اختلاف در نحوه شمارش آرا

براساس شمارش حدود ۲۰۰۰ صندوق در شهر تهران، نتایج اولیه انتخابات مجلس خبرگان در استان تهران به این شرح است: ۱‌- اکبر هاشمی رفسنجانی، ۲ - محمد امامی کاشانی، ۳ - علی مشکینی، ۴ - احمد جنتی، ۵ - محمد یزدی، ۶ -مصباح یزدی، ۷ -حسن روحانی، ۸ -دری نجف‌آبادی. شمارش آرای شهر تهران هنوز پایان نیافته است. روز جمعه به موازات برگزاری انتخابات، اختلافات هیات‌ نظارت و ستاد انتخابات وزارت کشور بر سر نحوه شمارش آرا آشکار شد و تا اواسط روز گذشته مشخص نبود که در نهایت شمارش آرای انتخابات شورای شهر تهران به نحو دستی صورت می‌گیرد یا به طریق ماشینی. این اختلافات باعث بروز نگرانی‌هایی در بین گروه‌های مختلف سیاسی شد.

در همین راستا ۱۰نفر از کاندیداهای فهرست ائتلاف اصولگرایان که به عنوان حامیان قالیباف شناخته می‌شوند، در نامه‌ای به فرماندار تهران خواستار شمارش دستی آرا شدند. در این نامه آمده است: «به این وسیله اینجانبان در طول ایام تبلیغات انتخابات و در ملاقات‌های خود با شهروندان، متعهد به پاسداری حقوق آنان گشته‌ایم لذا به منظور پیشگیری از بروز هر گونه شائبه به امر صحت انتخابات خواهان شمارش آرا به صورت دستی و با حضور ناظران و نمایندگان خود می‌باشیم.»

این نامه را چمران، طلایی، خادم، بیادی، آباد، حبیب‌اللهی، سویزی، امیری، ادیب‌زاده و وفامهر امضا کرده‌اند.

اما کاندیداهای ائتلاف رایحه خوش خدمت یا همان حامیان احمدی‌نژاد، اعتراضی به نحوه شمارش آرا نداشته و حتی به جهت تسریع، شمارش رایانه‌ای آرا را ارجح دانسته‌اند. اعضای این ائتلاف با ارسال نامه‌ای به ستاد انتخابات کشور اعلام کرده‌اند: «این ائتلاف تاکید می‌کند به‌رغم اینکه شمارش رایانه‌ای آرای انتخابات شورای شهر تهران، در تسریع اعلام نتیجه این انتخابات و آگاهی مردم از ماحصل انتخابشان بسیار موثر است، ولی برای گرفتن بهانه از دست بهانه‌جویان که در نتیجه انتخابات، تشکیک خود را از قبل شروع کرده‌اند، با عنایت به اینکه هر گونه استفاده از روش‌های جایگزین برای شمارش آرا تغییری در سرنوشت انتخاب مردم حاصل نمی‌کند، هر گونه تصمیم آن ستاد را در مورد نحوه شمارش آرا می‌پذیریم.»

اما ائتلاف اصلاح‌طلبان که با عنوان یاران خاتمی وارد انتخابات شده بودند نیز در این سردرگرمی نگران هستند. مرتضی حاجی سخنگوی این ائتلاف به خبرنگاران گفته است:‌ «باعث تاسف است که ۱۲ساعت از پایان اخذ رای گذشته است و هنوز مجریان نمی‌توانند روش مورد تایید خود را برای شمارش آرا مشخص کنند.» سخنگوی حزب اعتماد ملی نیز گفته است: «هیات نظارت بر انتخابات با شمارش دستی آرا از رای مردم صیانت و پاسداری کند و دقت را فدای سرعت نکند.»

وی شمارش آرا در محل اخذ رای و صورتجلسه کردن آن، انتقال آرا با حضور نمایندگان کاندیداها و شمارش آرا با حضور نمایندگان کاندیداها را مهم‌ترین خواسته‌هایشان در شمارش آرا عنوان کرد. اسماعیل گرامی‌مقدم افزوده است: «قانون می‌گوید آرای صندوق باید در شعب اخذ رای، شمارش و نتیجه آن به فرمانداری گزارش شود. اما چیز غیرقانونی و جدیدی که با آن مواجه شدیم این است که بدون شمارش آرای یک شعبه، صندوق‌هایش به مکان دیگری منتقل شود و در انتقال هم ناظران وجود نداشته باشند.» موسوی لاری، وزیر سابق کشور نیز در ارزیابی از ادامه اختلافات درباره شمارش دستی یا رایانه‌ای آرای شوراها تا پس از برگزاری انتخابات گفت: با خوشبینی می‌گویم که کم‌تجربگی مدیران نظارتی و اجرایی باعث شد نتوانند در فاصله زمانی که فرصت داشتند بنشینند و همه مسائل را بین خود حل کنند، این یک نگاه خوشبینانه به مساله است.

