رقابت سرلیست‌های سه گروه اصلی در انتخابات تهران

مهدی چمران، سرلیست ائتلاف اصول‌گرایان (حامیان قالیباف)

پروین احمدی‌نژاد، سرلیست ائتلاف حامیان دولت

محمدعلی نجفی، سرلیست ائتلاف اصلاح طلبان. رقابت چهار فهرست برای ورود به شورای شهر

حمایت اقتصاددانان و مدیران اجرایی از کاندیداتوری محمدعلی نجفی

در ادامه حمایت شخصیت‌ها و تشکل‌ها از نامزدهای انتخابات شوراها، شماری از اقتصاددانان و رجال سیاسی و اجتماعی، محمدعلی نجفی را به عنوان گزینه برتر خود برای ورود به شورای شهر تهران معرفی کردند. شماری از شخصیت‌های با گرایش اقتصادی که از محمدعلی نجفی حمایت کرده‌اند، عبارتند از:

عیسی کلانتری، دبیرکل خانه کشاورز و وزیر سابق کشاورزی، دکترمحمد طبیبیان و دکتر مسعود نیلی، اقتصاددانان برجسته و از طراحان اصلی برنامه‌های نوسازی اقتصاد ایران در دهه‌های ۶۰ و ۷۰، مهندس بیژن زنگنه وزیر موفق دولت‌های هاشمی رفسنجانی و خاتمی، مهندس اسحاق جهانگیری، وزیر صنایع و معادن در دولت خاتمی، محمدحسین عادلی، رییس کل بانک مرکزی در دولت هاشمی رفسنجانی، دکتر علینقی مشایخی، موسس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، دکتر ملک‌زاده ،وزیر بهداشت و درمان در دولت هاشمی رفسنجانی،‌ مهدی حجت، رییس پیشین سازمان میراث فرهنگی، بهاء‌الدین ادب، رییس انجمن شرکت‌های ساختمانی، مهندس علی عبدالعلی‌زاده، وزیر سابق مسکن و شهرسازی و رجال حامی محمدعلی نجفی، او را با صفاتی مانند متانت، تواضع، تعادل، توانمند، باتدبیر، دانشمند، باتجربه، دارای فکر قوی و نظایر اینها توصیف کرده و از رای‌دهندگان تهرانی خواسته‌اند برای تقویت جایگاه شوراها به او رای دهند.

محمد عاملی - جمعه این هفته، با برگزاری همزمان انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا و خبرگان رهبری و انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در چهار حوزه از جمله تهران، رقابت‌های انتخاباتی امسال پایان می‌یابد. این پایان اما آغازی خواهد بود بر تحولات و جابه‌جایی جناح‌بندی‌ها و صف‌آرایی‌های سیاسی از سال ۷۶ گروه‌هایی که در انتخابات ریاست‌جمهوری دوره ششم پشت‌سر سیدمحمد خاتمی گردآمده بودند، جبهه‌ای را تشکیل دادند تحت عنوان جبهه اصلاحات، انتخابات مجلس ششم و شورای اول، پیروزی‌های دیگری بود که نصیب این جناح گردید. اما در انتخابات دوم شوراها، در غیاب اکثر گروه‌های محافظه‌کار که امیدی برای پیروزی در انتخابات برای خود نمی‌دیدند، احزاب و گروه‌های اصلاح‌طلب، با هدف تعیین میزان پشتوانه اجتماعی هر گروه، جداگاه فهرست اختصاصی ارائه کردند. اما مردم که از عملکرد شورای شهر تهران که پس از حذف عبدا... نوری و سعید حجاریان از ترکیب آن، ثبات و تعادل خود را از دست داده بود ناراحت بودند، به صندوق‌های رای پشت کردند و فهرستی ذیل نام نو پدید «آبادگران» تمامی کرسی‌های شورای تهران را تصاحب کرد.

