تجدید نظر در روابط با آژانس اتمی

دنیای اقتصاد- نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیروز به دوفوریت طرحی رای دادند که براساس آن، دولت ملزم می‌شود در همکاری خود با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تجدید نظر کند. این طرح دو فوریتی یک جمله‌ای که بدون درج جزئیات، توسط ۱۵نفر از نمایندگان مجلس طراحی شده و به امضای ۳۶نماینده رسیده است، دیروز با ۱۴۸رای موافق و ۱۲رای مخالف از مجموع ۲۱۲نماینده حاضر تصویب شد.قرار است جزئیات این طرح تا فردا (جلسه علنی مجلس) با پیشنهادهای نمایندگان تکمیل شود.علاءالدین بروجردی یکی از طراحان طرح با اشاره به تصویب قطعنامه در شورای امنیت علیه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، گفت: با این مصوبه مجلس باید تصمیم قانونی بگیرد و اجازه ندهد دولت پروتکل الحاقی را اجرا کند.

وی به همکاری گسترده و کامل ایران با آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای و گزارش رسمی البرادعی به شورای حکام مبنی بر هیچ‌گونه تخلف از مقررات آژانس اشاره و تصریح کرد: با توجه به همکاری‌های ایران با آژانس، تصویب قطعنامه در شورای امنیت صرفا یک حرکت سیاسی و مبتنی بر فشار آمریکا بوده و پاسخی به همکاری‌های گسترده ایران با آژانس نیست. بروجردی تصریح کرد: انتظار ما این بود که پس از همکاری‌ها و گزارش رسمی البرادعی شاهد قرار گرفتن پرونده در مسیر طبیعی خود باشیم، یعنی می‌بایست که پرونده در شورای حکام یا آژانس پیگیری می‌شد. وی تاکید کرد: هم‌اکنون یک تصمیم سیاسی اتخاذ شده و با توجه به مسوولیت‌هایمان به عنوان نمایندگان ملت، طبیعی است که در مقابل چنین گامی، اقدام سریع انجام دهیم. وی گفت: داشتن فناوری هسته‌ای یک اصل ملی است که هم ارکان نظام نسبت به آن هم‌داستان هستند و همه طیف‌ها از آن حمایت می‌کنند. بروجردی گفت: با توجه به گام دیروز شورای امنیت، تصویب دو فوریت این طرح ضرورت دارد.

رییس کمیسیون امنیت ملی، خاطرنشان کرد: این اقدام غیرقابل قبول و غیرقانونی و ظالمانه است، چون ملت ایران را از حق قانونی مندرج در پیمان مهم بین‌المللی محروم می‌کند. سعید ابوطالب در مخالفت با دو فوریت طرح مذکور، گفت: این طرح دو فوریت نمی‌خواهد، اخراج بازرسان باید همین امروز باشد، تعطیلی سفارت انگلستان و اخراج سفرای روسیه، آلمان و فرانسه نیز باید همین امروز باشد. وی با بیان این‌که تجدیدنظر دولت فوریت نمی‌خواهد، تصریح کرد: شرایط حساس است و خروج از NPT فوریت می‌خواهد. اگر می‌خواهیم رای دهیم باید ماده واحده تغییر کند. کاظم جلالی نیز در موافقت با دو فوریت طرح، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای پرونده هسته‌ای تلاش کرد، رفتار منطقی بر اساس پرونده هسته‌ای خود در پیش گیرد و این سیر را طی کرد. وی افزود: از ابتدا با آژانس همکاری جدی داشتیم و همه نوع نظارت و بازرسی را پذیرفتیم و پروتکل الحاقی را امضا کردیم. گزارش ۱۳۰۰ صفحه‌ای به آژانس دادیم تا حسن‌نیت ایران را ثابت کنیم که ما دنبال فعالیت‌های انحراف‌آمیز نیستیم. مخبر کمیسیون امنیت ملی، ادامه داد: در مرحله بعد با رفتارهای دوگانه آژانس مواجه شدیم که مجلس دولت را ممنوع کرد که همکاری‌های داوطلبانه داشته باشد و بعد بر اساس مصوبه‌ای تعلیق را شکستیم. وی خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد رفتارهای غیرعادلانه آژانس و شورای امنیت نسبت به ایران ادامه یابد، ایران رفتارهای دیگری را از خود نشان می‌دهد. جلالی ادامه داد: تجدیدنظر باز گذاشتن دست دولت است تا تصمیم بگیرد اگر می‌خواهد محدودیت‌هایی اعمال کند بتواند؛ ولی ما می‌خواهیم ثابت کنیم ایران جنگ‌طلب نیست و در پیشگاه همه دنیا، شکوه ببریم. مخبر کمیسیون امنیت ملی، عنوان کرد: این خط پایان نیست و خط آغازی است که انجام می‌دهیم و با شیب ملایم پیش می‌رویم و امیدواریم ما را به جاهایی نبرند که تصمیمات تندتری بگیریم. احمد بلوکیان در مخالفت با دو فوریت با بیان این‌که شکی نیست که رفتار این کشورها ظالمانه است، تصریح کرد: برای پیام دادن به دنیا و سازمان‌ها، تا حالا پیام داده‌ایم و الان مصمم هستیم که محکوم کنیم ولی باید تصمیمات جدی‌تری گرفت. وی افزود: این اقدامات ما را به جایی نمی‌رساند و باید در جلسه‌ای غیرعلنی تصمیم قاطع و محکم دیگری گرفت و جواب یاوه‌گویی‌های آمریکا را داد.

احمد توکلی نیز در موافقت با دو فوریت طرح، گفت: زمان در هر کاری با ارزش است، به ویژه در عالم سیاست و در شرایط بحرانی. وی با بیان این‌که فضاحت اقدام شورای امنیت آشکار است، افزود: دولت و ملت ایران در برابر فشارها تسلیم نخواهد شد.

دولت آمریکا هنوز درس عبرت نگرفته است

رییس مجلس شورای اسلامی صدور قطعنامه شورای امنیت علیه ایران را نمود ظلم در جهان دانست و گفت: ملت ما هنوز خیانت کودتای ۲۸ مرداد را نبخشیده و معلوم می‌شود که آمریکا هنوز درس عبرت نگرفته است. حدادعادل در جلسه علنی دیروز مجلس با اشاره به تصویب قطعنامه‌ای علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد خاطرنشان کرد: این مساله نوعی تحریم در برابر فعالیت‌های هسته‌ای بود و اگر چه تصویب چنین قطعنامه‌ای با توجه به حاکمیت زر و زور قابل پیش‌‌بینی بود، اما نمی‌توان از اظهار تعجب و تاسف خودداری کرد. وی با بیان این که مجلس شورای اسلامی این قطعنامه را همزمان و همزبان با ملت ایران محکوم می‌کند، تاکید کرد: سیاسی بودن چنین قطعنامه‌ای آشکار است و پیدا است که این قطعنامه نوعی فشار بر ملت ایران و جمهوری اسلامی و واکنشی بر استقلال طلبی مردم ما است.

محمدرضا باهنر، نایب رییس مجلس شورای اسلامی، در حاشیه افتتاح نمایشگاه دستاوردهای وزارت بهداشت، در جمع خبرنگاران در خصوص تصویب قطعنامه‌ اخیر شورای امنیت، گفت: «در هر صورت این اقدام شورای امنیت را دلیل بسیار خوبی دانستیم برای اینکه حرف حقی که تا به حال می‌زدیم و آن را تکرار می‌کردیم، افکار عمومی دنیا نیز بشوند.»