محمد خوش چهره، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: دولت باید بداند که در ارتباط با متمم‌ها به‌خصوص متمم‌هایی که تعهدات عمرانی ناشی از سفرهای استانی را مطرح می‌کند، به راحتی به مقاصد خود نخواهد رسید. محمد خوش چهره، نماینده مردم تهران در گفت و گو با خبرگزاری موج در‌خصوص تحقق پیش شرط‌های تعیین شده از سوی مجلس برای تصویب متمم بودجه ۸۵، گفت: ایراد اساسی مجلس به متمم بودجه مورد درخواست دولت این است که ارائه بودجه‌های متمم از سوی دولت به یک رویه تبدیل شده است، در واقع هر چند گاهی دولت اراده می‌کند

لایحه ای پیرامون دریافت مجوز برای برداشت از منابع نفتی در قالب متمم، به مجلس ارائه دهد.

وی به تبعات درخواست‌های مکرر دولت برای دریافت اعتبار، اشاره کرد و گفت: اولین اشکال این است که نظام برنامه‌ریزی و

بودجه بندی را به شدت زیر سوال می‌برد، این امر در زمانی که برنامه چشم‌انداز بیست ساله در کشور وجود دارد، بی‌اهمیتی به نظام برنامه‌ریزی به‌ویژه برنامه‌ریزی بلند مدت در ایران را بیشتر جلوه‌گر می‌سازد، علاوه بر این با این کار دولت نشان می‌دهد که حتی از پیش‌بینی هزینه‌های خود طی مدت یک سال نیز ناتوان است، چراکه دائما اعداد و ارقام خود را برای دریافت اعتبار از مجلس، دچار تغییر می‌کند، دولتی که قادر نباشد هزینه‌های یک سال خود را پیش‌بینی کند، نگرانی تحقق کامل برنامه‌های پنج ساله و در نهایت چشم انداز بیست ساله را توسعه می‌دهد.

خوش چهره، با تاکید بر این مطلب که شکل دریافت اعتبارات مکرر دولت از مجلس نشاندهنده ضعف نظام برنامه‌ریزی در کشور است، اظهار داشت: دومین ایراد ارائه لایحه متمم به مجلس این است که وابستگی دولت را به درآمدهای نفتی و صندوق ذخیره ارزی افزایش می‌دهد. این امر در تضاد با اهداف چشم انداز مبنی بر کاهش وابستگی به درآمد منابع نفتی است، دولت نهم در طول عملکرد خود بیشترین اتکای به درآمدهای نفتی را پس از انقلاب ایجاد کرده به‌ طوری که میزان اتکا دولت به درآمدهای نفتی طی یک سال اخیر به بیش از ۵۰‌میلیارد دلار رسیده و این رقم در حال نزدیک شدن به ۶۰‌میلیارد دلار است. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: وابستگی دولت به درآمدهای نفتی در حال رسیدن به بیش از ۷۰‌درصد است که این مساله دارای پیامدهای منفی بسیاری است. علاوه بر این واردات در طول یک سال اخیر از مرز طبیعی خود گذشته و از ۵۰‌میلیارد دلار فراتر رفته است، بر این اساس هم به لحاظ محتوایی و هم از نظر شکلی ارائه لایحه متمم بودجه و تصویب آن در مجلس با تردید‌های مختلفی مواجه است، بیان دولت این است که قصد توسعه فعالیت‌های عمرانی و پوشش هزینه‌های این بخش را در متمم بودجه ۸۵ دنبال می‌کند، اما مجلس شرط گذاشته بود که هر نوع تخصیص اعتبار جدید منوط به عملکرد دولت در هزینه کرد اعتبارات بودجه ۸۵ به ویژه در بخش‌های زیربنایی است، در حالی که این شرط مجلس نیز هنوز محقق نشده است. وی تاکید کرد: به نظر می‌رسد مجلس در برابر متمم بودجه ۸۵ مقاومت‌های جدی را اعمال کند، اگرچه متاسفانه رویه‌ای که از دولت‌های قبل برای تصویب متمم بودجه هر سال حاکم شده، این است که دولت موارد اضطراری چون حقوق معوقه بازنشستگان یا معلمان و... را دست آویز گرفتن بودجه از مجلس می‌کند و به طور معمول نیز به دلیل تبعات اجتماعی برخی تصمیمات، با انعطاف مجلس مواجه می‌شوند. خوش چهره، تصریح کرد: دولت باید بداند که در ارتباط با متمم‌ها به خصوص متمم‌هایی که تعهدات عمرانی ناشی از سفرهای استانی را مطرح می‌کند، به راحتی به مقاصد خود نخواهد رسید، من به جلب نظر اکثریت مجلس برای تصویب متمم بودجه ۸۵ خوشبین نیستم.