورای امنیت پایبند باشد.
امیر جونز پری، پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت گفت: انتخاب با ایران است، ما گزینه را مطرح کردیم و خواستهای حقوقی داریم و اکنون پایبندی با ایران است.
وی همچنین در مقابل شورای امنیت ادعا کرد که سه حامی اروپایی قطعنامه آلمان، فرانسه و انگلیس نزدیک به سه سال مذاکراتی بیهوده را برای متقاعد کردن تهران به رها کردن برنامه هستهایاش دنبال کردند.
جونز پری، گفت: ما همچنان به راهحلی دیپلماتیک و از طریق مذاکره با ایران مبتنی بر همکاری معتقدیم.
وی ادامه داد: یک رابطه جدید میان اتحادیه اروپا و ایران بر روی میز قرار دارد، اما این رابطه باید با ایرانی باشد که از سلاحهای هستهای دوری کند.
همچنین شبکه خبری بی.بی.سی به نقل از وی نوشت: ایران با یک گزینه روبهرو است و آرای شورا نشاندهنده مهم بودن آن گزینه و جدیتی است که ما به عنوان شورا با آن به رفتار ایران مینگریم.
فرانسه نیز در پی تصویب قطعنامه شورای امنیت از ایران خواست بر سر میز مذاکرات در خصوص برنامه هستهایاش بازگردد یا اینکه در غیر این صورت با انزوای فزایندهای روبهرو شود.
وزیر امور خارجه فرانسه، با صدور بیانیهای اعلام کرد: امروز، بیش از همیشه، اهداف ما متقاعد کردن ایران برای پیروی از تعهدات بینالمللیاش است.
فیلیپ دوست بلازی، با استقبال از تصویب یکپارچه قطعنامه شورای امنیت به وسیله ۱۵ عضو شورا گفت که این قطعنامه ایران را در مقابل یک گزینه قرار میدهد مبنی بر اینکه «با جامعه بینالمللی همکاری کند و یا اینکه فعالیتهای غنیسازی و بازفرآوری را ادامه دهد و در خطر انزوای رو به رشدی قرار گیرد.»
بلازی، افزود که فرانسه که برای قابل پذیرش ساختن قطعنامه برای دیگر اعضای شورا تلاش کرده است به اعمال فشار برای گفتوگو با تهران ادامه خواهد داد.
صدراعظم آلمان نیز قطعنامه شورای امنیت علیه ایران را گامی چشمگیر خواند.
وزیر امور خارجه آلمان هم اجماع شورای امنیت مبنی بر تحریم علیه ایران را نمادی از تصمیم جدی جامعه بینالمللی در خصوص پرونده هستهای ایران دانست.
فرانک والتر اشتاین مایر، با اشاره به قطعنامه صادر شده از سوی شورای امنیت علیه تهران، تاکید کرد که این قطعنامه با توجه به عدم پاسخگویی ایران به درخواستهای جامعه بینالمللی کاملا ضروری بود.
وی از ایران خواست تا با توجه به این قطعنامه زمینه را برای ازسرگیری مذاکرات جهت حل مسالمتآمیز پرونده هستهای ایران فراهم کند.
سفیر دایم آلمان در سازمان ملل، نیز با اشاره به تصویب قطعنامه شورای امنیت علیه ایران گفت: هدف مجازات ایران نیست، بلکه بازگشت تهران بر سر میز مذاکرات است.
توماس ماتوسک، ابراز امیدواری کرد که گام بعدی تعلیق غنیسازی اورانیوم در ایران باشد. در حال حاضر برعهده ایران است که اعتمادی را که در طول سالها از دست داده است، به دست آورد.
جلسه شورای امنیت که به ریاست ناصر عبدالعزیز الناصر، نماینده قطر که ریاست ماه دسامبر شورای امنیت را برعهده دارد برگزار شد، پس از درخواست از نمایندگان روسیه و آمریکا برای ارائه نظراتشان رای گیری شد که ۱۵ عضو شورای امنیت با اجماع با پیش نویس قطعنامه علیه ایران موافقت کردند.
ارسال نظر