در انتخابات بعدی، یعنی انتخابات مجلس هفتم، گروه‌های محافظه‌کار که اینک با ورود چهر‌هایی تازه به دایره‌شان به «اصولگرا» تغییر نام داده بودند، در غیاب اصلاح‌طلبان و تحت مدیریت «شورای هماهنگی» با ارائه فهرست‌های واحد در شهرهای مختلف، پیروز بزرگ آن رقابت شدند. در انتخابات

ریاست جمهوری نهم، نه اصلاح‌طلبان به وحدت رسیدند و نه اصولگرایان در این انتخابات پس از آنکه میرحسین موسوی از ورود به عرصه رقابت امتناع کرد، هر یک از گروه‌های اصلاح‌طلب به سویی رفتند. کارگزاران سازندگی از هاشمی‌رفسنجانی حمایت کردند، جبهه مشارکت، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و مجمع روحانیون پشت‌سر مصطفی معین قرار گرفتند و مهدی کروبی نیز با انتقاد به حزب متبوعش مستقلا وارد عرصه رقابت شد. در سویی دیگر، در حالی که «شورای هماهنگی» از علی لاریجانی پشتیانی می‌کرد، محمدباقر قالیباف، فرمانده سابق نیروی انتظامی و محمود احمدی‌نژاد، شهردار تهران نیز وارد میدان شدند و به رای شورای هماهنگی تمکین نکردند. پس از آنکه انتخابات با هاشمی رفسنجانی و احمدی‌نژاد به دور دوم کشید، احزاب اصلاح‌طلب از هاشمی حمایت کردند و احمدی‌نژاد که در ابتدا از سوی آبادگران حمایت می‌شد، مورد حمایت اکثر گروه‌های اصولگرا قرار گرفت و در نهایت پیروز این رقابت دو مرحله‌ای گردید. در واقع تفرق هر دو جناح اصلاح‌طلب و اصولگرا در دور دوم به وحدت تبدیل شد.با این حال تحولات بعدی هر دو جناح را باز به سمت تفرقه راند. در جناح اصلاح‌طلبان مهدی کروبی با انتقاد از عملکرد گذشته احزاب اصلاح‌طلب در راس آنها سازمان مجاهدین، جبهه مشارکت و مجمع روحانیون، به تاسیس حزب «اعتماد ملی» پرداخت.اما وحدت اصولگرایان تدریجا رو به گسست نهاد.

پس از آنکه هیچ یک از حامیان پیشین احمدی‌نژاد از گروه آبادگران در کابینه حضور پیدا نکرد و افرادی در کنار رییس‌جمهور قرار گرفتند که گروه‌های محافظه‌کار و اصولگرا را تقبیح می‌کردند و سخن از ضرورت پالایش جریان اصولگرایی می‌راندند، به آرای نشانه‌هایی از اختلافات مبنایی جناح اصولگرا در مجلس و شورا رخ نمود. شورای آبادگر نیز در پی مباحث انتخاب جانشین احمد‌ی‌نژاد، دستخوش اختلافات رشد و در نهایت ترکیب ۱۵ نفره شورا به دو فراکسیون ۸ و ۷ بر مبنای طرفداری یا ضدیت با قالیباف تقسیم شد.

با نزدیک شدن به انتخابات، به نظر می‌رسید که اصلاح‌طلبان با دو لیست یکی از سوی حزب اعتماد ملی و دیگری از سوی دیگر گروه‌های موتلف وارد رقابت شوند و اصولگرایان نیز تحت یک مدیریت از بالا با یک فهرست موتلف وارد شوند، اما واقعیت به نحو دیگری رقم خورد. حزب اعتماد ملی با هوشمندی مهدی کروبی دبیرکل آن به ائتلاف اصلاح‌طلبان که با مدیریت و نظارت محمد خاتمی شکل گرفته بود پیوست و فهرست واحدی از سوی همه احزاب بزرگ اصلاح‌طلب برای انتخابات ارائه شد.به موازات اینکه اصلاح‌طلبان به ائتلافی گسترده نزدیک می‌شدند، اختلافات اصولگرایان شدت می‌یافت. این اختلافات بیشتر در قالب دو قطبی احمدی‌نژاد- قالیباف تظاهر می‌یافت. بر این مدار گروهی تحت عنوان «اصولگرایان اصلاح‌طلب» به پشتیبانی از شهردار تهران اعلام وجود کرد و فهرست خود را منتشر ساخت و گروهی دیگر با عنوان «رایحه خوش خدمت» به عنوان «حامیان دولت اسلامی» به پشتوانه محبوبیت رییس‌جمهور و در تقابل با قالیباف و کسانی که از او حمایت می‌کردند فهرستی را منتشر کردند. در این بین چهره‌های شاخص اصولگرا و در راس آن گروهی تحت عنوان «شورای معتمدان اصولگرا» سعی در شکل‌دهی یک ائتلاف فراگیر اصولگرا داشتند. حامیان قالیباف با تایید فهرست این شورا که تحت عنوان «ائتلاف بزرگ اصولگرایان» منتشر شد، از ارائه فهرست جداگانه خودداری کردند، اما حامیان احمدی‌نژاد بر استقلال خود پای فشردند و فهرست ارائه شده از سوی شورای معتمدان را یکجانبه‌نگر دانستند. به این ترتیب از سوی اصولگرایان دو فهرست کاملا متمایز منتشر شد که جز در یک نام اشتراک ندارند. البته فهرست دیگری را نیز جبهه اصولگرای پیروان خط امام و رهبری منتشر کرده است که تقریبا برآیندی از دو فهرست یاد شده است. به این ترتیب رقابت اصلی در انتخابات پایان هفته میان ۴۵ نفر یا به تعبیر دقیق‌تر میان سه فهرست، یکی اصلاح‌طلب و دو دیگر اصولگرا است.