پایان سردرگمی

حشمت‌ا... فلاحت‌پیشه، سخنگوی هیات‌مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: در جلسه هیات نظارت و اجرایی قرار شد شمارش آرا به صورت همزمان دستی و ماشینی، به مدت ۲۴ ساعت شروع شود و هیات نظارت بر روی این شمارش اعمال‌نظر داشته باشد و در صورتی که شمارش ماشینی مشکلی را نشان داد، ادامه شمارش ماشینی منتفی شده و شمارش دستی صورت گیرد و در صورتی که مشکل ماشینی وجود نداشت، به صورت ماشینی این کار انجام می‌شود. وی گفت: برای بردن صندوق‌‌های رای به ۵۰سالنی که در نظر گرفته شده بود تا آرای صندوق‌ها در آنجا شمرده شود، از ابتدا میان هیات نظارت و اجرایی توافق بوده است، به همین دلیل این انتقال صندوق‌ها صورت گرفته است. ثمره هاشمی، رییس ستاد انتخابات کشور نیز در خصوص بحث نحوه شمارش آرا به صورت دستی و رایانه‌ای اظهار داشت: هر دو گزینه شمارش دستی و رایانه‌ای را با هم پیش می‌بریم و نتایج هر کدام که قطعی و مورد پسند طرفین باشد، پیش خواهد رفت.

به این ترتیب، سردرگمی ناشی از اختلاف‌نظر درباره نحوه شمارش آرا به پایان رسید، اما به نظر می‌رسد تدبیر اتخاذ شده یک روش آزمون و خطا است و نه تنها به نگرانی‌هایی که در مورد حفاظت از آرای مردم ابراز شده پایان نمی‌بخشد، بلکه باعث افزایش نگرانی‌ها می‌شود.

سردرگمی‌ها و اطلاعات ضدونقیض تنها در امر نحوه شمارش آرا وجود نداشت، بلکه گزارش‌های ناهمگونی درباره زمان آغاز شمارش آرای تهران به چشم می‌خورد.

خبرگزاری ایرنا به نقل از «سیدمجتبی میرعبداللهی»، رییس کمیته اطلاع‌رسانی ستاد انتخابات کشور خبر داده است که شمارش آرای شورای شهر تهران، پس از انقضای مهلت رای‌گیری از جمعه شب آغاز شده است و خبر عدم آغاز شمارش آرا را تکذیب کرد. اما خبرگزاری فارس روز شنبه در ساعت ۱۱ و ۴۰دقیقه به نقل از یک مقام مطلع در هیات‌نظارت خبر داده است که ستاد انتخابات کشور به دلیل اولویت بخشیدن در شمارش آرای انتخابات خبرگان و میان‌دوره‌ای مجلس و اختلاف‌نظر با هیات‌نظارت مجلس درباره نحوه شمارش آرا هنوز شمارش آرای انتخابات شوراها را در تهران آغاز نکرده است.

روند رای‌گیری بدون اختلال بود

برعکس ناهماهنگی‌هایی که در مراحل بعد از اخذ رای پیش آمده است، روند رای‌گیری بدون هیچ مشکل و اختلالی پایان یافت.

رییس کمیته امنیت ستاد انتخابات استان تهران اعلام کرد: هیچ‌گونه خللی در روند برگزاری انتخابات به وجود نیامد.

علی جهانبخشی در گفت‌وگو با ایرنا افزود: برگزاری انتخابات مجلس خبرگان رهبری، میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی و شوراهای شهر و روستای استان تهران در شرایط مناسبی همراه با نظم و انضباط و در کمال آرامش انجام شد.

وی اظهار داشت: البته در برخی موارد تنش‌هایی بین رقبا و هواداران وجود داشت که تمام این موارد دنبال و رفع شد. وی اظهار داشت: کمیته امنیت ستاد انتخابات استان تهران از زمان شروع انتخابات تا پایان زمان شمارش آرا و اعلام نتایج کامل، به طور فعال مسوولیت امنیت‌اجتماعی انتخابات را دنبال خواهد کرد.