بیزینس مانیتور پیشبینی کرد
ریسکپذیری اقتصادی ایران کاهش مییابد
موسسه تحقیقاتی بیزینس مانیتور در تازهترین گزارش خود در زمینه ریسکپذیری فضای اقتصادی کشورهای جهان، ایران را در کوتاه مدت با ۱۴ پله نزول در مکان ۳۸ جهان و در بلند مدت با ۲۶ پله نزول در مکان ۵۰ جهان جای داد. به گزارش «ایسنا»، در گزارش پیشبینی سه ماه اول ۲۰۰۷ بیزینس مانیتور به ریسکپذیری فضای اقتصادی ایران در کوتاه مدت امتیاز ۷۲ داده شده و کشورمان با این امتیاز در مکان ۳۸ جهان قرار گرفت، این در حالی است که موقعیت کشور در میان کشورهای خاورمیانه بهبود یک پلهای داشته و به مکان هفتم ارتقا یافته است. در همین حال امتیاز ریسکپذیری فضای اقتصادی ایران در بلند مدت از سوی این موسسه ۲/۶۳ در نظر گرفته شده است و این امتیاز ایران را در مکان ۵۰ جهان جای داده است. این کاهش رتبه جهانی در حالی صورت میگیرد که رتبه ایران در میان کشورهای خاورمیانه بدون تغییر ششم است.
این موسسه گزارش کرده است که شرایط بازرگانی دشوار مانع سرمایهگذاری حتی در منابع عظیم هیدورکربن ایران شده است، در نتیجه اظهارات اخیر غلامحسین نوذری، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مبنی بر اینکه ایران نمیتواند به هدف خود برای تولید میزان معینی نفت در سال ۲۰۱۰ برسد، چندان مایه تعجب نشد. از همین رو مقامات ایرانی تلاش میکنند تا با اصلاح قراردادهای نفتی سرمایهگذاری در ایران را برای شرکتهای خارجی جذابتر کنند. جدول بیزینس مانیتور نشان میدهد که در ریسکپذیری فضای اقتصادی کوتاه مدت، امارات با امتیاز ۸۷ در مکان اول خاورمیانه و پنجم جهان جای گرفته است و عربستان و کویت با امتیازهای ۸۴ و ۸۳ در مکانهای دوم و سوم خاورمیانه و نهم و دهم جهان قرار دارند. در همین حال قطر، بحرین و عمان پیش از ایران و در مکانهای چهارم تا ششم خاورمیانه واقع شدهاند. امتیاز این کشورها بهترتیب ۸۳، ۸۰ و ۷۷ و رتبهبندی جهانی آنها بهترتیب ۱۰، ۲۰ و ۲۴ اعلام شده است.
رژیم صهیونیستی که در گزارش قبلی، پیش از ایران قرار داشت در این رتبهبندی با امتیاز ۷۲ پس از کشورمان و در مکان هشتم خاورمیانه جای گرفت. رتبهبندی جهانی این کشور نیز ۱۹ پله نزول نشان میدهد. مصر، ترکیه و اردن مکانهای ۹، ۱۰ و ۱۱ خاورمیانه و ۴۹، ۸۷ و ۹۱ جهان را از آن خود کردهاند. امتیاز این کشورها بهترتیب ۶۸، ۵۸ و ۵۶ است. عراق و لبنان نیز همچون گزارشهای پیشین در انتهای جدول و مکانهای ۱۲ و ۱۳ خاورمیانه و ۱۱۱ و ۱۱۹ جهان واقع شدهاند. بیزینس مانیتور در ادامه گزارش خود عنوان کرد که اقتصاد ایران همانند بسیاری از کشورهای منطقه به میزان زیادی به درآمدهای نفتی وابسته است که افزایش خوب بهای نفت طی سالهای اخیر رشد خوب آن را در پی داشته است، اما در صورت کاهش بهای نفت در میان مدت همانطور که پیشبینی میشود این اقتصاد آسیبپذیر خواهد شد.
از نقاط قوت اقتصاد ایران از دید این موسسه دارا بودن سومین ذخائر عظیم نفت جهان پس از عربستان و کانادا و دومین ذخائر عظیم گاز جهان پس از روسیه است. همچنین ایران از بخش کشاورزی قوی و منابع طبیعی دیگری نیز بهره میبرد. افزایش سریع مصرف داخلی تولیدات هیدروکربنی و فرسوده بودن تکنولوژی در بخش نفت و گاز که تاثیر منفی بر ظرفیت صادرات نفت و گاز کشور خواهد داشت از نقاط ضعف اقتصاد ایران عنوان شده است که افزایش مجدد بدهی عمومی نیز بر این نگرانی افزوده میشود. بخش گاز ایران همچنان توسعه نیافته است و فرصتهای زیادی برای حضور در این بخش وجود دارد. از دید این موسسه از خطراتی که اقتصاد ایران را تهدید میکند میتوان به کاهش بهای نفت اشاره کرد. اگر چه صندوق ثبات نفت (OSF) {حساب ذخیره ارزی} برای حمایت از اقتصاد در شرایط کاهش بهای نفت تاسیس شده است، اما بخش فزآینده این صندوق صرف هزینههای زیاد دولتی میشود.
ارسال نظر