خشم روسیه و توقف مذاکرات ۱+۵
قطعنامه ضد ایرانی مسکوت ماند
دنیای اقتصاد- به دنبال خشم نماینده روسیه از مطرح شدن وضعیت یک فعال بلاروسی از سوی آمریکاییها در جلسه شورای امنیت، مذاکرات اعضای دائم شورای امنیت و آلمان درخصوص پیشنویس یک قطعنامه ضدایرانی متوقف شد. به علت اختلاف آمریکا و روسیه
نشست نیویورک درباره ایران نیمهکاره ماند
علی طجوزی - دوره دوم نشست ۱+۵ در نیویورک که به منظور بررسی پیشنویس قطعنامه تحریم علیم ایران برگزار شد. این بار نیز به دلیل اختلاف میان آمریکا و روسیه باز هم به تعویق افتاد.
در این نشست قرار بود پنج عضو دائم شورایامنیت به همراه آلمان درباره پیشنویس تجدیدنظر شده در خصوص ایران به بحث و تبادلنظر بپردازند، اما برخلاف دور نخست نشست اخیر ۱+۵ که با مخالفت چین و روسیه در خصوص ممنوعیت سفر مقامهای ایرانی مرتبط با فعالیتهای غنیسازی به روز بعد از آن موکول شده بود به دلیل مطرح شدن موضوع یک رهبر بلاروسی و خشم روسیه به تعویق افتاد. ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل در پاسخ به سوالی مبنیبر اینکه چرا نشست به تعویق افتاد، گفت: مساله بلاروس در دستور کار شورایامنیت قرار نداشت، اما آمریکا این موضوع را خارج از دستور مطرح کرد.
رویتر نیز به نقل از دیپلماتهای روسی نوشت که چورکین احساس کرد که مذاکرات درباره ایران پس از اینکه موضوع بلاروس مطرح شده، سازنده نخواهد بود، اما دیپلماتها پیشبینی میکنند که این مذاکرات به امید اینکه تا آغاز سال جدید به سرانجام برسد، دوباره برنامهریزی خواهد شد.
امیر جونزپری، نماینده انگلیس در سازمان ملل در این باره گفت: این بهترین زمان برای آمریکا نبود.وی با اشاره به ابراز خرسندی روسیه از اعمال اصلاحات در پیشنویس، اضافه کرد: این مسالهای نبود که باید در این زمان مطرح شود. از سوی دیگر وانگ گوانگیا، نماینده چین در سازمان ملل نیز با ابراز نارضایتی از رفتار دیپلماتهای آمریکایی گفت که نشست درباره قطعنامه تحریم علیه ایران تاکنون سه بار به هم خورده است.
سفیر آلمان در سازمان ملل متحد نیز با اشاره به پیشنویس قطعنامه تحریم علیه ایران گفت که در این پیشنویس تنبیهی برای تهران در نظر گرفته نشده، بلکه این کشور باید برنامه هستهای خود را متوقف کند. توماس ماتوسک افزود: فضای گفتوگو با ایران همچنان باز است. مهم این است که شورای امنیت سازمان ملل متحد در قبال ایران چه برخوردی خواهد داشت.
در همین حال ژاپن مارک دو لاسابلیر، نماینده فرانسه در سازمان ملل متحد تصریح کرد: شورای امنیت نگاه مثبتی به پیشنویس قطعنامه آماده شده داشته است.
موضعگیری تند مرکل و اولمرت
صدراعظم آلمان و نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز در دیدار با یکدیگر در برلین در موضعگیری خصمانه علیه برنامه هستهای صلحآمیز ایران خواستار تحریم ایران شدند. آنجلا مرکل و ایهود المرت مدعی شدند که اکنون زمان آن فرا رسیده تا شورای امنیت سازمان ملل تحریمهای خود را علیه این کشور اعمال کند. به همین دلیل است که آلمان به همراه پنج عضو دائم شورای امنیت بر روی قطعنامه کار میکنند.
مرکل در عین حال مخالفت آلمان را با گزینه نظامی علیه ایران به سبب برنامه هستهای صلحآمیز این کشور اعلام کرد.
از سوی دیگر نخست وزیر اسرائیل که در گفتوگو با دو شبکه تلویزیونی آلمان از دارا بودن تسلیحات هستهای رژیم خود خبر داده بود پس از دیدار با صدر اعظم آلمان خاطر نشان کرد: از سخنان من به اشتباه برداشت شده، اسرائیل هیچگاه نخواسته به عنوان اولین قدرت هستهای منطقه شناخته شود.
بازرسان آژانس فردا به ایران میآیند
قرار است گروهی از بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه به ایران بیایند.
تعداد این بازرسان سه نفر است و قرار است تا دوم دی ماه در ایران حضور داشته باشند.
بازرسان آژانس در ادامه نظارت مستمر آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر فعالیتهای هستهای ایران و در چارچوب توافقنامه پادمان از فعالیتهای تبدیل اورانیوم در اصفهان و غنیسازی اورانیوم در نطنز بازرسی میکنند.
علاوه بر اعزام گروههای بازرسی از سوی آژانس که تاکنون از مرز دو هزار و دویست نفر روز بازرسی نیز گذشته است، دوربینهای این نهاد بینالمللی به طور شبانهروزی بر فعالیتهای هستهای ایران در این مراکز نظارت دارند.
برخی موارد از این بازرسیها سرزده و حتی از تاسیسات نظامی ایران بوده است.
ایران بهرغم تهدید کشورهای غربی به تصویب قطعنامه علیه آن به دلیل برنامه هستهایاش، همچنان به همکاری با بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه میدهد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش نوامبر خود از فعالیتهای هستهای ایران اعلام کرد، تهران همچنان به غنیسازی اورانیوم ادامه میدهد.
ارسال نظر