تکلیف شورای شهر تا اواسط هفته آینده معلوم می‌شود، اما پیامدهای این انتخابات به تغییرات اساسی در جناح‌بندی‌های کشور خواهد انجامید که اثراتی به مراتب درازمدت‌تر در پی خواهد داشت.

اکنون که تا انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا کمتر از ۳ روز باقیمانده، آرایش صحنه رقابت مشخص شده است. تمامی احزاب اصلاح‌طلب با ارائه یک فهرست واحد تحت عنوان «ائتلاف اصلاح‌طلبان» وارد رقابت شده‌اند. اصولگرایان اما پس از هفته‌ها مذاکره به ائتلاف نرسیدند و با سه فهرست وارد عرصه رقابت شده‌اند. محور اصلی تفرق آنان دو قطبی احمدی‌نژاد، قالیباف است که تقریبا پس از انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری شکل گرفته است. فهرست «رایحه خوش خدمت» در حمایت از دولت احمدی‌نژاد، فهرست «ائتلاف بزرگ اصولگرایان» در حمایت از قالیباف شهردار تهران و فهرست «جبهه پیروان خط امام رهبری» که ترکیبی از دو فهرست مذکور است، ۳ لیستی هستند که از سوی اصولگرایان ارائه شده است. نام مهدی چمران، رییس شورای شهر فعلی در فهرست «رایحه خوش خدمت» به چشم نمی‌خورد، اما در صدر دو فهرست اصولگرای دیگر قرار دارد.

پروین احمدی‌نژاد

پروین احمدی‌نژاد، خواهر رییس‌جمهور و از فعالان سیاسی سال‌های اخیر است. او در دوره دوم شوراها و مجلس هفتم نامزد انتخابات شد، اما موفق به ورود به شورا و مجلس نشد. در هفته‌های اخیر شایع شده بود که رییس‌جمهور از پروین‌ احمدی‌نژاد خواسته است در انتخابات شرکت نکند، اما او اخیرا در گفت‌وگو با یک سایت اینترنتی نزدیک به اصولگرایان این شایعه را تکذیب کرد. پروین احمدی‌نژاد در انتخابات شوراها صدرنشین فهرست ائتلاف «رایحه خوش خدمت» یا حامیان رییس‌جمهور است.

محمدعلی نجفی

آخرین مسوولیت محمدعلی نجفی، ریاست سازمان برنامه و بودجه در دوره ریاست‌جمهوری محمد خاتمی بوده است. او پیش از آن، وزارت آموزش و پرورش و وزارت فرهنگ و آموزش عالی را عهده‌دار بوده است. نجفی یکی از مشاوران محمد خاتمی در امر تشکیل دولت اول اصلاحات بود. او که مدرک دکترای ریاضی خود را از دانشگاه MIT دریافت کرده است، در سال‌های اول انقلاب، ریاست دانشگاه صنعتی اصفهان را برعهده داشت و در تمامی این سال‌ها، به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف، به تدریس در این دانشگاه مشغول بوده است و کماکان به تدریس ادامه می‌‌دهد.

مهدی چمران

مهدی چمران، دارای مدرک کارشناسی ارشد معماری است. او که اکنون ریاست شورای شهر تهران را عهده‌دار است. پیش از این جانشین فرمانده ستاد جنگ‌های نامنظم، رییس دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، رییس بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، معاون فرهنگی ستاد فرماندهی کل قوا، مشاور تحقیقات علمی رییس ستاد فرماندهی قوا و عضو هیات علمی دانشگاه تهران بوده است. او یکی از اعضای شورای معتمدین اصولگرا است که تلاش‌هایش برای ایجاد وحدت در میان اصولگرایان بی‌ثمر ماند.